Connect with us

ACTUALITATE

BABEL 2018: „Calitatea spectacolelor este foarte bună, nivelul este foarte sus”

Publicat

pe

Astăzi, la „Întâlnirile Babel”, s-a discutat, ca de obicei, despre ce a fost, cu experienţe, emoţii, bucurii, despre micile şi inerentele probleme şi despre ce va fi în Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgovişte, astăzi şi mâine…

Aseară, s-a consumat, pentru prima dată în Babel, o reprezentaţie în spaţiul vibrând de istorie al Curţii Domneşti de la Târgovişte, într-una dintre sălile voievodale. Un spectacol de teatru-experiment. Kolbrun Bjort Sigfusdottir a montat, într-o viziune originală, Richard al III-lea, de William Shakespeare. Publicul, din păcate nu foarte numeros din cauza spaţiului redus, a fost implicat în această producţie teatrală. Un joc ingenios, o piesă tradusă din priviri, urmărind umbra cuvântului şi a gestului.

Emily Carding, actriţa care l-a interpretat pe Richard al III-lea, a declarat, în cadrul „Întâlnirilor Babel” că, vizionând o suită de reprezentaţii ale companiilor teatrale prezente în festival, a ajuns la concluzia că tot ceea ce se întâmplă în Babel este teatru pur, o manifestare curată a gestului. De asemenea, a mărturisit că a fost cuprinsă de emoţii înainte de spectacolul pe care l-a susţinut aseară, fiindcă a văzut muzică, lumină, metode care trec dincolo de scenă, în timp ce ea a venit cu un show bazat doar pe cuvânt.

„Calitatea spectacolelor este foarte bună, nivelul este foarte sus. M-am simţit onorată şi privilegiată să fiu la acest festival. Am fost încântată de spaţiul de la Curtea Domnească, un loc deosebit, potrivit, perfect pentru spectacolul meu. Totul a ieşit foarte bine. Este o experienţă minunată să fiu aici”, a precizat artista britanică.

Cu sala plină, deşi la o oră târzie, artiştii japonezi de la KPR Theatre au susţinut un adevărat recital al gestului prin reprezentaţia de factură SF „1969 Odissea Spaţială”. Prin mişcare şi repetiţie, actorii au interacţionat cu publicul, creând un efect vizulal deosebit, dar dând şi o notă de comic şi suspans. Lumini, umbre, sunet şi mişcare bine coordonate într-un spectacol complex. Textul, ca element ajutător, a fost tradus în română pe un ecran montat în apropierea scenei.

Au fost prezenţi la „Întâlnirile Babel” şi reprezentanţii Coreei de Sud, care vor pune în scenă, mâine seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, piesa „Requiem for Antigone”. Este cea de-a 13-a versiune, a mărturisit regizorul, şi prima care va fi prezentată unui public din afara Coreei.

PROGRAM SÂMBĂTĂ – 9 IUNIE
10:00 – Sala Oglinzilor, Devising theatre (Elaborând teatru), workshop de Scott Johnston, Scoția; 3h
10:00 – Sala Studio, Atelier teatral, workshop de João Mota, Portugalia; 3h
11:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
17:00 – Muzeul de Istorie, Bring your own SSIP în România, HaVokA Project, regia: Byungwook Jang, Coreea de Sud; 1h 30 min.
19:00 – Sala Mare, Antigona, regia: Mc Ranin, Teatrul Al. Davila, România; 1h 20 min.
20:00 – Piața Mihai Viteazul, Jumpin’ Around (Țopăind) Django Guerzoni, Italia; 1h
20:30 – Casa Sindicatelor, Requiem for Antigone (Recviem pentru Antigona), Tot Value Theatre, Coreea de Sud; 1h 10 min.
22:00 – Curtea Domnească, Da alma à barca do inferno (De la suflet la barca iadului), regia: João Mota, Comuna Teatro Pesquisa, Portugalia; 1h 15 min.

PROGAM DUMINICĂ – 10 IUNIE
10:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
16:00 – Muzeul de Istorie, Bring your own SSIP în România, HaVokA Project, regia: Byungwook Jang, Coreea de Sud; 1h 30 min.
18:00 – Sala Mare, To_R (Pomană), regia: Frenák Pál, Teatrul Studio M & Compagnie Pal Frenak, România; 50 min.
19:30 – Casa Sindicatelor, The hour we knew nothing of each other (Ora în care nu știam nimic unul despre altul), regia: Mladen Materić, Teatrul Național al Republicii Srpska, Bosnia-Herțegovina; 1h 35 min.
20:00 – Piața Mihai Viteazul, Jumpin’ Around (Țopăind), Django Guerzoni, Italia; 1h
21:00 – Curtea Domnească, Macbeth, după William Shakespeare, Divadlo Kontra, Slovacia; 1h
21:00 – Sala Studio, Plex, după texte de Eric Bogosian, Teatrul Municipal Baia Mare; 1h 15 min

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

PERPLEX. Când Garcea iese din film pe stradă…

Publicat

pe

Abuzurile săvârșite de unii oameni ai legii, purtători de haină a statului, duc uneori în penibil. Au accente de țopârlănism. Fac instituția pe care o reprezintă de râs prin atitudinea afișată public.

Exemplu concret vine dintr-o postare realizată de un cetățean indignat. A surprins românul doi polițiști de la rutieră, cărora, după cum chiar ei s-au exprimat, le-a fost deranjată pânda cu radarul de o femeie.

Și, ca să arate că sunt forțoși, culți și politicoși, cu ghilimelele de rigoare, polițistul lu’ Pește a scos capul pe geamul mașinii de serviciu și s-a făcut de râs, el și instituția, vomitând o frază acră și vulgară.

„Treci pe partea ailaltă. Așa, da. Că nu mai văd aici. Ești prea mare, nu mai vede radaru’ de tine. Dă-te pe partea ailaltă. Nu contează, te las io”.

Atenție, stimați comandanți de Poliție, la ce luați din sursă externă! Să nu umpleți unitățile de tipi vulgari și înfumurați care compară cascheta de om al legii cu aura unor intangibil zei.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Managerul Spitalului Județean din Târgoviște cere două schimbări legislative foarte importante

Publicat

pe

Nu mai este un secret nici măcar pentru românii care au foarte rar nevoie de servicii medicale, că spitalele din România, mai cu seamă cele din provincie, se confruntă cu o acută lipsă de doctori. Cu toate acestea, legislația actuală dă liber migrației către centrele urbane mari, în detrimentul localităților mici.

Aceasta este una dintre problemele despre care a vorbit managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște în cadrul dezbaterii pe teme de sănătate pe care a organizat-o CJ Dâmboviţa, în data de 22 septembrie 2021. Dr. Claudiu Dumitrescu a profitat de prezența mai multor parlamentari, inclusiv președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României – prof. Adrian Streinu Cercel, și le-a cerut să inițieze modificarea legislației, în sensul introducerii obligativității ca medicul să rămână la spitalul unde își efectuează rezidențiatul cel puțin un număr de ani egal cu cel de pregătire.

„În momentul de față, legislația îi permite să plece a doua zi după terminarea specialității, lucru care se întâmplă foarte frecvent”, a punctat managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Doctorul Dumitrescu a mai supus atenției parlamentarilor și o discrepanță legislativă ce ar trebui corectată. Managerul de spital și șefii de secție au obligația să asigure continuitate în linia de gardă, în timp ce, prin lege, medicul este obligat să efectueze o singură gardă pe lună!

„Noi ar trebui, la fiecare secție, să avem cel puțin 31 de medici, ca să fim siguri că avem gardă continuă. Trebui clar să fie modificată legislația”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște – dr. Claudiu Dumitrescu.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT