ACTUALITATE
Alertă de Febră Aftoasă! Măsuri dispuse pentru următoarele 30 de zile

Centrul Local de Combatere a Bolilor Giurgiu a adoptat, astăzi – 12 martie 2025, o serie de măsuri ce vor fi aplicate în următoarele 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, pentru prevenirea introducerii virusului Febrei Aftoase în România, ca urmare apariției unui focar în Ungaria, după cel din luna ianuarie din Germania – ne informează Prefectura Giurgiu.
În acest context, s-a decis ca Direcția Sanitar-Veterinară Giurgiu să informeze reprezentanții principalelor asociații de crescători de bovine, porcine, ovine, caprine din județ, dar și proprietarii de animale despre obligativitatea de a anunța medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă modificări de comportament, îmbolnăviri sau apar cazuri de mortalități. Totodată, DSVSA va monitoriza efectivele de animale din exploatațiile de pe teritoriul județului Giurgiu.
Măsuri dispuse la nivel național pentru prevenirea introducerii virusului Febrei Aftoase în România:
– Transporturile de animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd din Ungaria spre România va fi interzis.
– Afluirea și tranzitul dinspre Ungaria (întreg teritoriul) şi Slovacia (zona de restricții conform dispozițiilor Comisiei Europene) a următoarelor produse va fi interzisă:
- carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate;
- produse din carne provenite de la animale biungulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului Febrei Aftoase (fiind acceptate produse preparate termic);
- Laptele spot;
- Produse din lapte, pentru care nu a fost asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului Febrei Aftoase;
- Lapte materie primă pentru care nu se va putea face dovada că provine de la animale testate cu rezultate negative pentru Febra Aftoasă în ultimele 24 ore anterioare expedierii;
- Material biologic, material seminal, subproduse de origine de origine animală;
- societățile comerciale care au contracte în derulare pentru procesare sunt obligate să notifice DSVSA județene în 24 de ore de la publicarea prezentei Decizii în grafic de livrări care va fi transmis DSVSA județene.
– Monitorizarea în platforma TracesNT a transporturilor de animale din speciile bovine, porcine, ovine și caprine din cadrul comerțului intracomunitar, precum și prin controale în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale.
Febra Aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi 10 zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de trei-şase zile.
Alte măsuri de prevenire card se aplică în județul Giurgiu:
– DSVSA informează operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine despre obligativitatea de a prenotifica DSVSA Giurgiu orice achiziție de animale din speciile mai sus menționate din Uniuniea Europeană. La fiecare transport de bovine, porcine, ovine și caprine, medicul veterinar oficial va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic al tuturor animalelor.
– Toate fermele care au afluit animale vii biungulate din Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025, vor fi inspectate şi în funcţie de constatări, se vor preleva probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploataţiei, la care se adaugă ntensificarea măsurilor de dezinfecţie şi dezinsecţie la nivelul unităţilor de creștere a animalelor menționate mai sus, cât şi la nivelul mijloacelor de transport de orice fel care intră sau ies din exploataţii.
– Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu va intensifica efectuarea de controale în vederea depistării de animale vii și produse de origine animală clandestine iar în limita competențelor legale va asigura suportul necesar pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de DSVSA Giurgiu cu privire la eventualele transporturi cu status epidemiologic necunoscut.
– Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu/ Inspectoratul de Jandarmi Județean Giurgiu vor asigura sprijinul logistic și operațional pentru efectuarea de controale în punctele de trecere a frontierei, precum și în trafic, pe raza județului Giurgiu, iar în limita competențelor legale vor asigura suportul necesar pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de DSVSA Giurgiu cu privire la eventualele transporturi cu status epidemiologic necunoscut.
– Primăriile din județul Giurgiu au atribuțiile de a informa fermierii locali cu privire la riscurile Febrei Aftoase și la măsurile de prevenire și de a colabora cu DSVSA Giurgiu și cu alte autorități competente pentru monitorizarea stării de sănătate a animalelor.
ACTUALITATE
Cetatea Poienari a fost închisă din cauza urșilor! Au rupt gardul electric

Cetatea Poienari, din județul Argeș, redeschidă publicului în data de 14 aprilie 2025, după ample lucrări de conservare și restaurare care au durat 3 ani, a fost închisă, începând de ieri – 29 aprilie, ca urmare a faptului că o ursoaică și cei doi pui au rupt gardul electric de protecție.
Consiliul Județean Argeș a anunțat că s-a obținut autorizație pentru relocarea animalelor. În acest sens, în preajma cetății a fost montată o cușcă specială pentru capturarea celor trei urși. De asemenea, gardul electric a fost reparat. Autoritățile speră să redeschidă acest muzeu din vârf de munte în circa o săptămână.
ACTUALITATE
5 și 6 mai 2025, se oprește furnizarea apei potabile în municipiul Târgoviște

Luni – 5 mai 2025 și marți – 6 mai 2025, între orele 09:00-17:00, se va opri furnizarea apei potabile în municipiul Târgoviște, pentru efectuarea unor lucrări de modernizare a stațiilor de hidrofor prin proiectul POIM, astfel:
- Luni – 5 mai, la blocurile A1,A2,A3,A4,A5,C1,C2,C3,C4, arondate Statiei de hidrofor PT Ciprian Porumbescu (PT CFR),
- Marți – 6 mai, la blocurile 18, 20, 21, 22, 23, 24, 24A, 25, 26, 26C, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 32A, 33A, 33B, 33C, 34, arondate Statiei de hidrofor PT1 M4
„Se recomandă ca, la reluarea furnizării apei în zona de aprovizionare afectată și până la emiterea rezultatelor monitorizării calității apei potabile, să nu se folosească apa pentru consumul uman, decât după limpezirea și fierberea apei timp de 10 minute.
Rezultatele analizelor de laborator vor fi afisate pe site-ul Companiei de Apa Targoviste Dambovita, la adresa : catd.ro/tag/opriri-finalizate.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va asiguram ca echipele noastre depun toate eforturile necesare, pentru a reduce la minimum intervalul orar in care consumatorii sunt afectati de aceasta intrerupere a furnizarii apei potabile”, se precizează într-un comunicat transmis de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița.
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Târgoviște: Accident rutier în zona sensului giratoriu de la ieșirea spre Ulmi. Un TIR a intrat în gardul unui imobil
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Târgoviște: Accident rutier în zona magazinului Kaufland din centru. Un motociclist a ajuns la spital
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Dr. Horațiu Remus Moldovan este noul șef al Casei Naționale de Sănătate
-
SOCIALacum 5 zile
Șofer nevinovat a murit într-un accident rutier provocat de un tânăr de 22 de ani
-
Argeșacum o săptămână
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
POLITICacum 6 zile
Alexandra Mădălina Savin face alianță cu cetățenii orașului Bușteni
-
Dâmboviţaacum o zi
Zeci de amenzi aplicate deținătorilor de animale din județul Dâmbovița
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Ion Cursureanu, primar Hulubești: Fără infrastructură nu avem cum să vorbim de confort și dezvoltare