Connect with us

AGRICULTURĂ

INFO UTIL: Tu ştii ce obligaţii ai ca proprietar şi crescător de animale?

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa atrage atenţia proprietarilor de animale că, potrivit legii, au obligaţia să anunţe medicul veterinar, în cel mai scurt timp, cu privire la orice eveniment care are loc în exploataţie: fătare, moarte, sacrificare, pierdere, furt, pierdere de crotalii.

Publicat

pe

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa atrage atenţia proprietarilor de animale că, potrivit legii, au obligaţia să anunţe medicul veterinar, în cel mai scurt timp, cu privire la orice eveniment care are loc în exploataţie: fătare, moarte, sacrificare, pierdere, furt, pierdere de crotalii.

„În cazul fătării, proprietarul anunţă evenimentul in timp util, solicita crotalierea animalului, primeste formularul F1, dupa care, daca este vorba de bovine, cu formularul de identificare merge la DSVSA si solicita eliberarea pasaportului.

In cazul mortii animalului proprietarul anunta medicul veterinar concesionar care va recolta probe pentru laborator, va ridica crotaliile animalului si pasaportul, daca este vorba de bovine, si va inmana proprietarului formularul F3 de declarare eveniment.

In cazul sacrificarii animalelor, proprietarul anunta medicul veterinar concesionar, preda crotaliile si primeste formularul F3 de la medic. Bovinele peste 24 luni, ovinele si caprinele peste 18 luni nu pot fi sacrificate decat la abator. In caz de sacrificare de necesitate in gospodaria proprietarului, trebuie chemat medicul veterinar pentru a recolta trunchiul cerebral in vederea analizelor pentru encefalopatii.

Pierderea sau furtul animalelor se anunta la politie, dar si medicului veterinar care va elibera proprietarului formularul F3 de declarare eveniment. In caz de regasire a animalului, proprietarul anunta medicul veterinar concesionar care are posibilitatea sa readuca in sistem animalul, eliberand pentru proprietar un alt F3.

Pierderea crotaliilor este, de asemenea, anuntata de catre proprietar medicului veterinar care elibereaza F3 de pierdere crotalie si comanda la o firma autorizata dublura de crotalii ce vor fi aplicate in timp util.

Numai medicul veterinar concesionar imputernicit sa realizeze actiunile strategice in localitatea respectiva poate realiza actiunile de identificare si inregistrare a animalelor. Proprietarii sunt obligati sa anunte medicul veterinar si sa suporte plata cotravalorii crotaliilor, manoperei si deplasarii medicului veterinar.

Daca identificarea animalelor se face la varsta de 20 zile la bovine, 6 luni la ovine si caprine si 60 zile la porcine, proprietarul plateste contravaloarea crotaliei si deplasarea medicului veterinar, manopera de identificare fiind suportata de stat. Daca identificarea se face dupa aceste varste, proprietarul va suporta si manopera de identificare.

Proprietarul este obligat sa pastreze toate documentele eliberate de medicul veterinar intr-un dosar ce se numeste registrul de exploatatie. Nerespectarea obligatiilor ce revin proprietarilor atrage dupa sine sanctionarea contraventionala conform legislatiei in vigoare”, explică dr. Sandu Tolea – director DSVSA Dâmboviţa.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Sărbătoarea iei la Dragomirești. Fermierii l-au plâns cu regret pe ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu

Publicat

pe

„Ziua universală a iei” a dat prilejul reprezentanților din diferite comunități, autorităților locale, artiștilor, meșteșugarilor, folcloriștilor și agricultorilor să iasă în față și să promoveze tradițiile naționale, obiceiurile și îndeletnicirile prezente sau cele moștenite și practicate din tată în fiu.

Un asemenea eveniment s-a consumat ieri, 24 iunie, pe teritoriul comunei Dragomirești, pe pajiștea aflată la umbra pădurii din apropierea DN 72A, Târgoviște-Câmpulung Muscel.

Manifestarea a fost organizată de Primăria Dragomirești și Asociația Crescătorilor de Caprine din România, filiala Dâmbovița. Gazdele acestei petreceri câmpenești, pledoarie pentru muncă, frumos și voie bună, au fost președinta Asociației Caprirom – Georgiana Udrescu și primarul Dragoș Vlădulescu.

S-au alăturat acestei inițiative unice Direcția Agricolă Dâmbovița, crescători de animale, producători agricoli din comunele de pe Valea Dâmboviței, dar și din zona de sud a județului.

La cele câteva standuri amenajate, au fost frumos etalate diferite sortimente de brânzeturi, fructe de sezon, produse apicole. Au dat culoare acestui acestui regal al tradiției copiii din formațiile folclorice de la Dragomirești.

Au venit cu inimile deschise la sărbătoarea iei de la Dragomirești, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, administratorul public Cristian Avanu, prefectul județului Claudia Gilia, subprefectul Adrian Chițescu, deputații Carmen Holban și Ionuț Vulpescu, consilieri locali și județeni, șefi de instituții.

Nu au lipsit de la sărbătoarea iei Nicolae Cioranu – președintele Asociației „Păstorul Crișana”, venit special de la Arad pentru a fi alături de crescătorii de caprine din Dâmbovița, precum și Ștefan Muscă – un important fermier din Giurgiu și lider al agricultorilor români, luptător asiduu pentru drepturile fermierilor. A mai răspuns invitației secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Antal Szabolcs Barabási.

Ar fi trebuit să fie prezent la acest eveniment și ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, dar, demnitarul, foarte apreciat pentru prestația sa de fermierii români, și-a dat demisia din funcție din cauza declanșării cercetărilor într-un dosar penal instrumentat de DNA împotriva sa.

Vestea că ministrul Agriculturii a devenit, subit, ținta procurorilor anticorupție a dat naștere la o serie de speculații. Aproape la unison, toți cei care îl cunoșteau și au colaborat cu Adrian Chesnoiu au spus că acesta a deranjat clar pe cineva cu performanța obținută în fruntea Ministerului Agriculturii.

Cuvântul de bun venit i-a revenit primarului Dragoș Vlădulescu

„Este un moment inedit pentru localitatea Dragomirești, pentru fermierii din această parte a județului pentru că, astăzi, sărbătorim ia, satul românesc și tradițiile noastre”, a spus edilul de la Dragomirești.

Georgiana Udrescu, președinta Asociației Crescătorilor de Caprine din Dâmbovița și vicepreședinte la nivel național, a spus că astfel de manifestări tradiționalăle însuflețesc satul românesc, dau posibilitatea agricultorilor să comunice între ei, să își etaleze roadele muncii, să pună la cale colaborări. A mai precizat Georgiana Udrescu că este nevoie în continuare de investiții în comunitățile rurale.

 

Președinta Asociației Caprirom Dâmboviţa a mulțumit președintelui Corneliu Ștefan pentru faptul că a dovedit că se implică în modernizarea comunelor din Dâmbovița.

„Vă felicit, domnule președinte, pentru că munciți pentru proiectele de dezvoltare a județului, că luptați pentru materializarea lor. Noi, fermierii, suntem supărați fiindcă tocmai a plecat un ministru cu care aveam multe proiecte în derulare. Dar asta este. Mergem mai departe, satul românesc trebuie să existe”, a spus Georgiana Udrescu.

Președintele Corneliu Ștefan a fost impresionat de amploarea acestui eveniment al harnicei, al dragostei de muncă și pentru portul nostru tradițional.

„Este nevoie de organizarea unor astfel de evenimente la noi în județ, pentru că avem foarte mulți producători, avem foarte mulți oameni care se ocupă de agricultură. Indiferent de ceea ce facem noi – drumuri, rețele de apă, școli, spitale și alte investiții majore, să știți că avem nevoie de dumneavoastră. Am fost un susținător al producătorilor, întotdeauna am susținut agricultorii. Împreună cu întreaga conducerea a Consilului Județean, împreună cu parlamentarii PSD, vom acorda sprijin activității dumneavoastră. Văd foarte mulți copii aici. Au venit împreună cu părinții pentru a susține activitatea pe care o desfășoară în gospodărie, ceea ce, pentru mine, este o garanție pentru viitor. O garanție că nu vom renunța la tradițiile noastre, la ceea ce facem din moși strămoși în fiecare casă. Este un lucru fenomenal. Vă asigur de sprijinul nostru”, a transmis Corneliu Ștefan.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a vorbit și despre fostul ministru Adrian Chesnoiu. A mărturisit celor de față că, după Petre Daia, Chesnoiu a fost cel mai bun ministru al Agriculturii și că nu merită ceea ce i se întâmplă.

Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița, a precizat că evenimentul de la Dragomirești celebrează frumusețile satului românesc, truda agricultorilor români.

„Suntem aici pentru că ne pasă. Ne pasă de ceea ce se întâmplă cu agricultura din România, ne pasă ce se întâmplă cu fermierii din România. Știți foarte bine că Guvernul României a susținut și susține cu tărie acest domeniu deosebit de important pentru țara noastră, care aduce dezvoltare, aduce prosperitate. Din producția internă, din agricultura românească, putem să trăim foarte bine, putem să hrănim întrega țara și nu numai”, a declarat Claudia Gilia.

A mai vorbit prefectul județului și despre necesitatea asocierii producătorilor agricoli pentru a putea rezista pe piață, pentru a putea deveni puternici și a câștiga credibilitate din partea marilor lanțuri de magazine.

Secretarul de stat Antal Szabolcs Barabási, în mesajul său, i-a felicitat pe fermierii dâmbovițeni pentru tot ceea ce întreprind. Nu a putut să treacă cu vederea situația creată de demisia ministrului Adrian Chesnoiu și declanșarea cercetărilor împotriva sa.

„Mi-a fost fost foarte greu să ajung aici. Eu nu înțeleg ce se mai întâmplă la noi. Nu am înțeles de ce nu se vrea să fie bine odată în țara asta. Am pornit pe un drum aproape de perfect, am elaborat niște proiecte bune și uitați ce se întâmplă”, a spus, dezamăgit, secretarul de stat.

Nicolae Cioranu, președintele Asociației „Păstorul Crișana”, a vorbit despre buna colaborare pe care o are cu crescătorii de ovine și caprine din Dâmbovița. I-a felicitat pe reprezentanții administrației publice locale și județene, pe parlamentari, pentru faptul că țin aproape de fermieri, că sunt alături de ei, mai ales acum când vremurile nu sunt deloc propice dezvoltării sectorului agricol. A amintit Nicolae Cioranu și despre sărbătoarea iei, principala motivație care i-a adunat ieri la Dragomirești.

„Ia își trage rădăcina de aici, de la țară. De la noi, de la fermieri, de la țărani”.

Nici Nicolae Cioranu nu a putut trece peste cele întâmplate ministrului Adrian Chesnoiu.

„Mă pot declara un fermier fără tată de când am primit știrea că domnul ministru Chesnoiu demisionează. Nu lăudăm. Nu îmi place să laud pe nimeni până nu văd efecte, dar acest om, după o perioadă de doi ani, a fost nu luminița, a fost neonul nostru din tunel. Ne-am pus mari speranțe în colaborarea cu dumnealui”.

Fermierul Ștefan Muscă a insistat pe rolul important pe care îl au agriculturii, spunând că ei sunt făuritorii de hrană, că sunt cei mai importanți pe acest pământ. Ștefan Muscă a transmis celor prezenți un mesaj de la Adrian Chesnoiu.

„Domnul ministru salută toată suflarea de aici și ne promite în mod solemn că va rezolva această problemă, această mizerie care i s-a întâmplat numai pentru faptul că s-a întors cu fața către noi, către oamenii de la țară. Vroia să salveze satul românesc. Vom fi alături de el și vom rezolva această problemă.

Ne-am săturat de sclavagism în România. Noi, la această oră, sclavagim, noi nu avem o piață de desfacere. Au semnat unii un contract cu Ucraina pentru a băga toate cerealele în port la Constanța, iar fermierul Muscă după 600 de hectare nu poate să recolteze, fiindcă nu are nici o piață de desfacere. Asta fac unii politicienii. Să ne unim, să nu îi mai lăsăm să își bată joc de satul românesc. Noi am vândut tot străinilor. Nu se poate să lovim într-un om care resuscitase agricultura românească. Avea planuri mărețe cu noi”, a tunat, nervos, Ștefan Muscă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ajutor de minimis pentru cultivatorii de cartofi. Detalii aici

Publicat

pe

La propunerea ministrului Agriculturii, social-democratul Adrian Chesnoiu, Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum în anul 2022.

Pot beneficia de acest sprijin următoarele categorii de fermieri:
🟢 producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;
🟢 producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
🟢 producători agricoli persoane juridice.

Criterii cumulative de eligibilitate ce trebuie îndeplinite:
– să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;
– să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere;
– să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022;
– să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv.

„Cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv, a anului de cerere”, ne informează prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT