Conectați-vă cu noi

OPINII

Întrebări anormale!

Publicat

pe

În ţara asta, a noastră, dacă mai e a noastră, chiar nu se mai poate discuta decât despre procurori care te fac din trei mesaje telefonice, despre puşcării, sisteme paralele, judecători nedrepţi şi politicieni parşivi, jalnici, mârşavi? Nu mai putem trăi fără să observăm nepăsarea preşedintelui Iohannis, care îşi face vacanţa în Tenerife, iar, când revine în ţară, merge la ski?

Nu mai putem savura covrigul uscat şi mai scump decât ieri, luat de la chioşcul din colţ, fără să comentăm salariile de nababi ale şefilor de companii naţionale? Nu mai putem să băgăm mâna în buzunar pentru a scoate ultimul bănuţ destinat legăturii de ceapă, fără să ne uităm atent pe ce poartă intră Dragnea în vila sa din centrul Alexandriei? Nu mai avem curajul să privim nedreptatea, să înjurăm în mintea noastră şi să nu facem nimic?

Ţara nu te vrea prost, cum umblă prin lume metafora, te vrea un nimic! Un umil, o fiinţă care funcţionează pe bază de cheiţă, care se mulţumeşte cu ceea ce i se oferă şi care trebuie să aplaude nemernicia celor ce ne conduc. Să credem când ni se spune că nu pierdem nimic la salariu dacă se mută contribuţiile de la angajator la angajat. Să ne cadă emoţia în turul pantalonilor când politicienii spun la televizor că nu li se pare că viaţa este grea în România, că vom circula pe autostrăzi când sunt gata şi când procurorii gen Portocală, care măsluiesc dosarele, sunt ţinuţi în braţe şi sulemeniţi de sistem.

Să radiem de fericire când vedem că prin instituţiile statului sunt instalaţi în jilţuri tot soiul de moftangii. Să aprobăm fără cârtire decizia celor de la putere, care pensionează colonelul de la servicii la 40 de ani, cu zeci de mii de lei lunar şi apoi îl plantează, pe bani grei, prin prefecturi, consilii judeţene sau alte tipuri de companii.

Să râdem când ciudatul ministru de la Agricultură şi-a făcut din oaie zeu şi mulge nesătul din răbdarea noastră? Să ne bucure faptul că atunci când vrei să ţii departe adevărul, mai înfiinţezi o comisie.

Să urăm de bine celor care şi-au făcut o credinţă, un sistem de valori din demagogie şi minciună. Să plângem când vedem că tinerii pleacă din ţară după o viaţă mai bună, după promovare şi recunoaştere a meritelor lor intelectuale şi că avem bătrâni care mai primesc pensii de câteva sute de lei, că ne mor copiii prin spitale, chiar dacă salarile mediciilor sunt ca în Germania.

Să oftăm greu când vedem bătaia pe locurile din Poliţie, mai abitir ca la medicină, fiindcă devii rapid bugetar şi trăieşti mişto la umbra statului, în timp ce mediul privat sucombează. Ei, şi voi! Fiţi normali. Nu vă mai lăsaţi consumaţi de astfel de nimicuri. Mâine, s-ar putea să fie mai rău!

Ion Obăgilă

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Pandemia politică

Publicat

pe

Vaccinarea anticoronavirus este unica șansă de reîntoarcere la normalitate, la tabieturile noastre, la comunicare, la relaționare liberă, neîngrădită de măști și de restricțiile impuse de lege. Privește omenirea către sticluța cu vaccin ca spre un zeu, ca spre un binefăcător divin. Vaccinarea declanșată la scară mondială are un ecou parcă mai vast și mai emoționant decât cel produs de sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial.

Suntem cu toții cuprinși de vraja acestui produs de laborator fiindcă este vorba de viața noastră, este vorba de șansă, de speranță, de supraviețuire. Numai că trăim în evul știrilor care se succed cu repeziciune și care se modifică de la o clipă la alta mai abitir ca tulpinile de coronavirus. De aici și neînțelegerea, apatia, ușoara neîncredere, confuzia și teoriile conspiraționiste.

Virusul ucigaș a reușit performanța de a ne îndobitoci un pic, de a ne crea unora depresii, de a-i îmbogăți pe mulți, iar pe unii de a-i ajuta în promovare și în menținerea la înălțime, pe soclurile reci pe care s-au instalat prin banale incursiuni electorale.

Coronavirusul este un binefăcător pentru actuala clasa politică mondială care are un răgaz interesant. A scos-o dintr-o criză a personalității, o ține ancorată în pandemie, acoperind problemele de esență cu care se confruntă umanitatea.

La noi, la fel. Avem un Guvern de fripturiști. S-a văzut la prima zbatere din aripi a noii puteri. Țara arde și baba se piaptănă! Cât de actual este acest citat care traduce explicit indiferența, nepăsarea, neprofesionalismul, spiritul de gașcă care, constatăm, nu se va pierde niciodată. Unde sunt doi este echipă. Când apare al treilea, s-a copt o gașcă. Așa se conduce acum țara. Rezultate, realizări, viață mai bună pentru români? Trăiască virusul căci le ascunde incompetența și neproductivitea în materie de politică, de administrație, de gestionarea problemelor țării.

Nu este vorba numai de noi, de România. Politica la scară mondială se află într-o criză fără de precedent. Nu mai scoate nimic bun. Parcă liderii cu har, înzestrați, devotați, formatorii de drumuri, de spirite, au dispărut. Am rămas cu coronavirusul și cu iluzia unor vremuri mai bune…

Ceea ce s-a întâmplat zilele acestea în Statele Unite, în Capitoliu, în templul democrației mondiale până la urmă, arată că nici în politică nu prea mai este mare lucru. Totul intră la un moment dat sub incidența perimării. Americanii, mândri, aroganți, care dădeau lecții de democrație în toate colțurile lumii, fie cu arma la picior, fie cu diplomația, au dat un spectacol jenant. O demonstrație care ar trebui să ne înfioare. Ce scurt este drumul de la democrație la anarhie! Și totul se întâmplă pe fondul crizei de personalități, de adevărați conducători!

Citește în continuare

OPINII

Bătaie pe tortul puterii

Publicat

pe

Mai interesează pe cineva ce s-a întâmplat la Timișoara acum 31 de ani? Este ziua în care Ceaușescu a dat ordin să se tragă împotriva demonstranților care cereau libertate, democrație, o viață mai bună. Era atunci. Acum altele sunt prioritățile celor care au transformat harul de a conduce, patriotismul, menirea de a face bine țării, democrația până la urmă, în simple meserii bănoase.

Nu vrem să ajungem la putere fiindcă nu mai putem noi de poporul român. Dovada clară că așa cam stau lucrurile o vedem din plin zilele acestea. Liberalii sunt preocupați cu împărțitul ciolanului. E bătaie pe funcții, pe poziții, pe ministere, pe tot ceea ce înseamnă ghișeftul guvernării. În plasa asta, deasă și oarbă, pare că au căzut și cei de la USR PLUS, care o tot dădeau înainte cu alte valori.

Orban dispare prin demisie, apare apoi de prin alte cotloane și vrea iar premier. E o joacă de-a guvernarea de toată haioșenia.

Prin Curtea Constituțională se întâmplă alte minuni. Dumnezeii peste tot ce înseamnă legislație în România, poate chiar și peste viața noastră, au decis că impozitarea cu 85% a pensiilor speciale ale nababilor, ale burgheziei de stat de care parcă Lenin ne zice să ne ferim, nu este constituțională. Păi, bine domnilor judecători semizei sau chiar mai mult ca semizeul, dacă este neconstituțională impozitarea pensiei de 40.000 de lei lunar, atunci impozitul pe salariul lui Golea, de 1.300 de lei, de ce nu ar fi? Sau pe afacerea celui care vinde covrigi în piață de 1.000 de lei pe lună?

Alte minuni ale democrației încă originale din România s-au dezbătut și prin CSM. Ministrul Justiției, un anume liberal pe numele său Predoiu, vrea să bage din nou serviciile în actul de justiție. Magistrații au respins această propunere ciudată pentru un liberal. Culmea, nu am auzit zilele acestea vânzoleală prin presă sau politică pe seama acestui subiect care aduce din nou în prim-plan dosarele făcute la comandă.

Ehei, împart băieții tortul puterii! Bătaie pe cine va lua bucățica cu floare. Astea sunt problemele celor care se tot fac că ne conduc. Și noi votăm. Din reflex. Parcă atâta ne-a mai rămas.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!