Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat câştigă teren! Noutăţi 2018

Publicat

pe

Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat a organizat, în acest weeekend, la Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, judeţul Dâmboviţa, o şedinţă de analiză a activităţii desfăşurate în 2017, cu accent pe cauzele care au condus la nerealizarea tuturor obiectivelor propuse. De asemenea, a fost discutat programul pentru 2018.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat a soluţionat, anul trecut, 105 dosare, faţă de 50 în 2016. De asemenea, s-a înregistrat şi o creştere a numărului de arbitri, de la 130 la 170. Având în vedere că şedinţa de bilanţ din data de 10 martie 2018 s-a încheiat cu primirea în branşă a încă 32 de arbitri, numărul acestora a ajuns în prezent la 202.

„Potrivit strategiei de dezvoltare a asociației, începând cu acest an examenele de primire în profesia de arbitru vor fi din ce în ce mai grele și ele vor fi urmate de cursuri de pregătire inițială și de perfecționare continuă. Arbitrii trebuie să fie persoane cu pregătire temeinică, cu multă experiență și expertiză în domeniile pentru care vor pronunța hotărâri”, spune preşedinta Asociaţiei de Arbitraj Instituţionalizat – arbitru Rodica Vlaicu.

De precizat că a fost adoptat şi un nou regulament de organizare şi funcţionare a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat. Se prevede constituirea unui comitet consultativ format din arbitri cu experiență și dedicați activității Tribunalului. Aceștia vor fi numiți anual și activitatea lor va avea rol consultativ. Un alt element de noutate în cadrul regulamentului este constituirea departamentelor specializate din care vor face parte arbitri specialiști, care vor avea rolul să sprijine și să consilieze arbitrii Tribunalului, în luarea unor decizii.

Va fi înființat un departament de malpraxis medical, un departament pentru proprietate intelectuală, un departament pentru jocuri și concursuri. De asemenea, se va înființa departamentul pentru litigii referitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, cel mai important departament, deoarece Codul de procedură civilă are câteva particularități, iar din acest motiv avem nevoie de specialiști. Va fi înființat și un departament pentru litigiile din domeniul asigurărilor.

„Începând cu noiembrie 2017 au început să fie înregistrate litigii între persoane juridice și asiguratori și sunt indicii că vor veni în număr din ce în ce mai mare. Va mai exista și un departament pentru litigii transfrontaliere, iar alte departamente se vor înființa în funcție de litigiile deduse spre soluționare Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat”, explică Rodica Vlaicu.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o jurisdicție alternativă la instanța de judecată statală, cu caracter privat, care funcționează în mod permanent pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, potrivit dispozițiilor art. 616 din Codul de Procedură Civilă. Tribunalul și-a deschis porțile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 542 din Codul de Procedură Civilă. Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desființată numai prin acțiune în anulare.

ACTUALITATE

Polițiștii din Pitești, acuzați că au omorât un bărbat când îl imobilizau. VIDEO

Publicat

pe

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator și a murit la puțin timp după ce a fost imobilizat de polițiștii din Pitești.

Potrivit unor martori, acesta a refuzat să iasă dintr-un local în bucătăria căruia izbucnise un incendiu, astfel că oamenii legii l-au luat pe sus și l-au scos afară.

Apoi, bărbatul se tot apropia de zona de intervenție, moment în care polițiștii l-au pus la pământ, ba chiar s-au urcat peste el.

VIDEO – Momentul încătușării

Citește în continuare

ACTUALITATE

Prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate, rapelul în România?

Publicat

pe

Românii care au primit prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate pot efectua rapelul în țară – a decis Comitetul Național de Coordonare. Aceeași regulă se aplică și cetățenilor străini cu drept de ședere în România.

În acest sens, persoanele în cauză trebuie să contacteze reprezentanții centrului de vaccinare ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.

Apoi, trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare.

După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT