Connect with us

OPINII

Nostalgia, ca revoltă…

Publicat

pe

Au trecut aproape 30 de ani de la revoluția din decembrie 89 și încă ne năpădesc nostalgiile. Românii îl consideră pe Nicolae Ceaușescu, președintele comunist executat pe 25 decembrie 1989 într-o unitate militară din Târgoviște, a fi cel mai bun șef de stat de după 1950. Rezultatul, de altfel previzibil al sondajului realizat de Avangarde, ar trebui sa îi pună pe gânduri pe actualii politicieni. Asta dacă mai au timp să se gândească și la alții!

Faptul că, după atâţia ani de la căderea regimului comunist, Ceaușescu este încă viu în conștiința poporului, ba mai mult, este elogiat, lăudat, arată că, de fapt, în tot acest amar de ani, nu am câștigat nimic, nu ne-am schimbat mentalitatea, nu ne-am adaptat suficient la condițiile impuse de capitalismul sălbatic. Oamenii simpli, cei trecuți de vârsta de 50-60 de ani, care au trăit și muncit în socialismul ceaușist, au regrete. Spun ei că atunci exista un echilibru în societate, că omul cinstit era apreciat și recompensat pe măsură, că muncitorul era plătit bine, că diferențele salariale între truditorul de jos și cei care pluteau în alte structuri nu erau chiar aşa de mari, că pe atunci nu exista inflație, nu existau pensii speciale, nu se auzise de lipsa locurilor de munca, oamenii umpleau sălile de teatru și cinema, se construiau la greu orașe, fabrici, hidrocentrale, combinate zootehnice etc.

Românii nu sunt mulțumiți de faptul că le pleacă copiii la muncă în străinătate fiindcă aici nu pot să-și facă un rost din jalnicul minimum pe economie. Cum să nu-l regrete pe Ceaușescu bătrânii care, după zeci de ani de muncă, primesc puțin peste o mie de lei pensie, în timp ce alții, care s-au ocupat de fineţurile statului, bagă în buzunar zeci de mii de lei lunar? Cum să nu se simtă debusolat tânărul care vede cum, în capitalism, tot bugetarul este bine plătit și protejat? Pentru omul simplu, este de domeniul fantasticului când aude că sunt români, ca și ei, care sunt retribuiti cu mii de euro lunar, iar ei, talpa, fără de care nu ar putea exista o nație, abia reușesc să trăiască de pe o zi pe alta?

De aici nostalgia, revolta, întoarcerea în timp și regretul pentru Ceaușescu și societatea creată de el, odioasă, dar echilibrată și atentă cu omul de rând. Acum, vrem nu vrem să acceptam acest lucru, cu sprijinul nemijlocit al polititicienilor, trăim într-o societate a elitelor. Până la echilibrul dorit de cei care punctează pentru Ceaușescu mai este mult. Deocamdată, aleșii au mai scos pensii speciale și pentru primari, viceprimari și președinți de consilii județene…

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Democrația a căzut pe-o rână…

Publicat

pe

Nici nu era nevoie să fii analist politic experimentat pentru a-ți da seama, după indiciile afișate cu larghețe de mai marii PNL și PSD, că vom avea alegerile locale și pe cele europarlamentare comasate. Toate drumurile, scenariile, declarațiile, scenele de gelozie politică, amenințările cu partajul și frica de pierderea privilegiilor au condus spre rezultatul prezentat aseară de cei doi „C” ai politicii actuale românești.

PSD se contopește cu PNL. Reacții adverse există, dar se trec cu vederea. Doctrinele, ura ancestrală, alergiile care apar, pe bună dreptate, din alăturarea celor două partide politice trebuie date la o parte. Se face abstracție de erupțiile apărute, de bubele urâte de pe imagine, dacă vrei să rămâi la putere și, ca să existe și izul acela patriotic!, dacă vrem să ținem țara în echilibru. Așa a apărut noul clișeu, care, cu siguranță, va fi la loc de cinste printre lozincile momentului, parcă adus din cruciadele Evului Mediu timpuriu. O coaliție a binelui care trebuie să lupte împotriva răului personificat de Șoșoacă și Simion, la care se adaugă alte mărunțișuri de pe partea dreaptă.

Păi, ce, nu puteau fi puși la respect conform regulilor corecte ale democrației? Ba da! Dar, de ce să ne complicăm? De ce să muncim mai mult? Alianțele împotriva naturii sunt născute din teamă și dorințe avide de putere. Există și reversul. Posibilitatea ca acest tip de comportament politic să creeze repulsie, ură, să alimenteze un val pe care nu îl mai poți opri cu una cu două și care să spulbere tot, respectiv construcțiile anormale, dar și pe cele normale.

Chiar am ajuns în situația în care alegerile să cadă în derizoriu, răpuse de săgețile interesului și ale calculului electoral? Da. Așa pare! Democrația a devenit plantă de cultură, pe care libertățile sunt acum altoite după cum este vrerea Comisiei Europene. Alor noștri conducători le place noul concept. Avem în sânge câte ceva din gena dictaturii, din dorința ușor patologică de a-i anihila prin diferite metode, chiar pseudo-democratice, pe cei care ne stau împotrivă.

Sincer, de la ceea ce se întâmplă acum, până la ziua în care va fi emisă o ordonanță de urgență prin care se declară stare de necesitate, iar unele partide politice sunt desființate și libertățile de expresie, de opinie, sunt anulate, ar mai fi un pas.

Alegerile care vin sunt doar un exercițiu al puterii. Se testează o nouă metodă. Dacă dă rezultate, cu siguranță, va fi continuată și la toamnă. Și… la mulți ani! Totdeauna, interesul și dictatura s-au ascuns sub plapuma bunelor intenții. Știu o mulțime de oameni politici adevărați care nu sunt de acord cu acest compromis stupid, dar se supun fiindcă nu te poți pune împotriva unui curent pornit din cele mai mari Cancelarii ale Europei. Te împotrivești, ieși!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Se rupe… nu se rupe coaliția?

Publicat

pe

Situația socio-economică din România se complică de la o zi la alta. Politica, la fel. Vezi cum funcționează coaliția de la putere! Sunt fierberi mari acolo. Comasăm alegerile locale cu europarlamentarele sau nu? Cine câștigă din treaba asta? PSD, nu. PNL, puțin. Restul de partide, pe fondul comasării, se strecoară acolo, în urnă. Și rămân. Înfundă canaua celor care vor fi la putere. Le fac viața amară celor care vor mai încropi o alianță sau, cel mai probabil, pun și ei condiții contra vot. Cer ceva funcții, poziții, schimbă barca. Se practică. Vezi partidul lui Dan Diaconescu și micul ALDE. Cum s-au afluit membri acestor formațiuni de studio TV prin cuiburi mai călduțe… Au dat votul, au pus picătura lor, urma de udătură, pentru a umple paharul majorității și au fost răsplătiți. Le-a mers bine. O vreme.

Cam așa funcționează politica în România. Este vorba doar despre privilegii. Restul înseamnă inerție. Așa trăim noi. Ăștia mulți și proști. Așa se dezvoltă țara. Deloc! Vi se pare că în această perioadă preelectorală îi mai interesează pe politicieni de țară? Se zvârcolesc noaptea căutând soluții de mai bine pentru popor? De unde! Altele sunt prioritățile. Este vremea când se coc discursurile. Demagogia începe să curgă șiroaie. Este neagră și pute a minciună.

Ne afundăm din nou piciorele în mocirla creată de promisiuni, speranțe și deziluzii. Or mai avea curajul să apară cu platforme program amăgitoare, cu biblii false? Trec peste micuța barieră a bunului simț? O sar? Ca peste un pârleaz la tinerețe! Altfel nu ar mai funcționa ca lumea politica asta de doi bani. Acum ni se servește o porție de așa zisă neînțelegere dintre PSD și PNL. Se aruncă în eter ideea că se destramă coaliția. Că liberalii, dezamăgiți, cu orgoliul bulit, ar cauta să se apropie de frații vitregi adunați și ei într-un mic pol. Cred că sunt povești. Basme. Social-democrații și liberalii abia au învățat cum pot conviețui, cum o duci bine la putere fără să știe stânga ce face dreapta. Să ignori normalitatea în numele binelui comun…

Dacă nu se mai face comasarea, altele sunt cauzele. Au înțeles ei că măsura asta are efect de bumerang. Vezi discursurile celor doi lideri supremi. Parcă ar interpreta niște roluri dintr-o piesă proastă. Vedem mâine, poimâine. Hopa Mitică nu se poate balansa, nesigur, prea mult timp…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite