Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

„Memorialul Nicolae Grigorescu” de la Pitaru, un sanctuar al culturii naţionale!

Publicat

pe

Pitaru, un sat pitoresc de câmpie, din sudul judeţului Dâmboviţa, o aşezare cu oameni liniştiţi, în care, pe 15 mai, în urmă cu 181 de ani, a venit pe lume marele pictor Nicolae Grigorescu, al şaselea copil al lui Ion şi al Mariei Grigorescu. Căsuţa în care a trăit familia artistului plastic, pe care acesta a părăsit-o de la o vârstă fragedă, pornind în căutarea unui loc de muncă şi pentru a-şi desăvârşi menirea, ar fi fost amplasată undeva pe malurile pârâului Răstoaca. Locul nu a fost identificat cu precizie, dar întreaga zonă, de la marginea satului, spre Potlogi, superba poieniţă sub care curge lin Răstoaca, este înnobilată de spiritul marelui artist român…

Picturile lui Grigorescu parcă prind viaţă în multitudinea de nuanţe pe care peisajul arhaic, în combinaţie cu culorile cerului, ţi le oferă. Îmi amintesc că, în urmă cu mulţi ani, treceam cu primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, prin acest sat şi, ori de câte ori ajungeam în preajma poieniţei de pe malul pârâului Răstoaca, peste drum de biserică, parcă mă învăluia o undă grea de mister, de emoţie. Vorbeam cu edilul despre Grigorescu, despre rădăcinile sale ascunse şi păstrate în acest pământ.

Era o onoare să te afli în aşezarea în care a copilărit Nicolae Grigorescu, să calci iarba pe care, cu multă vreme în urmă, a bătătorit-o, gingaş, cel mai mare pictor român. Discutam cu primarul despre necesitatea construirii unei case memoriale, a unui monument unic dedicat lui Nicolae Grigorescu. Nu era suficient faptul că în centrul satului există un bust, că se ştia, aproape legendar, că aici s-a născut artistul. Locul trebuia marcat, consolidat, remarcat şi arătat lumii întregi.

Edilul, şi el om de cultură, dar care pornise pe drumurile administraţiei, a promis că va construi ceva trainic, să cinstească cum se cuvine numele marelui artist, un obiectiv lângă care turiştii, iubitorii de artă, să se oprească şi să se închine la locurile unde a deschis ochii un spirit celebru. Era un vis atunci şi, iată, că acest lucru s-a înfăptuit!

Astăzi, în prezenţa unor oameni de cultură celebri, în prezenţa spumei spiritualităţii româneşti şi cu mai puţini politicieni ca de obicei, a fost inaugurat, la margine de poieniţă, în Pitaru, „Memorialul Nicolae Grigorescu”. Un sanctuar al culturii naţionale, un spaţiu care, cu siguranţă, va deveni loc de pelerinaj pentru artişti, pentru copiii şi tinerii acestei ţări.

Lângă primarul Nicolae Catrina s-au aflat: ministrul Energiei – Anton Anton, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Alexandru Oprea, vicepreşedinţii Alin Manole şi Luciana Cristea, deputatul Corneliu Ştefan, senatorul Adrian Ţuţuianu, primari din zonă şi un şirag de oameni de artă şi cultură, veniţi special pentru a participa la acest eveniment cum puţine se întâmplă într-o viaţă de om. Îi numim aici pe: academicianul Eugen Simion – fost preşedinte al Academiei Române, prof. universitar Silviu Angelescu, prof. universitar Gheorghe Bârlea, artistul Grigore Leşe, dr. Claudiu Turcitu de la Arhivele Naţionale şi sculptorul Olimpiu Eli Petre.

Clădirea-muzeu „Memorialul Nicolae Grigorescu” a fost construită peste drum de fostul conac „Filip Lenş”, luându-se ca model o pictură a lui Grigorescu, în care este reprezentată casa în care a locuit la Câmpina.

„Prin «Memorialul Nicolae Grigorescu din Pitaru», Primăria şi Consiliul Local Potlogi şi-au propus să facă, din acest dar al sorţii, un element identitar al comunităţii, care, alături de Ansamblul Brâncovenesc din centrul satului Potlogi, să constituie un pol de turism, care să devină tot mai cunoscut.

Primăria Potlogi îşi propune includerea «Memorialului» în circuitele culturale, care îi poartă pe pasionaţii de artă la Câmpina şi în alte locuri cu semnificaţie pentru istoria artei româneşti. Totodată, expunerea permanentă va fi pusă în valoare prin expoziţii temporare şi alte manifestări culturale”, a precizat primarul Nicolae Catrina.

Înainte de tăierea panglicii inaugurale, a fost dezvelit un basorelief al marelui pictor Nicolae Grigorescu, realizat de sculptorul dâmboviţean Olimpiu Eli Petre.

ACTUALITATE

Şase preparate „Meşteşugari de gusturi” au primit atestat de „produs tradiţional”

Publicat

pe

Foto: Facebook / Meşteşugari de gusturi

O firmă din Bucureşti a obţinut din partea Ministerului Agriculturii şase atestate pentru produse tradiţionale obţinute din carne de porc sub brandul „Meşteşugari de gusturi”, după cum urmează: caltaboș țărănesc, tobă țărănească, drob de casă, cârnați măcelărești, cârnați țărănești şi lebăr țărănesc.

Cârnaţii măcelăreşti sunt un preparat din carne specific sezonului rece, nelipsiţi de pe mesele de sărbători în special cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou. Aceștia se obțin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei dulce. Tradiția fabricării cârnaților este moştenită de la breslaşii bucureşteni de acum 200 ani și păstrată până în prezent.

Caltaboşul ţărănesc este un preparat din carne de porc, măruntaie de porc şi orez, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de alegerea condimentelor şi de echilibrul dintre organele de porc şi grăsimea folosită la acest preparat şi afumarea corespunzătoare. Produsul tradiţional caltaboş se consumă ca aperitiv, în special de sărbătorile de Crăciun. Tradiția fabricării este moştenită de la hangii bucureşteni, cu o vechime în zonă de peste 50 ani, fiind transmis de la o generaţie la alta.

Cârnaţii ţărăneşti se obțin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, provenite de la porci crescuţi în ferme cu renume, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei iute. Secretul cârnaţilor ţărăneşti meşteşugari de gusturi constă în calitatea și prospeţimea cărnii şi a faptului că este tăiată la bardă, a ingredientelor de calitate, în proporţii corecte şi uscarea/afumarea lor corespunzătoare.

Drobul de casă se obține din ficat de porc (70%), carne porc şi prapure porc iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, piper negru , verdeţuri, ouă crude şi fierte.

Drobul de casă este un preparat din carne specific sărbătorilor pascale, nelipsit de pe masa de Paşte. Secretul drobului de casă meşteşugari de gusturi îl reprezintă compoziția specifică, în care se regăsește în proporție de peste 70% ficat de porc și verdeţuri în proporţii corecte, prapur şi coacere/afumare corespunzătoare.

Lebărul ţărănesc este un preparat din ficat de porc şi carne de porc, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit a produsului lebăr ţărănesc meșteșugari de gusturi este dat de materia primă, de condimentele folosite, precum și durata de fierbere a acestora.

Toba ţărănească meșteșugari de gusturi este un preparat tradiţional obținut din rasoale și organe de porc. Secretul gustului constă în măiestria utilizării condimentelor în amestec cu organe și carnea de porc care amintește de aroma produsului tradițional de odinioară.

Citește în continuare

ACTUALITATE

De ce să-ţi cumperi un laptop second hand

Publicat

pe

de

Tehnologiile se dezvolta rapid, iar preturile pentru laptopurile noi nu sunt incurajatoare. Multi locuitori ai Romaniei cu venituri medii nu isi pot permite sa achizitioneze echipamente noi. Insa, astazi, poti cumpara laptopuri second hand, modele scumpe, de pe site-ul calculatoareok.ro, la preturi care te avantajeaza. In ceea ce priveste calitatea laptopurilor, aceste modele sunt aproape la fel de bune ca si cele noi.

De ce sa cumperi un laptop folosit

• Performanta buna
In ultimii ani, laptopurile nu au suferit modificari semnificative in termeni de performanta. Prin urmare, un laptop de acum doi, trei sau chiar patru ani, nu va fi semnificativ inferior in performanta fata de omologii moderni. In acelasi timp, vei economisi in mod semnificativ banii. In medie, un laptop second hand costa de 2 ori mai putin decat unul nou cu aceeasi performanta. Laptopurile second hand fac o treaba excelenta in sarcini de zi cu zi. Unele modele au performante chiar mai mari decat laptopurile moderne. Obiectivul principal al dezvoltarii noilor tehnologii este eficienta energetica, reducand astfel productivitatea noilor dispozitive.

• Calitatea imaginii este excelenta
Din 2010, au fost folosite ecrane LED cu iluminare din spate, deci nu exista probleme cu luminozitatea. In laptopurile 2015-2017, calitatea imaginii este identica cu cea a modelelor moderne.

• Actualizare fara probleme
Un alt avantaj al laptopurilor second hand este ca pot fi usor de actualizat. Le poti adauga memoria RAM, si, de asemenea, exista accesorii pentru laptop-uri care au iesit pe piata acum patru ani, si care vor da o viata noua laptopurilor second hand pentru inca 3-4 ani de acum inainte.

In ciuda ofertei mari de laptopuri puternice, multi cunoscatori ai acestei tehnologii prefera sa cumpere laptop-uri second hand de calitate superioara, dar la un pret scazut, care pot, cu o functionare atenta, sa aiba o durata lunga de viata. Desigur, nu vorbim despre laptopuri neperformante de aproximativ 200 de dolari, ci vorbim despre laptop-uri, care la un moment dat aveau un pret mai mare de 1.500 de dolari si care acum, pe site-ul calculatoareok.ro au un pret destul de convenabil.

Motive pentru a cumpara un laptop second hand

In primul rand , laptopurile folosite, care au fost produse in urma cu 2-3 ani, sunt intr-adevar considerate a fi de marca. Pentru cei care cred ca un laptop folosit se va defecta mai rapid decat unul nou, putem spune un singur lucru – probabilitatea unei defectiuni este aceeasi cu a unui dispozitiv nou, iar pretul difera semnificativ. In plus, folosind serviciul magazinului online calculatoareok.ro, poti inlocui aproape orice element. In ultimul caz, costul service-ului este relativ redus si adesea managerul ofera o garantie pentru cel putin sase luni.

In al doilea rand, laptopurile de inalta calitate, second hand pot avea un ecran mai bun decat a unuia nou, pe care poti viziona in siguranta filme si, de asemenea, poti lucra sau poti juca.

In al treilea rand, laptopurile second hand pot fi comparate favorabil cu pretul noilor tehnologii. Uneori poti cumpara un laptop de inalta calitate, la un pret de numai 500-800 lei, in timp ce costul unui nou laptop ultraperformant incepe de la 5000 lei. Dupa cum stii, noua tehnologie costa, insa tu ai posibilitatea de a utiliza un laptop ultraperformant la un pret avantajos. De asemenea, ai putea sa te mandresti cu un laptop de dimensiuni subtiri si greutate redusa, la un pret destul de rezonabil. Unele accesorii, in special memoria, hard disk-ul si bateria, sunt relativ usor de schimbat. Chiar si cu accesorii achizitionate separate, pretul unui laptop second hand este de doua ori mai mic decat a unui laptop nou. (P)

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web



error: Conținutul este protejat!!