Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Publicul a vibrat împreună cu actorii! BABEL 2018, declaraţii la final de festival

Publicat

pe

Ultima dintre „Întâlnirile Babel” a fost, firesc, una a concluziilor. S-a vorbit despre experienţele trăite la Târgovişte, la Festivalul Artelor Spectacolului – ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, despre calitatea reprezentaţiilor, despre reacţia publicului… În rezumat, spunem doar atât: Babel a atras anul acesta trupe de teatru din 26 de ţări de pe 4 continente, calitatea spectacolelor a fost la un nivel foarte înalt, iar publicul a vibrat pur şi simplu împreună cu actorii!

Mc Ranin – director Tatrul Tony Bulandra Târgovişte şi al Festivalului Babel
„Mulţumesc tuturor colaboratorilor, celor care au construit acest festival, le mulţumesc mai ales voluntarilor, maşiniştilor şi regizorilor tehnici, pentru că ei au dus greul. Vrem să facem un festival mare cu mijloace puţine! Important este să ai o idee, o sămânţă, pe care poţi să o pui şi într-un deşert, căci, dacă ai credinţă, acea sămânţă, la un moment dat, va rodi. Această ediţie este cea mai completă din punct de vedere al conceptului şi al respectării temei festivalului. Observaţi cât de diferite sunt culturile, ce spectacole diferite am putut descoperi pe această temă, dar ceea ce este important este ideea de Babel, adică de adunare a limbilor şi a diferenţelor pentru a demonstra că putem să construim, spre exemplu, înţelegerea, pacea, cu oameni veniţi de pe patru continente. Aici nu există tineri sau bătrâni, nu există talentaţi sau mai puţin talentaţi, există oameni care trăiesc în spiritul artei”.

Dieter Topp – jurnalist GERMANIA
„Sunt deja a patra oară aici. Am fost impresionat atât de ceea ce am văzut pe scenă, cât şi de ceea ce am văzut în sală, unde a fost un melaj de oameni tineri şi de oameni mai în vârstă. Am fost impresionat că, între spectacole, după spectacole, la conferinţele de presă, au avut loc discuţii între aceşti oameni. Am văzut cum Festivalul Babel creşte. Este deja la un anumit nivel, după straturile din anii trecuţi, dar mai avem mult de mers, pentru că, toată lumea ştie, Babel este un turn fără sfârşit care se înalţă spre cer. Vă doresc ca şi în 2019 să aveţi un Babel la fel de bun”.

Scott Johnston – SCOŢIA
„A fost o plăcere să fiu aici. Am fost la prima ediţie de Babel şi în fiecare an am fost aici. Sunt venit cu cinci studenţi din Scoţia. Acest festival este foarte important, pentru că ei au şansa să se întâlnească şi să vorbească cu tinerii din Târgovişte, nu numai despre teatru, ci şi despre viaţă. A fost o plăcere să învăţăm unii de la alţii. Este extraordinar ce se întâmplă în Babel. Este impresionant. Municipiul Târgovişte este norocos să aibă Teatrul Tony Bulandra”.

Joao Mota – PORTUGALIA
„Pentru a veni într-un festival îţi trebuie uneori foarte mult curaj. Marele adevăr al teatrului este întâlnirea cu publicul şi trebuie să ai curajul să descoperi un spaţiu propriu. Mi s-a pus întrebarea de ce nu există traducere pentru piesa portugheză. Pentru că este cuvântul important, dar mai important este jocul, ceea ce se întâmplă în interiorul actorului şi ce transmite el publicului. Babel este, anul acesta, un festival al gestului şi nu trebuie să uităm asta. Pentru a crea, actorul trebuie să fie gol în interior, altfel vine cu lucrurile pe care le ştie şi spune acelaşi lucru. Asta este creaţia”.

COREEA
– „Teatrul şi cultura au mare legătură cu voinţa celor care conduc. Dacă o ţară este bogată, nu înseamnă neapărat că are şi o cultură bogată. Am avut foarte multe experienţe valoroase în Babel FAST, de două ediţii încoace. Am văzut cum festivalul creşte, cum se dezvoltă echipa. Chiar dacă Târgovişte are un număr mic de locuitori, simt că este un centru teatral important şi cred că va fi în viitor o platformă importantă de dezvoltare culturală şi teatrală. În timp ce Festivalul Babel creşte, îmi doresc să fiu alături, să reprezint culturile asiatice”.
-„Am fost foarte bucuros să pot interacţiona cu publicul român. Ideea mea a fost să primesc răspuns la întrebarea când s-au simţit ultima dată nervoşi sau supăraţi. În spectacol, fiecare a scris asta pe un bileţel, pe care l-a aruncat pe scenă. Am fost foarte uimit de faptul că unii dintre oameni au zis că nu-şi amintesc când au fost nervoşi sau supăraţi. În Coreea, când îi întreb asta, primesc un răspuns foarte direct, pentru că oraşul în care trăiesc este foarte aglomerat şi fiecare experimentează în fiecare zi aceste tensiuni. Sunt de aproape trei săptămâni în România şi, din proiectul nostru, face parte amplasarea unui cort în zone aglomerate. Am fost în Bucureşti, în Suceava şi am amplasat cortul şi aici, în Parcul Mitropoliei, şi am început să înţeleg din ce în ce mai mult cultura românilor şi sunt destul de invidios că nu aveţi aşa de multe sentimente negative”.
– „Sunt foarte recunoscător pentru experienţa avută. Înainte de spectacol, nu am putut să simt foarte bine atmosfera pentru că eram agitat în ceea ce priveşte reprezentaţia mea, dar acum sunt uşurat şi recunoscător. Sunt foarte bucuros că am prezentat spectacolul aici”.
– „Am fost foarte impresionat de reacţia publicului. Sunt recunoscător echipei festivalului. Din 2016 am început să dezvoltăm această relaţie dintre Teatrul Tony Bulandra şi Festivalul din Seul. Anul trecut, Othello a primit critici foarte bune şi spectatorii coreeni au fost foarte impresionaţi de reprezentaţia Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte. Anul acesta, în noiembrie, vă aşteptăm cu Salonul nr. 6”.

LITUANIA
-„Am creat un festival în ţara noastră şi am venit la Târgovişte pentru impresii şi a căpăta experienţă. Babel este ca un naş sau o naşă pentru festivalul nostru, pentru că am învăţat multe lucruri, am cunoscut mulţi oameni, am văzut teatre diverse… Este foarte important pentru noi să aflăm ce se întâmplă în lume. Am găsit un teatru foarte interesant, ceea ce mă face fericit”.
– „Cuvântul potrivit pentru a descrie Festivalul Babel este neaşteptat. Am renunţat să mai mergem în festivalurile mari, pentru că acolo nu mai găsim spectacole neaşteptate. Mergem în festivaluri mici, dar nu foarte mici pentru că sunt mari în felul lor, unde găsim resurse foarte importante”.

ACTUALITATE

Senatorul Titus Corlățean, solicitare la Guvern pentru reabilitarea blocului din Găești afectat de explozie

Publicat

pe

Titus Corlățean, senator PSD de Dâmbovița, a aflat cu stupoare că găeștenii din blocul care a fost afectat grav de o deflagrație cu mai multe luni în urmă sunt și acum pe drumuri, autoritățile statului neimplicându-se în rezolvarea acestei probleme deosebite.

Disperați, oamenii l-au căutat pe demnitarul social-democrat pentru a-i expune problema cu care se confruntă și a-i solicita sprijin. Ieri, senatorul Titus Corlățean a adresat o interpelare pe această temă premierului Florin Cîțu. Titus Corlățean i-a adus la cunoștință primului ministru și faptul că reprezentantul Guvernului în teritoriu nu s-a implicat deloc pentru rezolvarea acestei probleme. Prefectul Aurelian Popa, ca președinte al Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, ar fi putut interveni pentru a găsi soluții de reconsolidare a imobilului afectat de explozie.

„Am fost contactat recent în calitatea mea de senator care reprezintă circumscripția Dâmbovița în Senatul României, de locuitori ai blocului menționat. Oameni disperați care m-au informat că, la trei luni de la producerea deflagrației, nu au primit niciun fel de ajutor și nici măcar o undă de speranță din partea autorităților statului român.

Există o expertiză care a fost deja realizată pro bono de către un constructor din localitate dornic să ajute, iar această expertiză confirmă faptul că blocul poate fi refăcut, că locuitorii se pot întoarce în acest bloc, dar este nevoie de acțiune instituțională din partea Guvernului României.

Nu există informații, până la această oră, legate de faptul că prefectul ar fi acționat, că acest Comitet Județean pentru Situații de Urgență care are competențe în materie ar fi acționat în vreun fel și nu există vreo informație legată de vreun demers de la nivelul factorilor de decizie județeni către Guvernul României pentru a îndeplini procedura standard, legală care există în astfel de situații în caz de catastrofe pentru ca guvernul să realizeze ce are de realizat pentru a veni rapid în sprijinul cetățenilor afectați.

Sursa foto: ISU Dâmboviţa

Pe cale de consecință, domnule prim-ministru, doresc să vă adresez următoarea interpelare: Ce intenționați să faceți în perioada următoare, ce măsuri intenționează guvernul să adopte, eventual o hotărâre de guvern care să acorde sprijinul bugetar, financiar și alte modalități logistice necesare pentru a interveni pentru refacerea blocului afectat de această explozie groaznică și care a produs și victime”, a spus senatorul Titus Corlățean.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Carantină Tătărani: Primăria distribuie formulare-tip declarație pe propria răspundere

Publicat

pe

Trei din cele patru sate componente ale comunei Tătărani, din județul Dâmbovița – Căprioru, Gheboieni și Tătărani, vor intra de mâine, 15 aprilie 2021, ora 12:00, în carantină timp de 14 zile.

În acest context, Primăria pune la dispoziția cetățenilor, gratuit, formulare-tip declarație pe propria răspundere în baza cărora vor putea părăsi locuința pentru anumite situații punctuale, expres prevăzute în Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmboviţa.

De asemenea, edilul Constantin Pătru a lansat un apel la calm, responsabilitate și solidaritate.

„Stimați concetățeni,

Comuna noastră intră în carantină zonală, începând de mâine, 15 aprilie 2021, ora 12:00, mai puțin satul Priboiu. Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din cauza creșterii alarmante a numărului de persoane infectate cu coronavirus în satele Tătărani, Căprioru și Gheboieni. Pentru a depăși acest episod nefast pentru localitatea noastră, trebuie să respectăm întocmai măsurile de igienă și comportament social, să ne pliem cu toții pe normele impuse de carantină.

Atenție!

În următoarele 14 zile, veți putea părăsi locuințele, pentru a merge la serviciu, pentru a vă cumpăra alimente și cele de trebuință în gospodărie sau pentru a ajunge la medic ori pentru rezolvarea altor probleme urgente, doar în baza unei declarații pe propria răspundere.

Pentru a veni în sprijinul tuturor cetățenilor care nu au posibilitatea să printeze aceste formulare, am luat hotărârea de a vă pune la dispoziție gratuit aceste documente. Le veți găsi la magazinele din comună, la primărie și la biserici. De asemenea, îi puteți apela telefonic pe reprezentanții Primăriei Tătărani.

Traversăm o perioadă critică. Pandemia de coronavirus ne-a răvășit viețile, ne-a dat peste cap existența de zi cu zi, ne-a sufocat obiceiurile firești. Unii dintre noi i-au pierdut pe cei dragi, fiind răpuși de temutul COVID-19.

Vă îndemn pe toți la calm, responsabilitate și solidaritate. Cu acest coronavirus nu este de glumit! Cu cât suntem mai conștienți și respectăm normele impuse de autoritățile medicale, cu atât mai repede putem depăși cu bine acest obstacol.

Primarul comunei Tătărani, viceprimarul și ceilalți reprezentanți ai administrației publice locale suntem la datorie, pregătiți să intervenim la orice oră din zi și din noapte pentru binele dumneavoastră. Doamne ajută!”, a scris edilul Constantin Pătru pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT