Connect with us

ACTUALITATE

Publicul a vibrat împreună cu actorii! BABEL 2018, declaraţii la final de festival

Publicat

pe

Ultima dintre „Întâlnirile Babel” a fost, firesc, una a concluziilor. S-a vorbit despre experienţele trăite la Târgovişte, la Festivalul Artelor Spectacolului – ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, despre calitatea reprezentaţiilor, despre reacţia publicului… În rezumat, spunem doar atât: Babel a atras anul acesta trupe de teatru din 26 de ţări de pe 4 continente, calitatea spectacolelor a fost la un nivel foarte înalt, iar publicul a vibrat pur şi simplu împreună cu actorii!

Mc Ranin – director Tatrul Tony Bulandra Târgovişte şi al Festivalului Babel
„Mulţumesc tuturor colaboratorilor, celor care au construit acest festival, le mulţumesc mai ales voluntarilor, maşiniştilor şi regizorilor tehnici, pentru că ei au dus greul. Vrem să facem un festival mare cu mijloace puţine! Important este să ai o idee, o sămânţă, pe care poţi să o pui şi într-un deşert, căci, dacă ai credinţă, acea sămânţă, la un moment dat, va rodi. Această ediţie este cea mai completă din punct de vedere al conceptului şi al respectării temei festivalului. Observaţi cât de diferite sunt culturile, ce spectacole diferite am putut descoperi pe această temă, dar ceea ce este important este ideea de Babel, adică de adunare a limbilor şi a diferenţelor pentru a demonstra că putem să construim, spre exemplu, înţelegerea, pacea, cu oameni veniţi de pe patru continente. Aici nu există tineri sau bătrâni, nu există talentaţi sau mai puţin talentaţi, există oameni care trăiesc în spiritul artei”.

Dieter Topp – jurnalist GERMANIA
„Sunt deja a patra oară aici. Am fost impresionat atât de ceea ce am văzut pe scenă, cât şi de ceea ce am văzut în sală, unde a fost un melaj de oameni tineri şi de oameni mai în vârstă. Am fost impresionat că, între spectacole, după spectacole, la conferinţele de presă, au avut loc discuţii între aceşti oameni. Am văzut cum Festivalul Babel creşte. Este deja la un anumit nivel, după straturile din anii trecuţi, dar mai avem mult de mers, pentru că, toată lumea ştie, Babel este un turn fără sfârşit care se înalţă spre cer. Vă doresc ca şi în 2019 să aveţi un Babel la fel de bun”.

Scott Johnston – SCOŢIA
„A fost o plăcere să fiu aici. Am fost la prima ediţie de Babel şi în fiecare an am fost aici. Sunt venit cu cinci studenţi din Scoţia. Acest festival este foarte important, pentru că ei au şansa să se întâlnească şi să vorbească cu tinerii din Târgovişte, nu numai despre teatru, ci şi despre viaţă. A fost o plăcere să învăţăm unii de la alţii. Este extraordinar ce se întâmplă în Babel. Este impresionant. Municipiul Târgovişte este norocos să aibă Teatrul Tony Bulandra”.

Joao Mota – PORTUGALIA
„Pentru a veni într-un festival îţi trebuie uneori foarte mult curaj. Marele adevăr al teatrului este întâlnirea cu publicul şi trebuie să ai curajul să descoperi un spaţiu propriu. Mi s-a pus întrebarea de ce nu există traducere pentru piesa portugheză. Pentru că este cuvântul important, dar mai important este jocul, ceea ce se întâmplă în interiorul actorului şi ce transmite el publicului. Babel este, anul acesta, un festival al gestului şi nu trebuie să uităm asta. Pentru a crea, actorul trebuie să fie gol în interior, altfel vine cu lucrurile pe care le ştie şi spune acelaşi lucru. Asta este creaţia”.

COREEA
– „Teatrul şi cultura au mare legătură cu voinţa celor care conduc. Dacă o ţară este bogată, nu înseamnă neapărat că are şi o cultură bogată. Am avut foarte multe experienţe valoroase în Babel FAST, de două ediţii încoace. Am văzut cum festivalul creşte, cum se dezvoltă echipa. Chiar dacă Târgovişte are un număr mic de locuitori, simt că este un centru teatral important şi cred că va fi în viitor o platformă importantă de dezvoltare culturală şi teatrală. În timp ce Festivalul Babel creşte, îmi doresc să fiu alături, să reprezint culturile asiatice”.
-„Am fost foarte bucuros să pot interacţiona cu publicul român. Ideea mea a fost să primesc răspuns la întrebarea când s-au simţit ultima dată nervoşi sau supăraţi. În spectacol, fiecare a scris asta pe un bileţel, pe care l-a aruncat pe scenă. Am fost foarte uimit de faptul că unii dintre oameni au zis că nu-şi amintesc când au fost nervoşi sau supăraţi. În Coreea, când îi întreb asta, primesc un răspuns foarte direct, pentru că oraşul în care trăiesc este foarte aglomerat şi fiecare experimentează în fiecare zi aceste tensiuni. Sunt de aproape trei săptămâni în România şi, din proiectul nostru, face parte amplasarea unui cort în zone aglomerate. Am fost în Bucureşti, în Suceava şi am amplasat cortul şi aici, în Parcul Mitropoliei, şi am început să înţeleg din ce în ce mai mult cultura românilor şi sunt destul de invidios că nu aveţi aşa de multe sentimente negative”.
– „Sunt foarte recunoscător pentru experienţa avută. Înainte de spectacol, nu am putut să simt foarte bine atmosfera pentru că eram agitat în ceea ce priveşte reprezentaţia mea, dar acum sunt uşurat şi recunoscător. Sunt foarte bucuros că am prezentat spectacolul aici”.
– „Am fost foarte impresionat de reacţia publicului. Sunt recunoscător echipei festivalului. Din 2016 am început să dezvoltăm această relaţie dintre Teatrul Tony Bulandra şi Festivalul din Seul. Anul trecut, Othello a primit critici foarte bune şi spectatorii coreeni au fost foarte impresionaţi de reprezentaţia Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte. Anul acesta, în noiembrie, vă aşteptăm cu Salonul nr. 6”.

LITUANIA
-„Am creat un festival în ţara noastră şi am venit la Târgovişte pentru impresii şi a căpăta experienţă. Babel este ca un naş sau o naşă pentru festivalul nostru, pentru că am învăţat multe lucruri, am cunoscut mulţi oameni, am văzut teatre diverse… Este foarte important pentru noi să aflăm ce se întâmplă în lume. Am găsit un teatru foarte interesant, ceea ce mă face fericit”.
– „Cuvântul potrivit pentru a descrie Festivalul Babel este neaşteptat. Am renunţat să mai mergem în festivalurile mari, pentru că acolo nu mai găsim spectacole neaşteptate. Mergem în festivaluri mici, dar nu foarte mici pentru că sunt mari în felul lor, unde găsim resurse foarte importante”.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Oportunitate de afacere! Fabricanții de bere au nevoie de orzoaică!

Publicat

pe

Peste 30 de fermieri dâmbovițeni au fost invitați, prin intermediul reprezentanților Direcției Agricole Dâmbovița, să participe, astăzi – 25 noiembrie 2022, la un simpozion dedicat oportunităților de câștig sigur oferite de cultura orzoaicei folosite în industria fabricării berii.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Berarii României” și Soufflet Malț România. Intenția celor două entități economice, cărora li s-au alăturat și reprezentanții Ministerului Agriculturii, este aceea de a oferi informații valide, sigure, cultivatorilor de cereale, sfaturi de specialitate, sugestii, planuri de afaceri, pentru a trece la cultura orzoaicei, materie primă indispensabilă producției unei beri de calitate.

Au ținut prelegeri de specialitate, convingătoare, cu un aflux de informații, Mihai Sauciuc – directorul Asociației „Berarii României” și Ionuț Oprea – directorul fabricii de malț pentru bere din Buzău.

Agricultorii dâmbovițeni au fost sfătuiți să își reorienteze activitatea, procesul de producție către orzoaică. Câștigurile sunt mari și sigure, în măsura în care se pot încheia contracte avantajoase cu fabricanții de bere.

Despre cultura orzoaicei, tehnologiile folosite pentru obținerea unor producții mari și de calitate a vorbit inginerul agronom Ion Cioroianu. Specialistul a insistat pe faptul că producerea orzoaicei pentru bere nu este o activitate pretențioasă și care să implice costuri de înființare, întreținere, recoltare și depozitare mai mari decât la alte plante de cultură.

De precizat că, în perioada interbelică, în România, se cultiva orzoaică pe suprafețe de peste 1,7 milioane de hectare. Apoi, de la an la an, suprafețele au început să se diminueze. Astfel, în 1990, culturile de orzoaică ocupau 749.000 de hectare, în 2014 suprafața s-a redus la 516.000, iar în 2020 s-a ajuns la numai 287.778 hectare. Tocmai din acest motiv, 50% din cantitatea de orzoaică necesară fabricării berii este importată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Locuitorii din Titu sunt invitați să sărbătorească împreună Ziua Națională a României

Publicat

pe

Primăria Titu, județul Dâmbovița, îi invită pe toți locuitorii orașului să sărbătorească împreună Ziua Națională a României, începând cu ora 10:30.

Cu acest prilej, se vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor văzuți în Primul Război Mondial din Titu-Târg.

Va urma un moment artistic pe platoul din fața Casei de Cultură, susținut de Ansamblul de dansuri populare „Trandafir dâmbovițean”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats