Connect with us

ACTUALITATE

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat câştigă teren! Noutăţi 2018

Publicat

pe

Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat a organizat, în acest weeekend, la Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, judeţul Dâmboviţa, o şedinţă de analiză a activităţii desfăşurate în 2017, cu accent pe cauzele care au condus la nerealizarea tuturor obiectivelor propuse. De asemenea, a fost discutat programul pentru 2018.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat a soluţionat, anul trecut, 105 dosare, faţă de 50 în 2016. De asemenea, s-a înregistrat şi o creştere a numărului de arbitri, de la 130 la 170. Având în vedere că şedinţa de bilanţ din data de 10 martie 2018 s-a încheiat cu primirea în branşă a încă 32 de arbitri, numărul acestora a ajuns în prezent la 202.

„Potrivit strategiei de dezvoltare a asociației, începând cu acest an examenele de primire în profesia de arbitru vor fi din ce în ce mai grele și ele vor fi urmate de cursuri de pregătire inițială și de perfecționare continuă. Arbitrii trebuie să fie persoane cu pregătire temeinică, cu multă experiență și expertiză în domeniile pentru care vor pronunța hotărâri”, spune preşedinta Asociaţiei de Arbitraj Instituţionalizat – arbitru Rodica Vlaicu.

De precizat că a fost adoptat şi un nou regulament de organizare şi funcţionare a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat. Se prevede constituirea unui comitet consultativ format din arbitri cu experiență și dedicați activității Tribunalului. Aceștia vor fi numiți anual și activitatea lor va avea rol consultativ. Un alt element de noutate în cadrul regulamentului este constituirea departamentelor specializate din care vor face parte arbitri specialiști, care vor avea rolul să sprijine și să consilieze arbitrii Tribunalului, în luarea unor decizii.

Va fi înființat un departament de malpraxis medical, un departament pentru proprietate intelectuală, un departament pentru jocuri și concursuri. De asemenea, se va înființa departamentul pentru litigii referitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, cel mai important departament, deoarece Codul de procedură civilă are câteva particularități, iar din acest motiv avem nevoie de specialiști. Va fi înființat și un departament pentru litigiile din domeniul asigurărilor.

„Începând cu noiembrie 2017 au început să fie înregistrate litigii între persoane juridice și asiguratori și sunt indicii că vor veni în număr din ce în ce mai mare. Va mai exista și un departament pentru litigii transfrontaliere, iar alte departamente se vor înființa în funcție de litigiile deduse spre soluționare Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat”, explică Rodica Vlaicu.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o jurisdicție alternativă la instanța de judecată statală, cu caracter privat, care funcționează în mod permanent pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, potrivit dispozițiilor art. 616 din Codul de Procedură Civilă. Tribunalul și-a deschis porțile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 542 din Codul de Procedură Civilă. Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desființată numai prin acțiune în anulare.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

SC Stones Business Development SRL, anunț organizate dezbatere publică

Publicat

pe

de

SC Stones Business Development SRL, cu sediul în București, sector 1, str. Căderea Bastiliei Nr. 41, etaj P, ap. 3, anunță publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactului asupra mediului pentru proiectul „Realizare lac pentru agrement prin explorarea agregatelor minerale, organizare de șantier, cântar și birouri”, propus a fi amplasat în comuna Sălcioara, județul Dâmbovița.

Tipul deciziei posibile luate de APM Dâmbovița poate fi emiterea sau respingerea acordului de mediu.

Documentația supusă dezbaterii (raportul privind impactul asupra mediului) este afișată pe site-ul APM Dâmbovița http://www.anpm.ro/ro/web/apm-dambovita.

Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului va avea loc la sediul Primăriei Sălcioara, în data de 20.06.2022, începând cu ora 16:00.

Observațiile, sugestiile, propunerile publicului se primesc în scris (în termen de 30 de zile de la data publicării anunțului) la adresa de e-mail office@apmdb.anpm.ro sau la sediul APM Dâmbovița din municipiul Târgoviște, str. Calea Ialomiței Nr. 1, județul Dâmbovița, până la data de 10.06.2022 (o zi înainte de data dezbaterii).

Citește în continuare

ACTUALITATE

Dâmbovița: Au crescut suprafețele cultivate cu rapiță și floarea soarelui

Publicat

pe

Culturile agricole din județul Dâmbovița se află în parametrii normali de vegetație. Cel puțin așa ne-a anunțat directorul executiv adjunct al Direcției Agricole Dâmbovița, Adrian Bercu. Deocamdată, suprafețele însămânțate cu cereale, rapiță și floarea soarelui nu au fost afectate de intemperii, iar apa din sol a acoperit necesarul pentru dezvoltarea plantelor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare.

Se remarcă o creștere importantă a suprafețelor însămânțate cu floarea soarelui. În Dâmbovița, au fost înființate asemenea culturi pe aproximativ 18.500 hectare.

Dâmbovița stă bine, deocamdată, și la cartofi. 9.000 de hectare sunt cultivate în bazinul Lungulețu-Poiana-Brezoaele, dar și în alte zone ale județului.

„Avem cultivate 4.315 de hectare cu cartofi timpurii și semitimpurii, 3.075 hectare cu cartofi de vară și 1.641 hectare însămânțate cu cartofi de toamnă”, ne-a precizat directorul Adrian Bercu.

Legumicultura practicată de fermierii dâmbovițeni în spații protejate, dar și în câmp deschis a devenit un sector de interes, cu toate că au crescut costurile de înființare și întreținere a culturilor legumicole protejate. În Dâmbovița, ne-a informat directorul Direcției Agricole, o suprafață de circa 8.500 de hectare a fost cultivată cu legume în sere, solarii sau în câmp deschis.

De asemenea, 33 de hectare au fost cultivate cu usturoi. Agricultorii care au optat pentru această plantă au primit și un sprijin de până la 3.000 de euro pentru înființarea unei culturi de 1 hectar. 16 mai a fost ultima zi de înscriere în acest program.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT