Connect with us

AGRICULTURĂ

INFO UTIL: Tu ştii ce obligaţii ai ca proprietar şi crescător de animale?

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa atrage atenţia proprietarilor de animale că, potrivit legii, au obligaţia să anunţe medicul veterinar, în cel mai scurt timp, cu privire la orice eveniment care are loc în exploataţie: fătare, moarte, sacrificare, pierdere, furt, pierdere de crotalii.

Publicat

pe

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa atrage atenţia proprietarilor de animale că, potrivit legii, au obligaţia să anunţe medicul veterinar, în cel mai scurt timp, cu privire la orice eveniment care are loc în exploataţie: fătare, moarte, sacrificare, pierdere, furt, pierdere de crotalii.

„În cazul fătării, proprietarul anunţă evenimentul in timp util, solicita crotalierea animalului, primeste formularul F1, dupa care, daca este vorba de bovine, cu formularul de identificare merge la DSVSA si solicita eliberarea pasaportului.

In cazul mortii animalului proprietarul anunta medicul veterinar concesionar care va recolta probe pentru laborator, va ridica crotaliile animalului si pasaportul, daca este vorba de bovine, si va inmana proprietarului formularul F3 de declarare eveniment.

In cazul sacrificarii animalelor, proprietarul anunta medicul veterinar concesionar, preda crotaliile si primeste formularul F3 de la medic. Bovinele peste 24 luni, ovinele si caprinele peste 18 luni nu pot fi sacrificate decat la abator. In caz de sacrificare de necesitate in gospodaria proprietarului, trebuie chemat medicul veterinar pentru a recolta trunchiul cerebral in vederea analizelor pentru encefalopatii.

Pierderea sau furtul animalelor se anunta la politie, dar si medicului veterinar care va elibera proprietarului formularul F3 de declarare eveniment. In caz de regasire a animalului, proprietarul anunta medicul veterinar concesionar care are posibilitatea sa readuca in sistem animalul, eliberand pentru proprietar un alt F3.

Pierderea crotaliilor este, de asemenea, anuntata de catre proprietar medicului veterinar care elibereaza F3 de pierdere crotalie si comanda la o firma autorizata dublura de crotalii ce vor fi aplicate in timp util.

Numai medicul veterinar concesionar imputernicit sa realizeze actiunile strategice in localitatea respectiva poate realiza actiunile de identificare si inregistrare a animalelor. Proprietarii sunt obligati sa anunte medicul veterinar si sa suporte plata cotravalorii crotaliilor, manoperei si deplasarii medicului veterinar.

Daca identificarea animalelor se face la varsta de 20 zile la bovine, 6 luni la ovine si caprine si 60 zile la porcine, proprietarul plateste contravaloarea crotaliei si deplasarea medicului veterinar, manopera de identificare fiind suportata de stat. Daca identificarea se face dupa aceste varste, proprietarul va suporta si manopera de identificare.

Proprietarul este obligat sa pastreze toate documentele eliberate de medicul veterinar intr-un dosar ce se numeste registrul de exploatatie. Nerespectarea obligatiilor ce revin proprietarilor atrage dupa sine sanctionarea contraventionala conform legislatiei in vigoare”, explică dr. Sandu Tolea – director DSVSA Dâmboviţa.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Oportunitate de afacere! Fabricanții de bere au nevoie de orzoaică!

Publicat

pe

Peste 30 de fermieri dâmbovițeni au fost invitați, prin intermediul reprezentanților Direcției Agricole Dâmbovița, să participe, astăzi – 25 noiembrie 2022, la un simpozion dedicat oportunităților de câștig sigur oferite de cultura orzoaicei folosite în industria fabricării berii.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Berarii României” și Soufflet Malț România. Intenția celor două entități economice, cărora li s-au alăturat și reprezentanții Ministerului Agriculturii, este aceea de a oferi informații valide, sigure, cultivatorilor de cereale, sfaturi de specialitate, sugestii, planuri de afaceri, pentru a trece la cultura orzoaicei, materie primă indispensabilă producției unei beri de calitate.

Au ținut prelegeri de specialitate, convingătoare, cu un aflux de informații, Mihai Sauciuc – directorul Asociației „Berarii României” și Ionuț Oprea – directorul fabricii de malț pentru bere din Buzău.

Agricultorii dâmbovițeni au fost sfătuiți să își reorienteze activitatea, procesul de producție către orzoaică. Câștigurile sunt mari și sigure, în măsura în care se pot încheia contracte avantajoase cu fabricanții de bere.

Despre cultura orzoaicei, tehnologiile folosite pentru obținerea unor producții mari și de calitate a vorbit inginerul agronom Ion Cioroianu. Specialistul a insistat pe faptul că producerea orzoaicei pentru bere nu este o activitate pretențioasă și care să implice costuri de înființare, întreținere, recoltare și depozitare mai mari decât la alte plante de cultură.

De precizat că, în perioada interbelică, în România, se cultiva orzoaică pe suprafețe de peste 1,7 milioane de hectare. Apoi, de la an la an, suprafețele au început să se diminueze. Astfel, în 1990, culturile de orzoaică ocupau 749.000 de hectare, în 2014 suprafața s-a redus la 516.000, iar în 2020 s-a ajuns la numai 287.778 hectare. Tocmai din acest motiv, 50% din cantitatea de orzoaică necesară fabricării berii este importată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Zeci de târgovișteni și-au făcut cumpărăturile la târgul tradițional de la Direcția Agricolă Dâmboviţa

Publicat

pe

Conducerea Direcției Agricole Dâmbovița se ține de cuvânt. Târgul de produse agricole și tradiționale organizat experimental pe platoul din fața instituției continuă. Deocamdată, o dată pe lună, duminica, în funcție de condițiile meteo. De anul viitor, directorul Vlad Pătrașcu vrea să elimine și acest impediment, prin dotarea târgului cu tarabe cu protecție împotriva intemperiilor.

De la o ediție la alta, am observat că târgul cu produse tradiționale devine tot mai interesant pentru târgovișteni. Oamenii au văzut că de aici lipsesc intermediarii, marfa este de calitate, prețurile bune, iar comportamentul fermierilor care își etalează roadele muncii nu se compară nici pe departe cu cel al piețarilor, care nu te lasă să pui mâna pe fructe sau legume, ba chiar te atenționează prin mesaje scrise cu litere de-o șchioapă „nu atinge”. De asemenea, există o bună comunicare între client și comerciant, zâmbete, discuții, lămuriri.

Astăzi – 13 noiembrie 2022, în incinta Direcției Agricole Dâmboviţa, se aflau circa 20 de tarabe pe care fermierii din județ își etalaseră produsele. Fructe și legume de sezon, de la Voinești, Lungulețu și Băleni. Brânzeturi și miere de la Moțăieni. Pâine și alte specialități de brutărie de la „Mateo”. Nu lipseau zacusca, murăturile simple sau asortate, dulcețurile, gemurilor etc.

„Vremea a ținut cu noi. Avem în târgul nostru, aflat la cea de-a doua ediție, peste douăzeci de producători agricoli. Încă de la primele ore ale dimineții, au venit și o mulțime de târgovișteni interesați să cumpere fructe, legume, produse lactate și alte bunătăți preparate în gospodăriilor fermierilor noștri după rețete tradiționale. Prețurile sunt bune. Marfă de calitate. Ne dorim ca, în viitorul apropiat, să organizăm acest eveniment o dată pe săptămână. Vrem să devină o tradiție. Un stimulent important atât pentru producători cât și pentru cumpărători”, ne-a precizat Vlad Pătrașcu – directorul Direcției Agricole Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats