Connect with us

OPINII

Vorba multă, sărăcia omului!

Publicat

pe

A devenit în România o obișnuință metoda de a arunca pisică moartă în curtea altuia sau de a găsi tot soiul de scuze banale, atunci când lucrurile nu merg bine și ar trebui să îți asumi o minimă responsabilitate. Se cam întâmplă și în viața civilă, cum zice românul, dar în special în tagma celor aleși sau numiți să ne conducă.

Revin la ministra Sănătății, Sorina Pintea, fiindcă mi se pare a fi un exemplu concret al demagogiei în care se îneacă țara. O vedem pe șefa peste sănătatea românească cum apare din când în când în spațiul public, unde revarsă asupra noastră valuri de informații, spunând că se acordă o importanță deosebită pacientului. Şi ne vorbește despre ce este și cum ar trebui să fie sistemul medical.

Nu ne încălzește cu nimic când madam Pintea critică neajunsurile de prin spitale, necazurile care se produc în acele unități unde te duci, de obicei cu inima îndoită, să te cauți de sănătate, fiindcă îți este frică, dar și lehamite de cum ești privit și tratat.

A zis doamna ministru că s-au mărit salariile medicilor și cadrelor sanitare, ca să nu mai fugă în străinătate și să fie motivați să facă treabă bună aici, la noi. În afară de faptul că un doctor, chiar și de la Spitalul din Uţuţoia, câștigă două-trei mii de euro pe lună, ați mai aflat altă schimbare? S-a modificat în bine comportamentul cadrului în halat alb, roz sau bleu? Se uită la tine mai cald, mai blajin, mai interesat de situația ta medicală? Au renunțat la sictirul pe care îl afișează când sunt abordați de bolnavii debusolați? Poate nu știu eu sau voi.

Ne spune doamna ministru, mai nou, că, deh, e tare la scuze, că de vină pentru lipsa medicamentelor din spitale, pentru condițiile oferite pacienților, este managementul aplicat defectuos. Pai să îi spună asta unui director de spital unde mai mult de jumătate din fonduri se duc în salarii! Cu ce să mai cumperi medicamente și alte tipuri de consumabile ca să nu mai obligi bolnavul să le aducă de acasă? Aștepți la mila Ministerului și a Consiliului Județean.

Sistemul medical performant și dăruit pacienților, asa cum ne-am dori noi, rămâne încă un vis prea îndepărtat pentru România. Să ne rugăm la Dumnezeu să ne ţină cât mai mult timp sănătoși, să nu fim nevoiți să ajungem în spitale unde suntem doar un CNP pentru aceia care lucrează acolo!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Necesitatea, ca o durere…

Publicat

pe

De câteva săptămâni, cu excepția liderilor înscriși în această incertă cursă a Guvernării de coaliție la care participă PSD, PNL și, mereu în trendul puterii, fată mare, UDMR, nimeni nu mai comentează probleme ce țin de politica recentă. Motivul este ușor de dedus. Nu poți veni în față cu nimic în momente de incertitudine și tensiune generate de negocieri. Simplu. Nu știi ce ai putea spune, nu știi ce întrebare ar răzbate dinspre jurnaliști și ai putea, fără să vrei, să emiți o ipoteză, un răspuns, care să zgâlție șandramaua și așa croită fără un proiect clar și cu necunoscute și orgolii din toate părțile. Poți, să ieși din linia partidului dacă ți se grăbește conștiința să refuleze taman în aceste zile de foc. Așa că este mai bine să taci până ce se călește tochitura și poate fi servită. Eventual, cu un medicament înainte.

Este clar, țara are nevoie rapid de un Guvern, chiar și unul instabil cum se preconizează să iasă aceasta, clădit printr-o aliniere anormală dintre PSD și PNL. Mârâiturile se aud prin toate cancelariile celor două formațiuni politice, dar sunt stinse repede cu calmante.

Asta este situația. Calculul politic, îmbrăcat în grabă în haina interesului național, a primat. PSD-ul a lăsat de la el. A preferat să se înhame la jugul guvernării alături de liberalii optuzi și UDMR-iștii interesați să fie pe cai mari în orice conjunctură, decât să meargă la alegeri anticipate. Au dat o șansă președintelui Iohannis, cel care fredonează de 7 ani refrenul „Pesede este de vină”, să stea liniștit la Cotroceni încă trei ani. Asta dacă nu apar neprevăzute!

Social-democrații împart acum responsabilitatea guvernării, intrând să are ogorul de care și-au bătut joc liberalii și USR-iștii. Scot în față tot ce au mai bun pentru a demonstra românilor că sunt pregătiți să se sacrifice pentru țară. Vin lângă unii care nu prea mai au ce arăta. Așa că liniștea politicienilor din PSD, cu excepția celor de la vârf, angrenați în negocieri, este firească.

Joi – vineri, vom avea un guvern. Nu proaspăt. Unul din bucăți care, în mod normal, nu s-ar potrivi deloc în puzzle-ul politic, nu ar ieși nicio imagine încântătoare, dar totul ține de necesitate, de urgență. Și, în asemenea condiții, anormalul poate fi reconsiderat.

Citește în continuare

OPINII

Tupeul în politică!

Publicat

pe

Liberalii vor alianță cu PSD, dar să dicteze ei, să rămână vioara întâi. Și, ca să fie pachetul complet, îl vor premier tot pe Florin Cîțu, omul dat jos din fruntea Guvernului în urma unui moțiuni introduse de PSD. Primul șef al executivului din 1990 încoace demis cu un număr record de voturi! Dar, ce mai contează! Acum, musiu Cîțu se vrea reînscăunat ca premier. Ar fi culmea, ca social-democrații care l-au trântit invocând motive pertinente să accepte, ca urmare a ciudatei alianțe, nominalizarea lui Florinel Cîțu ca prim-ministru și să se mai alinieze și într-un Guvern condus de acesta.

Necunoscute sunt căile politicii! Ieri l-ai văzut incapabil, nepregătit pentru a conduce o țară, iar acum să îl iei de bun. Nu știu dacă placa asta cu compromisul de dragul țării, cu sacrificiul suprem ține în condițiile date. Te aliezi, faci concesii, dar ții cont și de potențialul uman, de valori, îi analizezi pe cei cu care vin aliații de conjunctură în față. Nu accepți să stai în aceeași bancă, să îți împărți imaginea cu ciurucuri, cu indivizi care nu au performat de nici un fel. Nu îi ei la kilogram…

Rosturile politicii sunt un pic întinse ca o jartea. Trage fiecare de ea pentru a-și pune în valoare ținuta, pentru a-și asigura imaginea. Misiune dificilă într-un teritoriu plin de imprevizibil unde doctrina, dar mai ales interesele, nu corespund deloc.

Rămân consecvent ideii că PNL trebuie trimis în lada istoriei. În plan politic, economic, social, cultural liberalii nu au produs nimic bun. Au fost doar obsedați de lupta cu PSD, de eliminarea cu orice preț a social-democraților de pe scena politică. Și acum, culmea, tocmai aceștia îi salvează de la pieire. Și te uiți la liberali că totuși au tupeu! Sunt rupți în sondaje, în credibilitate, poporul îi urăște, și-au dat afară din partid fostul președinte și vor în continuare să dirijeze…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT