Connect with us

Dâmboviţa

CONFERINŢĂ: 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, primul pas spre Marea Unire!

Publicat

pe

Centrul de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” organizează, joi – 22 martie 2018, de la ora 12:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Valahia Târgovişte (strada lt. Stancu Ion, nr. 35), conferinţa naţională „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 Martie 1918), primul pas spre Marea Unire”.

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări desfășurate în cadrul Patriarhiei Române sub egida „Anul omagial al unității de credință și de neam, an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Conferențiază:
– Prof.Univ.Dr. Sanda Valentina Hîrlav MAISTOROVICI, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, O partitură pierdută şi regăsită. „Cântarea Basarabiei” de Paul Constantinescu;
– Pr.Lect.Univ.Dr. Adrian IGNAT, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la Marea Unire (1918);
– Col.(r.) Dumitru STAVARACHE, Membru al Comisiei Române de Istorie Militară, Fondator și Președinte de Onoare al Asociației „Visarion Puiu”, Mitropolitul Visarion Puiu si Basarabia.

„27 martie 1918 reprezintă ziua memorabilă în care Sfatul Țării reunit la Chișinău a decis prin vot nominal deschis unirea Basarabiei cu România. Declarația preciza în mod explicit: «Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA». Câteva luni mai târziu, între 25-27 noiembrie 1918 Sfatul Țării s-a întrunit într-o a doua sesiune în care a luat o serie de hotărâri, cea mai importantă fiind unirea fără condiții cu România, iar la final autodizolvarea acestui for decizional.

Revenirea Basarabiei la Patria Mamă, România, urmată de cea a Bucovinei (la 15/28 noiembrie 1918) au fost, așadar, pașii esențiali pentru realizarea unității naționale a românilor, unitate înfăptuită sub providența divină, la o zi după sărbătorirea ocrotitorului de neam – Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie 1918, când, la rândul ei, Adunarea Națională a poporului român din Transilvania, Banat și părțile ungurene a hotărât ca unirea cu țara mamă să fie «pentru toate veacurile»”, se arată în comunicatul de presă remis de Centrul de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae”.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Bărbat din Șelaru, arestat pentru tentativă de viol. A intrat peste o femeie în casă!

Publicat

pe

De

Un bărbat de 50 de ani, din Șelaru, județul Dâmbovița, se pare excitat la maximum, să nu zicem aflat în călduri, ar fi intrat, prin forțarea ușii de la intrare, în casa unei femei din aceeași comună, cu gând să o violeze.

Individul a încercat să întrețină cu victima relații sexuale cu forța. Pentru fapta sa, a fost reținut pentru 24 de ore pentru comiterea infracțiunii de tentativă viol și violare de domiciliu. Ulterior, magistrații de la Judecătoria Găești au emis pe numele agresorului mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Deputat Radu Popa: Inițiativa USR de plafonare a salariilor funcționarilor de lux este una pur populistă!

Publicat

pe

USR-iștii, în căutare de popularitate, după ce au fost o vreme la guvernare și s-au comportat nefiresc de indiferent față de românii simpli, au depus o inițiativă legislativă care are ca prevedere plafonarea salariilor de top ale bugetarilor de lux. Adică, să nu depășească retribuția președintelui României. Deputatul PSD Radu Popa consideră că tema legislativă aleasă de USR este una populistă.

„Sigur, majoritatea vor spune că salariile șefilor de agenții sunt foarte mari. Sunt foarte mari, e corect. Însă, eu cred că analiza salariului unui președinte de agenție guvernamentală trebuie să fie făcută luând în calcul și ce așteptăm de la acel om, ce plus-valoare și ce beneficii ar trebui să aducă el societății, vezi cazul ASF și falimentele zgomotoase, ce are de protejat respectivul funcționar. De exemplu, salariul președintelui ANRM, agenția care deține toate bogățiile solului și subsolului României, este de 7600 de RON”, a punctat deputatul Radu Popa.

Așa că, a mai spus parlamentarul, este important să ne uităm care sunt criteriile expuse în fișa postului fiecărui funcționar în parte și de acolo să plece analiza cost-beneficiu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite