Connect with us

OPINII

PSD şi saltul în gol!

Publicat

pe

Alegerile europarlamentare au trecut. Un test dur pentru partidele aflate la putere, PSD şi ALDE. Liderii aroganţi, infatuaţi, orgolioşi şi care tot timpul au pozat în stăpânii adevărului absolut au fost biciuiţi bine de electorat. La fel şi pentru consilierii lor de imagine şi promovare, precum şi pentru şefii de campanii electorale! Unii, ca să fie capacul aşezat etanş pe oala disperării, au ajuns la închisoare imediat după aflarea rezultatelor catastrofice. Banală coincidenţă!

Dar, cum se întâmplă frecevent prin ograda PSD, îşi revin repede. Adică cam iau totul în glumă şi găsesc mereu motivaţii, vine pentru tot ce le iese prost. Fie pasează responsabilitatea de la unul la altul, fie încep să se omoare între ei, fie spun că nu este nimic prea grav, ce atâta tam-tam.

Ce mă interesează de restul ţării, zice PSD-istul local. Dâmboviţa a ieşit bine. Suntem tari! Ei, aş! Aţi luat bătaie la popoul gol. Dacă nu vedeţi şi nu treceţi la luarea unor măsuri ferme, riscaţi să ajungeţi pe undeva pe lângă PNŢCD, partidul care v-a sprijinit… să îngenuncheaţi. Gest ghinionist!

Megalomania şi grandoarea, demonstraţiile de forţă, politica de grup, făcută prin cafenele şi restaurante, promovate în ultimul an pe faţă şi fără jenă, sfaturile date de aşa-zişii consilieri care au mai pierdut şi pe alţii de-a lungul timpului, v-au adus aici. Într-un loc de unde vă va fi greu să vă regrupaţi!

Credeţi că se vor produce mişcări de trupe în sens pozitiv în PSD? Eu cred că nu. Există încă o doză puternică de laşitate în acest partid, de dependenţă de cineva aflat mai sus, de instinctul de autoconservare, care funcţionează până în ultima clipă.

De obicei se bagă fiecare în biroul său şi se autoflagelează, apoi ies voioşi şi spun: „Gata, s-a rezolvat”. Echipa merge înainte, cu aceiaşi oameni, cu aceleaşi chipuri reci, false, poziţionate pe interes.

După ce am văzut amploarea mitingului de la Târgovişte, măsurile de protecţie luate, unele la limita democraţiei şi libertăţii, ceva mai apropiat de Congo sau Sudan, am spus că nu e de bine. Demonstraţia de forţă a PSD va produce imense senzaţii de greaţă, care nu se vor sfârşi decât după scrutinul electoral. Şi aşa s-a întâmplat.

Târgoviştea, aflată de ani buni sub PSD, şi în care primarul Daniel Cristian Stan s-a zbătut să facă lucruri bune, a căzut în faţa USR şi PNL. Semnalul este deosebit de clar şi periculos pentru social-democraţi. La anul, dacă nu reseteză sistemul de comunicare, de relaţionare şi de tratare a problemelor comunităţii într-un mod mai simplu, nearogant, pot pierde administraţia. Oricum, Consiliul Local nu va mai avea nici pe departe aceeaşi structură ca în prezent. Şi la judeţ va fi la fel! Vom intra în zodia negocierilor dure!

Ultimul miting al lui Dragnea a dus la pierderea a cel puţin 8-10 procente din portofoliul de credibilitate a PSD Târgovişte şi a primarului Cristian Daniel Stan. Nici în judeţ lucrurile nu au stat prea bine. Dar ei, PSD-iştii, tot nu vor să vadă. Se tot raportează la ce s-a întâmplat la nivel naţional, fără să ia în calcul ceea ce aveau acum 4 ani, acum 8 ani, fără să priceapă că un partid născut în urmă cu câţiva ani este pe val şi continuă să crească.

Să stai într-un castel şi să te simţi încă în siguranţă înconjurat din toate părţile de norii grei ai furtunii schimbării este deosebit de grav. Mă aşteptam la luări de poziţie din partea liderilor locali, ba chiar şi a primarilor. La un semnal, nu de revoltă împotriva stăpânilor, ci de repoziţionare, de recalculare a şanselor, de inventariere a aresenalului rămas de pe urma acestei bătălii electorale. Nu se aude nimic, nu se simte nimic…

PS – Apropo, dacă ar fi fost altă locomotivă în fruntea listei de candidaţi la europarlamentare, poate scorul ar fi fost mai bun… Zic şi eu, nu dau cu parul!

OPINII

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Publicat

pe

Ziua Națională ne-a prins, încă o dată, doar pe noi, cei mulți și încă purtând în suflet milenara speranță de mai bine, mai triști, mai debusolați, răvășiti de existența dusă la limita incertitudinii, bombardați cu vești care îți taie adânc pofta de sărbătoare, determinându-te să folosești drapelul pentru a-ți șterge lacrimile neputinței de a nu mai putea înțelege rosturile acestei lumi sucite și de a-ți murmura sub flamuri rugile simple către Divinitate.

1 Decembrie a venit cu notificări de la distribuitorii de energie electrică, prin care ne anunță că, din ianuarie 2022, prețul urcă cu peste 40 de procente. Ne-au venit informări de la cei care dirijează gazul pe conductă că încălzirea caselor începe să intre în zona luxului. Ni se spune că va trebui să renunțăm la centralele de apartament, la lemnul de foc, că vom intra în era penelor de curent, că benzina va curge la pompe tot mai scump. Că tractoarele nu vor mai ara, că pâinea se va vinde mai scump decât cozonacul. Că lăcustele intră în nomenclatorul alimentației. Că până și Crăciunul ar putea fi interzis, iar Raiul să fie băgat în lockdown.

Suntem tot în pandemie. Purtători de mască. Cu chipurile ascunse după posibilități. Străini. Mai reci ca niciodată. Chirciți de neprevăzut. Temători. Privim de pe țărm, ca niște naufragiați care nu știu cu ce și încotro să o apuce. Aflăm obișnuit, ca un fapt divers, ca o banalitate, că, de undeva, dinspre sudul Africii, sosește în galop o altă variantă a mașinăriei coronavirus, „omicron”, care pare că nu se sinchisește de niciun tip de vaccin.

E sărbătoare națională! Cu steaguri uriașe, cu garduri, cu țarcuri, cu limită de persoane. Cu certificate verzi. Cu avansări în funcții, în grade, în trepte, cu prime colosale, cu fanfară și pas prosper de defilare, cu vacanțe, cu fasole cu ciolan, cu pensii speciale, cu sărăcie, cu foame de bani, de cinste, de iubire, de liniște… Cu politică confuză și alianțe încropite la granița disperării sub semnul interesului național. Cu conducători care trăiesc, suferă și simt ca noi și cu alții, cei mai mulți din păcate, care doar simulează preocuparea din huzurul și tihna proprie.

La mulți ani, România! La mulți ani, români! Să fim tari, să fim uniți. Misiunea noastră, ca popor, în istorie nu s-a încheiat! Dumnezeu să ne ocrotească!

Citește în continuare

OPINII

Necesitatea, ca o durere…

Publicat

pe

De câteva săptămâni, cu excepția liderilor înscriși în această incertă cursă a Guvernării de coaliție la care participă PSD, PNL și, mereu în trendul puterii, fată mare, UDMR, nimeni nu mai comentează probleme ce țin de politica recentă. Motivul este ușor de dedus. Nu poți veni în față cu nimic în momente de incertitudine și tensiune generate de negocieri. Simplu. Nu știi ce ai putea spune, nu știi ce întrebare ar răzbate dinspre jurnaliști și ai putea, fără să vrei, să emiți o ipoteză, un răspuns, care să zgâlție șandramaua și așa croită fără un proiect clar și cu necunoscute și orgolii din toate părțile. Poți, să ieși din linia partidului dacă ți se grăbește conștiința să refuleze taman în aceste zile de foc. Așa că este mai bine să taci până ce se călește tochitura și poate fi servită. Eventual, cu un medicament înainte.

Este clar, țara are nevoie rapid de un Guvern, chiar și unul instabil cum se preconizează să iasă aceasta, clădit printr-o aliniere anormală dintre PSD și PNL. Mârâiturile se aud prin toate cancelariile celor două formațiuni politice, dar sunt stinse repede cu calmante.

Asta este situația. Calculul politic, îmbrăcat în grabă în haina interesului național, a primat. PSD-ul a lăsat de la el. A preferat să se înhame la jugul guvernării alături de liberalii optuzi și UDMR-iștii interesați să fie pe cai mari în orice conjunctură, decât să meargă la alegeri anticipate. Au dat o șansă președintelui Iohannis, cel care fredonează de 7 ani refrenul „Pesede este de vină”, să stea liniștit la Cotroceni încă trei ani. Asta dacă nu apar neprevăzute!

Social-democrații împart acum responsabilitatea guvernării, intrând să are ogorul de care și-au bătut joc liberalii și USR-iștii. Scot în față tot ce au mai bun pentru a demonstra românilor că sunt pregătiți să se sacrifice pentru țară. Vin lângă unii care nu prea mai au ce arăta. Așa că liniștea politicienilor din PSD, cu excepția celor de la vârf, angrenați în negocieri, este firească.

Joi – vineri, vom avea un guvern. Nu proaspăt. Unul din bucăți care, în mod normal, nu s-ar potrivi deloc în puzzle-ul politic, nu ar ieși nicio imagine încântătoare, dar totul ține de necesitate, de urgență. Și, în asemenea condiții, anormalul poate fi reconsiderat.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT