Connect with us

ACTUALITATE

Trei elevi din România, locul II la concursul european pentru tinerii cercetători

Publicat

pe

Trei elevi români, cu vârste între 17 şi 18 ani, au fost prem iaţi la Dublin, în cadrul galei concursului european dedicat tinerilor cercetători. Alexandru Liviu BRATOSIN, Petru MOLLA și Mihnea Vlad BOJIAN, elevi care urmează cursurile Liceului Francez din București, s-au aflat pe locul II al podiumului – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

Proiectul lor, intitulat „DNAdrive”, propune exploatarea sistemului imunitar al unei anumite tulpini bacteriene pentru a „scrie” informație în genomul bacterian. 450 de milioane de hard disk-uri de 1TB, stocate într-un gram de ADN, totul la un cost de întreținere de doar 10 € pe an! Aceasta este alternativa la serviciile de stocare digitală oferită de cei trei elevi din România.

Premiul I le-a revenit echipelor: Adrian și Anna Amelie Fleck din Germania (cu un proiect privind utilizarea amidonului în crearea costumelor de protecție folosite în motorsport și nu numai), Nicolas Fedrigo din Canada (îmbunătățirea procedurii medicale de fuziune spinală) și Brendon Matusch din Canada (pentru utilizarea conceptului de învățare automată în construirea unei mașini autonome de nivel 2).

Cele trei echipe de pe locul 1 primesc fiecare câte 7.000 euro, următoarele trei, de pe locul secund, primesc fiecare 5.000 euro, în timp ce echipele de pe ultima treaptă a podiumului au asigurat câte un premiu de 3.500 euro.

„Este încurajator să vadă atât de mult talent la acești tineri cercetători și inovatori. Ei reprezintă viitorul Europei – cu descoperirile și inovațiile lor extraordinare vom putea să răspundem mai bine la marile provocări și să asigurăm prosperitatea și bunăstarea Europei”, a spus Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

IMM-urile vor beneficia de compensarea energiei electrice și a gazelor naturale

Publicat

pe

Deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa îi anunță, într-o postare pe pagina sa de Facebook, pe reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii că, începând de astăzi -28 noiembrie, pot depune cereri pentru compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale.

Mai precizează parlamentarul, membru în Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaților, că este absolut obligatoriu ca IMM-urile să adreseze solicitări în acest sens furnizorilor de energie electrică sau gaze naturale. În caz contrar, nu vor putea beneficia de măsurile compensatorii.

Pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, se compensează următoarele cantități de energie electrică și gaze naturale: 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică și echivalentul în kWh a 1000 mc de gaze naturale.

„Plafonarea prețurilor se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022. Aici va fi luat un preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv un preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh. Mai trebuie reținut faptul că se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%”, a precizat deputatul PSD Radu Popa.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul de Interne l-a demis pe șeful Poliției Rutiere Giurgiu după scandalul „porcul de Crăciun”

Publicat

pe

Lucian Bode - ministrul de Interne (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Șeful Poliției Rutiere Giurgiu a fost demis din funcție, iar un ofițer și cinci subofițeri din subordinea acestuia vor fi cercetați disciplinar după scandalul „porcul de Crăciun”, iscat ca urmare a unei glume pe care un polițist a luat-o de bună și a înaintat raport către comandant, să i se repartizeze un porc de Crăciun.

Decizia a fost luat de ministrul de Interne, Lucian Bode, care a declarat că „este nedrept pentru zecile de mii de polițiști care sunt zi de zi la datorie să fie subiect de glume pe seama unor nefericiți de la Serviciul Rutier Giurgiu”.

„Până o zbura porcul, am decis să-i zbor eu pe câțiva din funcție. Am decis încetarea împuternicirii șefului Serviciului rutier din cadrul IPJ Giurgiu, începând cu data de 26 noiembrie, și am decis declanșarea cercetării prealabile în conformitate cu statutul polițistului față de un ofițer și 5 agenți de poliție pentru a stabili existența sau inexistența unor abateri disciplinare”, a mai spus ministrul de Interne.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT