Connect with us

OPINII

Defăimare la comandă?

Publicat

pe

Nu am fost întotdeauna un apărător al instituțiilor de forță. De-a lungul carierei de jurnalist de aproape 25 de ani, m-am lovit de multe abuzuri ale instituțiilor statului de drept. Nu eu ca persoană, ci cetățenii care au reclamat faptul ca unii au sărit calul. Acolo unde a fost cazul, am relatat faptele, am criticat, am scos la suprafață comportamentul unor indivizi în uniformă care, crezându-se semizei, au dus răutatea, ancheta abuzivă la normă democratică. Astfel de slujbași ai statului există și acum. Fac și desfac legea după părerile lor subiective sau, cum a fost moda ultimilor ani, la comandă….

Dar, nu pot fi de acord cu ceea ce se întâmplă acum, cu înfierarea jandarmilor, a militarilor care apară ordinea și liniștea în statul nostru de drept, aflat încă într-o fază plăpândă de consolidare. Jandarmii care au acționat, pe 10 august, în Piață Victoriei și-au făcut cu prisosință datoria. Au eliminat elementul anarhic care plutea otrăvitor deasupra României și care, dacă s-ar fi instaurat, ne-ar fi adus destule probleme pe plan social și economic. Grav este faptul că unii reprezentanți de frunte, aleși care au menirea de a apară statul de drept, au avut o reacție furibundă, acuzatoare la adresa unei structuri care asigură echilibrul democratic, care intervine atunci când libertatea adevărată este contaminată cu ură, sălbăticie și anarhie. Alți colegi de minister ai jandarmilor, care nu mai au statut de militari, au avut curajul, neomenia, neprofesionalismul, de a ieși pe rețelele de socializare, pactizând cu protestatarii.

Trăim într-un stat democratic, dar parcă, totuși, nu trebuie compromise rosturile unor entități. Dar, despre treaba asta, cu altă ocazie. Nu sunt neapărat un apărător al Jandarmeriei, al acțiunilor de forță întreprinse, deși, s-a văzut, au fost momente când nu au avut încotro, a trebuit să intervină cu simț militar, dur. Să criticăm acum jandarmii, mi se pare penibil, nedrept și nedemn. Hai să răsfoiam un pic paginile internetului! Să căutam simplu intervenții ale organelor de forță în Germania, Franța, Belgia, Italia, Grecia, chiar și Statele Unite. Dacă urmărim cum se acționează acolo în faţa protestatarilor violenți sau chiar împotriva celor pașnici, ne apucă groaza. Acolo, nu se mai pornesc anchete. Nu iese președintele statului să acuze Jandarmeria de abuz împotriva manifestanților etc. Se întâmplă doar la noi, unde manipularea, atacul, ancheta la ordin, defăimarea unor oameni și instituții continuă cu sârg la umbra statului paralel…

Citește mai departe
Reclamă
2 Comentarii

2 Comments

 1. moshu49

  august 19, 2018 at 6:37 am

  fake! nu despre Jandarmerie este vorba, ci despre Danjarmerie, niște ciomăgari în haină militară
  Danjarmeria (pretoriană) este cea care și-a făcut de cap în piață, despre ea se poate spune că „și-a făcut cu prisosință datoria” (și minerii panseluțe plantau!)
  pentru „devotamentul” arătat, această Danjarmerie (pretoriană) se impune urgent desființată (dăunează grav sănătății nației) și anchetată
  prin prezența acestor „diasporeni sau muiengiști?” – cum se întreabă popa Tănăsescu de la C-ța, purtătorul de înjurături al lui Teodosie – în vinerea neagră tot s-a realizat și ceva pozitiv: PSDragnea a pierdut alegerile din 20-20!
  iar lătrătorii/lătrătoarele lui Dragnea care aruncă cu vorbe în ventilator, trebuie să știe că Daddy a murit pe 10 august 2018 și să facă bine să pună de un PSD european, viața o cere!

 2. tass

  august 20, 2018 at 8:01 am

  frumos comentariu.da.desfiintati politia si jandarmeria iar ordinea de drpt va fi mentinuta de strada.nu avem nevoie de parlament.iar daca vrem parlament sa fie ales de presedinte.oricare ar fi el.tot presedintele scoate in strada tinerii frumosi si liberi sa aprobe sau nu legile.iar restul?stam in colonii.nu de pinguini dar aproape.dar de ce sa nu fie doar partidul care-i place presedintelui.care o fi la vremea respectiva presedinte.noi nu avem sau avut in casa un ciumat roșu?si mai da-le o bere la pet ca vor face deranj mare.miting neautorizat interventia normala.ce legatura au jandarmii cu minerii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Vladimir Putin nu se mai lasă citit

Publicat

pe

Întreaga lume se aștepta ca, pe 9 mai 2022, Vladimir Putin, țarul modern al Rusiei, să se transforme în balaur, să scoată foc pe nări. Să acuze și să amenințe, să gesticuleze în toate modurile posibile, arătându-și mușchii Europei, Americii și celor de la NATO.

Toate televiziunile mari, producătorii și realizatorii de podcast-uri, au stat cu ochii pe Piața Roșie și pe tribuna oficială. Transmisiunile în direct curgeau spre toate colțurile planetei. Fiecare concern media și-a adus prin studiouri specialiști în decriptarea mesajelor gestuale, medici, psihologi, psihiatri, analiști ai cuvântul. Toți, cu ochii pe Putin și pe anturajul său! Pregătiți să traducă rapid semnificația semnelor corpului, de la cea mai mică grimasă, privire, mișcare de mână, picior, scărpinături, indiferent unde, și până la elementele subtile ale tabloului putinian.

Din păcate, nu au putut descifra mai nimic. Imagini șterse, fade, niciun element care ar putea trăda un comportament anume, o reacție, un semnal fatal. Se pare că specialiștii în comunicare ai lui Vladimir Putin, consilierii de imagine au intuit planul restului lumii și l-au dejucat. Au prezentat o imagine total aiurea care nu spunea nimic, manipula, te băga în ceață. Năștea ipoteze departe de adevăr. Un Vladimir Putin deloc țanțoș, deloc dur, chiar prea banal.

Cu excepția gărzilor de corp, zdrahoni ai serviciilor secrete care se putea simți rapid, erau blindați în arme și comunicau de zor la manșeta cămășii, nimic exorbitant. În jurul lui Putin mișunau bătrânei și bătrânele în uniforme militare. Figuri șterse, comune, triste, aproape înghețate, cu gândul parcă dus în fostul URSS.

Acestei picturi triste, de casă, cenușie, i s-a alăturat și Vladimir Putin. Și, ca să stingă și mai mult focul de analiză al traducătorilor limbajului gestual, și-a mai pus pe genunchi și o păturică sau pelerina de ploaie și vânt, cum s-a bănuit ulterior.

Dacă o îmbrăca și pe aia, spectacolul era complet camuflat. Nota zece pentru profesioniștii țarului Rusiei care au dat peste cap planurile analiștilor din Vest. Putin s-a deghizat de minune. S-a pierdut printre veterani. A rămas locului parcă împietrit, special pentru a nu da satisfacție celor care se pregătiseră să îi analizeze mersul ridurilor, ridicatul și coborâtul din sprâncene, zâmbetul etc. Nici măcar discursul nu a fost unul care să necesite o analiză detaliată și care să scoată la vedere cine știe ce minuni. Linear. Departe de a fi unul schimbător de istorie.

Disimularea servită în special adversarilor de Vladimir Putin arată clar că a început să își controleze gesturile și vorbele, spre a nu mai fi analizate și interpretare mediatic și că războiul va continua.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

OPINII

9 Mai, între război și pace…

Publicat

pe

Europa se pregătește să sărbătorească ziua de 9 mai. Semnificații multiple care acum abia se văd de fumul războiului din Ucraina, pe care diplomația mondială nu a reușit să îl oprească. A dat rateuri. Discuții telefonice interminabile, vizite peste vizite în teatrele de operații, chiar și cu trenul, transmisii prin parlamentele lumii cu neînfricatul Zelenski… Solidaritate. Îmbărbătări. Sprijin cu arme, muniție. Refugiați primiți cu brațele deschise. Și toate astea se întâmplă în timp ce conducta de gaze a agresorului rus, care duce spre Occident, este plină, duduie și, culmea, în această crâncenă confruntare, nu a lovit-o nicio rachetă. Pentru unii pare un nonsens, ceva de neimaginat.

Condamnăm atrocitățile, invadarea unui stat suveran, dar cumpărăm în draci gaze și petrol. Am vrea ca rușii să fie puși la punct, dar nu trebuie perturbate echilibrul și prosperitatea Vestului. Ar fi o lovitură cumplită dată capitalismului întreruperea bruscă a achiziționării esenței de care depinde economia statelor dezvoltate, care nu prea s-au gândit că poate veni clipa când vor trebui să se desprindă de marele prieten rus. Au apărut doar mici seisme și totul a fost dat peste cap. Prețurile au luat-o razna. Nu mai există niciun soi de siguranță socială. Nici măcar analiștii nu mai știu să prevadă ce ne mai așteaptă. Trăim într-un total imprevizibil. Pare unul calculat. Poate istoria va dezlega vreodată enigmele acestor ultimi ani, începând cu pandemia, continuând cu explozia bruscă, ilogică, a prețurilor la energie, cu războiului din Ucraina și ce o mai veni.

Așa se va consuma și ziua de 9 mai – Ziua Europei, ziua unității și a păcii. Sub semnul războiului și al incertitudinii. Greu pentru politicieni să își caleze mesajele pentru această zi. Probabil laitmotivul va fi Ucraina.

Toată lumea așteaptă să vadă ce semnal va da Putin pe 9 mai. Cu ce va îmbina marea sărbătoare a victoriei împotriva fascismului? Va fi un moment al speranței, al încrederii în mai bine sau vom asista la o demonstrație de forță a mașinii de război? Comandantul suprem al Armatei Ruse, cu siguranță, va scoate pe marile artere ale Moscovei, pentru marea paradă, piesele de rezistență ale arsenalului său militar. Președintele marelui stat de la Răsărit va avea probabil un discurs menit să sperie întreaga planetă. Nu vor lipsi avertismentele cu tentă militară, atacurile împotriva Occidentului, în special împotriva Statelor Unite și a țărilor care sprijină Ucraina. În nici un caz, nu va fi Sfântul Putin blajinul.

Să sperăm că nu va profita de o astfel de zi solemnă pentru întreaga Europă, dar și pentru statul rus, pentru a declara oficial război Ucrainei. Ar fi primul pas spre al treilea Război Mondial. Pe 9 mai, Vladimir Putin poate încerca resetarea istoriei…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT