Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

S-a dat startul programelor Rabla şi Rabla Plus 2019

Publicat

pe

Astăzi – 10 aprilie 2019, au fost prezenţi la Centrul Tehnologic Renault Titu, la evenimentul de lansare a Programelor Rabla şi Rabla Plus, Graţiela Gavrilescu – ministrul Mediului, Cornel Brezuică – preşedintele Fondului pentru Mediu, Ionel Petre – vicepreşedintele Agenţiei pentru Arii Naturale Protejate şi preşedinte ALDE Dâmboviţa, Laurenţiu Neculăescu – secretar de stat în Ministerul Mediului, reprezentaţi ai concernelor auto Renault şi Ford şi, bineînţeles, multă presă. Amfitrionul manifestării a fost jurnalista Alexandra Stoicescu de la Antena 3.

Primul la cuvânt, ministrul Mediului – Graţiela Gavrilescu. A vorbit despre importanţa programului Rabla, care, iată, sărbătoreşte 15 ani de existenţă, 15 ani de sprijin atât pentru mediu şi pentru industria din domeniu, cât mai ales pentru cetăţeanul român, care, prin facilităţile oferite de Guvern, a putut să-şi reînnoiască parcul auto, să-şi schimbe automobilul vechi, ruginit, obosit, poluant, cu unul nou, în ton cu cerinţele Uniunii Europene în materie de protecţie a mediului.

Graţiela Gavrilescu şi-a exprimat satisfacţia şi mândria că a putut lansa aceste două mari programe în Centrul Tehnologic Renault de la Titu, un loc unde se lucrează cu cei mai buni specialişti în domeniu, pentru cercetare, inovare şi dezvoltare.

„Administraţia Fondului de Mediu, Ministerul Mediului şi Guvernul României au încercat, de la ediţie la ediţie, să îmbunătăţească acest program, astfel încât sumele pe care noi le acordăm să fie unele care să stimuleze cumpărătorul şi cetăţeanul, să deblocăm acest sistem de rable, de deşeuri, care, de cele mai multe ori, ne deranjează atunci când ele sunt lăsate prin curţi, prin parcări, abandonate pe străzi.

Este anul de debut pentru pornirea reciclării motoarelor în România şi ne dorim ca aceste autovehicule vechi să fie duse acolo unde trebuie, iar fiecare comonentă să poată să fie reciclată.

Am hotărât acum două săptămâni ca ITP-ul să fie scos din ghidul de finanţare, astfel încât tot ceea ce este vechi, de care nu ne mai putem folosi, dar care are posibilitatea să fie reciclat, să fie reciclat.

Păstrăm şi anul acesta prima de casare în valoare de 6.500 de lei, la care, bineînţeles, putem să cumulăm, în funcţie de motoarele pe care le dorim să le achiziţionăm. Păstrăm, în acelaşi timp, ecobonusul, de 10.000 de euro, de care am spus că beneficiază orice român, pentru achiziţionarea unui maşini nepoluante, 100% electrice.

Şi, mai mult decât atât, să nu uitam că Guvernul României a adoptat anul trecut o hotărare de guvern prin care statului, indiferent că este vorba de autorităţi publice locale, agenţii, ministere, i se ridică plafonul de la 18.000 de euro la 30.000, tocmai din dorinţa de a stimula achiziţionarea unor maşini nepoluante”, a declarat Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai spus celor de faţă că România, la nivelul Uniunii Europene, a fost dată ca exemplu pentru derularea cu succes a acestui program intitulat Rabla şi se vrea ca ţara noastră, prin specialiştii ei, să ofere consultanţă în domeniu şi altor state europene interesate de implementarea unui astfel de program.

Graţiela Gavrilescu a dezvălit celor de faţă că doreşte să materializeze o iniţiativă legislativă pe care nu a reuşit până acum să o pună în dezbatere, aceea de a urmări traseul tuturor componentelor care provin de la autovehiculele scoase din uz, în sensul organizării unui transfer corespunzător din toate punctele de vedere.

Cornel Brezuică, preşedintele Fondului pentru Mediu, a vorbit despre cele două programe, Rabla şi Rabla Plus, care sunt mult aşteptate de românii care doresc să-şi schimbe autoturismul vechi cu unul nou, modern, nepoluant.

Cornel Breziucă a marşat pe ideea de a ocroti cu toţii mediul în care trăim, de a lupta pe toate fronturile pentru combaterea fenomenului deosebit de îngrijorător care este încălzirea globală.

Industriile mondiale şi guvernele din numeroase ţări investesc miliarde de euro în tehnologii curate, în măsuri menite să scadă nivelul de poluare. Cât priveşte programul de stimulare a cumpărării de autoturisme electrice, preşedintele Fondului pentru Mediu a precizat că instituţia pe care o coordonează finanţează programe de creare a unor instalaţii de încărcare a maşinilor electrice în cât mai multe oraşe ale ţării.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! Se întrerupe furnizarea apei potabile în comuna Dragomirești

Publicat

pe

de

Joi – 25 aprilie 2021, între orele 08:00-16:00, se întrerupe alimentarea cu apa potabilă în satele Dragomirești, Decindeni, Râncaciov, Geangoești, Mogoșești, comuna Dragomirești, pentru lucrări de reabilitare a rețelelor de apă.

„Reluarea alimentării cu apă se va face conform procedurilor legale, vor fi prelevate probe de apă care vor fi analizate pentru asigurarea gradului de potabilitate a acesteia, în conformitate cu reglementările în vigoare.

Se recomandă a nu se folosi apa în scop potabil imediat după pornire, până la limpezire. Preventiv, până la primirea buletinului de analize microbiologice (cca. 72 ore) vă recomandăm să fierbeţi apa utilizată în scop potabil timp de 10 minute.

Rezultatele analizelor de laborator vor fi afișate pe site-ul Companiei de Apă Targoviște Dâmbovița, la adresa: catd.ro/index.php/comunicare/opriri-apa/arhiva-opriri-apa”, se precizează într-un comunicat remis de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița.

Citește în continuare

ACTUALITATE

SC Stones Business Development, anunț public parcurgere etapă de încadrare

Publicat

pe

de

SC STONES BUSINESS DEVELOPMENT SRL, cu sediul in municipiul Bucuresti, sectorul 1, str. Căderea Bastiliei, nr. 41, titular al planului / programului”Realizare lac pentru agrement prin exploatarea agregatelor minerale, stație de sortare și concasare agregate minerale”, în amplasamentul din comuna Salcioara, județul Dâmbovița, anunţă publicul interesat asupra parcurgerii etapei de încadrare în cadrul ședinței Comitetului Special Constituit din data de 12.04.2021, urmând ca planul / programul propus să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Comentarii privind decizia etapei de încadrare se primesc în scris la sediul APM DÂMBOVIȚA, str. Calea Ialomiței, nr.1, județul Dâmbovița, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT