Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Sănătăţii a venit, a ascultat problemele din Dâmboviţa şi n-a promis nimic!

Publicat

pe

În binecunoscuta tradiţie a senatorului Adrian Ţuţuianu de a invita miniştrii României, pe rând, în Dâmboviţa, pentru a vedea cum stau lucrurile în varii domenii de activitate şi, mai ales, pentru a solicita sprijin în vederea realizării unor investiţii, astăzi – 27 aprilie 2018, a sosit în judeţ Sorina Pintea – şefa de la Sănătate.

Vizita de lucru a început la primele ore ale dimineţii la Spitalul din Pucioasa. I-a fost greu ministrei să răzbată prin culoarele unităţii medicale, asaltată fiind de presa locală şi naţională venită în număr mare pentru a urmări incursiunea, cum se spune, la firul ierbii.

Sorina Pintea a fost însoţită de Adrian Ţuţuianu, preşedintele PSD Dâmboviţa, deputatele Carmen Holban şi Oana Vlăducă, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu, prefectul judeţului – Antonel Jîjîie, primarul oraşului Pucioasa – Constantin Ana – primarul oraşului Pucioasa, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă – dr. Claudiu Dumitrescu, directorul DSP – dr. Sorin Stoica şi preşedinta CJAS – Niculina Sandu.

Au fost trecute în revistă mai multe secţii ale unităţii spitaliceşti din Pucioasa, s-a discutat cu medicii, asistenţii, ba chiar şi cu pacienţii despre cum se desfăşoară actul medical, ce este bun, ce este rău, ce mai trebuie făcut. La finalul vizitei în Spitalul din Pucioasa, ministrul Sorina Pintea şi-a arătat plăcut surprinderea că există implicare din partea autorităţilor locale, a conducerii spitalului şi cadrelor medicale, pentru asigurarea unor condiţii optime de cazare şi tratament.

„Se vede că oamenii se străduiesc, vor să facă treabă, dar, fără o finanţare suficientă, fără bani, încercăm doar să lustruim ceea ce avem şi asta nu este în regulă. Este ok, dar nu este ceea ce ne dorim. Noi încercăm să lustruim nişte lucruri vechi şi pe care, de fapt, ar trebui să le schimbăm din temelii. Punem gresie, faianţă. Oamenii sunt mulţumiţi, văd că este curat, dar eu, în calitate de ministru al Sănătăţii, doresc altceva”, a spus Sorina Pintea.

Ministra a recunoscut că Spitalul de la Pucioasa, deşi deserveşte o populaţie de peste 60.000 de oameni, plus turiştii care vin la tratament în staţiune, nu este finanţat suficient. Ministerul Sănătăţii a făcut un prim pas, acordând, prin implicarea autorităţilor locale, a senatorului Adrian Ţuţuianu şi a deputatului Corneliu Ştefan, suma de 635.000 de lei pentru dotarea secţiei Urologie. Necazul lipsei de finanţare pleacă, a precizat ministrul Sănătăţii, de la faptul că unităţile medicale mici au puţină eligibilitate.

„Ne tot plângem că încărcăm spitalele mari cu pacienţi, dar nu facem nimic pentru cele mici”, a mărturisit Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a apreciat faptul că, la Spitalul din Pucioasa, cadrele medicale nu au deschis discuţii despre salarii.

De la Pucioasa, s-a pornit întins spre Târgovişte, unde, în sala de spectacol a Clubului Studeţilor, ministra Sănătăţii era aşteptată de câteva sute de medici, farmacişti, asistenţi, infiermieri, brancardieri şi personal administrativ, veniţi din toate spitalele din judeţ, pentru a dialoga cu Sorina Pintea despre problemele din sistem şi, mai ales, despre dezechilibrele salariale. Concluzia unor vorbitori a fost că Legea Salarizării Unitare a fost concepută greşit. Ministrul Sănătăţii nu a comentat, spunând că trebuie respectată şi aplicată aşa cum este.

Doctorul Jean Popescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dâmboviţa, cu un uşor scepticism, a spus că speră ca proiectele propuse a se realiza în domeniul medical în Dâmboviţa să fie materializate. A dat şi un exemplu de insucces pe acest plan – o nouă staţie de oxigen a spitalului. Se încearcă de 4 ani să fie realizată, dar nu s-a reuşit. Finanţarea pentru acest obiectiv, a spus Jean Popescu, a venit în noiembrie-decembrie, luni pe final de an, când nu mai poţi demara, în timp fizic, investiţii.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dâmboviţa a ridicat în faţa ministrului Sănătăţii şi problema medicilor de familie, ale căror salarii au rămas pe loc din cauza faptului că valoarea punctului a crescut foarte puţin. Un alt neajuns pleacă de la faptul că, în domeniul medicinei de familie, media de vârstă este de 53 de ani. În următorii ani, va trebui să se acorde prelungiri de activitate pentru medicii care au depăşit vârsta de pensionare.

Despre discrepanţele salariale a vorbit şi Sorin Stoica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa. Acesta a precizat că, şi în instituţia pe care o coordonează, există diferenţe salariale mari, care au generat nemulţumiri în rândul personalului.

Cătălin Oancea, directorul executiv al Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa, a vorbit ministrului Sorina Pintea despre parcul învechit de ambulanţe de la Dâmboviţa. Din 55 de salvări doar 8 mai sunt în durata normală de funcţionare!Autovehiculele au un rulaj de peste 600.000 de kilometri şi, nu de puţine ori, se defectează în timpul misiunii.

Sorina Pintea a ascultat, a oftat, dar nu a promis mare lucru. Din când în când, repeta refrenul cu munca în echipă şi că trebuie depăşite animozităţile generate de diferenţele de salarii. Sala nu prea a percutat la acest îndemn.

Unele probleme ridicate la un moment dat de Niculina Sandu, preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, şi de Claudiu Dum itrescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte l-au înfuriat pe senatorul Adrian Ţuţuianu, care a intervenit, spunând că nu se vrea să se facă ordine în spital şi se caută numai scuze.

„Nu vrem să facem ordine în spital. Să punem stop unei zone unde se scurg foarte mulţi bani. Nu vrem să ne aliniem în a fi foarte serioşi în ceea ce facem în relaţia cu pacientul şi de aici apar o serie de probleme. Aici nu-i de joacă, că ne facem şi că o tot continuăm cu arierate. Am fost ministrul Apărării. Nici un spital din sistemul militar nu are nici un leu datorie. Aveţi la personal o sută şi ceva de persoane în plus şi tot timpul mergeţi la Consiliul Judeţean că mai vrem o sută”, a replicat Adrian Ţuţuianu.

A spus senatorul PSD că problema datoriilor este una veche la Spitalul Judeţean.

„Ca să punctăm un pic lucrurile aşa cum trebuie. Staţi de vorbă între voi, nu că a venit ministrul astăzi, te întâlneşti cu directoarea Casei de Sănătate şi ne daţi spectacol aici”.

Claudiu Dumitrescu a vrut să răspundă, moment în care Ţuţuianu l-a rugat să ia loc. Managerul s-a conformat politicos. Sala a vuit, considerând că, prin intervenţia sa, Adrian Ţuţuianu l-a jignit pe Claudiu Dumitrescu.

Despre problemele farmaciştilor ridicate în cadrul întâlnirii a vorbit deputata Carmen Holban, membră în Comisia pentru Sănătate şi Familie.

„Legea farmaciştilor se află în dezbatere la Camera Deputaţilor. Încă nu s-a stabilit şedinţa pentru vot. Au fost realizate o serie de audieri. Colegiul Farmaciştilor din România şi-a expus punctul de vedere. Vom încerca să avem în vedere farmaciile din mediul rural. Farmaciştii să fie avantajaţi, să aibă o prioritate, deoarece îşi desfăşoară activitatea printr-o navetă şi printr-o obligativitate a programului efectuat”, a precizat Carmen Holban.

A mai spus deputata că farmaciştii aprecizază schimbarea contractului cadru, care avantajează foarte mult farmacia la nivelul de desfăşurare al activităţii.

Reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea Sindicală prezenţi în sală i-au spus ministrei că legea salarizării nu a făcut decât să îi dezbine. Acum nu se mai lucrează în echipă. Aceştia i-au cerut Sorinei Pintea să intervină pentru ca această echipă, pusă acum sub semnul incertitudinii, să redevină cea care a fost dintotdeauna.

Ministrul Sănătăţii, din nou, a repetat că nu este de acord cu ideea că echipa medicală este dezbinată din cauza diferenţelor salariale. „Nu cred că o lege ne poate dezbina atât de mult în acest moment”. Din sală s-a auzit, aproape la unison, „ba da, ba da”.

Florin Mărgărit, farmacistul şef al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovşte, a spus că legea salarizării este foarte proastă. Sala a aplaudat satisfăcută de această concluzie.

În cele din urmă, întâlnirea s-a încheiat paşnic, dar cei prezenţi au plecat cu gustul amar că nu se va rezolva nimic în privinţa corectării inechităţiilor salariale. Totul a rămas la stadiul de căutare de soluţii. Ministrul Sorina Pintea nu a vrut să iasă din litera legii salarizării.

A urmat o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, inclusiv la Secţia de Boli Infecţioase de la Dealu Mare.

Apoi, la conferinţa de presă de la sediul PSD, au fost atacate şi probleme politice. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi-a încheiat programul de lucru în Dâmboviţa la Spitalul din Moreni.

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. moshu49

    28 aprilie 2018 at 4:17

    cînd la Pucioasa spui că „ministerul … a acordat NIȘTE bani”, echivalează cu adresarea către niște rupți în cur ce stau cu mîna întinsă la matroană!
    m-a întristat articolul pentru că mi-a arătat aceeași Românie dinaintea lui ’89
    adică două Românii, una a activului de partid, grangurii, și alta a boborului care trebuia să facă cincinalul în patru ani și jumătate (chiar dacă munce 5,5!) și din rahat bici, iar alimentele de strictă necesitate la coadă pe cartelă!
    mă, junilor, voi pricepeți în ce țară trăiți? 🙁

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Info util: Asigurarea la sistemul public de sănătate pentru persoanele fără venituri fiscalizate

Publicat

pe

Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212) – ne informează Casa Județeană de Sănătate Dâmbovița.

„Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației”, precizează sursa citată.

În 2025, salariul minim brut este 4.050 lei, ceea ce înseamnă că persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate trebuie să achite 2.430 de lei, valoare rezultată din aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul care este 24.300 de lei (6 x 4.050 lei).

Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate este până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea. Asta înseamnă că plata asigurării opționale la sănătate în 2025 va putea fi făcută până în 25 mai 2026.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, declarația D212 se poate depune:

– prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;

– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat;

– în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Acuzat fără vină de anchetatori superficiali! Primarul de la Dobra a fost salvat de o înregistrare video

Publicat

pe

Ultima postare de pe pagina de Facebook a primarului comunei Dobra, Daniel Nica, este una bulversantă, incredibilă și demonstrează că putem fi oricând victima unui sistem care lucrează ori superficial, neprofesionist, grăbit, ori vrea musai să te înfunde. Această ultimă variantă nu o îmbrățișăm, credeam că încă trăim într-un stat democratic și că nu suntem eliminați din prim-plan la o simplă comandă venită cine știe de unde. Dar, superficialitatea celor aflați la butoane trebuie pedepsită. Nu te poți juca cu viața unui om doar așa, că te numești apărător al legii și ești purtător de uniformă!

Edilul de la Dobra a fost pus sub cercetare, cu permisul de conducere ridicat, la care s-a adăugat și stresul psihic creat de o situație falsă, precum și alterarea imaginii sale de cetățean onest, chiar dacă numai pentru o perioadă scurtă de timp.

Daniel Nica s-a întâmplat să fie participant la trafic în ziua de 16 aprilie, pe DJ 711, pe teritoriul satului Racovița, comuna Bucșani, atunci când, pe acest tronson de drum, s-a consumat un grav accident de circulație. Un autoturism s-a răsturnat. O persoană încarcerată, elicopter SMURD la fața locului. Au stabilit polițiștii la acel moment, așa, la foc automat, că Daniel Nica a fost implicat în evenimentul rutier. Cuvântul lui, încercările de a arăta că nu a avut nicio legătură cu accidentul nu prea au contat în fața oamenilor legii, drept pentru care, stresat la maximum, dar hotărât, a trebuit, contracronometru, să caute singur dovezi ale nevinovăției sale. A avut noroc sau cum zic cei care au postat comentarii la textul său de pe Facebook, l-a ajutat Dumnezeu să își dovedească nevinovăția. A găsit o înregistrare video realizată de o cameră îndreptată chiar spre tronsonul de drum unde s-a produs evenimentul rutier. Au urmat scuzele din partea anchetatorilor superficiali, probabil grăbiți să rezolve un caz, lui Daniel Nica i s-a restituit permisul de conducere, dar rănile au rămas. Și, mai mult decât atât, cazul ne scade ușor încrederea în instituțiile statului, care ar trebui să fie etaloane ale corectitudinii și respectului față de cetățean.

De la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița am aflat că ancheta în acest caz în care s-a produs o eroare de cercetare, fiind acuzat un om nevinovat, este instrumentată de polițiștii de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Dâmbovița, sub coordonarea de un procuror.

Citește și: Accident cu o victimă încarcerată în Racovița, județul Dâmbovița

Redăm mai jos textul postat de primarul comunei Dobra, Daniel Nica, în care prezintă coșmarul prin care a trecut din cauza superficialității manifestate de niște oameni ai legii.

„Dragilor, vreau să vă povestesc un episod neplăcut pe care l-am trăit zilele trecute și o fac doar pentru ca voi să vedeți cât de ușor poți fi acuzat și etichetat în mod negativ și pentru ca nimeni să nu treacă prin ce am trecut eu.

În după-amiaza zilei de miercuri, mă îndreptam spre Târgoviște la volanul mașinii mele Volvo V 70 de culoare gri. Între Racovița și Comișani, am fost martorul unui accident teribil care s-a petrecut în fața mea. Am încetinit și, pentru că am văzut că alți șoferi au coborât din mașini și au sunat la 112 și pentru că mă grăbeam, mi-am continuat drumul, trecând ușor pe lângă o mașină închisă la culoare, un Mercedes Sprinter, reducând aproape până la oprire lângă mașină, dubița de culoare albă implicată, iar după câteva minute de staționat în spatele tirului, am continuat deplasarea.

La câteva zeci de minute, mă trezesc cu un telefon de la poliție că am fost implicat într-un accident. M-am reîntors imediat la fața locului și le-am explicat că eu nu am nicio legătură cu accidentul, că în fața mea erau încă două mașini până la cea care a fost implicată. Totodată, le-am spus polițiștilor și care este mașina care rula și a fost implicată în accident. Nu m-a crezut nimeni! Aproape de miezul nopții, am aflat că sunt acuzat de producerea unui accident la care eu n-am participat și am rămas fără permis.

Nu vreau să vă puneți în pielea mea, să știi că nu ai nicio vină și să nu fii crezut, să fii acuzat că minți etc. Au urmat apoi zile de chin pentru mine, în care nu am făcut altceva decât să caut probe cu care să dovedesc că nu am nici o treabă cu acel accident.

Dumnezeu m-a ajutat și am găsit imagini surprinse de camerele de supraveghere din zonă, imagini pe care polițiștii nu le ridicase, care dovedesc clar că mașina pe care o conduceam rula cu mult în spatele locului în care s-a produs accidentul, iar în fața mea erau și alte mașini. Le-am prezentat polițiștilor și, în sfârșit, am fost crezut. Astăzi (Nota redacției: 23 aprilie 2025) mi-am recăpătat permisul.

Am decis să postez acest mesaj pentru că în locul meu putea fi oricare dintre dumneavoastră. Am decis să-mi montez și o cameră de bord pe mașină, pentru că te poate salva din astfel de situații neplăcute. Am primit scuze din partea anchetatorilor, dar la ce să-mi folosească?

Dacă eu nu găseam aceste dovezi, rămâneam un șofer „fugar” acuzat pe nedrept. Totuși, le mulțumesc celor care au crezut câtuși de puțin în mine și au făcut cercetări în continuare, audiind cât mai mulți martori, printre care și proprietarul mașinii implicate în accident. Dumnezeu scoate totdeauna adevărul la suprafață! Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu”, a scris, pe pagina sa de Facebook, primarul comunei Dobra – Daniel Nica.

Vom reveni.

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite