Connect with us

Dâmboviţa

CONFERINŢĂ: 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, primul pas spre Marea Unire!

Publicat

pe

Centrul de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” organizează, joi – 22 martie 2018, de la ora 12:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Valahia Târgovişte (strada lt. Stancu Ion, nr. 35), conferinţa naţională „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 Martie 1918), primul pas spre Marea Unire”.

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări desfășurate în cadrul Patriarhiei Române sub egida „Anul omagial al unității de credință și de neam, an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Conferențiază:
– Prof.Univ.Dr. Sanda Valentina Hîrlav MAISTOROVICI, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, O partitură pierdută şi regăsită. „Cântarea Basarabiei” de Paul Constantinescu;
– Pr.Lect.Univ.Dr. Adrian IGNAT, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la Marea Unire (1918);
– Col.(r.) Dumitru STAVARACHE, Membru al Comisiei Române de Istorie Militară, Fondator și Președinte de Onoare al Asociației „Visarion Puiu”, Mitropolitul Visarion Puiu si Basarabia.

„27 martie 1918 reprezintă ziua memorabilă în care Sfatul Țării reunit la Chișinău a decis prin vot nominal deschis unirea Basarabiei cu România. Declarația preciza în mod explicit: «Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA». Câteva luni mai târziu, între 25-27 noiembrie 1918 Sfatul Țării s-a întrunit într-o a doua sesiune în care a luat o serie de hotărâri, cea mai importantă fiind unirea fără condiții cu România, iar la final autodizolvarea acestui for decizional.

Revenirea Basarabiei la Patria Mamă, România, urmată de cea a Bucovinei (la 15/28 noiembrie 1918) au fost, așadar, pașii esențiali pentru realizarea unității naționale a românilor, unitate înfăptuită sub providența divină, la o zi după sărbătorirea ocrotitorului de neam – Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie 1918, când, la rândul ei, Adunarea Națională a poporului român din Transilvania, Banat și părțile ungurene a hotărât ca unirea cu țara mamă să fie «pentru toate veacurile»”, se arată în comunicatul de presă remis de Centrul de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae”.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Doi morți și un rănit grav într-un accident rutier la Doicești

Publicat

pe

Doi bărbați, pasageri într-un autoturism, au decedat, în această seară, în urma unui accident de circulație petrecut pe DN 71, Târgoviște-Sinaia, pe teritoriul localității Doicești. Șoferul mașinii, în vârstă de 32 de ani, a ajuns în stare gravă la spital.

Pentru extragerea victimelor din autovehiculul transformat într-un morman de fiare a fost nevoie de intervenția echipelor de descarcerare. Imediat, au fost demarate manevrele de resuscitare. Din păcate, leziunile produse celor doi tineri, de 28 și 31 de ani, erau incompatibile cu viața.

Din primele informații, se pare că autoturismul în care se aflau cei trei a intrat în coliziune cu un autocamion. Vom reveni.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Conducerea autoturismelor sub influența alcoolului tinde să devină… sport național

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

A devenit se pare o obișnuință pentru unii șoferi să se urce băuți la volan. Polițiștii surprind în trafic din ce în ce mai mulți conducători auto aflați sub influența alcoolului.

Astăzi, la Pucioasa, în jurul orei 10:30, oamenii legii au oprit pentru control un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat de 66 de ani. Fiindcă omul duhnea a băutură, polițiștii l-au supus testării cu aparatul etilotest.

Rezultatul a fost 0,72 mg / alcool pur în aerul expirat. Respectivul șofer a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice. oamenii legii au întocmit pe numele său dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Reamintim că polițiștii din Dâmbovița au surprins și ieri mai mulți conducători auto care s-au urcat băuți la volan. Cu situații similare s-au confruntat și oamenii legii din alte județe ale țării.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats