Connect with us

ACTUALITATE

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat câştigă teren! Noutăţi 2018

Publicat

pe

Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat a organizat, în acest weeekend, la Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, judeţul Dâmboviţa, o şedinţă de analiză a activităţii desfăşurate în 2017, cu accent pe cauzele care au condus la nerealizarea tuturor obiectivelor propuse. De asemenea, a fost discutat programul pentru 2018.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat a soluţionat, anul trecut, 105 dosare, faţă de 50 în 2016. De asemenea, s-a înregistrat şi o creştere a numărului de arbitri, de la 130 la 170. Având în vedere că şedinţa de bilanţ din data de 10 martie 2018 s-a încheiat cu primirea în branşă a încă 32 de arbitri, numărul acestora a ajuns în prezent la 202.

„Potrivit strategiei de dezvoltare a asociației, începând cu acest an examenele de primire în profesia de arbitru vor fi din ce în ce mai grele și ele vor fi urmate de cursuri de pregătire inițială și de perfecționare continuă. Arbitrii trebuie să fie persoane cu pregătire temeinică, cu multă experiență și expertiză în domeniile pentru care vor pronunța hotărâri”, spune preşedinta Asociaţiei de Arbitraj Instituţionalizat – arbitru Rodica Vlaicu.

De precizat că a fost adoptat şi un nou regulament de organizare şi funcţionare a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat. Se prevede constituirea unui comitet consultativ format din arbitri cu experiență și dedicați activității Tribunalului. Aceștia vor fi numiți anual și activitatea lor va avea rol consultativ. Un alt element de noutate în cadrul regulamentului este constituirea departamentelor specializate din care vor face parte arbitri specialiști, care vor avea rolul să sprijine și să consilieze arbitrii Tribunalului, în luarea unor decizii.

Va fi înființat un departament de malpraxis medical, un departament pentru proprietate intelectuală, un departament pentru jocuri și concursuri. De asemenea, se va înființa departamentul pentru litigii referitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, cel mai important departament, deoarece Codul de procedură civilă are câteva particularități, iar din acest motiv avem nevoie de specialiști. Va fi înființat și un departament pentru litigiile din domeniul asigurărilor.

„Începând cu noiembrie 2017 au început să fie înregistrate litigii între persoane juridice și asiguratori și sunt indicii că vor veni în număr din ce în ce mai mare. Va mai exista și un departament pentru litigii transfrontaliere, iar alte departamente se vor înființa în funcție de litigiile deduse spre soluționare Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat”, explică Rodica Vlaicu.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o jurisdicție alternativă la instanța de judecată statală, cu caracter privat, care funcționează în mod permanent pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, potrivit dispozițiilor art. 616 din Codul de Procedură Civilă. Tribunalul și-a deschis porțile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 542 din Codul de Procedură Civilă. Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desființată numai prin acțiune în anulare.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Premieră la „Avangarda, cu Ionuț Vulpescu”. Nu rata dialogul inedit despre aderarea României la NATO!

Publicat

pe

Zilele acestea, s-au împlinit 20 de ani de la vizita președintelui George W. Bush în România. Liderul american a venit la București imediat după invitarea României să adere la NATO, la Summit-ul desfășurat la Praga. O vizită care, a precizat deputatul PSD Ionuț Vulpescu, poate fi trecută cu vederea, atât prin simbolistica ei, cât și prin rezultatele ei concrete.

„Nu pot uita, ca martor și participant direct, mintingul din Piața Revoluției. Da, ne amintim cu toții de apariția curcubeului deasupra orașului, în după-amiaza mohorâtă a sfârșitului de noiembrie. Un joc de lumini al providenței, pe cerul poluat al Bucureștiului. Acele lumini impredictibile, pentru un proiect la care se lucrase cu cea mai mare grijă și prudență.

Pentru România era începutul unui nou capitol, în care securitatea ei externă era asigurată, după mai bine de un deceniu de incertitudini și de pericole, și într-un climat de degradare a relațiilor internaționale, de apariție a unor noi pericole și sfidări, confirmate acum, din nefericire, de războiul din Ucraina, dar și de tensiunile din jurul Taiwanului, din alte zone sensibile”, a precizat Ionuț Vulpescu.

Pentru a le reaminti românilor acest eveniment care ne-a marcat mersul prin istoria actuală, duminică – 27 noiembrie 2022, la podcastul „Avangarda” realizat excepțional de deputatul Vulpescu, va fi difuzat, în premieră pentru România, dialogul a doi importanți diplomați americani despre aderarea României la NATO și despre rolul președintelui Ion Iliescu în acest demers.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Oportunitate de afacere! Fabricanții de bere au nevoie de orzoaică!

Publicat

pe

Peste 30 de fermieri dâmbovițeni au fost invitați, prin intermediul reprezentanților Direcției Agricole Dâmbovița, să participe, astăzi – 25 noiembrie 2022, la un simpozion dedicat oportunităților de câștig sigur oferite de cultura orzoaicei folosite în industria fabricării berii.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Berarii României” și Soufflet Malț România. Intenția celor două entități economice, cărora li s-au alăturat și reprezentanții Ministerului Agriculturii, este aceea de a oferi informații valide, sigure, cultivatorilor de cereale, sfaturi de specialitate, sugestii, planuri de afaceri, pentru a trece la cultura orzoaicei, materie primă indispensabilă producției unei beri de calitate.

Au ținut prelegeri de specialitate, convingătoare, cu un aflux de informații, Mihai Sauciuc – directorul Asociației „Berarii României” și Ionuț Oprea – directorul fabricii de malț pentru bere din Buzău.

Agricultorii dâmbovițeni au fost sfătuiți să își reorienteze activitatea, procesul de producție către orzoaică. Câștigurile sunt mari și sigure, în măsura în care se pot încheia contracte avantajoase cu fabricanții de bere.

Despre cultura orzoaicei, tehnologiile folosite pentru obținerea unor producții mari și de calitate a vorbit inginerul agronom Ion Cioroianu. Specialistul a insistat pe faptul că producerea orzoaicei pentru bere nu este o activitate pretențioasă și care să implice costuri de înființare, întreținere, recoltare și depozitare mai mari decât la alte plante de cultură.

De precizat că, în perioada interbelică, în România, se cultiva orzoaică pe suprafețe de peste 1,7 milioane de hectare. Apoi, de la an la an, suprafețele au început să se diminueze. Astfel, în 1990, culturile de orzoaică ocupau 749.000 de hectare, în 2014 suprafața s-a redus la 516.000, iar în 2020 s-a ajuns la numai 287.778 hectare. Tocmai din acest motiv, 50% din cantitatea de orzoaică necesară fabricării berii este importată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats