Connect with us

ACTUALITATE

S-a dat startul programelor Rabla şi Rabla Plus 2019

Publicat

pe

Astăzi – 10 aprilie 2019, au fost prezenţi la Centrul Tehnologic Renault Titu, la evenimentul de lansare a Programelor Rabla şi Rabla Plus, Graţiela Gavrilescu – ministrul Mediului, Cornel Brezuică – preşedintele Fondului pentru Mediu, Ionel Petre – vicepreşedintele Agenţiei pentru Arii Naturale Protejate şi preşedinte ALDE Dâmboviţa, Laurenţiu Neculăescu – secretar de stat în Ministerul Mediului, reprezentaţi ai concernelor auto Renault şi Ford şi, bineînţeles, multă presă. Amfitrionul manifestării a fost jurnalista Alexandra Stoicescu de la Antena 3.

Primul la cuvânt, ministrul Mediului – Graţiela Gavrilescu. A vorbit despre importanţa programului Rabla, care, iată, sărbătoreşte 15 ani de existenţă, 15 ani de sprijin atât pentru mediu şi pentru industria din domeniu, cât mai ales pentru cetăţeanul român, care, prin facilităţile oferite de Guvern, a putut să-şi reînnoiască parcul auto, să-şi schimbe automobilul vechi, ruginit, obosit, poluant, cu unul nou, în ton cu cerinţele Uniunii Europene în materie de protecţie a mediului.

Graţiela Gavrilescu şi-a exprimat satisfacţia şi mândria că a putut lansa aceste două mari programe în Centrul Tehnologic Renault de la Titu, un loc unde se lucrează cu cei mai buni specialişti în domeniu, pentru cercetare, inovare şi dezvoltare.

„Administraţia Fondului de Mediu, Ministerul Mediului şi Guvernul României au încercat, de la ediţie la ediţie, să îmbunătăţească acest program, astfel încât sumele pe care noi le acordăm să fie unele care să stimuleze cumpărătorul şi cetăţeanul, să deblocăm acest sistem de rable, de deşeuri, care, de cele mai multe ori, ne deranjează atunci când ele sunt lăsate prin curţi, prin parcări, abandonate pe străzi.

Este anul de debut pentru pornirea reciclării motoarelor în România şi ne dorim ca aceste autovehicule vechi să fie duse acolo unde trebuie, iar fiecare comonentă să poată să fie reciclată.

Am hotărât acum două săptămâni ca ITP-ul să fie scos din ghidul de finanţare, astfel încât tot ceea ce este vechi, de care nu ne mai putem folosi, dar care are posibilitatea să fie reciclat, să fie reciclat.

Păstrăm şi anul acesta prima de casare în valoare de 6.500 de lei, la care, bineînţeles, putem să cumulăm, în funcţie de motoarele pe care le dorim să le achiziţionăm. Păstrăm, în acelaşi timp, ecobonusul, de 10.000 de euro, de care am spus că beneficiază orice român, pentru achiziţionarea unui maşini nepoluante, 100% electrice.

Şi, mai mult decât atât, să nu uitam că Guvernul României a adoptat anul trecut o hotărare de guvern prin care statului, indiferent că este vorba de autorităţi publice locale, agenţii, ministere, i se ridică plafonul de la 18.000 de euro la 30.000, tocmai din dorinţa de a stimula achiziţionarea unor maşini nepoluante”, a declarat Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai spus celor de faţă că România, la nivelul Uniunii Europene, a fost dată ca exemplu pentru derularea cu succes a acestui program intitulat Rabla şi se vrea ca ţara noastră, prin specialiştii ei, să ofere consultanţă în domeniu şi altor state europene interesate de implementarea unui astfel de program.

Graţiela Gavrilescu a dezvălit celor de faţă că doreşte să materializeze o iniţiativă legislativă pe care nu a reuşit până acum să o pună în dezbatere, aceea de a urmări traseul tuturor componentelor care provin de la autovehiculele scoase din uz, în sensul organizării unui transfer corespunzător din toate punctele de vedere.

Cornel Brezuică, preşedintele Fondului pentru Mediu, a vorbit despre cele două programe, Rabla şi Rabla Plus, care sunt mult aşteptate de românii care doresc să-şi schimbe autoturismul vechi cu unul nou, modern, nepoluant.

Cornel Breziucă a marşat pe ideea de a ocroti cu toţii mediul în care trăim, de a lupta pe toate fronturile pentru combaterea fenomenului deosebit de îngrijorător care este încălzirea globală.

Industriile mondiale şi guvernele din numeroase ţări investesc miliarde de euro în tehnologii curate, în măsuri menite să scadă nivelul de poluare. Cât priveşte programul de stimulare a cumpărării de autoturisme electrice, preşedintele Fondului pentru Mediu a precizat că instituţia pe care o coordonează finanţează programe de creare a unor instalaţii de încărcare a maşinilor electrice în cât mai multe oraşe ale ţării.

ACTUALITATE

Sărbătorile de iarnă au debutat la Târgoviște cu un interesant joc de lumină, muzică și culoare

Publicat

pe

Aprinderea bradului de Crăciun și a iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă în municipiul Târgoviște nu a mai însemnat, anul acesta, doar o numărătoare inversă și apăsarea unui buton. Primaria a ales să bucure simțurile participanților cu un interesant joc de lumină, muzică și culoare. A fost o surpriză plăcută oferită celor care s-au aflat, în această seară de 1 decembrie, în Piața Tricolorului (Platoul Prefecturii Dâmboviţa).

Reamintim faptul că produsele tradiționale perioadei de iarnă – turtă dulce, vin fiert etc. pot fi cumpărate din Piața Mihai Viteazul (Casa de Cultură a Sindicatelor), care a fost amenajată de sărbătoare. Accesul nu va fi condiționat de prezentarea certificatului verde COVID – după cum a anunțat primarul Daniel Cristian Stan.

 

Citește în continuare

ACTUALITATE

Suntem datori celor care s-au jertfit pentru unire. La mulți ani, România!

Publicat

pe

de

Suntem un popor cu o istorie milenară, presărată cu fapte de vitejie, cu eroi, cu martiri care și-au dat viața fără să pregede pentru acest pământ, pentru această națiune. Visul căutării identității noastre, al unității tuturor românilor s-a împlinit acum 103 ani, la Alba-Iulia, când toate provinciile românești s-au contopit. Au devenit una: România.

Astăzi – 1 Decembrie, retrăim emoția trecutului. Izvorul care a țâșnit curajos, demn, drept, la Alba-Iulia, a devenit un fluviu, un rost, un neam ce stă mândru printre alte neamuri.

Suntem datori celor care s-au jertfit pentru unire, celor care, timp de secole, cu arma în mână, cu pieptul dezvelit, cu credință în Dumnezeu, au apărat hotarele acestor plaiuri. Datorită lor, eroilor neamului, cunoscuți și necunoscuți, contopiți cu glia pe fronturile de luptă, putem sta acum cu fruntea sus și putem să privim cu speranță spre un viitor mai bun.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Marian Ţachianu,
Deputat PSD de Dâmbovița

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT