Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

JUDECĂTOR: Este imperativ ca protocolul dintre SRI şi Ministerul Public să fie publicat!

Publicat

pe

Preşedinta Uniunii Judecătorilor din România, judecătoarea Dana Gîrbovan, un magistrat model, fervent apărător al libertăţii, al domocraţiei şi al conceptului de separare a puterilor statului, consideră că protocolul încheiat între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Public trebuie să fie de urgenţă declasificat.

Dana Gîrbovan nu a fost şi nu este de acord cu colaborăriile pe lângă lege ale instituţiilor de forţă, cu protocoale secrete, cu echipele mixte procurori-ofiţeri de informaţii etc.

„Faptul ca tot mai multe voci cer declasificarea protocolului din 2009 semnat între SRI şi Ministerul Public este un demers pozitiv şi necesar pentru refacerea încrederii în justiţie. Reamintesc că sunt deja 3 ani de când eforturile UNJR pentru declasificarea oricăror acte secrete ce vizează justiţia au rămas fără nici un răspuns pozitiv de la autorităţi. De la nenumărate declaraţii publice şi interviuri pe această temă, la demersuri oficiale către autorităţile române şi europene, ajungând până la acţiuni în justiţie, UNJR a făcut absolut tot ce a depins de noi, în limitele competenţelor pe care le avem, pentru a lămuri această chestiune extrem de importantă pentru independenţa justiţiei din România.Este obligaţia fiecărei persoane publice cu atribuţii în domeniu să lămurească acest episod spinos, ce a afectat, în toţi aceşti ani, în mod negativ justiţia.

Publicarea acestor protocoale este obligaţia pe care aceşti oficiali o au atât faţă de fiecare cetăţean al acestei ţări, cât şi faţă de Constituţie, pe care au jurat să o respecte.

În 2017 am acordat un interviu pentru Mediafax pe exact această temă, unde am vorbit – din nou – pe larg despre aceste protocoale şi despre hotărârile CSAT ce au stat la baza lor. Am explicat de ce acestea au afectat independenţa justiţiei, dreptul la un proces echitabil şi separaţia puterilor în stat, adică exact fundamentul statului de drept.Prin aceste acte secrete s-a adaugat la lege şi în contra legii, dându-li-se agenţilor SRI atribuţii să facă «echipe mixte» cu procurori şi acte de urmărire penală, ceea ce prin lege SRI-ul avea interzis să facă.

Altfel spus, în România membră UE, cu un Mecanism de verificare şi cooperare (MCV) mult clamat, în cadrul căruia este anual «evaluată» justiţia din România, a fost semnat un protocol secret între organe de urmărire penală şi servicii de informaţii, prin care acestea din urmă au fost implicate în acte specifice de cercetare penală, în contra unei legi în vigoare care le interzicea exact acest lucru.

Pentru clarificarea tuturor acestor probleme şi pentru că atât justiţia, cât şi serviciile de informaţii, să poată începe procesul de recâştigare a încrederii românilor, este imperativ ca protocolul dintre SRI şi Ministerul Public să fie declasificat şi publicat de către cei care l-au semnat”, a scris judecătoarea Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

ACTUALITATE

Fetița din Gura Şuții, ucisă de un olandez care a fugit din România?

Publicat

pe

Operațiunea declanșată de autorității în cazul fetitei din Gura Sutii a fost una de excepție chiar dacă, din nefericire, copila nu a fost găsită în viață. Oamenii din sat spun că ar fi văzut în așezare o mașină suspectă, dar nu s-au gândit că la volan ar fi vorba de un criminal periculos. În spațiul public, prin zvon, s-au răspândit date cum că ar fi vorba despre un olandez şi că acesta ar fi plecat deja din România. Se mai spune, de asemenea, că la un punct vamal ar fi fost găsit ghiozdanul fetiței etc…

Faptul că oamenii legii căutau de aseară trupul copilei în apele râului Dâmbovița, prin păduri, zăvoaie și pe câmpuri denotă clar că aveau indicii serioase că obsedatul care a răpit-o pe Adriana a omorât-o. Alții spun că nu ar fi o persoană străină, ci, dimpotrivă, chiar cineva din sat, o cunoștință a familiei. Cert este că sadicul personaj a ucis copila, de frică să nu fie descoperit.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Fetița dispărută din Gura Şuții a fost găsită moartă

Publicat

pe

de

Căutările copilei de 11 ani, care a dispărut vineri când se întorcea de la şcoală, s-au terminat tragic. Adriana Mihaela Ferariu, din Gura Şuții, a fost găsită moartă, în această după-amiază, pe un câmp din zona satului Ghineşti, comuna Sălcioara, lângă un lan de porumb.

Cadavrul prezintă urme de violență. Anchetatorii au stabilit un cerc de suspecți. De asemenea, vor organiza o conferință de presă la ora 19:00, pentru a prezenta informații cu privire la caz. VOM REVENI

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!