Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

237 de focare de pestă porcină africană, confirmate în România

Publicat

pe

Oficiul Internaţional de Epizootii a raportat, la data de 4 iulie, 237 de focare de pestă porcină aficană în România şi numărul continuă să crească. În această situaţie, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România atrage atenţia că trebuie să învăţăm din experienţa celorlalte ţări europene, înainte de a intra în colaps!

„În zonele în care se constată prezența virusului PPA, orice fermă nu mai poate să livreze carne de porc pe o perioadă foarte lungă de timp. Dar nu numai acea fermă este închisă, ci pe o rază mai mare sunt închise toate fermele, animalele sunt sacrificate, iar pagubele sunt enorme. Nu există niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea. Totodată, aplicarea unor măsuri de control eficiente este deosebit de costisitoare, necesitând resurse umane, materiale şi financiare foarte mari. Pe lângă costul ridicat al eradicarii bolii, pierderile economice prin stoparea comerţului cu animale vii, carne și produse din porc ne vor afecta «pe o perioadă de 30 de ani» – conform experților ANSVSA.

Dat fiind faptul că această boală nu afectează omul, din punctul de vedere al membrilor ACEBOP, rămân trei elemente importante de acțiune:
1. Eradicarea bolii, cu redobândirea statusului României de țară indemnă, cu toate drepturile comerciale din sectorul porcului.
2. Despăgubirea reală a fermierilor pentru pagubele create de boală, în relație strânsă cu evitarea barierelor nejustificate în calea comerțului.
3. Reconsiderarea derogărilor comunitare pe nivele de risc, astfel încât, cu anumite acțiuni de micșorare a riscului de difuzare a bolii, societățile afectate să iși poată vinde o parte din rodul muncii lor (pe baza derogărilor legale și aplicate de toate statele membre afectate, cuprinse în Decizia UE nr. 709/2014) și să nu încarce artificial bugetul României.

Modificările ar trebui să cuprindă mai ales:
a) despăgubirea reală a fermierului afectat direct, a unităților de abatorizare, transformare, depozitare și comercializare a cărnii, materialului seminal, produselor și subproduselor de porc;
b) despăgubirea unităților aflate în zona de protecție care au interdicții comerciale și reconsiderarea fermelor libere, din zona de supraveghere, care trebuie să comercializeze liber, sub supraveghere, porcii grași spre abatorul autorizat.
c) acoperirea pierderilor de venit și a cheltuielilor directe din unitățile sectorului suin – producție, reproducție, abatorizare, procesare, depozitare și comercializare – în care se aplică legislația veterinară comunitară de eradicare a bolii – care cuprinde perioade neproductive: de neutralizare a cadavrelor, curățenie, dezinfecție, dezinsecție, vid sanitar – în care angajații practic lucrează, dar nu produc.

De obicei, societățile de asigurări acoperă perioadele de «întrerupere a afacerii» în zootehnie, în anumite cazuri – listă din care lipsesc bolile acoperite de la bugetul ANSVSA, respectiv bolile din lista Oficiului Internațional de Epizootii (OIE). În aceste cazuri, care includ și pesta porcină africană, toate pierderile sectorului de porc ar trebui acoperite prin bugetul ANSVSA și din fondul de urgență al Comisiei Europene. Legislația comunitară în domeniu prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de porc și crearea de piedici artificiale în cadrul comerțului intracomunitar și cu țările terțe.

Recomandăm utilizarea coridoarelor sigure către un abator autorizat pentru toți porcii sănătoși din afara focarului – conform strategiei «sistemului canalizat al cărnii de porc» – Decizia UE nr.40/2012, strategie realizată de experții veterinari români. Aplicând aceste derogări pierderile în perioada de eradicare a PPA vor putea fi reduse considerabil”, se arată într-un comunicat remis de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România.

ACTUALITATE

Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița

Publicat

pe

de

90 de polițiști jandarmi, pompieri și voluntari derulează activități de căutare a doi copii, în vârstă de 13 ani, din Gura Ocniței, județul Dâmbovița, care au plecat voluntar de la domiciliu și nu au mai revenit. Este folosit și un elicopter.

Cetăţenii care pot oferi informaţii pentru găsirea celor doi sunt rugați să sune la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție.

PETRE MARIA are o înălțime de 1,50 m., 50 de kg., păr lung blond, ochi albaștri și era îmbrăcată cu un tricou de culoare gri. În picioare purta pantofi sport de culoare roz, iar în spate purta un rucsac.

ȘTEFAN ROBERT DAMIAN are o înălțime de 1,50 m., 45 de kilograme, păr negru tuns scurt, ochi căprui și era îmbrăcat cu un pulover de culoare roșie.

Potrivit informațiilor noastre, fata a mai fost plecată de acasă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Certificatul verde Covid-19 va impune reguli clare și simple pentru a circula în Europa

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Scopul certificatului verde Covid-19 care se dorește a fi funcțional la nivelul Uniunii Europene începând cu data de 1 iulie este de a facilita circulația în contextul pandemiei de coronavirus, în baza unor reguli clare, simple și logice – a explicat, astăzi, eurodeputatul Rareș Bogdan, potrivit DC News.

„Sunt 12 milioane de cetățeni europeni care traverseză zilnic frontiera națională pentru a merge la muncă în țara vecină, deci ei nu trebuie să sufere, ei trebuie ajutați. Acesta este scopul, nu altul! Nu va fi un pașaport, să fie limpede! Vom fi extrem de atenți ca articolele 4, 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale din UE să nu fie încălcate!

Referitor la aplicabilitatea certificatelor: nordicii cer ca acestea să fie valabile doar în Spațiul Schengen, lucru cu care, firește, nu putem fi de acord, deoarece dorim să fie valabile în întreaga Uniune Europeană. Libertatea de circulație e un subiect extrem, extrem de sensibil! …Mai ales că poziția Comisarului și a CE este că persoanele care nu vor putea demonstra că au trecut prin boală, că au fost vaccinate sau au test PCR negativ vor sta acasă până când OMS va anunța că s-a încheiat pandemia, că se vor supune restricțiilor din țara unde vor să circule.

Atenție, vor fi acceptate doar cele 4 vaccinuri aprobate de UE, exclus vaccinul rusesc sau cel chinezesc! S-a mai discutat despre gratuitatea adeverințelor (digitale sau pe hârtie), fără discriminare”, a precizat Rareș Bogdan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT