Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

BABEL 2018: „Calitatea spectacolelor este foarte bună, nivelul este foarte sus”

Publicat

pe

Astăzi, la „Întâlnirile Babel”, s-a discutat, ca de obicei, despre ce a fost, cu experienţe, emoţii, bucurii, despre micile şi inerentele probleme şi despre ce va fi în Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgovişte, astăzi şi mâine…

Aseară, s-a consumat, pentru prima dată în Babel, o reprezentaţie în spaţiul vibrând de istorie al Curţii Domneşti de la Târgovişte, într-una dintre sălile voievodale. Un spectacol de teatru-experiment. Kolbrun Bjort Sigfusdottir a montat, într-o viziune originală, Richard al III-lea, de William Shakespeare. Publicul, din păcate nu foarte numeros din cauza spaţiului redus, a fost implicat în această producţie teatrală. Un joc ingenios, o piesă tradusă din priviri, urmărind umbra cuvântului şi a gestului.

Emily Carding, actriţa care l-a interpretat pe Richard al III-lea, a declarat, în cadrul „Întâlnirilor Babel” că, vizionând o suită de reprezentaţii ale companiilor teatrale prezente în festival, a ajuns la concluzia că tot ceea ce se întâmplă în Babel este teatru pur, o manifestare curată a gestului. De asemenea, a mărturisit că a fost cuprinsă de emoţii înainte de spectacolul pe care l-a susţinut aseară, fiindcă a văzut muzică, lumină, metode care trec dincolo de scenă, în timp ce ea a venit cu un show bazat doar pe cuvânt.

„Calitatea spectacolelor este foarte bună, nivelul este foarte sus. M-am simţit onorată şi privilegiată să fiu la acest festival. Am fost încântată de spaţiul de la Curtea Domnească, un loc deosebit, potrivit, perfect pentru spectacolul meu. Totul a ieşit foarte bine. Este o experienţă minunată să fiu aici”, a precizat artista britanică.

Cu sala plină, deşi la o oră târzie, artiştii japonezi de la KPR Theatre au susţinut un adevărat recital al gestului prin reprezentaţia de factură SF „1969 Odissea Spaţială”. Prin mişcare şi repetiţie, actorii au interacţionat cu publicul, creând un efect vizulal deosebit, dar dând şi o notă de comic şi suspans. Lumini, umbre, sunet şi mişcare bine coordonate într-un spectacol complex. Textul, ca element ajutător, a fost tradus în română pe un ecran montat în apropierea scenei.

Au fost prezenţi la „Întâlnirile Babel” şi reprezentanţii Coreei de Sud, care vor pune în scenă, mâine seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, piesa „Requiem for Antigone”. Este cea de-a 13-a versiune, a mărturisit regizorul, şi prima care va fi prezentată unui public din afara Coreei.

PROGRAM SÂMBĂTĂ – 9 IUNIE
10:00 – Sala Oglinzilor, Devising theatre (Elaborând teatru), workshop de Scott Johnston, Scoția; 3h
10:00 – Sala Studio, Atelier teatral, workshop de João Mota, Portugalia; 3h
11:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
17:00 – Muzeul de Istorie, Bring your own SSIP în România, HaVokA Project, regia: Byungwook Jang, Coreea de Sud; 1h 30 min.
19:00 – Sala Mare, Antigona, regia: Mc Ranin, Teatrul Al. Davila, România; 1h 20 min.
20:00 – Piața Mihai Viteazul, Jumpin’ Around (Țopăind) Django Guerzoni, Italia; 1h
20:30 – Casa Sindicatelor, Requiem for Antigone (Recviem pentru Antigona), Tot Value Theatre, Coreea de Sud; 1h 10 min.
22:00 – Curtea Domnească, Da alma à barca do inferno (De la suflet la barca iadului), regia: João Mota, Comuna Teatro Pesquisa, Portugalia; 1h 15 min.

PROGAM DUMINICĂ – 10 IUNIE
10:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
16:00 – Muzeul de Istorie, Bring your own SSIP în România, HaVokA Project, regia: Byungwook Jang, Coreea de Sud; 1h 30 min.
18:00 – Sala Mare, To_R (Pomană), regia: Frenák Pál, Teatrul Studio M & Compagnie Pal Frenak, România; 50 min.
19:30 – Casa Sindicatelor, The hour we knew nothing of each other (Ora în care nu știam nimic unul despre altul), regia: Mladen Materić, Teatrul Național al Republicii Srpska, Bosnia-Herțegovina; 1h 35 min.
20:00 – Piața Mihai Viteazul, Jumpin’ Around (Țopăind), Django Guerzoni, Italia; 1h
21:00 – Curtea Domnească, Macbeth, după William Shakespeare, Divadlo Kontra, Slovacia; 1h
21:00 – Sala Studio, Plex, după texte de Eric Bogosian, Teatrul Municipal Baia Mare; 1h 15 min

ACTUALITATE

PERPLEX. Hai, iute, la vaccinare, dar stați la rând și aveți răbdare!

Publicat

pe

Sursa foto: Libertatea

Procesul de vaccinare anticoronavirus nu decurge chiar așa cum și-ar dori autoritățile, nici atât noi, cetățenii! Sunt sincope majore. Cade destul de des platforma de înscriere, la telefon nu ți se răspunde sau dacă intră pe fir operatorul te anunță că deocamdată nu te poți programa. E blocaj.

Dacă lucrurile merg în acest ritm, ar trebui lăsată mai moale propagandă cu vaccinarea pe televiziuni și în mediul online. Mai mult se creează rumoare și nervi. Ne invitați la vaccinare, ne spuneți cât este de necesar să ne imunizăm și credem treaba asta, dar, când vrem să răspundem apelurilor media bine plătite, ni se spune să mai așteptăm o săptămână, două…

PS 1 – Am văzut că s-au vaccinat miniștrii. Momentele au fost imortalizate și diseminate în spațiul public. Am putut să le vedem unora brandul, altora ingeniozitatea vestimentară adaptată la nevoile vaccinării. Vezi cazul ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, care la mâneca de la cămașă avea o ușuliță specială pentru vaccinare. O fi fost cămașă realizată pe comandă sau este un lot special pentru simandicoșii care se vaccinează?

PS 2 – Am vrut să ascultăm îndemnurile conducătorilor iubiți și să ne programăm telefonic pentru vaccinare. Am așteptat 20 de minute în telefon pentru a primi de la un operator de pe la Satu Mare mesajul că îi pare rău, dar dacă nu suntem bolnavi cronici și nici nu avem peste 65 de ani nu ne putem programa pentru injecția miraculoasă, chiar dacă facem parte din categoriile enumerate pentru etapa a doua. Să mai așteptăm, că astea sunt ordinele. Sunt doze puține…

Citește în continuare

ACTUALITATE

Andra Fermuș, de la Pucioasa, în cărți pentru funcția de prefect al județului Dâmbovița

Publicat

pe

Am aflat că Aurelian Popa nu va mai rămâne mult timp în postura de prefect al județului Dâmbovița. Funcția, conform împărțelii ciolanului puterii, va reveni reprezentanților USR-Plus care, fie vorba între noi, nu dispun de suficiente cadre bine pregătite pentru administraţie, dar încropesc ei ceva.

Se aude că noul reprezentant al Guvernului de coaliție de dreapta va fi Andra Fermuș, de la Pucioasa. Tânăra, deocamdată, este consilier local în orașul de sub poalele Patranei. A candidat și pentru funcția de primar, dar nu a avut nicio șansă în fața social-democratului Constantin Ana. De asemenea, la alegerile parlamentare din 6 Decembrie 2020, a fost locul doi pe lista de candidați pentru Camera Deputaților.

Cât privește funcția de prefect al județului, unii spun că pălăria este prea mare pentru respectiva doamnă. Noi nu ne pronunțăm încă. Așteptăm să vedem noile mișcări de pe piața politică.

Nici Aurelian Popa nu va rămâne fără funcție. S-a speriat omul o dată, când nu a fost angajat la niciun cabinet parlamentar PNL, dar a fost salvat de primarul Marius Caravețeanu de la Răcari, care i-a oferit un post de consilier personal. Acum, Popa se pare că va capătă un post de secretar de stat sau ceva de genul acesta.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!