Connect with us

SOCIAL

SEMNAL: Telefonul mobil face tot mai multe victime în trafic!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Şoferii din România au înregistrat progrese majore în ceea ce priveşte conştientizarea factorilor de risc care pot conduce la accidente grave şi foarte grave, iar acest lucru se datorează campaniilor derulate, la nivel naţional, de către Asociaţia PsihoTrafiq – consideră reprezentanţii Uniunii Europene.

“Suntem onoraţi pentru această nouă nominalizare la «Premiile Comisiei Europene privind Siguranţa Rutieră» şi ne bucurăm că ţara noastră a făcut progrese tot mai mari în ceea ce priveşte prevenţia rutieră. Din nefericire, de la an la an, apar factori noi de risc, iar cel mai recent care ne preocupă pe toţi cei prezenţi la acest eveniment reprezintă distragerea atenţiei de la condus de către telefonul mobil, prin selfie-uri, conversaţii prin SMS sau Messenger, verificarea noutăţilor de pe Facebook sau chiar sesiunile de Facebook Live. În viitorul apropiat intenţionăm să iniţiem campanii ample de conştientizare a şoferilor cu privire la acest nou factor”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus – preşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră PsihoTrafiq.

La evenimentul „Excellence in Road Safety Awards”de la Bruxelles s-a discutat intens pe marginea noilor factori cauzatori de moarte la volan. Un studiu realizat de AT&T în 2015 arată că 70% dintre şoferi sunt distraşi de telefonul mobil, 61% trimit mesaje în timp ce conduc şi 27% socializează pe Facebook, însă reprezentanţii Asociaţiei PsihoTrafiq sunt de părere că aceste procente s-au modificat considerabil în rău până în anul 2018, fiind necesare ample campanii de conştientizare asupra acestui pericol iminent. Prin urmare, este nevoie de măsuri dure având în vedere că numărul cazurilor în care şoferii transmit pe internet direct din trafic s-a înmulţit.

Dâmboviţa

Sute de sancțiuni după o razie de amploare în județul Dâmbovița

Publicat

pe

Peste 350 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate participanților la trafic, 29 de permise de conducere au fost reținute și 6 certificate de înmatriculare au fost retrase de polițiști, în urma unei razii organizate ieri, 29 iulie. Alte 42 de amenzi au fost aplicate unor cetățeni pentru comiterea unor fapte de încălcarea a normelor de conviețuire socială și a ordinii și liniștii publice.

La această acțiune, care a vizat prevenirea accidentelor de circulație și creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, au participat polițiștii din cadrul Serviciului Rutier și cei de la formațiunile de profil din teritoriu. Alături de ei s-au mai aflat și efective de la Ordine Publică.

Citește în continuare

SOCIAL

Grup specializat în trafic de migranți, destructurat de Poliție și DIICOT

Publicat

pe

Polițiștii de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală și polițiștii de frontieră ai Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere şi ai Gărzii de Coastă – I.G.P.F., au executat, ieri – 29 iulie, 22 de percheziţii domiciliare, în municipiul București și în locații din județele Timiș, Ialomița, Călăraşi și Ilfov. 23 de persoane au primit mandate de aducere la sediul DIICOT din Capitală în vederea audierii. Oamenii legii au declanșat cercetări de amploare ce vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de migranți.

Din investigațiile efectuate a reieșit că, începând cu luna octombrie 2020, pe teritoriul României, s-ar fi constituit o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români, care ar fi efectuat activităţi de găzduire, transfer, călăuzire și transport de migranţi, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României.

„Astfel, ansamblul probator administrat în cauză a relevat faptul că, pe teritoriul României, s-ar fi constituit mai multe celule infracționale, care ar fi acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României, atât cu Bulgaria, cât și cu Republica Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, prin găzduirea temporară a migranților în diferite locații situate în zona adiacentă municipiului București și în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria, destinația finală fiind Germania.

În realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate ar fi racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, cu promisiunea unor câștiguri materiale într-un termen relativ scurt, ar fi aderat la această grupare și care ar fi dezvoltat la nivel național propriile rețele de transportatori.

Pe parcursul investigației, a fost inițiată o cooperare judiciară constantă cu autoritățile de aplicare a legii din Germania, Ungaria, Bulgaria și Serbia, în vederea documentării în ansamblu a activității infracționale dezvoltate de grupul organizat, structurat pe toate componentele de transport și găzduire.

Totodată, investigația a beneficiat de sprijinul EUROPOL, această instituție facilitând schimbul de informații și sprijinind autoritățile din țările menționate cu materiale analitice, iar, astăzi 29 iulie 2021, un reprezentat Europol s-a aflat la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru suport analitic şi operaţional.

A fost evidențiată mobilitatea grupării infracționale, prin deplasarea frecventă a membrilor acesteia în afara teritoriului României, fiind inițiate investigații penale de către autoritățile judiciare din Ungaria și Bulgaria față de anumiți membri ai acestei grupări infracționale, pentru transporturi ilegale de migranți efectuate în folosul grupării (8 persoane bănuite sunt în prezent cercetate în stare de arest preventiv în Ungaria).

Având în vedere actele materiale săvârșite de către fiecare membru al grupării infracționale, precum și dinamica activităților desfășurate de grupare, se poate distinge organizarea acesteia în mod piramidal, pe niveluri de dispoziție și de execuție.

Activitățile investigative efectuate în cauză au condus la identificarea și probarea altor acțiuni infracționale adiacente dezvoltate de o parte a membrilor grupării, respectiv trafic de droguri de mare risc, falsificare și utilizare de documente falsificate, furt calificat și conducere de autovehicule fără permis de conducere.

În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate 25 de cartuşe de calibrul 7,62 mm, mai multe documente de călătorie, 20.000 de euro, 1.700 de lei, 1.970 de dinari, peste 200 de kilograme de tutun de narghilea, documente care atestă tranzacţii bancare, mai multe telefoane şi cartele sim. Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, 6 autoturisme şi 2 automarfare”, se precizează într-un comunicat transmis de Poliția Română.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT