ÎNVĂŢĂMÂNT
Burse pentru elevii din mediul rural, prin programul „Vreau în clasa a noua”!
PENNY Market susţine programul de burse pentru elevii din mediul rural “Vreau în clasa a noua”, demarat în toamna anului trecut de Fundaţia World Vision România. Iniţiativa se adresează elevilor din mediul rural înscrişi într-o formă de învăţământ profesional. Aceştia primesc burse lunare în valoare de 200 de lei. Pra ctic, sunt ajutaţi să finalizeze şcoala şi să obţină un loc de mun că.
În prezent, PENNY Market sprijină 12 elevi de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu“ din judeţul Dolj şi 16 elevi de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Iordache Zosima“, din judeţul Ialomiţa. Totodată, PENNY Market pune la dispoziția elevilor mai multe activități practice desfășurate în cadrul magazinelor din regiunea în care aceștia se află, prin care aceștia vor învăţa direct de la profesionşti abilitățile necesare pentru un loc de muncă mai bine plătit. În plus, bursierii vor avea acces la stagii de practică de specialitate, precum şi la oportunităţi de carieră în interiorul companiei.
Pentru fiecare elev înscris în program se asigură ședințe individuale de consiliere profesională și sprijin pentru administrarea bursei, precum şi workshop-uri lunare şi o tabără de dezvoltare personală. Prin participarea la workshop-uri şi la tabăra de dezvoltare personală, bursierii vor deprinde noţiuni de comunicare şi relaţionare, vor învăţa să lucreze în echipă, să îşi gestioneze imaginea şi vor exersa vorbitul în public.
ACTUALITATE
Proiect implementat în cinci școli din Dâmbovița, premiat la Bruxelles
Cinci școli din județul Dâmbovița au pus România pe harta europeană a proiectelor educaționale relevante pentru sustenabilitate. Vorbim despre unitățile de învățământ care au implementat CleanAir@School, o metodă inovatoare de educație climatică: Liceul „Aurel Rainu” Fieni, Școala Gimnazială „Diaconu Coresi” Fieni, Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu” Moroeni, Școala nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa și Școala Gimnazială Lucieni.
CleanAir@School a fost introdusă anul acesta prima oară în România, în cele cinci școli din județul Dâmbovița, de Asociația Volens, în cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”, desfășurat cu sprijinul Heidelberg Materials România. Proiectul a fost declarat la Bruxelles, de Ziua Educației Climatice, drept un exemplu de bune practici la nivel european, datorită impactului pe care l-a avut în rândul tinerilor beneficiari și al comunităților. Numai trei proiecte au primit această recunoaștere, la categoria inițiativelor inspirate de știință.
Juriul european a apreciat acest proiect pentru că a încurajat gândirea critică, disciplina, acțiunea colectivă și colaborarea în rândul elevilor beneficiari și a venit în sprijinul profesorilor ca metodă trans-disciplinară și participativă de predare a temelor de mediu.
„Elevii au puține ocazii să folosească instrumente științifice ca să înțeleagă mai bine anumite fenomene sau să contribuie la realizarea unei analize serioase. Proiectul demonstrează cum știința poate deveni un instrument puternic de educație, care nu doar că îmbogățește cunoștințele, ci creează punți de colaborare între școli și comunități. Este un model de implicare care merită practicat pe o scară cât mai largă,” a declarat Ada Lungu – președinta Asociației Volens.
Cu îndrumarea profesorilor, elevii participanți s-au transformat, pentru câteva luni, în mici oameni de știință. Au învățat despre ce înseamnă poluarea aerului, au amplasat senzori pasivi pentru colectarea particulelor în locuri strategice din jurul școlii și din comunitate, au transmis date prin intermediul unor instrumente digitale. Pe baza acestora, 4sfera Innova a generat un raport care le-a oferit prilejul de a constata, cu date concrete, sursele care influențează calitatea aerului. Fiecare echipă școlară a analizat rezultatele raportului și și-a creat un plan de acțiune prin care să contribuie la reducerea poluării și creșterea calității aerului. Proiectul a propus o combinație unică de cunoștințe teoretice și lucru cu echipamente fizice și instrumente digitale.
„Colaborăm permanent cu școlile și cu organizațiile care aduc concepte inovatoare de educație non-formală, ca pilon al angajamentului nostru pentru dezvoltare durabilă. Suntem mândri că am putut sprijini Asociația Volens să ofere copiilor și profesorilor o experiență de învățare declarată exemplu de bune practici la nivel european”, a subliniat Bogdan Arnăutu, Manager de Comunicare și ESG al Heidelberg Materials România.
ACTUALITATE
Autoarea lui Zavaidoc în anul iubirii, la cercul profesorilor de română din Dâmbovița
Profesori de limba și literatura română din județul Dâmbovița s-au reunit marți, 10 decembrie 2024, la Târgoviște pentru activitatea metodico-științifică organizată prin Cercul Pedagogic. Organizatorul evenimentului a fost Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și a reunit trei centre metodice, Centrul Liceu, Centrul Târgoviște 1 și Centrul Pucioasa.
„În total, activitatea metodico-științifică a cuprins trei teme majore de actualitate: utilizarea strategiilor didactice în vederea creșterii calității actului de predare-învățare-evaluare prin raportarea la ,,Profilul de formare al absolventului”, digitalizarea procesului instructiv-educativ și a activității manageriale, activități de informare-formare adecvate specificului pentru fiecare ciclu/nivel/disciplină de învățământ/domeniu. Un eveniment de excepție a fost prezența la activitatea metodico-științifică a scriitoarei Doina RUȘTI, prozatoare contemporană”, a precizat Inspector de limba și literatura română, Anca IUGA.
Utilizarea strategiilor didactice în vederea creșterii calității actului de predare-învățare-evaluare prin raportarea la Profilul de formare al absolventului pentru gimnaziu a fost prezentată de prof. Marina-Loredana OANĂ, Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu ” Târgoviște. Repere cu privire la Profilul de formare al absolventului pentru nivelul liceal au fost prezentate de prof. Mădălina ZAMFIR de la Liceul Teoretic ,,PETRU CERCEL”, Târgoviște . Materialul a fost structurat pe baza actului normativ aferent, respectiv O.M.E. 6731/2023.
Au fost prezentate materiale didactico-științifice, vizând modul de utilizare a strategiilor didactice și au fost oferite colegilor propuneri de teste pentru Evaluarea Națională și pentru Examenul de bacalaureat, create de către membrii Consiliului Consultativ pentru limba și literatura română.
Pregătirea pentru examenele naționale, Bacalaureat și Evaluarea Națională a fost un alt subiect forte al activității fiind prezentată baza de date realizată în acest sens. Au fost prezentate materiale utile elevilor și profesorilor pentru examenele naționale. PROPUNERE – VARIANTĂ BACALAUREAT – 2025 * Subiectul I (A + B) – prof. Aurelia STANCU, Colegiul Național CONSTANTIN CANTACUZINO, Târgoviște * Subiectul al II-lea – prof. Tatiana GHIȚĂ, Colegiul Național CONSTANTIN CANTACUZINO, Târgoviște * Subiectul al III-lea (Filiera teoretică – Profilul real; Filiera tehnologică și Filiera teoretică – Profilul umanist; Filiera vocațională – Profilul pedagogic) – prof. Cristina Adriana PERTEA, Liceul Tehnologic CONSTANTIN BRÂNCOVEANU, Târgoviște (Variantele de subiecte sunt însoțite de bareme și sugestii de răspuns fiind puse la dispoziția elevilor și profesorilor.)
Pentru absolvenții de gimnaziu, a fost prezentate Model de subiect de Evaluare Națională 2025 – sugestie de rezolvare, prof. COSTEA Nela, prof. DĂNCIULESCU Lavinia-Mihaela, prof. NIȚĂ Georgiana-Loredana – Școala Gimnazială „Prof. Paul Bănică” Târgoviște. Model de subiect de Evaluare Națională 2025 – sugestie de rezolvare pentru Subiectul al II-lea al Evaluării Naționale a fost prezentat de prof. BUCUR Violeta-Simona, prof. MANTA Georgiana Beatrice, prof. PRUNACHE Cristina Mirabela, Școala Gimnazială Nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa.
Cu privire la cea de-a doua temă, digitalizarea procesului instructiv-educativ și a activității manageriale, au fost realizate materiale de către membrii catedrei de limba și literatura română a Liceului Teoretic ,,PETRU CERCEL”: prof. Veronica Camelia LICĂ, prof. Mihaela RĂDUCANU și prof. Constantin-Georgel STOICA . Produsele au fost postate pe site-ul Liceului Teoretic ,,PETRU CERCEL”, Târgoviște (https://petrucercel.ro/) și pot fi consultate la adresa menționată.
A treia temă aflată pe agenda zilei a vizat activități de informare-formare adecvate specificului pentru fiecare ciclu / nivel / disciplină de învățământ / domeniu.
Activitatea metodico-științifică organizată prin Cercul Pedagogic al profesorilor de limba și literatura română a fost realizat de Școala Gimnazială ,,Paul Bănică” Târgoviște, Școala Gimnazială ,,Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa și Liceul Teoretic ,,Petru Cercel” Târgoviște.
Activitatea densă metodico-științifică realizată marți, 10 decembrie, a fost încununată cu participarea de excepție a renumitei prozatoare contemporane, profesor universitar doctor Doina RUȘTI. Evenimentul a avut parfum de epocă, invitatul surpriză, coborât din pagini de carte, a fost un cântăreț-lăutar al Bucureștiului interbelic, personajul principal al romanului „ZAVAIDOC în anul iubirii”, adus în scenă de însăși creatoarea sa. Evenimentul s-a intitulat „Zavaidoc reconstruit prin literatură, de la autor către profesori – invitată doamna Doina RUȘTI, profesor universitar și renumită prozatoare contemporană (,,Zavaidoc în anul iubirii”, roman publicat la Editura Bookzone, București, 2024). Direct din pagini de manual de română, binecunoscută elevilor și profesorilor de gimnaziu pentru povestirea ,,Platanos”, a sosit la evenimentul de la Târgoviște din Bucureștiul zilelor noastre, însăși autoarea. Doina RUȘTI a răspuns astfel invitației Inspectorului de limba și literatura română, profesor Anca IUGA, pentru o activitate metodico-științifică a cărei competență cheie s-a adresat și sufletului. Altfel cum ar putea fi o întâlnire cu un creator precum Doina Ruști, un om de o sensibilitate aparte care captează atenția auditoriului cu nonșalanță transportându-l în alte lumi, fie că scrie, fie că vorbește?! Adresându-se profesorilor la prezentul eveniment, Doina Ruști a mărturisit că poartă în sine o sensibilitate aparte pentru ideea și misiunea de profesor care s-a desfășurat fără carențe în toată această perioadă în pofida tuturor piedicilor. ,,Sunteți niște eroi!”, le-a transmis scriitoarea profesorilor prezenți la activitatea găzduită în Amfiteatrul Liceului de Arte ,,Bălașa Doamna” Târgoviște. Doina Ruști a dezvăluit și faptul că nu este străină de mediul didactic, străbunicul său fiind profesor și inspector școlar în perioada lui Spiru Haret.
Scriitoarea a inițiat un dialog despre literatură cu cadrele didactice prezente la activitate. Despre Zavaidoc, eroul romanului său cu același nume, Doina Ruști a declarant recent: „întâlnirea mea cu acest personaj s-a produs pe când încercam să înțeleg arhitectura complexă și parfumul anului 1923, cel mai nebun dintre «anii nebuni». Iar la fiecare pagină de ziar, în fiecare filă de carte, în filmele și în fotografiile începutului de secol XX, am regăsit vocea fără egal a acestui artist, care se mișca prin multe medii culturale și cânta cu aceeași pasiune atât operetă, cât și folclor, dar mai ales o muzică vie și epică, a orașului de după război. Tot ceea ce s-a întîmplat în anul 1923 cuprinde forța lui Zavaidoc, venită dintr-o poveste de iubire, imersiv legată de istoria unui an.” Pe plan personal, conexiunea cu Zavaidoc este orfanitatea acestuia de la o vârstă fragedă așa cum i s-a întâmplat, din nefericire, și scriitoarei astfel că i-a înțeles acestuia destinul, alegerile, nevoia de iubire, dar și prudența în relațiile interumane.
În privința literaturii și a harului de a scrie, Doina Ruști a mai dezvăluit că deși această artă nu se poate face fără bucuria de a te juca, fără inspirație, scrisul presupune documentare riguroasă și anumită disciplină a spiritului.
La rândul lor, organizatorii evenimentului le-au propus celor prezenți la manifestare, joc și bucurie, prin susținerea unor momente artistice. Elevii Liceului de Arte „BĂLAȘA DOAMNA“ Târgoviște au prezentat colinde, un dar binevenit având în vedere apropierea momentului sfânt al Nașterii Pruncului Iisus Hristos. Și pentru că româna este bucurie și nu poți să te bucuri decât în limba ta, Liceul Teoretic „PETRU CERCEL”, Târgoviște, unul dintre organizatorii activității, a prezentat un dans românesc tradițional muntenesc fiind vorba de Călușarii. Momentul a fost susținut de elevi ai Liceului Teoretic ,,Petru Cercel” Târgoviște și Școala Gimnazială ,,Ioan Alexandru Brătescu-Voinești” Târgoviște care fac parte din Ansamblul ,,Vestitorii Aninoasei”, reuniți sub bagheta magică a maestrului Gheorghe Bănică.
Întreaga efuziune a evenimentului de la Târgoviște a fost transmisă live și prin mijloace moderne, cu ajutorul tehnologiei digitale, de către însăși scriitoarea Doina Ruști pe canalul său de youtube și se poate vizualiza pe acest link https://www.youtube.com/watch?v=bHUWFnmEClY. Încântată de activitățile propuse la activitatea de la Târgoviște, Doina Ruști a mărturisit că și-ar dori un festival de film la Târgoviște, un domeniu de care creatoarea nu este străină, fiind de menționat faptul că a ținut cursuri la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică București. Tot la Târgoviște, Doina Ruști a anunțat că urmează o nouă apariție editorială în februarie 2025.
„Am petrecut ziua de ieri într-un oraș de care m-am îndrăgostit și unde deja am fost de trei ori în acest sezon: Târgoviște. Trebuie să vă spun că orașul arată ca de sărbători, cu podoabe și atmosferă, cu oameni zâmbitori, încât, de cum pui piciorul în oraș, ai impresia că ai intrat în miezul ficțiunii. Ieri m-am întâlnit cu profesorii, ca să să întâmpinăm iarna, dar mai ales ca să vorbim despre darurile dascălului de școală veche”, a scris prozatoarea pe pagina sa de Facebook despre vizita la Târgoviște.
A consemnat, Mădălina Zamfir
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Accident mortal în Târgoviște. A intrat cu mașina într-un TIR parcat
-
ALEGERIacum o săptămână
Află aici senatorii și deputații care vor reprezenta județul Dâmbovița în legislatura 2024-2028!
-
SOCIALacum 2 zile
Copilă de 12 ani, lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Contabilul Primăriei Vișina a fost găsit spânzurat în podul casei
-
POLITICacum 5 zile
COMUNICAT. Vrem alegeri libere! AUR sesizează Comisia de la Veneția, OSCE și GRECO
-
Dâmboviţaacum o zi
Tată și fiu au rămas înțepeniți cu căruța în noroaiele din mijlocul câmpului!
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Participă și tu la aprinderea bradului de Crăciun la Târgoviște! Va fi și spectacol cu drone, artificii și lasere
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Târgoviște: Sute de oameni au participat la aprinderea Bradului de Crăciun în Piața Tricolorului