Conectați-vă cu noi

SOCIAL

Peştele a devenit un lux pentru români!

Publicat

pe

Prof. univ. dr. emerit Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, prezent în judeţul Dâmboviţa, a criticat dezinteresul faţă de piscicultură şi acvacultură, faţă de potenţialul enorm pe care îl are ţara noastră pentru a dezvolta aceste domenii vitale pentru siguranţa alimentară a românilor.

A spus profesorul Tabără că, între cele două Războaie Mondiale, România se afla printe primele trei ţări producătoare de peşte crescut în apele interioare, iar acum am ajuns să importăm peşte. În plus, acest aliment extrem de ieftin altădată, a devenit un lux, mulţi români neputând să cumpere peşte ori de câte ori şi-ar dori.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole a deplâns soarta unor acumulări de apă din zona Moldovei, care au fost lăsate de izbelişte, în loc să producă „aur”.

INFO UTIL

Preveniți intoxicația cu dioxid de carbon din cauza procesului de fermentare!

Publicat

pe

de

Foto arhivă

Având în vedere specificul anotimpului, și anume culesul viilor pentru producerea vinului, cetățenii sunt rugați să evite păstrarea mustului în spații închise, să verifice căile de ventilare, precum și să controleze concentrația oxigenului din încăperi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat să părăsiți încăperea.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, recomandăm:
– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Sursa: ISU Argeș

Citește în continuare

Dâmboviţa

Patru adulți și trei copii s-au rătăcit în Bucegi

Publicat

pe

Șapte turiști, patru adulți și trei copii, s-au rătăcit, aseară, în Bucegi și au cerut ajutorul jandarmilor când și-au dat seama că nu mai știu să revină la locul de unde au plecat. Aceștia porniseră într-o drumeție pe traseul Zănoaga – Cheile Zănoagei – Scropoasa și, la un moment dat, s-au abătut de la marcajul turistic.

Jandarmii de la Postul Montan Zănoaga i-au găsit la aproximativ 2 km de Scropoasa, în zona împădurită și i-au condus, în condiții de siguranță, până la Zănoaga, de unde cei 7 turiști și-au continuat deplasarea cu mașina personală spre domiciliu, în București. Acțiunea de căutare a început la ora 17:50 și s-a încheiat la 21:00.

De reținut! Turiştii aflaţi în dificultate în Munții Bucegi pot suna la 112 sau pot apela numerele de telefon 0749.058037 sau 0749.034639, pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!