Conectați-vă cu noi

OPINII

Stare de boală!

Publicat

pe

Constat cu tristețe că societatea pe care ne-o dorim mai bună, mai corectă, mai aproape de ceea ce se întâmplă în Occident, nu se schimbă. Orice încercare, fie a noastră, a celor mulți, fie a altor factori de decizie, de a stimula anumite categorii socio-profesionale, de a le determina să fie altfel în relația cu cetățeanul de rând, pare zadarnică. Sistemul hâd, abject, inuman, perfid, nepăsător, opune rezistență. Nu cedează. Îi este bine aşa. Îi place să se bălăcească în disperarea noastră.

Vorbesc, din nou, despre medici. Nu este o obsesie, ci realitate. Nu vorbesc despre toți, că mai sunt printre ei și oameni integri, buni profesioniști, politicoși, sensibili. Mă opresc la cei pentru care semenul, cel care vine să le ceară sprijinul într-un moment de cumpănă, de nevoie impusă de neprevăzut, este ca o legumă, un simplu posesor de cod numeric, o viețuitoare de fermă aflată în fața triajului. Nu îi înțeleg pe acești oameni care și-au asimilat, chiar și simbolic, jurământul lui Hipocrate.

De ce au o asemenea conduită, de ce le place să sfideze, de ce își aduc problemele personale, plictisurile, trăirile negative în cabinet? Am înțeles, cu ceva vreme în urmă, plângeau după salarii, că nu sunt retribuiti cum trebuie, că nu le este apreciată munca, efortul, super pregătirea… Dar, parcă acum s-a rezolvat și această problemă. Ia medicul vreo 3-4 mii de euro pe lună, trăiește decent, ca în Europa civilizată. Atunci, de ce comportamentul, conduita față de pacient, relația interumană au rămas în trecut?

Aflu că o mămică nevoită de situație, copilul face subit febră, se simte rău, ajunge la 6 dimineața la Urgenţe. Aici, tânăra, deja speriată, se lovește de un zid impasibil, rece, de un comportament inadecvat afișat de medicul de gardă. Nu îi poate întra în voie cu nimic. Nu acceptă nicio vorbuliţă, o deranjează prezenţa mamei și a copilului din cabinet. Parcă i-a stricat siesta. A venit când se pregătea probabil să iasă din tură. I-a vorbit femeii pe un ton jignitor, detașat, morocănos, enervant. A făcut-o să se simtă un nimic. Un rebut social, un paria.

Bai, fraților! Stimați medici, chiar nu vreți să vă reveniți? Chiar nu vă înțelegeți rolul pe care îl aveți în societate? Misiunea? Renunțați la aceste tare de comportament! Nu ne mai priviți cu scârbă și indiferență, atunci când venim la domniile voastre aduși de destin, de boală. Sunteți ca și noi, plamădiţi din același aluat, iar sângele vă este tot roșu, nu albastru.

Sper ca mai marii Spitalulului Județean să găsească până la urmă o cale de a-i responsabiliza și civiliza mai mult pe angajații care fac alergie la pacienți. Parcă există programe pe fonduri europene de comunicare, conduită și comportament. Faceți apel la specialiștii în aceste domenii, dacă este nevoie, dar spargeți odată acest buboi care ne îmbolnăvește mai mult decât un microb interspitalicesc. Ne distruge încrederea, cutezanţa și speranța. Ne face să ne simțim părăsiți, ai nimănui.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Se dărâmă șandramaua

Publicat

pe

Am spus, cu câteva luni în urmă, că această coaliție de tip „anus contra naturii” nu va rezista până în toamnă. Semnele deschiolării acestei alianțe dintre PNL, USR PLUS și UDMR au început să apară. Faptul că încercă să mai reziste la putere, deși în casa lor este mereu tărăboi, nu le face deloc bine la imagine. I-a spart. Nu mai crede nici ăla, Spătaru, în ei.

În primul rând, liberalii au ajuns precum bărbatul căruia i s-a urcat în cap nevasta USR și soacra PLUS. Nașul, Klaus Iohannis, care a avut ambiția de a aduce această familie nefastă la putere dintr-un moft, din cauza urii pe care o manifestă față de PSD, tace. Ce să zică? Așteaptă să-i curgă mandatul! Oricum, a făcut-o lată cu astfel de fini care nu sunt în stare să conducă o comună, darămite o țară.

Gafele se țin lanț. Pandemia asta îi ajută din plin să-și etaleze mediocritatea, nivelul de pregătire și forța de reacție în situații speciale. Sunt mai preocupați actualii conducători de împărțit funcții, caută tot ce se mai poate hali prin instituții. Știți care este necazul lor cel mare? Nu prea au oameni! Așa de umplutură sunt o grămadă. Din ăștia au trimis și în Parlament și în Guvern. Și, după cum s-a văzut, au blocat proiecte, au anihilat programe, au făcut bugetul harcea-parcea. Acum, nu știu cum o să o scoată la capăt. Virusul nepriceperii i-a pălit rău. Și, serios, nici nu s-a inventat vaccin pentru incompetență.

Așa că, după cum stau lucrurile, nu este exclus ca PSD să fie obligat să preia cârma corăbiei aflate în derivă. Poate că ei nu vor, au alte calcule, dar o impune situația. O să le ceară țara acest lucru. Nu se mai poate guverna la cacialma! Până la urmă, social-democrații au câștigat alegerile. Ce a fost după… Un ghiveci politic pregătit de Iohannis care, acum, s-a acrit. Liberalii și reziștii de la USR PLUS nu pot fi pe aceeași unda. Încearcă ei, dar nu se poate. Și ce vină avem noi să îi suportăm?

Citește în continuare

OPINII

Democrația, ca un vaccin…

Publicat

pe

Nesimțenia pământului! Aceasta ar putea fi titulatura actualului Guvern, PNL – USR PLUS și umplutura de conjunctură UDMR, care a rămas pe poziție și după episodul jenant, de neimaginat, aproape apocaliptic, de la Spitalul Foișor, unde bolnavii au fost scoși în stradă, la umbra întunericului, trimiși acasă cu perfuziie agățate de brațe. Nu s-a mișcat nimeni. Nu a căzut nici măcar un fir de păr de pe capetele lui Cîțu, Arafat și Voiculescu. Sunt bine mersi pe poziție. Tari. Te întrebi cine îi tot ține în funcții? Cine are grijă de ei?

Uite, șeful SMURD-ului a comis o mulțime de gafe și este tot în picioare. Pe rezistul Voiculescu pare să îl doară la bască de popor. Criticăm încă, după 30 de ani, regimul comunist. Și s-au comis într-un an atâtea gafe cât Ceaușescu în 20!

Păi, băi, fanți ai democrației închipuite, dictatorul, cum îi ziceți voi, nu am auzit să fi scos oamenii de prin spitale și să îi trimită acasă cu acele înfipte în vene! Apropo, de ce spitalele superbugetarilor, ale celor cu salarii de mii de euro lunar și beneficiari de pensii speciale nu sunt transformate în unități suport COVID? Tăbărâți numai pe alea unde merg de obicei amărăștenii cu banii în batistă pentru a-și plăti serviciile? Am înțeles, le-ați făcut și centre speciale de vaccinare. Strategie națională de tipul cine poate oase roade.

Metodele astea fac parte din democrație. Egalitate în drepturi nu mai au decât puii de la Avicola, când sunt puși pe banda de prelucrare.

Revenind la nemernicia petrecută la Spitalul Foișor, sincer, mă așteptam, după un asemenea moment incalificabil, să văd România în stradă. De unde! Nu s-a întâmplat nimic. Ceva vuiet prin televiziuni, prin presă, un soi de vaccin obținut din aceeași tulpină pentru a tempera spiritele. E și asta o soluție. Refulează cetățeanul în fața televizorului, apoi se liniștește. Nici dinspre opoziție nu am văzut cine știe ce nori negri. Așa, ceva ușor, o boare, încadrată în șabloanele firii politice universale. Tonuri normale, texte de citit în aulă, ce țin mai mult de datorie.

S-a manifestat săptămânile trecute în toată țara că nu mai vrem restricții, că vrem libertate de mișcare și alte chestii din astea, ușor demontabile. Dar, când au fost bolnavii luați din pat din spitale și trimiși acasă noaptea, fără nicio explicație, nu am mai văzut nicio mișcare. Este un mod așa ciudat de a-și alege manifestanții subiectele unor proteste încât te duce gândul imediat la faptul că este o regie mare în spate. Când se adună presiune prea mare pe țeavă și dă să explodeze, cineva deschide supapa de refulare. Cam așa funcționează democrația românească.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT