ACTUALITATE
DÂMBOVIŢA: Barajul de la Zăvoiul Orbului va fi decolmatat!

Ionel Petre, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, se implică în această perioadă pentru dezvoltarea şi protecţia unor habitate naturale, dar şi pentru refacerea unor obiective strategice cu rol economic de deservire a populaţiei cu apă potabilă. Vorbim spre exemplu despre barajul Zăvoiul Orbului, de pe râul Argeş, în judeţul Dâmboviţa, care urmează să fie demolmatat.
„Barajul a fost dat în folosinţă în anul 1988. De atunci încoace, aluviunile transportate de undele râului s-au depus în strat consistent pe întreaga suprafaţă a acumulării. În faţa vanelor, stratul de mâl măsoară 6 metri”, ne-a precizat Ionel Petre.
Barajul de la Zăvoiul Orbului este un obiectiv hidrotehnic de maximă importanţă pentru populaţie, pentru alimentarea cu apă a municipiului Bucureşti.
„Lacul de acumulare a fost construit, urmare realizării în Capitală a sistemului de regularizare şi canalizare a râului Dâmboviţa. Atunci, a apărut necesitatea asigurării posibilităţii de siguranţă şi de suplimentare a debitului regularizat a acestui râu. Astfel, s-a proiectat şi realizat, pe râul Argeş, barajul de priză de la Zăvoiul Orbului, de unde, printr-un canal de legătură şi tranzitare în bieful aval, este asigurat consumatorilor din Bucureşti un debit de maxim 44 metri cubi pe secundă. Pentru irigaţii, poate fi folosit un debit de 19,6 metri cubi pe secundă. Tocmai pentru aceste considerente ce ţin de asigurarera nevoilor de apă potabilă, se impune decolmatarea de urgenţă a barajului de la Zăvoiul Orbului” a mai spus vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.
ACTUALITATE
Polițiștii din Pitești, acuzați că au omorât un bărbat când îl imobilizau. VIDEO

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator și a murit la puțin timp după ce a fost imobilizat de polițiștii din Pitești.
Potrivit unor martori, acesta a refuzat să iasă dintr-un local în bucătăria căruia izbucnise un incendiu, astfel că oamenii legii l-au luat pe sus și l-au scos afară.
Apoi, bărbatul se tot apropia de zona de intervenție, moment în care polițiștii l-au pus la pământ, ba chiar s-au urcat peste el.
VIDEO – Momentul încătușării
ACTUALITATE
Prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate, rapelul în România?

Românii care au primit prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate pot efectua rapelul în țară – a decis Comitetul Național de Coordonare. Aceeași regulă se aplică și cetățenilor străini cu drept de ședere în România.
În acest sens, persoanele în cauză trebuie să contacteze reprezentanții centrului de vaccinare ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.
Apoi, trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare.
După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat a fost strivit între două betoniere, într-o gospodărie din Voinești
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Atentie! Programul transportului public în Târgoviște și zonele limitrofe a fost modificat
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Violată în pădurea Dragodana de un bărbat cunoscut pe Facebook!
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Accident în centrul Târgoviştei. Doi tineri au ajuns la spital
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Urmărire ca-n filme la Conțești. Conducea cu 182 km/oră în localitate
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Biserica a strâns 65.500 de lei pentru tratamentul tânărului tată Răducu Florea
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Șef nou la Serviciul Ordine Publică din cadrul Poliției Dâmboviţa