Connect with us

AGRICULTURĂ

APIA: 1 martie-15 mai, campanie de depunere a cererilor unice de plată

Publicat

pe

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va derula, în perioada 1 martie – 15 mai 2018, campania de depunere a cererilor unice de plată. Completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA Online.

Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezenţa funcţionarului responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia impreuna cu fermierul.

„Cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA, în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol, şi la centrele locale, în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii, este necesar ca fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați.

Primariile din fiecare localitate au afisat la loc vizibil listele cu programarile fermierilor”, se arată într-un comunicat remis de APIA Dâmboviţa.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ajutor european pentru fermierii afectați de secetă. Plățile se vor face până la sfârșitul anului 2024

Publicat

pe

Deputat PSD de Dâmbovița Marian Țachianu

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat pentru România de 400 de milioane de euro. Fondurile vor fi folosite pentru despăgubirea fermierilor care au suferit pagube din cauza secetei severe din perioada septembrie 2023 – august 2024. Schema de sprijin a fost deschisă pentru afectarea a 39 de culturi agricole, cele mai importante fiind cele de porumb, grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă și floarea soarelui.bAjutorul va fi acordat fermierilor care au înregistrat pierderi pe cel puțin 30% din suprafață.

„Este un lucru bun că se vor acorda asemenea ajutoare agricultorilor care, din cauza secetei prelungite, a temperaturilor extrem de ridicate, au pierdut total sau o bună parte din recolte. Sprijinul este de circa 1.000 de lei la hectar, dacă este vorba de o pagubă de 100%. Sumele nu vor depăși 30% din costurile eligibile. Aceste ajutoare aprobate de executivul european trebuie să ajungă la fermierii români până la 31 decembrie anul curent”, ne-a precizat deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Atenție! Fertilizarea terenurilor agricole cu gunoi de grajd nu se face oricum!

Publicat

pe

Sursa foto: agrobuzines.md

Agricultorii care utilizează gunoiul de grajd pentru fertilizarea terenurilor care au fost declarate la APIA pentru obținerea de subvenții trebuie să aibă în vedere o serie de reguli privind cantitatea maximă admisă și perioadele de aplicare a acestui tip de îngrășământ organic, astfel încât să fie respectate directivele privind protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole – atrage atenția deputatul Marian Țachianu, cunoscut fermier din județul Dâmbovița.

„Spre exemplu, este interzisă utilizarea gunoiului de grajd, dar și a îngrășămintelor chimice, între lunile noiembrie și martie. Perioada de început și sfârșit diferă cu câteva zile, în funcție de forma de relief. La munte, interdicția ține din 5 noiembrie până în 25 martie, la deal durează din 10 noiembrie până în 20 martie, iar la câmpie – din 15 noiembrie până în 10 martie. Cât privește cantitatea maximă de azot provenită din îngrășăminte organice, aceasta nu trebuie să depășească 170 kg per hectar per an”, ne-a explicat deputatul Marian Țachianu.

Deputat PSD de Dâmbovița Marian Țachianu

Deputat PSD de Dâmbovița Marian Țachianu

Atenție! Gunoiul de grajd nu poate fi depozitat pe terenurile agricole decât temporar, dacă nu există riscul de poluare a cursurilor de apă sau a drenurilor din câmp și doar într-o cantitate care nu depășește necesarul pentru suprafața pe care urmează să fie împrăștiat.

„Depozitele temporare nu pot fi păstrate mai mult de 180 de zile și în nici un caz în perioada de interdicție, noiembrie – martie. De asemenea, trebuie să fie organizate în fiecare an în altă locație, iar la bază trebuie să fie pusă o folie de plastic impermeabilă”, ne-a mai exemplificat deputatul Marian Țachianu câteva dintre regulile pe care trebuie să le respecte fermierii atunci când folosesc gunoiul de grajd pentru fertilizarea terenurilor agricole.

În contextul atâtor reguli stricte, deputatul Marian Țachianu spune că toate administrațiile publice locale ar trebui să acceseze fondurile nerambursabile puse la dispoziție pentru construirea unor platforme de depozitare a gunoiului de grajd.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite