Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

S-a dat startul programelor Rabla şi Rabla Plus 2019

Publicat

pe

Astăzi – 10 aprilie 2019, au fost prezenţi la Centrul Tehnologic Renault Titu, la evenimentul de lansare a Programelor Rabla şi Rabla Plus, Graţiela Gavrilescu – ministrul Mediului, Cornel Brezuică – preşedintele Fondului pentru Mediu, Ionel Petre – vicepreşedintele Agenţiei pentru Arii Naturale Protejate şi preşedinte ALDE Dâmboviţa, Laurenţiu Neculăescu – secretar de stat în Ministerul Mediului, reprezentaţi ai concernelor auto Renault şi Ford şi, bineînţeles, multă presă. Amfitrionul manifestării a fost jurnalista Alexandra Stoicescu de la Antena 3.

Primul la cuvânt, ministrul Mediului – Graţiela Gavrilescu. A vorbit despre importanţa programului Rabla, care, iată, sărbătoreşte 15 ani de existenţă, 15 ani de sprijin atât pentru mediu şi pentru industria din domeniu, cât mai ales pentru cetăţeanul român, care, prin facilităţile oferite de Guvern, a putut să-şi reînnoiască parcul auto, să-şi schimbe automobilul vechi, ruginit, obosit, poluant, cu unul nou, în ton cu cerinţele Uniunii Europene în materie de protecţie a mediului.

Graţiela Gavrilescu şi-a exprimat satisfacţia şi mândria că a putut lansa aceste două mari programe în Centrul Tehnologic Renault de la Titu, un loc unde se lucrează cu cei mai buni specialişti în domeniu, pentru cercetare, inovare şi dezvoltare.

„Administraţia Fondului de Mediu, Ministerul Mediului şi Guvernul României au încercat, de la ediţie la ediţie, să îmbunătăţească acest program, astfel încât sumele pe care noi le acordăm să fie unele care să stimuleze cumpărătorul şi cetăţeanul, să deblocăm acest sistem de rable, de deşeuri, care, de cele mai multe ori, ne deranjează atunci când ele sunt lăsate prin curţi, prin parcări, abandonate pe străzi.

Este anul de debut pentru pornirea reciclării motoarelor în România şi ne dorim ca aceste autovehicule vechi să fie duse acolo unde trebuie, iar fiecare comonentă să poată să fie reciclată.

Am hotărât acum două săptămâni ca ITP-ul să fie scos din ghidul de finanţare, astfel încât tot ceea ce este vechi, de care nu ne mai putem folosi, dar care are posibilitatea să fie reciclat, să fie reciclat.

Păstrăm şi anul acesta prima de casare în valoare de 6.500 de lei, la care, bineînţeles, putem să cumulăm, în funcţie de motoarele pe care le dorim să le achiziţionăm. Păstrăm, în acelaşi timp, ecobonusul, de 10.000 de euro, de care am spus că beneficiază orice român, pentru achiziţionarea unui maşini nepoluante, 100% electrice.

Şi, mai mult decât atât, să nu uitam că Guvernul României a adoptat anul trecut o hotărare de guvern prin care statului, indiferent că este vorba de autorităţi publice locale, agenţii, ministere, i se ridică plafonul de la 18.000 de euro la 30.000, tocmai din dorinţa de a stimula achiziţionarea unor maşini nepoluante”, a declarat Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai spus celor de faţă că România, la nivelul Uniunii Europene, a fost dată ca exemplu pentru derularea cu succes a acestui program intitulat Rabla şi se vrea ca ţara noastră, prin specialiştii ei, să ofere consultanţă în domeniu şi altor state europene interesate de implementarea unui astfel de program.

Graţiela Gavrilescu a dezvălit celor de faţă că doreşte să materializeze o iniţiativă legislativă pe care nu a reuşit până acum să o pună în dezbatere, aceea de a urmări traseul tuturor componentelor care provin de la autovehiculele scoase din uz, în sensul organizării unui transfer corespunzător din toate punctele de vedere.

Cornel Brezuică, preşedintele Fondului pentru Mediu, a vorbit despre cele două programe, Rabla şi Rabla Plus, care sunt mult aşteptate de românii care doresc să-şi schimbe autoturismul vechi cu unul nou, modern, nepoluant.

Cornel Breziucă a marşat pe ideea de a ocroti cu toţii mediul în care trăim, de a lupta pe toate fronturile pentru combaterea fenomenului deosebit de îngrijorător care este încălzirea globală.

Industriile mondiale şi guvernele din numeroase ţări investesc miliarde de euro în tehnologii curate, în măsuri menite să scadă nivelul de poluare. Cât priveşte programul de stimulare a cumpărării de autoturisme electrice, preşedintele Fondului pentru Mediu a precizat că instituţia pe care o coordonează finanţează programe de creare a unor instalaţii de încărcare a maşinilor electrice în cât mai multe oraşe ale ţării.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Tabără internaţională de pictură cu tema „Lăcaşuri de cult din judeţul Dâmboviţa”

Publicat

pe

Luni – 24 iunie 2019, la ora 12:00, se va deschide, la Curtea Domnească din Târgovişte, cea de-a III-a ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul de Cultură.

„Tematica ediţiei de anul acesta este «Lăcaşuri de cult din judeţul Dâmboviţa» şi urmăreşte punerea în valoare a celor mai frumoase lăcaşuri de cult din judeţul nostru, simboluri ale spiritualităţii ortodoxe româneşti, monumente istorice şi bijuterii arhitecturale ale patrimoniului cultural local.

Tabăra reuneşte artişti din: India, Siria, Ucraina şi din mai multe judeţe ale ţării. Aceştia vor imortaliza pe pânză biserici şi mănăstiri din judeţ, mărturii ale trecutului cultural şi spiritual dâmboviţean, unele dintre ele vechi de sute de ani. Lucrările realizate în cadrul taberei vor rămâne în patrimoniul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Artistul plastic Mihai Şerbănescu, profesor la clasa de pictură a Şcolii Populare de Arte “Octav Enigărescu” din cadrul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, îi va însoţi pe participanţii la tabără prin mai multe localităţi ale judeţului nostru, atrăgând atenţia acestora asupra frumuseţilor locale, contribuind totodată la promovarea turistică a zonei”, se arată într-un comunicat remis de Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Lucrările realizate în cadrul taberei de pictură vor face obiectul unei expoziţii care va fi vernisată sâmbătă, 29 iunie 2019, la ora 18:00, la Muzeul de Istorie.

Citește în continuare

ACTUALITATE

România, ultimul loc în UE la capitolul inovare!

Publicat

pe

Foto: https://www.cotidianul.ro

Tabloul de bord european privind inovarea și Tabloul de bord regional privind inovarea pentru anul 2019, publicate astăzi de Comisia Europeană, arată că performanțele UE în materie de inovare s-au îmbunătățit în mod constant timp de patru ani la rând – informează Centrul Europe Direct târgovişte.

În premieră absolută, capacitatea de inovare a Europei o depășește pe cea a Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, UE continuă să piardă teren în fața Japoniei și a Coreei de Sud, iar China vine rapid din urmă.

Din păcate, România este inclusă în categoria „inovatori modești” și ocupă ultimul loc din UE. Regiunile cele mai inovatoare din UE sunt Helsinki-Uusimaa (Finlanda), urmată de Stockholm (Suedia) și Hovedstaden (Danemarca).

Tabloul de bord european privind inovarea 2019: principalele constatări
• Pe baza punctajelor obținute, țările UE se încadrează în patru grupe de performanță: lideri în materie de inovare, inovatori puternici, inovatori moderați și inovatori modești. Suedia este liderul în materie de inovare la nivelul UE în 2019, fiind urmată de Finlanda, Danemarca și Țările de Jos. Regatul Unit și Luxemburg și-au pierdut statutul de „lideri în materie de inovare”, alăturându-se altor țări din categoria „inovatorilor puternici”, în timp ce Estonia face parte, pentru prima dată, din grupul „inovatorilor puternici”.
• Din 2011 până în prezent, performanțele în materie de inovare ale UE au crescut, în medie, cu 8,8 %, 25 de țări ale UE sporindu-și performanțele în acest domeniu. Cele mai bune performanțe s-au înregistrat în Lituania, Grecia, Letonia, Malta, Regatul Unit, Estonia și Țările de Jos, în timp ce România și Slovenia au înregistrat cele mai puternice scăderi ale performanțelor în acest domeniu.
• La nivel mondial, UE a depășit Statele Unite. Superioritatea performanțelor UE față de Brazilia, India, Rusia și Africa de Sud rămâne considerabilă. Cu toate acestea, China vine din urmă, cu o viteză de trei ori mai mare decât cea cu care cresc performanțele UE. UE a pierdut teren în comparație cu Japonia și Coreea de Sud.
• În anumite domenii specifice de inovare, țările din UE cu cele mai bune rezultate sunt: Danemarca– resurse umane și mediul propice inovării; Luxemburg – sisteme de cercetare atractive; Franța– finanțare și sprijin; Germania – investiții ale întreprinderilor; Portugalia – IMM-uri inovatoare;Austria – crearea de legături; Malta – capital intelectual; Irlanda – impacturi asupra ocupării forței de muncă și asupra vânzărilor.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!