ACTUALITATE
Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap Găeşti, un loc unde renaşte speranţa! FOTO

Părinţii din zona de sud a judeţului Dâmboviţa nu mai trebuie să meargă până la Târgovişte sau chiar mai departe pentru a le asigura copiilor cu dizabilităţi terapia de care au nevoie pentru a li se ameliora starea de sănătate şi chiar pentru a se recupera.
Astăzi – 7 decembrie 2018, a fost inaugurat un Centru de recuperare pentru copilul cu handicap în oraşul Găeşti. Unitatea a fost amenajată pe structura fostei cantine a Complexului de Servicii Sociale din strada Acad. Şerban Cioculescu, urmare unui parteneriat încheiat cu Fundaţia Sera România, în luna iunie 2017. Investiţia a costat 280.000 de euro, din care 200.000 de euro – contribuţie Fundaţia Sera şi 80.000 de euro – cofinanţare Consiliul Judeţean Dâmboviţa.
Printr-un acord de colaborare similar, a fost construit anterior un Centru de recuperare în Târgovişte, a explicat directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa – Christiana Bucur, care şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că vor fi puse în practică astfel de proiecte şi în Moreni şi Pucioasa. Nevoile judeţului sunt extrem de mari, având în vedere că există aproximativ 1.000 de copii cu handicap accentuat şi grav!
Prezent la inaugurare, preşedintele Fundaţiei Sera România, Bogdan Simion, a mărturisit că centrele de recuperare reprezintă un pas spre normalitate, iar proiectul de la Găeşti este cel de-al 53-lea pe care l-au implementat la nivelul ţării, în parteneriat cu Consiliile Judeţene.
„Modelul de centru de recuperare l-am creat acum 16 ani şi trebuie să beneficieze de specialişti. Aceste centre sunt singurul loc din judeţul Dâmboviţa în care se asigură o terapie multidisciplinară, adică kinetoterapie, hidroterapie, logopedie, consiliere psihologică şi educaţie specială”, a punctat Bogdan Simion.
În acelaşi cadru festiv, preşedintele CJ Dâmboviţa – Daniel Comănescu şi vicepreşedintele Luciana Cristea au promis că administraţia judeţeană va sprijini întotdeauna astfel de proiecte.
La nivelul Centrului de la Găeşti, ca şi la Târgovişte, există o echipă pluridisciplinară care realizează evaluarea specializată a copiilor cu dizabilităţi şi întocmeşte pentru fiecare în parte un plan individualizat de intervenţie pentru recuperare şi reabilitare. Cu alte cuvinte, părinţii nu mai trebuie să alerge cu copiii din cabinet în cabinet, fiindcă toate serviciile specializate de recuperare – kinetoterapie, logopedie, masaj, hidroterapie, terapie ocupaţională, consiliere şi evaluare psihologică, consiliere părinţi şi educaţie specială pentru copilul cu dizabilităţi – se găsesc sub acelaşi acoperiş. În plus, sunt gratuite!
„Mulţumim pentru faptul că, în sfârşit, s-a gândit cineva şi la noi. Înainte, toţi banii îi cheltuiam pentru terapia copilului, la particular. Centrul acesta ne ajută foarte mult. Nu plătim nimic. Totul este gratuit. Băieţelul meu are 13 ani, merge la şcoală, ştie să citească… A făcut multe progrese.
Sunt foarte mulţumită că putem să venim aici cu nepoţelul. Lucrează bine cu el. Înainte mergeam la o logopedie particulară. Este muncă multă. Trebuie să avem timp pentru ei, răbdare, să ne coborâm la nivelul lor. De copiii mei nu am avut atâta grijă, că eram tânără şi plecam. Pentru nepot, aş face orice.
Este foarte greu să ai grijă de un copil cu nevoi speciale. Tot timpul trebuie supravegheat. Şi când doarme, şi când mănâncă, şi la gradiniţă, şi la şcoală… Peste tot trebuie să fie cineva în spatele lui. Centrul acesta ne ajută foarte mult”, ne-au mărturisit câteva dintre doamnele care vin cu copiii sau nepoţii în Centrul DGASPC din Găeşti, pentru şedinţele de terapie individualizată.
Potrivit statisticilor existente la DGASPC Dâmboviţa, în Găeşti şi localităţile limitrofe acestui oraş locuiesc 135 de copii cu handicap.
ACTUALITATE
Președintele Camerei de Comerț Dâmboviţa a fost prezent la nZEB Expo

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița – Valentin Calcan a fost prezent alături de reprezentanții societății Constant Energy SRL, membră a CCIA Dâmboviţa, companie care participă, în aceste zile, la cel mai important eveniment dedicat construcțiilor cu consum de energie aproape zero: nZEB Expo, organizat la Romexpo București.
„Susținem inovația, sustenabilitatea și inițiativa membrilor noștri”, a spus Valentin Calcan și îi îndeamnă pe românii care sunt interesați de confortul locuinței, eficiență energetică și un climat interior sănătos să descopere soluțiile Constant Energy SRL, precum sistemele de ventilație cu recuperare de căldură și umiditate, dedicate mediului rezidențial.
ACTUALITATE
Comunicat CNAS: Tratamente ţintite pentru bolnavii oncologici. Extinderea subprogramului naţional de testare genetică

CNAS a publicat, în secţiunea “Transparenţă decizională”, pe site-ul instituției, www.cnas.ro, o versiune actualizată a proiectului de Ordin pentru modificarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, aprobate prin Ordinul Președintelui CNAS nr. 180/2022.
Prin modificările propuse în colaborare cu comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, subprogramul național de testare genetică, parte a programului național de oncologie derulat de către CNAS, va fi extins pentru a include testări specifice unor noi tipuri de tumori maligne:
• carcinom esofagian;
• carcinom gastric sau de joncţiune gastro-esofagiană;
• carcinom urotelial;
• carcinom de col uterin (cervical).
Această inițiativă urmărește sprijinirea pacienților diagnosticați cu anumite tumori solide maligne, precum și a profesioniştilor din domeniu, prin facilitarea accesului la testări genetice esențiale în stabilirea tratamentului personalizat.
Printre testele menționate se numără: testarea PD-L1 şi HER2 în carcinomul de esofag şi în carcinom gastric sau de joncțiune gastro-esofagiană, testarea PD-L1 în carcinomul urotelial şi în carcinomul de col uterin.
„Casa Națională de Asigurări de Sănătate își reafirmă angajamentul de a susține accesul echitabil la inovații terapeutice care pot contribui semnificativ la creșterea șanselor de vindecare a pacienților și a calității vieții acestora. Astfel, de noile teste genetice vor putea beneficia circa 7.300 de pacienți anual. Totodată, asemenea măsuri se înscriu în eforturile curente ale CNAS de eficientizare a cheltuielilor din sănătate, respectiv de utilizare a banilor în mod transparent și cu impact maxim asupra sănătății pacienților” – declară conf. univ. dr. Horațiu-Remus Moldovan, președintele CNAS.
Biroul de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ADMINISTRAŢIEacum 2 zile
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 5 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Compania de Apă Târgoviște are o bună echipă de „detectivi” ai pierderilor de apă
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șase tâlhari arestați în Dâmbovița. Au intrat în casele a trei cetățeni din Ghergani