Conectați-vă cu noi

OPINII

Dans printre… spânzurători!

Publicat

pe

Am urmărit şi noi, atât cât am putut din punct de vedere vizual, şedinţa Consiliului Naţinal al PSD. O întâlnire mai rece ca de obicei, cu oameni crispsaţi, necomunicativi, uşor suspicioşi şi cu un aer de militari care nu ar ieşi în ruptul capului din cuvântul comandantului.

Tipii care au rămas prin partid vuiau în jurul lui Dragnea, superatenţi să nu îi consume aerul din spaţiul particular, să nu îl calce pe pantofi, dar nici să-l lase singur, mai ales în faţa camerelor de luat vederi şi a aparatelor foto.

Discursul liderului PSD, unul bun, cu subiect şi predicat, dacă nu ar fi avut o notă demagogică, calat pe realităţile pe care le tot trăim de 30 de ani şi nu se întâmplă nimic.

Dragnea are dreptate cu justiţia, cu Coldea, cu Koveşi, cu statul paralel, cu multinaţionalele, cu mâncarea otrăvită pe care ne-o livrează Occidentul, cu firmele de telefonie cu, cu, CU…. Dar, ce folos? A apărut cu noutăţi… învechite, însă bine ambalate în interesul momentului, dar într-o perioadă nepotrivită, când tensiunile în partid sunt în toi, când execuţiile sumare ale celor care s-au opus liderului maximo curg continuu, când PSD este în cea mai crudă fază a dezbinării din toată existenţa sa, când poporul nu mai crede în mesajul transmis de politicieni.

La Consiliul Naţional al PSD a tronat apatia, obligaţia de a fi acolo, sarcina de partid. Au lipsit aplauzele frenetice, emoţia generată de mesajul conducătorului. După câte am văzut, din postura spectatorului de teatru politic, nici măcar îndemnurile lui Dragnea nu au mai obţinut o reacţie vulcanică din partea audienţei. A fost ceva firav care s-a stins rapid, la cel mai mic vânticel de linişte.

Liviu Dragnea a vrut să arate interes, că este preocupat de ţară, că vrea să pună capăt exploatării străine a României, a vrut să-şi ia un angajament, să creeze emoţie, consens, dar nu a reuşit nici măcar acolo, în sală.

Românii au devenit imuni la declaraţiile politice care nu depăşesc spaţiul în care sunt expuse. Materializarea unor idei exprimate de politicieni în cadru larg, cu toate televiziunile pe ei, nu prea a existat. Sau, dacă s-a aplicat ceva, a fost insuficient, fracţionat, neconcludent.

Preşedintele PSD a vrut să scoată din amorţire partidul care, de câteva luni, se luptă cu sine însuşi. Greu de obţinut efectul scontat în condiţiile în care hemoragia de demnitari care părăsesc PSD nu a fost stopată, iar în multe organizaţii social-democrate, altădată puternice şi unite, predomină acum spiritul de vendetă şi înlocuire a acelor oameni care i-au slujit pe cei care au primit de la Dragnea pecetea trădării.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Efectul Cotinescu…

Publicat

pe

Rezultatul obţinut de liberali în Târgovişte la alegerile europarlamentare, dintr-o inerție politică propagată la nivel național, le-a stimulat avântul electoral. Mulți PNL-işti sunt ferm convinși ca actualul edil, Cristian Daniel Stan, ar putea fi învins, deși socotelile de la europarlamentare nu este musai să bată cu cele de la locale.

După cum se vede, pentru această luptă se antrenează, sau este vorba despre o disimulare, Aurelian Cotinescu, liderul liberalilor târgovișteni, un om de afaceri despre care nu s-au auzit prea multe, iar în politică abia acum se face remarcat prin o serie de inițiative unicat sau preluate de la predecesorii liberali. Îl numim aici pe Gabriel Boriga.

Ideile puse pe tapet de Cotinescu, chiar dacă nu vor fi materializate, au darul de a-i crea imagine și de a da electoratului teme de dispute. Urmărindu-i parcursul, modul de acțiune, verbul, problematica aleasă, abordarea, stilul, ai zice că cel care îl consiliază pe probleme de strategie și imagine este chiar fostul edil liberal. Alții spun ca nu ar fi Boriga, dar sunt sigur câțiva care l-au consiliat pe acesta. Oricum, este cert că modul de operare în planul imaginii și promovării unor proiecte seamănă ca doua picături de apă cu ceea ce făcea Boriga.

De obicei, liberalii sunt mai înverșunați, îi atacă la baioneta și cu puternică încărcătură verbală pe cei de la putere. În cazul lui Cotinescu, nu se observă o acerbitate a discursului, un atac nervos, dezechilibrat. Liderul PNL merge pe subtilitate, pe cazuistică, este chiar bonom, prepară leacul încet și fără grabă și îl administrează aidoma, așteptând efectul. Nici nu răspunde la provocări și nici nu se lasă intimidat. Știe că, dacă dușmanul te bagă în seamă, e de bine, e semn că l-ai enervat și te ajută chiar și prin mesaj negativ să-ți promovezi imaginea.

Și, uite așa, a ajuns Aurelian Cotinescu, dintr-un anonim, un adversar redutabil al primarului Cristian Daniel Stan. Nu este exclusă nici varianta ca acesta să pregătească terenul pentru un candidat surpriză, pe care să-l aflăm la momentul oportun. În politică, se practică astfel de diversiuni aducătoare de simpatie și de voturi…

Citește în continuare

OPINII

Mult zgomot pentru nimicuri…

Publicat

pe

Politică de vară. Lâncedă. Searbădă. Neinteresantă. Plictisitoare. O banală moţiune de cenzură, ca o ploaie iute, grăbită de un vânt năbădăios de dreapta sau de aiurea. Un joc de imagine. Şanse să treacă, puţine. Nici nu prea sunt doritori.

PSD băgat la apă. Dar rezistă. Sunt obişnuiţi cu umiditatea. Nu prea îi doare. Nici în cot. Nu au lideri de prima mână, de substanţă, dar au în continuare aroganţă, cutezanţă şi nesăbuinţă. Sfidarea este pentru ei o caracteristică.

Analiştii de serviciu, cei care voiau să ne păcălească cu sondajele prefabricate înainte de europarlamentare, îi mint mai departe pe ei şi mai ales pe noi. Le tot freacă imaginea în colbul unor teorii fantasmagorice despre cât de bine se ţin social-democraţii când ei, de fapt, sunt aproape zob. Noroc cu primarii, mulţi şi împrăştiaţi prin ţară, care reprezintă scheletul de fier şi sângele acestui mamut politic.

Dragnea nu mai este. Nici Codrin Ştefănescu. Dar au rămas Oprişan, Buzatu, Dăncilă şi Ciolacu. În rest, se stă pe margine. Olguţa nu mai zice nimic. Manda a amuţit. Rovana Plumb o taie tiptil spre Bruxelles. Acum, dă din coate Gabi Firea. Face valuri, dar se sparg, nebăgate în seamă, de malul abrupt creat de Dragnea. E încă în picioare. Îl folosesc cei care se dau acum pe el ca pe tobogan şi urlă jalnic de laş cât rău le-a făcut Dragnea. Până ieri trăgeau la limbi şi puneau pistolul fără preged în ceafa cui i se ordona. Acum, au un cor al popilor. Doamne ajută şi Doamne fereşte sunt pe buzele tuturor!

Opoziţia vrea să dea jos Guvernul Dragnea-Dăncilă, dar nu prea îi îmbie puterea. Se poate lua țeapă şi peste un an să rămână pe tuşă. Au mai trăit experienţa asta! Ponta vrea moţiune, dar după congresul PSD. Acum este în postura de pescar politic. Ştie că abia atunci poate prinde sigur ceva. Apele sunt mai limpezi după, vezi până la fund… Pradă multă în PSD după europarlamentare, după arestarea lui Dragnea. Bancuri de peştişori ce zburdă pe deasupra, debusolaţi. Rechinii, ascunşi în adânc.Tăcuţi. Aşteaptă.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!