Connect with us

ACTUALITATE

DÂMBOVIŢA: Barajul de la Zăvoiul Orbului va fi decolmatat!

Publicat

pe

Ionel Petre, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, se implică în această perioadă pentru dezvoltarea şi protecţia unor habitate naturale, dar şi pentru refacerea unor obiective strategice cu rol economic de deservire a populaţiei cu apă potabilă. Vorbim spre exemplu despre barajul Zăvoiul Orbului, de pe râul Argeş, în judeţul Dâmboviţa, care urmează să fie demolmatat.

„Barajul a fost dat în folosinţă în anul 1988. De atunci încoace, aluviunile transportate de undele râului s-au depus în strat consistent pe întreaga suprafaţă a acumulării. În faţa vanelor, stratul de mâl măsoară 6 metri”, ne-a precizat Ionel Petre.

Barajul de la Zăvoiul Orbului este un obiectiv hidrotehnic de maximă importanţă pentru populaţie, pentru alimentarea cu apă a municipiului Bucureşti.

„Lacul de acumulare a fost construit, urmare realizării în Capitală a sistemului de regularizare şi canalizare a râului Dâmboviţa. Atunci, a apărut necesitatea asigurării posibilităţii de siguranţă şi de suplimentare a debitului regularizat a acestui râu. Astfel, s-a proiectat şi realizat, pe râul Argeş, barajul de priză de la Zăvoiul Orbului, de unde, printr-un canal de legătură şi tranzitare în bieful aval, este asigurat consumatorilor din Bucureşti un debit de maxim 44 metri cubi pe secundă. Pentru irigaţii, poate fi folosit un debit de 19,6 metri cubi pe secundă. Tocmai pentru aceste considerente ce ţin de asigurarera nevoilor de apă potabilă, se impune decolmatarea de urgenţă a barajului de la Zăvoiul Orbului” a mai spus vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

ACTUALITATE

Nu rata Haidook Summer Fest 2021! Cu și despre cai, la Runcu, județul Dâmbovița

Publicat

pe

de

Pe 31 iulie și 1 august 2021, la Runcu, județul Dâmbovița, se va desfășura, în „Vârf la In”, cea de-a 5-a ediție a Haidook Summer Fest, un eveniment cu și despre cai, care se adresează întregii familii.

În centrul acestei ediții se află copilul, Micul Haidook, cel care are nevoie să învețe de la haiducii mari arta de a trăi liber, în compania cailor și în apropierea pădurii – spun organizatorii, Primăria și Consiliul Local Runcu, cu sprijinul Asociației Ride Wild Carpathia și al Federației Române de Turism Ecvestru.

Activitățile au fost astfel concepute încât copii și părinții să aibă acces și să interacționeze cu caii, dar și cu invitații speciali ai acestei ediții.

”Ne-a fost dor să organizăm o nouă ediție Haidook, așa că anul acesta ne întâlnim să îi arătăm Micului Haidook ce înseamnă să fii liber, să te bucuri de cai, de natură și de cei dragi. Este o ediție pentru întreaga familie, care celebrează faptul că indiferent de condiții avem puterea să mergem mai departe, mai înțelepți. Haidook 2021 este un eveniment de două zile care ne impune o serie de reguli de siguranță, dar cel mai important lucru este că ne putem întâlni și ne putem bucura de prieteni, familie și cai”, afirmă Ionuț Popescu, reprezentant al Asociației Ride Wild Carpathia.

Invitatul special al acestei ediții este cunoscutul actor Denis Ștefan. Mare iubitor de cai și prieten al evenimentului, Denis va face, în premieră la Haidook, sesiuni de deburaj – pregătire a cailor tineri pentru călărie și/sau tracțiune. Pentru a face aceste demonstrații de îmblânzire a cailor tineri, Denis a cerut ajutorul comunității, pentru a-i pune la dispoziție cel puțin un cal pe care nu s-a pus șaua și încă neînvățat cu hamul.

”Pentru a pune șaua pe un cal tânăr am nevoie de un murg de 3 – 5 ani de acolo, din comunitate. Chiar sunt curios ce căluț nărăvaș îmi vor aduce localnicii, pentru că eu voi vedea calul chiar la fața locului. Dincolo de provocarea pe care le-am lansat-o celor din comunitatea Runcu, mă bucur foarte tare că Haidook se întâmplă în acest an. Mi-a fost dor să arăt oamenilor, dar mai ales celor mai mici dintre noi, puterea și măreția cailor”, spune Denis Ștefan.

Haidook 2021 păstrează tradițiile bune din anii precedenți și pe lângă demonstrațiile cu cai, organizatorii au pregătit concursuri pentru micii haiduci, ateliere de olărit și pielărie, colțul cu bunătăți și o mulțime de baloți de paie pentru relaxare. Noutatea din acest an o reprezintă provocările pentru pentru părinți: cei mai curajoși tați vor participa la tot felul de întreceri și pentru că delicatețea presupune și curaj, cele mai curajoase mame vor împleti codițe Blondelor de la Potcoava.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița, anunț solicitare acord de mediu proiect Dragodana

Publicat

pe

de

Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa S.A. anunță publicul interesat asupra depunerii solicitarii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ,,Executie foraj alimentare cu apa in com. Dragodana, județul Dâmbovița”, propus a fi amplasat în comuna Dragodana, județul Dâmbovița.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Dâmbovița, din municipiul Târgoviște, str. Calea Ialomiței, nr. 1, jud. Dambovita și la sediul Primăriei Dragodana, în zilele de luni până vineri, între orele 09:00-12:00.

Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT