Connect with us

OPINII

DNA, corupţia şi privilegiile! (I)

Publicat

pe

Sursa foto: www.ziuaconstanta.ro

Hotărât lucru, trăim vremuri extrem de tulburi. Nu numai pe plan internaţional, ci şi pe malurile Dâmboviţei, în acest spaţiu, cândva „mioritic”, dar niciodată… angelic. În România, omniprezenţa corupţiei, această caracatiţă infinit malefică, relaţională, instituţională chiar, transpartinică, dar nu numai, este vădită şi incontestabilă. Jalnic!

Personal, consider – şi o spun cu o adâncă amărăciune nedisimulată – că această blestemată corupţie constituie principala cauză a sărăciei unei mari părţi a populaţiei şi a nivelului insuficient de trai al multor oameni oneşti. În contrapartidă, necinstea nesancţionată drastic a condus şi conduce la „agoniseală” fără muncă ori merit a multora, dar şi la averile fabuloase acumulate de către „unii”. Şi nu sunt puţini…

Sunt convins că dacă în România nu s-ar mai delapida, deturna şi risipi banul public, în 3 până la 5 ani s-ar eradica sărăcia: cei lipsiţi azi de mijloace bazice nu ar deveni „bogaţi”, dar ar putea avea un trai decent, uman. Asemenea celor din alte ţări.

Este evident pentru oricine că răul trebuie tăiat de la rădăcină, respectiv de la cap, de acolo de unde se împute peştele, cum spune românul, în înţelepciunea lui. Se ştie însă că lupta dintre bine şi rău este aprigă, niciodată dinainte câştigată, iar rezultatele ei cele mai promiţătoare nu durează o eternitate. Cel mai recent exemplu îl constituie răsturnarea regimului totalitar, în decembrie ’89, când totul părea pavat cu lumina năzuinţelor: după nici trei decenii, făcând bilanţul, constatăm că, în ciuda multor progrese, unele iluzii s-au estompat, altele s-au năruit, făcând loc tristeţii şi decepţiilor.

Dar, este timpul să intrăm în miezul subiectului pe care vi-l propun. Asistăm la confruntarea acerbă şi deloc dezinteresată dintre o campanie încrâncenată de denigrare cu orice preţ a DNA-ului şi aceea de idolatrizare, de tip semănătorist, a ei.

O revenire la surse este necesară: această structură specializată a luat locul PNA-ului, fiind constituită în scopul strict al combaterii corupţiei. Până aici, totul este mai mult decât lăudabil. Dar se ştie din negura timpurilor că iadul este pavat cu bune intenţii, că „perfecţiunea” nu există şi nici riscul „zero”. În absolut nici un domeniu.

Deci, prin definiţie, nu este absolut deloc exclus ca anumite persoane din cadrul său să se fi dedat, din varii motive, la „derapaje”, cu atât mai regretabile cu cât credibilitatea şi respectabilitatea DNA-ului a fost, până nu demult, exemplară.

Este imperativ să fie gândite şi luate toate măsurile necesare reintrării DNA-ului în normalitate. O atitudine critică este constructivă atâta timp cât scopul urmărit este unul pozitiv, al îmbunătăţirii unei situaţii, al remedierii deficienţelor constatate la un moment dat şi nicidecum acela al distrugerii unei imagini, a unei persoane ori entităţi.

În ceeace mă priveşte, mă alătur celor ce consideră că DNA-ul este absolut necesar şi că a făcut multe lucruri bune – mă refer strict la domeniul justiţiei, pe care-l cunosc bine, activând de mult timp şi în care, fără nicio urmă de vanitate, mă consider suficient de competent şi de informat pentru a-mi exprima o opinie. De ce cred asta? Simplu: fiindcă DNA-ul a demascat mulţi corupţi din justiţie. Dar nu destui… Încă nu.

în calitate de avocat de vocaţie mă înclin cu respect în faţa tuturor celor ce-i împiedică pe magistraţii corupţi să mai discute „preţul” fărădelegilor în ascensor ori să-şi mai trimită progeniturile să colecteze genţile cu banii mitei. CER DOAR DREPTATE!

Avocat Vladimir Ţunţi ŞTEFĂNESCU

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Fiecare interes cu fesul său galben!

Publicat

pe

Florin Cîțu, premierul României, cel care folosește în bătălia pentru câștigarea șefiei PNL funcția pe care o ocupă vremelnic, s-a făcut din nou că nu vede județul Dâmbovița. Nu a vrut acest imberb ins, lansat pe orbita politicii mari datorită unor jocuri de conjunctură și a calculelor unora care dirijează țara din umbră, să dea niciun leuț pentru rezolvarea măcar parțială a problemelor generate de calamități în Dâmbovița. S-a făcut că nu vede acest județ. L-a sărit. Intenționat, firește!

A avut două motive clare. Primul, care are că substanță aroganța liberală și ura ancestrală pe care o au purtătorii săgeții albastre pe fundal galben față de PSD, iar al doilea ține de lupta fratricidă din sânul PNL. La Dâmbovița liberalii, cu mici excepții, nici acelea împărtășite direct, sunt de partea lui Ludovic Orban. Așa că la ce să le făceam bine soldaților lui Ludovic? Mai bine îi lăsăm să fiarbă, să vadă cât de neînsemnați sunt.

Credeți că se întâmplă ceva? Cer parlamentarii PNL Dâmbovița explicații pentru această manevră ostilă marca Florin Cîțu? Nu au treabă domniile lor cu alunecările de teren din județ, cu gospodăriile izolate, cu drumurile rupte din munte. Sunt boemi, duși departe cu gândul. Sunt într-un alt strat.

Nu am auzit ca maestrul reconcilierii de suprafață, al învăluitului prin vorbe mieroase, echilibratul politician Virgil Guran să fii avut vreo luare de poziție împotriva premierului care a ciuntit de la alocări județul unde a fost ales senator. Nici deputatul Plăiașu nu a scos o vorbă. La ce bun? Să îl ia în vizor Cîțu? Liviu Balint, nici atât! Are treabă cu județul ăsta cum am eu cu Madagascar! Probabil încă rupe la fire din mătură, exclamând „cu Orban sau Cîțu, cu Orban sau Cîțu?”. Mai are până la congres. Numai să fie mătura bogată!

S-a auzit că Liviu Balint ar dori poziția de prim vicepreședinte al Organizației PNL Dâmboviţa. Greu de obținut, dar, dacă este o condiție pentru loialitate, poate reușește. În rest, județul este doar o circumscripție electorală pentru liberali. Mai sunt prin partid destui care ar fi putut să aibă o opinie corectă, verticală, vizavi de poziția mizerabilă a premierului. Nu o fac. De ce să-l deranjeze pe Cîțu? Este în stare să îi dea afară de pe unde sunt conectați și cocoțați.

Am auzit că domnul Grozavu Gabriel încasează o căruță de bani de prin anumite consilii de administrație. E tătuc la capitolul ăsta. Șade liniștit. Județul îl conduc social-democrații. Liberalii stau cloșcă pe anumite funcții și scot pui în conturi. O să le vedem declarațiile de avere la final de mandat, acum sunt încă neconcludente. Unii taie frunză la câini prin varii deconcentrate. Nu am auzit nimic despre ei și despre conceptele lor cu privire la managementul organizării. Au ocupat funcția, iese banul, ce mai contează? Cîțu poate să facă ce vrea. Nu-l stârnim, că rămânem fără slujbe, dar suntem cu Orban. Strâng din buci acum liberalii dâmbovițeni și se gândesc dacă o fi bine ceea ce fac, să te împotrivești curentului. Județul și problemele sale, mai la urmă…

Parlamentarii USRPLUS, la fel, capul la cutie. Au uitat de pancartele cu care se afișau pe bulevarde. Nu mai concordă cu poziția lor. Haștagul a făcut burta mare, a dat de prosperitate. Râgâie a bine. Rezistul din ei nu are treabă cu infrastructura județului, cu economia, cu viața oamenilor. Nici pe la Parlament nu prea prestează. Vedem și noi. Ne uităm zi de zi doar o apărea vreo luare de poziție, declarații, interpelări, ceva… Ăștia sunt politicienii noștri! Comportament de soldăței pe care îi întorci cu cheia. Totul pentru o soldă bună.

Citește în continuare

OPINII

Ludovic Orban și scaunele goale…

Publicat

pe

Ceea ce am văzut la adunarea liberalilor de la Cluj mi s-a părut a fi unul dintre cele mai jenante spectacole politice din România ultimilor ani. Ludovic Orban, prezent la această ședință de alegeri în calitate de încă președinte al PNL, a fost pur și simplu abandonat de colegi, sfidat în cel mai nepoliticos mod.

Sincer, parcă mi s-a făcut milă de el când l-am văzut singur, pe un întreg rând de scaune, părăsit de toți liberalii de frunce, care au urcat pe scenă pentru a-l susține pe Cîțu.

Culmea, printre cei care l-au trădat mulți îi datorează lui Orban cariera politică, treptele înalte pe care au ajuns, limuzinele pe care le au la scară… Dar, ce mai contează! În politică, trădarea se poartă, plătitul polițelor, la fel. Liderul liberal, cam ultimul dintre bătrânii elefanți ai partidului, neiubit clar de componenta PDL a partidului, a fost părăsit chiar și de președinte Klaus Iohannis.

Ceea ce s-a petrecut la Cluj este semnalul schimbării lui Orban. Nu am înțeles încă de ce vrea Klaus Iohannis să îl înlăture pe Orban de la șefia PNL. Ce greșeli a săvârșit Ludovic, astfel încât șeful statului vrea să îl piardă? Urmărind cu atenție evenimentul lamentabil de la Cluj, poziționarea unor membri ai Guvernului, discursurile unor liberali cu ștaif, ironice, răutăcioase, chiar nedemne pentru poziția lor, la adresa lui Orban, gestul cu iz de fanar de a-l lăsa singur, ca pe un general părăsit de propria armată pe câmpul de luptă, demonstrează că PNL nu mai este partidul acela simandicos, cu aer boem, civilizat, pe care mulți îl credeau a fi. Este o simplă adunătură politică ce își urmărește interesul și care, atunci când i se dă liber, își devorează conducătorii, digerându-i apoi încet și cu plăcere.

Ludovic Orban a fost izolat. E gătat! Emil Boc, primarul Clujului, fost premier PDL-ist, în loc să fie politicos, cum îi șade ardeleanului, mai cumsecade cu șeful PNL, dimpotrivă, l-a ținut parcă la împins tava, tratându-l pe Orban cu un fel de sictir. Ăștia sunt liberalii! Acum… cîțuie cu toții de bucurie că îl văd pe Orban înconjurat doar de scaune goale.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT