Connect with us

OPINII

Nostalgia, ca revoltă…

Publicat

pe

Au trecut aproape 30 de ani de la revoluția din decembrie 89 și încă ne năpădesc nostalgiile. Românii îl consideră pe Nicolae Ceaușescu, președintele comunist executat pe 25 decembrie 1989 într-o unitate militară din Târgoviște, a fi cel mai bun șef de stat de după 1950. Rezultatul, de altfel previzibil al sondajului realizat de Avangarde, ar trebui sa îi pună pe gânduri pe actualii politicieni. Asta dacă mai au timp să se gândească și la alții!

Faptul că, după atâţia ani de la căderea regimului comunist, Ceaușescu este încă viu în conștiința poporului, ba mai mult, este elogiat, lăudat, arată că, de fapt, în tot acest amar de ani, nu am câștigat nimic, nu ne-am schimbat mentalitatea, nu ne-am adaptat suficient la condițiile impuse de capitalismul sălbatic. Oamenii simpli, cei trecuți de vârsta de 50-60 de ani, care au trăit și muncit în socialismul ceaușist, au regrete. Spun ei că atunci exista un echilibru în societate, că omul cinstit era apreciat și recompensat pe măsură, că muncitorul era plătit bine, că diferențele salariale între truditorul de jos și cei care pluteau în alte structuri nu erau chiar aşa de mari, că pe atunci nu exista inflație, nu existau pensii speciale, nu se auzise de lipsa locurilor de munca, oamenii umpleau sălile de teatru și cinema, se construiau la greu orașe, fabrici, hidrocentrale, combinate zootehnice etc.

Românii nu sunt mulțumiți de faptul că le pleacă copiii la muncă în străinătate fiindcă aici nu pot să-și facă un rost din jalnicul minimum pe economie. Cum să nu-l regrete pe Ceaușescu bătrânii care, după zeci de ani de muncă, primesc puțin peste o mie de lei pensie, în timp ce alții, care s-au ocupat de fineţurile statului, bagă în buzunar zeci de mii de lei lunar? Cum să nu se simtă debusolat tânărul care vede cum, în capitalism, tot bugetarul este bine plătit și protejat? Pentru omul simplu, este de domeniul fantasticului când aude că sunt români, ca și ei, care sunt retribuiti cu mii de euro lunar, iar ei, talpa, fără de care nu ar putea exista o nație, abia reușesc să trăiască de pe o zi pe alta?

De aici nostalgia, revolta, întoarcerea în timp și regretul pentru Ceaușescu și societatea creată de el, odioasă, dar echilibrată și atentă cu omul de rând. Acum, vrem nu vrem să acceptam acest lucru, cu sprijinul nemijlocit al polititicienilor, trăim într-o societate a elitelor. Până la echilibrul dorit de cei care punctează pentru Ceaușescu mai este mult. Deocamdată, aleșii au mai scos pensii speciale și pentru primari, viceprimari și președinți de consilii județene…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Vladimir Putin nu se mai lasă citit

Publicat

pe

Întreaga lume se aștepta ca, pe 9 mai 2022, Vladimir Putin, țarul modern al Rusiei, să se transforme în balaur, să scoată foc pe nări. Să acuze și să amenințe, să gesticuleze în toate modurile posibile, arătându-și mușchii Europei, Americii și celor de la NATO.

Toate televiziunile mari, producătorii și realizatorii de podcast-uri, au stat cu ochii pe Piața Roșie și pe tribuna oficială. Transmisiunile în direct curgeau spre toate colțurile planetei. Fiecare concern media și-a adus prin studiouri specialiști în decriptarea mesajelor gestuale, medici, psihologi, psihiatri, analiști ai cuvântul. Toți, cu ochii pe Putin și pe anturajul său! Pregătiți să traducă rapid semnificația semnelor corpului, de la cea mai mică grimasă, privire, mișcare de mână, picior, scărpinături, indiferent unde, și până la elementele subtile ale tabloului putinian.

Din păcate, nu au putut descifra mai nimic. Imagini șterse, fade, niciun element care ar putea trăda un comportament anume, o reacție, un semnal fatal. Se pare că specialiștii în comunicare ai lui Vladimir Putin, consilierii de imagine au intuit planul restului lumii și l-au dejucat. Au prezentat o imagine total aiurea care nu spunea nimic, manipula, te băga în ceață. Năștea ipoteze departe de adevăr. Un Vladimir Putin deloc țanțoș, deloc dur, chiar prea banal.

Cu excepția gărzilor de corp, zdrahoni ai serviciilor secrete care se putea simți rapid, erau blindați în arme și comunicau de zor la manșeta cămășii, nimic exorbitant. În jurul lui Putin mișunau bătrânei și bătrânele în uniforme militare. Figuri șterse, comune, triste, aproape înghețate, cu gândul parcă dus în fostul URSS.

Acestei picturi triste, de casă, cenușie, i s-a alăturat și Vladimir Putin. Și, ca să stingă și mai mult focul de analiză al traducătorilor limbajului gestual, și-a mai pus pe genunchi și o păturică sau pelerina de ploaie și vânt, cum s-a bănuit ulterior.

Dacă o îmbrăca și pe aia, spectacolul era complet camuflat. Nota zece pentru profesioniștii țarului Rusiei care au dat peste cap planurile analiștilor din Vest. Putin s-a deghizat de minune. S-a pierdut printre veterani. A rămas locului parcă împietrit, special pentru a nu da satisfacție celor care se pregătiseră să îi analizeze mersul ridurilor, ridicatul și coborâtul din sprâncene, zâmbetul etc. Nici măcar discursul nu a fost unul care să necesite o analiză detaliată și care să scoată la vedere cine știe ce minuni. Linear. Departe de a fi unul schimbător de istorie.

Disimularea servită în special adversarilor de Vladimir Putin arată clar că a început să își controleze gesturile și vorbele, spre a nu mai fi analizate și interpretare mediatic și că războiul va continua.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

OPINII

9 Mai, între război și pace…

Publicat

pe

Europa se pregătește să sărbătorească ziua de 9 mai. Semnificații multiple care acum abia se văd de fumul războiului din Ucraina, pe care diplomația mondială nu a reușit să îl oprească. A dat rateuri. Discuții telefonice interminabile, vizite peste vizite în teatrele de operații, chiar și cu trenul, transmisii prin parlamentele lumii cu neînfricatul Zelenski… Solidaritate. Îmbărbătări. Sprijin cu arme, muniție. Refugiați primiți cu brațele deschise. Și toate astea se întâmplă în timp ce conducta de gaze a agresorului rus, care duce spre Occident, este plină, duduie și, culmea, în această crâncenă confruntare, nu a lovit-o nicio rachetă. Pentru unii pare un nonsens, ceva de neimaginat.

Condamnăm atrocitățile, invadarea unui stat suveran, dar cumpărăm în draci gaze și petrol. Am vrea ca rușii să fie puși la punct, dar nu trebuie perturbate echilibrul și prosperitatea Vestului. Ar fi o lovitură cumplită dată capitalismului întreruperea bruscă a achiziționării esenței de care depinde economia statelor dezvoltate, care nu prea s-au gândit că poate veni clipa când vor trebui să se desprindă de marele prieten rus. Au apărut doar mici seisme și totul a fost dat peste cap. Prețurile au luat-o razna. Nu mai există niciun soi de siguranță socială. Nici măcar analiștii nu mai știu să prevadă ce ne mai așteaptă. Trăim într-un total imprevizibil. Pare unul calculat. Poate istoria va dezlega vreodată enigmele acestor ultimi ani, începând cu pandemia, continuând cu explozia bruscă, ilogică, a prețurilor la energie, cu războiului din Ucraina și ce o mai veni.

Așa se va consuma și ziua de 9 mai – Ziua Europei, ziua unității și a păcii. Sub semnul războiului și al incertitudinii. Greu pentru politicieni să își caleze mesajele pentru această zi. Probabil laitmotivul va fi Ucraina.

Toată lumea așteaptă să vadă ce semnal va da Putin pe 9 mai. Cu ce va îmbina marea sărbătoare a victoriei împotriva fascismului? Va fi un moment al speranței, al încrederii în mai bine sau vom asista la o demonstrație de forță a mașinii de război? Comandantul suprem al Armatei Ruse, cu siguranță, va scoate pe marile artere ale Moscovei, pentru marea paradă, piesele de rezistență ale arsenalului său militar. Președintele marelui stat de la Răsărit va avea probabil un discurs menit să sperie întreaga planetă. Nu vor lipsi avertismentele cu tentă militară, atacurile împotriva Occidentului, în special împotriva Statelor Unite și a țărilor care sprijină Ucraina. În nici un caz, nu va fi Sfântul Putin blajinul.

Să sperăm că nu va profita de o astfel de zi solemnă pentru întreaga Europă, dar și pentru statul rus, pentru a declara oficial război Ucrainei. Ar fi primul pas spre al treilea Război Mondial. Pe 9 mai, Vladimir Putin poate încerca resetarea istoriei…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT