Conectați-vă cu noi

SOCIAL

InfoCons: Nu fă risipă de alimente şi de bani în prag de sărbători!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: www.radioresita.ro)

Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor InfoCons vă îndeamnă să daţi dovadă de cumpătare atunci când faceţi cumpărăturile, în special în pragul sărbătorilor când este foarte uşor să vă lăsaţi duşi de val. Mai jos, şase sugestii InfoCons pentru a nu face risipă de alimente şi de bani.

1: Planificați-vă mesele!

Principalul motiv pentru 43% din cazurile în care mâncarea este risipită este faptul că aceasta se strică. Uităm ce avem în frigider, congelator sau în dulapuri, în cazul în care nu le verificăm în mod regulat și nu ne planificăm mesele în concordanță cu alimentele care trebuie folosite mai întâi. Este important să știți care sunt alimentele pe care le aveți deja și să planificați porțiile pentru masa de Sărbători.

2: Cumpărați inteligent!

Obiceiurile pe care le avem la cumpărături și deciziile pe care le luăm în supermarket sunt strâns legate de cantitatea de mâncare pe care o aruncăm. Nu trebuie să faceți cumpărături atunci când sunteți înfometați, deoarece aveți șanse mari de a sfârși prin a cumpăra mai mult decât aveți nevoie sau de a nu vă respecta lista de cumpărături.

Este important și să cunoașteți diferența dintre ”a se consuma înainte de” și ”a se consuma până la”:
– Data marcată cu ”a se consuma până la” indică siguranța alimentului. Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu și după. Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, pește sau salatele gata pregătite.
– Data marcată cu ”a se consuma înainte de” se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat și după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fie la fel de bună. Aroma și textura pot fi ușor alterate. Acest tip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.

3: Verificați ceea ce cumpărați!

Este foarte important să știți ce conține produsul pe care doriți să îl achiziționați. De obicei, mesele de Crăciun sunt pline de E-uri, care provin din diverse alimente: pâinea, cozonacul, carnea etc. Pentru a vedea ce conține un produs și a face o alegere în cunoștință de cauză, puteți descărca aplicația gratuită InfoCons, care vă permite să scanați codul de bare al produselor și să aflați numărul de E-uri sau cantitatea de zahăr a acestuia, precum și multe alte informații.

4: Păstrați-vă alimentele bine!

O mare parte din mâncarea pe care o risipim poate fi congelată sau pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior. Păstrarea și folosirea potrivită a alimentelor în casele noastre nu ajută numai la siguranța acestora, ci ne și permite să le păstrăm pentru un timp mai îndelungat fără a se strica.

5: Folosiți-vă resturile!

Preferăm de multe ori cea mai ușoară și convențională metodă de a prepara cina – să o luăm de la capăt – însă putem fi creativi și putem utiliza ce avem în frigider pentru a prepara o altă masă. Este important, mai ales în această perioadă, să folosim toate alimentele pe care le cumpărăm.

6: Compostați resturile!

Majoritatea resturilor din casă (40%) reprezintă material compostabil, precum bucățile de fructe sau legume, resturile alimentare sau zațul de cafea. Puteți utiliza cojile de fructe și legume pentru a obține compost pentru plantele din grădină, adunându-le într-un recipient special.

”Când aruncăm mâncare la gunoi, nu doar că producem un impact negativ asupra mediului, dar aruncăm la gunoi și banii pe care i-am plătit pe acea mâncare. Acești bani reprezintă orele pe care le-am muncit pentru a-i câștiga, iar acestea, la rândul lor, sunt ore din viața noastră. Așadar, haideți să nu ne aruncăm viața la gunoi!”, spune Sorin Mierlea – președinte InfoCons.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SOCIAL

Manevrați cu atenție buteliile de aragaz! Recomandări ISU

Publicat

pe

Incendiu, astăzi, într-o gospodărie din satul Cătunu, județul Teleorman, de la o butelie de aragaz montată necorespunzător și care avea scăpări de gaze. Focul a cuprins rapid bucătăria și s-a extins la tavanul din lemn al locuinței, pe o suprafață de aproximativ 30 mp. Intervenția promptă a pompierilor a salvat imobilul de la distrugere.

Până la sosirea echipajelor ISU, proprietara locuinței, o femeie de 89 de ani, cu probleme locomotorii, a fost evacuată de către vecini, prezentând atac de panică, iar fiica acesteia, de 62 de ani, în încercarea de a stinge incendiul, a suferit arsuri de gradul I la nivelul feței. Amândouă au primit primul ajutor calificat, după care au refuzat transportul la spital.

Pentru evitarea unor evenimente asemănătoare, ISU Teleorman vă reamintește că:

✅ buteliile de gaz utilizate trebuie să fie menținute la distanţă faţă de aparatul de gătit, iar furtunurile de alimentare să aibă la capete coliere de fixare şi să nu prezinte fisuri;

✅ nu trebuie folosită flacăra pentru verificarea etanşeităţii buteliei, a garniturilor sau a furtunului/conductei de gaz. Verificarea buteliei trebuie facută doar cu emulsie de apă cu săpun;

✅ buteliile nu trebuie încălzite cu flacără și nici folosite în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată;

✅ în cazul în care simțiți miros de gaz metan în casă, trebuie neapărat să știți cum să reacționați, astfel încât să nu provocați o explozie care v-ar putea pune viața în pericol, și anume:

1) aerisiți imediat locuința, prin deschiderea geamurilor și a ușilor;
2) nu folosiți aparatura electronică și electrocasnică;
3) nu utilizați curentul electric, nici măcar pentru iluminarea locuinței;
4) nu verificați problema mirosului de gaz cu ajutorul focului.

Citește în continuare

Giurgiu

Mașină în flăcări pe DJ 401, în Giurgiu

Publicat

pe

Un șofer a scăpat nevătămat fiindcă a avut prezența de spirit să iasă din mașină imediat ce a văzut că iese fum de la motor. Incidentul s-a petrecut, în această seară, pe DJ 401, la ieșire din localitatea Palanca, județul Giurgiu. Autoturismul a fost cuprins cu rapiditate de flăcări, deși mai mulți conducători auto au încercat să stingă incendiul folosind extinctoare.

„La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au stins incendiul în limitele găsite. Cel mai probabil evenimentul a fost provocat de un scurtcircuit. În ultimele zile, în județul Giurgiu au avut loc trei incendii de autoturisme”, se precizează într-un comunicat remis de ISU Giurgiu.

Pentru a preveni astfel de cazuri, luați următoarele măsuri:
– verificaţi instalaţia electrică;
– nu faceți improvizații la instalația electrică;
– asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
– verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
– verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT