Connect with us

ACTUALITATE

SURSE: Procurorii DNA investighează retrocedarea pădurilor ce au aparţinut Elenei Văcărescu

Publicat

pe

Am aflat pe surse că DNA cercetează modul în care au fost atribuite peste 800 de hectare de fond forestier aflat în mare parte de-a lungul râului Dâmboviţa, solicitate de către anumiţi moştenitori ai Elenei Văcărescu. Pădurile retrocedate aflate în zona Raciu-Lucieni-Brăteşti-Nucet-Moara Nouă au fost deja înstrăinate şi gestionate acum în regim privat.

Comisia de aplicare a Legii Fondului Funciar a validat fără probleme cererea înaintată de inginerul Şerban Alexandru Manu, stabilit în Franţa de prin anii ’80, un strănepot al generalului Gheorghe Manu, fost primar al Bucureştiului între 1873 şi 1877. La rândul său, generalul Manu a fost nepot al Zoei Caribol, sora Elenei Văcărescu, cea care este legată de Dâmboviţa şi de comuna Văcăreşti şi care a lăsat prin testament întreaga sa avere Academiei Române.

Fostul deputat PSD Ion Stan s-a opus acestei retrocedări de amploare, considerând-o a fi abuzivă. Ba chiar a susţinut, în 29 noiembrie 2011, o declaraţie politică în Parlamentul României, pe care o prezentăm integral.

„Zăvoaiele din lunca râului Dâmboviţa, pornind de la Raciu şi ajungând la Moara Nouă, au intrat în proprietatea urmaşilor boierilor Văcăreşti. Şerban Alexandru Mânu, strănepotul generalului Gheorghe Manu – fost primar al Bucureştiului în perioada 1873-1877, a revendicat şi obţinut toate proprietăţile din Dâmboviţa ale Zoei Caribol, sora Elenei Văcărescu, deşi prin testamentul său aceasta dispune că numai uzufructul pentru 50 ha teren arabil şi 50 ha pădure să revină moştenitorilor săi, iar restul proprietăţilor să revină Academiei Române.

Reconstituirea dreptului de proprietate asupra celor 863 de hectare de pădure s-a făcut sub presiunea pusă de prefectul de Dâmboviţa, Iancu Caracotă, asupra Direcţiei Silvice Târgovişte şi asupra Comisiei judeţene de aplicare a legii fondului funciar care, iniţial, respinsese amendamentul, iar ulterior, la ameninţările prefectului, a validat cererea înaintată de Şerban Alexandru Mânu pentru autorul Zoe Caribol. Ocolul Silvic Târgovişte a precizat că s-a realizat şi punerea în posesie, în regim de urgenţă, la ordinul portocaliu primit din Prefectura Dâmboviţa. Zăvoaiele din lunca râului Dâmboviţa, pornind de la Raciu şi ajungând la Moara Nouă, nu mai sunt ale statului. De asemenea, pădurile Iuda Mică şi Brăteasca au fost date familiei Manu.

Ne punem întrebarea: care sunt motivele care i-au determinat pe prefectul Iancu Caracotă şi pe cei din Comisia judeţeană de fond funciar de au închis ochii şi n-au vrut să citească paragraful II punctul C din testamentul Elenei Văcărescu care precizează: «Las Academiei Române proprietatea asupra parcului, capelei, conacului şi clădirilor anexe cu instalaţiunile lor, cum şi proprietatea suprafeţei tuturor terenurilor arabile, grădinăriilor, pădurilor şi zăvoaielor toate făcând parte din moşia Văcăreşti, judeţul Dâmboviţa, excluzând din acestea 50 ha pământ arabil şi 50 ha pădure. Uzufructul pe viaţă al acestor bunuri îl are sora mea Elencuţa…».

Ce interese de afaceri şi acte de corupţie se ascund în spatele acestei retrocedări frauduloase? Ce ne pot spune Emil Boc şi Traian Băsescu despre retrocedarea ilegală făcută la presiunea prefectului de Dâmboviţa? Cine mai apără statul în faţa abuzurilor portocalii?!

Sesizăm pe această cale Corpul de control al Primului Ministru, Parchetul General şi Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a descâlci iţele acestei escrocherii cu averea statului şi pentru a sancţiona drastic pe cei vinovaţi, restituind statului, respectiv Academiei Române, proprietăţile ce-i revin de drept”.

Culmea! Suprafaţa retrocedată lui Şerban Manu a fost revendicată şi de Academia Română, ca beneficiară a testamentului Elenei Văcărescu, dar cererea a fost respinsă şi nu a mai urmat o contestaţie cum ar fi fost firesc. Astfel, zăvoaiele din lunca Dâmboviţei, de la Raciu şi până la Moara Nouă, plus pădurile Iuda Mică şi Brăteasca au trecut în proprietatea familiei Manu.

De asemenea, se pare că procurorii anticorupţie ar verifica şi procedura de înstrăinare a cabanelor silvice din zona montană, respectiv Lăptici şi Horoabele. Cele două proprietăţi ale Direcţiei Silvice Dâmboviţa au fost trecute în proprietate privată pe vremea guvernării PDL. Fosta cabană Horoabele nu mai există deloc, aceasta a fost demolată, iar proprietarul – Fondul de Vânătoare „Dunărea 2000” – a construit un alt imobil, cu mult mai luxos. Cabana Lăptici, deocamdată, nu a suferit nicio modificare.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Parcul Industrial Moreni se pregătește să devină independent energetic

Publicat

pe

Criza generată de creșterea prețurilor la energie electrică, în special pe parcursul anului 2022, l-a determinat pe directorul Parcului Industrial Moreni, Gabriel Purcaru, să caute soluții pentru ca unitatea să-și obțină independența energetică. Prin urmare, a fost inclus în planul investițional pe termen scurt un parc fotovoltaic. În acest fel, se va asigura o bună parte a necesarului de energie electrică pentru societățile care funcționează în Parc. Terenul există, a fost preluat de la Primăria Moreni, și, de asemenea, au fost începute demersurile pentru încheierea unui parteneriat cu o firmă de specialitate.

Vorbim practic despre o facilitate care va însemna foarte mult pentru rezidenți. De altfel, Gabriel Purcaru a dovedit că este mereu atent la nevoile societăților care își desfășoară activitatea în Parcul Industrial Moreni, atitudine care l-a ajutat să atingă un grad de ocupare de 100%. Ba chiar să existe și o „listă de așteptare”, în sensul că numeroși agenți economici își doresc să deschidă capacități de producție aici. Din păcate, odată cu ultima preluare de teren – 1,35 hectare de la Primăria Moreni, nu prea mai sunt posibilități de extindere a suprafeței Parcului Industrial Moreni. Directorul Gabriel Purcaru se gândește însă la o resistematizare a incintei, cu fonduri europene nerambursabile.

La sfârșitul anului 2023, în Parcul Industrial Moreni activau 52 de societăți comerciale, cu obiect de activitate diversificat, respectiv: reparare echipamente specifice activității de foraj petrolier; operațiuni de mecanică generală; confecții metalice; confecții textile; fabricare de mobilier și depozitare. Unitatea deține o suprafață totală de 268.069 mp (26,8 hectare), din care aproximativ 40.000 mp (4 hectare) – suprafață construită.

Parcul Industrial Moreni este situat la 20 km de DN1, București – Brașov, 13 km de viitoarea autostradă A3, București – Brașov, 20 km de municipiul Târgoviște și 40 km de municipiul Ploiești. De asemenea, sunt doar 70 de km până la Aeroportul Otopeni.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Jocuri de apă, lumini și muzică, în fiecare weekend în Piața Primăriei Pitești

Publicat

pe

Vineri – 19 aprilie 2024, la Pitești, va reîncepe spectacolul de sunet și lumini la fântâna muzicală din Piața Primăriei și va putea fi admirat în fiecare weekend, de vineri până duminică, în intervalul orar 21:00-21:30.

Jocurile de apă și lumini vor fi sincronizate cu sunetul pieselor muzicale alese, oferind vizitatorilor o experiență unică.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite