Astăzi – 17 august 2022, la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, a avut loc o conferință de presă, susținută de directorul general Ștefania Stroică și expertul Alexandra Bârlea, premergătoare declanșării programului național privind dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager care activează în sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Scopul acestei acțiuni, ne-a spus Ștefania Stroică, este acela de a încuraja și stimula înființarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, cu susținerea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
Lansarea va avea loc mâine, 18 august. Cu acest prilej, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița va organiza prima întâlnire cu femeilor antreprenor, în cadrul căreia se vor purta discuții despre acest program și utilitatea sa. Femeile antreprenor care vor să aplice în acest program o vor putea face până la data de 30 septembrie 2022.
„Acest program reprezintă o măsură personalizată, în sensul că asigură accesul la finanțare pentru femeia antreprenor. Există clar un deficit între bărbatul antreprenor și femeia antreprenor. Acest program încearcă să reducă acest deficit. Încurajăm doamnele să depună proiecte”, a precizat directorul general al Camerei de Comerț Dâmbovița – Ștefania Stroică.
Înscrierea în program se face sută la sută electronic, pe platforma granturi.imm.gov.ro. Condițiile sunt cât se poate de simple și de clare. Unul dintre asociații microîntreprinderii sau IMM-ului trebuie să fie femeie și să dețină cel puțin 50% din părțile sociale sau acțiuni. Pentru societățile înființate în baza Legii nr.1/2005, privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperației din Consiliul de Administrație este formată din femei.
Caracteristici pozitive ale acestui program care vine în sprijinul femeilor antreprenor sunt că firma care aplică nu are o limită în ceea ce privește intervalul de timp în care trebuie să fie înființată. Nu se va mai ține cont de debutul în afaceri.
Înscrierea în program se realizează în două etape. Prima dată se creează profilul, user și parolă, în care aplicanții vor înregistra, folosind semnătura electronică, datele reprezentantului legal sau împuternicitului și datele IMM-ului care aplică. În cea de-a doua etapă, va fi completat formularul de înscriere, va fi semnat electronic și transmis.
Pentru a participa la program, cel puțin unul dintre asociați sau acționari sau administratorul societății trebuie să facă dovada faptului că a urmat o formă de pregătire antreprenorială sau declară pe propria răspundere sub sancțiunea neacordării AFN că prezintă dovada absolvirii unei forme de pregătire antreprenorială până la momentul decontului. Cursurile trebuie să fie acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). Aplicanții pot prezenta diploma de licență, master, doctorat, atestat, adeverință sau certificat eliberate de Ministerul Educației.
De asemenea, unul dintre asociați sau acționari trebuie să facă dovada faptului că a urmat un curs de competențe digitale sau declară pe propria răspundere că a absolvit un asemena curs până la momentul decontului. Cursurile pentru competențe digitale trebuie să fie acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări sau de Ministerul Educației.
Aplicantul pentru acest program trebuie să creeze cel puțin un loc de muncă, cu normă întreagă și pe o perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și menține locul de muncă ocupat cel puțin 2 ani de la data plății ajutorului financiar nerambursabil.
Urmărește Incomod Media și pe Google News