Conectați-vă cu noi

OPINII

Democraţia, ca o cuşcă!

Publicat

pe

Sentinţa dată de Curtea de Apel Ploieşti în procesul Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, contra Antena 3 mi-a lăsat un gust amar. O demonstraţie de forţă, un mesaj către jurnaliştii din România, de genul „capul la cutie şi aveţi grijă cu cine vă puneţi, că pierdeţi”.

În condiţiile în care ziarişti celebri au fost condamnaţi la plata a unei despăgubiri colosale de 300.000 de lei, adică 65.000 de euro, pentru faptul că şi-au exprimat liber o poziţie, au comentat o situaţie, nu-ţi mai vine să pozezi în salvatorul democraţiei. Te faci pitic! Umbli doar cu sărut mâna prin cotloanele puterii!

Este cea mai mare sumă acordată de o instanţă din România din 1990 încoace, pentru insultă şi calomnie. Onoarea nu a fost spălată unui muritor de rând, ci Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA, cea mai de temut instituţie din România postdecembristă! Avertismentul este unul dur, atât pentru democraţie, pentru libertate, cât şi pentru breasla jurnaliştilor!

Adică, lăsaţi la o parte dezvăluirile, anchetele, opiniile exprimate public, mai uşor cu critica la adresa mărinimiilor zilei, ocupaţi-vă mai bine de faptul divers, de accidente de circulaţie, de statistici, de meteo,d e conferinţe de presă, de nimicuri.

Forţa exemplului în acest caz este zguduitoare. Un avertisment lansat superb! În spiritul şi litera legii! Dacă Gâdea şi Ciuvică, doi gazetari renumiţi şi cu imagine consistentă, au fost ciuruiţi, cei pierduţi prin provincie, în nesiguranţă, ce vor face?

Mă aşteptam ca presa din România să se solidarizeze, să ia act de această decizie înfiorătoare prin care, subtil, i se pune căluşul în gură. De ce nu, să se protesteze pe undeva. Un ONG, ceva… Din păcate, unitatea de breaslă ori nu a existat niciodată, ori a dispărut, iar societatea civilă nu ştim ce vrea de fapt.

Vinovaţi de acestă dezbinare a presei, evident, sunt tot politicienii, care, în timp, protejându-şi interesul de grup, programul, strategia, i-au împărţit pe gazetari în buni şi răi. Jurnaliştii au devenit fie aliaţi, fie duşmani. Cine a câştigat din treaba asta? Ghici?

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Filozofia neghinei umane

Publicat

pe

Constat, cu uşoară mirare, că mediul public a fost invadat de un soi de neghină bipedă. S-a instalat la suprafaţă, mizând pe indulgenţa şi bunul simţ ale multora dintre noi, iar acum înăbuşe normalitatea, echilibrul social.

Aceste boabe negricioase cu picioare şi, din păcate, şi cu un pic de cap, să nu zicem craniu golit de materie cenuşie, provoacă rumoare, emană otravă, se zvârcolesc în intenţia aproape patologică de a face doar rău, de a murdări cu balele lor, prin stropire de la distanţă, laş, tot ceea ce nu pot atinge în mod civilizat, demn, corect, cinstit.

Neghina umană a fost tolerată de unele autorităţi şi politicieni şi folosită pe post de dezbinator, de element de întinare a păcii sociale, de bufon al curţii, de manipulator şi destabilizator. Neghina bipedă răsărită în culturile umane, chiar din familii de oameni sobri, culţi, nemoştenind virtuţiile celor care i-au procreat, încearcă să-şi facă loc în grădina existenţei prin mărşăvie şi minciună.

Vor bobiţele de neghină, care, până la urmă, tot vor fi luate de vântul nepăsării şi ignoranţei, să capteze atenţia publicului, să primească demnităţi şi laude, vărsând pe restul lumii, ale cărui sensuri nu le pot înţelege fiindcă au creier de bălărie, doar ceea ce pot produce, adică lături.

Bobiţele de neghină au doar rolul de a otrăvi, de a murdări întregul, de a încerca să parvină, să arate, de fapt, că ele sunt alfa şi omega prostiei. Neghina umană, când se simte stingheră, nebăgată în seamă, exceptată de la masa destoinicilor, încolţită în tamponul de vată termofilă, începe să se vânture. Singură sau ajutată de alţii, care stau la rând pentru a prinde şi ei titlul de neghină cu faţă umană!

Nu putem scăpa de această bălărie umană, care creşte cam prin toate structurile şi grădinile publice (nu mai vorbim de instituţii unde se dezvoltă la snop!), dar o putem evita. Să încercăm, atunci când vedem neghina, să o ignorăm fără să ne enervăm, fără să folosim erbicidul! Când nu o bagi în seamă, se sufocă, înnebuneşte!

Citește în continuare

OPINII

Una caldă, una rece…

Publicat

pe

Informațiile curg lanț în spațiul public românesc. Una mai tare decât alta. Curioase, ciudate, izvorâte parcă dintr-un laborator secret, aflat undeva într-o lume paralelă. După ce a căzut moțiunea, și era la mintea cocoșului ăla pitic că se va întâmpla așa, aflăm că DIICOT a început urmărirea penală in rem pentru fapta invocată de omniperdandul Ludovic Orban. Deocamdată, procurorii nu o cercetează pe Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare, ci se ocupă doar de fapte. Adică, răspund plângerii iluminatului liberal, adună probe și după aceea vedem…

Mamutul politic numit PSD s-a zguduit puternic în ziua condamnării lui Liviu Dragnea, şi-a revenit puțin după moțiunea fără gust și fără miros inițiată de PNL, dar „laboratorul” nu i-a lăsat pe social-democraţi să se frece bine la ochi (mâinile nu și le mai freacă de ceva vreme!) că, pac, a fost pornită ancheta de înaltă trădare, unde apare iar și numele lui Liviu Dragnea. La o zi după respingerea moțiunii!

Noi, cei care stăm pe margine și analizăm lucrurile în funcţie de ceea ce se află pe masa de joc, considerăm că nimic nu este întâmplător și că lupta este dură. Se vrea, cu siguranță, prin mijloace nedemocratice, să fie înlăturat de la putere PSD. Asta, înainte de scoaterea legilor justiţiei din cuptor, schimbate şi frăgezite!

Nu am aflat când va pune în aplicare președintele țării decizia Curții Constituționale și nici când hotărăște Liviu Dragnea, în jurul căruia au făcut zid amazoanele din PSD, să se retragă de la conducerea Camerei Deputaților în primul rând și apoi din fruntea partidului. Situația în care se află, cu credibilitatea în scădere, ar trebui să-l determine să se retragă. Dacă nu o face acum, mai așteaptă ceva. Ce? La fel ar trebui să procedeze și Ludovic Orban, liberalul care, prin tot ceea ce întreprinde, a dus partidul Brătienilor în penibil…

Citește în continuare

PUBLICITATE

ad

ad

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!