Conectați-vă cu noi

OPINII

Democraţia, ca o cuşcă!

Publicat

pe

Sentinţa dată de Curtea de Apel Ploieşti în procesul Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, contra Antena 3 mi-a lăsat un gust amar. O demonstraţie de forţă, un mesaj către jurnaliştii din România, de genul „capul la cutie şi aveţi grijă cu cine vă puneţi, că pierdeţi”.

În condiţiile în care ziarişti celebri au fost condamnaţi la plata a unei despăgubiri colosale de 300.000 de lei, adică 65.000 de euro, pentru faptul că şi-au exprimat liber o poziţie, au comentat o situaţie, nu-ţi mai vine să pozezi în salvatorul democraţiei. Te faci pitic! Umbli doar cu sărut mâna prin cotloanele puterii!

Este cea mai mare sumă acordată de o instanţă din România din 1990 încoace, pentru insultă şi calomnie. Onoarea nu a fost spălată unui muritor de rând, ci Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA, cea mai de temut instituţie din România postdecembristă! Avertismentul este unul dur, atât pentru democraţie, pentru libertate, cât şi pentru breasla jurnaliştilor!

Adică, lăsaţi la o parte dezvăluirile, anchetele, opiniile exprimate public, mai uşor cu critica la adresa mărinimiilor zilei, ocupaţi-vă mai bine de faptul divers, de accidente de circulaţie, de statistici, de meteo,d e conferinţe de presă, de nimicuri.

Forţa exemplului în acest caz este zguduitoare. Un avertisment lansat superb! În spiritul şi litera legii! Dacă Gâdea şi Ciuvică, doi gazetari renumiţi şi cu imagine consistentă, au fost ciuruiţi, cei pierduţi prin provincie, în nesiguranţă, ce vor face?

Mă aşteptam ca presa din România să se solidarizeze, să ia act de această decizie înfiorătoare prin care, subtil, i se pune căluşul în gură. De ce nu, să se protesteze pe undeva. Un ONG, ceva… Din păcate, unitatea de breaslă ori nu a existat niciodată, ori a dispărut, iar societatea civilă nu ştim ce vrea de fapt.

Vinovaţi de acestă dezbinare a presei, evident, sunt tot politicienii, care, în timp, protejându-şi interesul de grup, programul, strategia, i-au împărţit pe gazetari în buni şi răi. Jurnaliştii au devenit fie aliaţi, fie duşmani. Cine a câştigat din treaba asta? Ghici?

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Război de formă şi ca formă!

Publicat

pe

Şi s-a încheiat prima partea a tămbălăului din PSD sau a doua, a treia, a… Spun asta fiindcă noi nu ştim chiar tot despre ceea ce se întâmplă la cartierul general din Kiseleff şi nici prin vilele conspirative sau restaurantele cochete şi mai dosite pe unde se mai întâlnesc liderii PSD pentru a construi scenariile savurate sadic de presă.

Cert este că la CEX nu a murit nimeni. Nu am văzut pe cineva în genunchi, nici cu tresele smulse de pe umăr. Nici măcar trimis la vreo mănăstire pentru penitenţă. S-a vorbit mult. Vreo 8 ore. S-au dat semnale şi, în final, s-a semnat un tratat de pace internă, cu zurgălăi, un tratat ce nu ştim dacă va fi respectat, fiindcă orgoliile sunt pe măsura combatanţilor.

Dragnea a ieşit la TV şi s-a arătat împăciuitor, înţelept, guru-ul politicii româneşti! Nu ştim dacă trebuie să-l credem pe cuvânt. Părea liniştit. Prea liniştit! Dar nu era starea lui, oricât disimula pe sub mustaţă. Se simţea agitaţia.

Cine poate strigă „am înfrânt”! Cred că tot partidul. Otrava a fost împrăştiată. Efectul se va vedea mai târziu. Acum mijesc simptomele. Se simte în sondaje. Sporesc rândurile nehotărâţilor! Adulatorii lui Dragnea susţin că liderul PSD a ieşit întărit din acest conclav cu fumuri. Adică, nimeni nu va mai avea curajul de acum încolo să tulbure lăpticul din ceaşca şefului. A fost instalată deja ghilotina! Dar cu fâsâituri. De formă. Ca o sperietoare inutilă în lanul de porumb, de unde ciugulesc toate păsările.

Alţii spun că Dragnea a fost învins şi pus la punct de pucişti, indiferent de ce ar zice apropiaţii săi. S-a luat în calcul numărul de membri pe care îi reprezintă organizaţiile rebele, cele care s-au ridicat împotriva lui Liviu Dragnea, zonele de unde se adună grosul votului, nu ce a venit din Ardeal, unde PSD-ul nu a stat niciodată bine şi unde operează, de foarte multă vreme, grupul de la Cluj, mai prietenos cu Klaus Iohannis, cu opoziţia şi cu… ştiu băieţii!

Sunt şi destule voci care acredizează ideea că tot războiul a fost un joc de imagine, o tehnică prin care să fie întărită poziţia lui Liviu Dragnea în această perioadă încărcată de tensiune şi de mişcări politice ciudate. Speculaţii peste specualaţii. Aşa se întâmplă când politica nu are un curs normal, firesc, dedicat cetăţeanului!

Citește în continuare

OPINII

Pe val sau sub valul politicii!

Publicat

pe

Ce să mai credem despre ceea ce se întâmplă pe scena politică românească? Nu poţi face nicio speculaţie, nu poţi lansa supoziţii, nici măcar nu poţi da pronosticuri ca la fotbal. Aici nu este vorba de sport, ci de politică, iar în acest domeniu perfid şi nesigur, când există aşa-zise competiţii bazate pe trădare şi jocuri de culise, nu poţi da un posibil rezultat. În politică, nu se fac pariuri, fiindcă tot timpul există o carte, undeva, în mâneca unui jucător, care poate da peste cap orice rezultat.

Constatăm că, după 2 ani de guvernare, capetele balaurului numit PSD dă semne că vor să se înghită între ele, nu de foame, ci de ciudă! Nu le pasă de colosului care stă sub ele şi care avea alte aşteptări. Să fie asta o metodă prin care PSD doreşte să părăsească guvernarea, să treacă în opoziţie, unde îşi va putea linge rănile o vreme, după care să pornească lupta pentru alegerile din 2020?

Unii zic că se prea poate. În politică există şi tehnica retragerii de la putere invocându-se un scandal intern. Această procedură are rolul de a acoperi oarecum nevolnicia, neputinţa, neducerea la îndeplinire a unor proiecte asumate în campania electorală. E o chichiţă. Urmează un nou ciclu. Alţii, la putere. Şase sau opt ani!Probabil, aşa vor mânuitorii păpuşilor!

Să nu creadă acum politicienii noştri iubiţi că ies neşifonaţi din acest război nedemn, care arată că SRL-urile numite partide politice sunt preocupate mai mult de interesele proprii decât de ţară. Cetăţenii şi-au pierdut încrederea în ei. Nici nu cred că au avut-o deplin. A fost vorba de inerţie!

În momentul de faţă, clasa politică românească poate fi mândră că se mai poate baza, dar nici aici total, doar pe activul de partid, pe cotizanţii care au mai ciugulit de pe câte un post. Restul, ţara, gloata, nu mai garantează pentru ei. Şi, apoi, în cine să avem încredere? În Liviu Dragnea, pe care îl tot vedem în poze cu reprezentanţii statului paralel, în aceeaşi cămaşă albă, cu care ne vrăjea încrederea? În Victor Ponta, care şi-a dat demisia din funcţia de premier pe Facebook şi care a pus şi el apă cu stropitoarea la funcţionarea organismului opresiv? În Ludovic Orban, omul care se simte bine în tiribombă şi cu maimuţa pe umăr? În Traian Băsescu, care a frământat şi copt statul paralel? În George Maior, stăpânul protocoalelor? În Gabriel Oprea, zis şi privire rece, în faţa căruia se făceau preş chestorii de poliţie? Să mai pun?

Suntem în criză, stimaţi români, una profundă şi penibilă totodată. Rămânem cu legile justiţiei în aer, cu pesta porcină africană peste noi, cu legea offshore-urilor schimbată după voia corporatiştilor, cu proteste în stradă ale magistraţilor, cu 7 kilometri de autostradă inaugurată, cu majorările la gaze şi energie electrică, cu scrisoarea lui Firea şi Ţuţuianu, cu, cu…?

Apropo, a născut Elena Udrea, pe undeva prin Costa Rica. Are o fetiţă. Să-i trăiască! Ce credeţi, cade mâine Liviu Dragnea? Nu fac pariuri, am spus de ce. Dar nu cred că pică. Apare în prea multe poze! Cad alţii, însă nu prea de sus!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!