Connect with us

OPINII

Stare de boală!

Publicat

pe

Constat cu tristețe că societatea pe care ne-o dorim mai bună, mai corectă, mai aproape de ceea ce se întâmplă în Occident, nu se schimbă. Orice încercare, fie a noastră, a celor mulți, fie a altor factori de decizie, de a stimula anumite categorii socio-profesionale, de a le determina să fie altfel în relația cu cetățeanul de rând, pare zadarnică. Sistemul hâd, abject, inuman, perfid, nepăsător, opune rezistență. Nu cedează. Îi este bine aşa. Îi place să se bălăcească în disperarea noastră.

Vorbesc, din nou, despre medici. Nu este o obsesie, ci realitate. Nu vorbesc despre toți, că mai sunt printre ei și oameni integri, buni profesioniști, politicoși, sensibili. Mă opresc la cei pentru care semenul, cel care vine să le ceară sprijinul într-un moment de cumpănă, de nevoie impusă de neprevăzut, este ca o legumă, un simplu posesor de cod numeric, o viețuitoare de fermă aflată în fața triajului. Nu îi înțeleg pe acești oameni care și-au asimilat, chiar și simbolic, jurământul lui Hipocrate.

De ce au o asemenea conduită, de ce le place să sfideze, de ce își aduc problemele personale, plictisurile, trăirile negative în cabinet? Am înțeles, cu ceva vreme în urmă, plângeau după salarii, că nu sunt retribuiti cum trebuie, că nu le este apreciată munca, efortul, super pregătirea… Dar, parcă acum s-a rezolvat și această problemă. Ia medicul vreo 3-4 mii de euro pe lună, trăiește decent, ca în Europa civilizată. Atunci, de ce comportamentul, conduita față de pacient, relația interumană au rămas în trecut?

Aflu că o mămică nevoită de situație, copilul face subit febră, se simte rău, ajunge la 6 dimineața la Urgenţe. Aici, tânăra, deja speriată, se lovește de un zid impasibil, rece, de un comportament inadecvat afișat de medicul de gardă. Nu îi poate întra în voie cu nimic. Nu acceptă nicio vorbuliţă, o deranjează prezenţa mamei și a copilului din cabinet. Parcă i-a stricat siesta. A venit când se pregătea probabil să iasă din tură. I-a vorbit femeii pe un ton jignitor, detașat, morocănos, enervant. A făcut-o să se simtă un nimic. Un rebut social, un paria.

Bai, fraților! Stimați medici, chiar nu vreți să vă reveniți? Chiar nu vă înțelegeți rolul pe care îl aveți în societate? Misiunea? Renunțați la aceste tare de comportament! Nu ne mai priviți cu scârbă și indiferență, atunci când venim la domniile voastre aduși de destin, de boală. Sunteți ca și noi, plamădiţi din același aluat, iar sângele vă este tot roșu, nu albastru.

Reclama

Sper ca mai marii Spitalulului Județean să găsească până la urmă o cale de a-i responsabiliza și civiliza mai mult pe angajații care fac alergie la pacienți. Parcă există programe pe fonduri europene de comunicare, conduită și comportament. Faceți apel la specialiștii în aceste domenii, dacă este nevoie, dar spargeți odată acest buboi care ne îmbolnăvește mai mult decât un microb interspitalicesc. Ne distruge încrederea, cutezanţa și speranța. Ne face să ne simțim părăsiți, ai nimănui.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Atenție, PSD! Iohannis a ieșit din amorțire

Publicat

pe

S-a trezit președintele Iohannis! Se simte dinspre Cotroceni, acum, la final de mandat, un vânticel tăios, rece, care bate direct în ferestrele PSD. De ce tocmai acum? Simplu. Vin alegerile! Iohannis, încă șeful din umbră al PNL, al generalului Ciucă, nu poate lua la nesfârșit partea PSD-ului. Acum, este momentul să iasă la atac. Mai întâi, voalat, prin acțiuni politice gen vizita la Washington, unde, la Summitul NATO, în loc să meargă ministrul Apărării sau altcineva din Guvern, a mers generalul Ciucă, și apoi retrimiterea la Parlament a Legii 255/2024, una nepopulară, aceea cu obligarea prosumatorilor ca, până în 2027, să își procure acumulatori pentru stocarea energiei produse. A considerat Iohannis că li se face o mare nedreptate românilor impunându-li-se o asemenea sarcină. Culmea, amendamentul respectiv a fost introdus și susținut de parlamentarii PSD și aplaudat de ministrul PNL, tinerelul Burduja.

Acum, pe undeva, are dreptate. Este ciudat să vii cu o asemenea lege care, practic, golește buzunarele românilor, obligându-i, după ce i-ai vrăjit cu energia verde, cu panourile solare, să își cumpere dispozitive de stocare a energiei electrice în condițiile în care se știe că astfel de acumulatori sunt deosebit de scumpi și nu îi dă mâna oricui să îi achiziționeze. Dar legea este lege! Curioasă, după cum am mai spus, este ieșirea președintelui Iohannis. Parcă acum, înainte de scrutinul prezidențial și cel parlamentar, vrea să se pună rău cu social-democrații. Îi înghiontește, îi provoacă, obligându-i să reacționeze, ceea ce s-a și întâmplat. Vezi declarația lui Marcel Ciolacu despre cuplul Iohannis – Ciucă: „o închipuire a performanței”.

Este de urmărit ce se întâmplă pe la Guvern în această toamnă. Dacă urmează remanieri, conflicte, animozități. De privit cu atenție și spre Cotroceni. Iohannis a ieșit din amorțire. Și este știut din experiență, când o face, trebuie să fie ceva la mijloc.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

George Simion a luat startul la prezidențiale, așa, în orb!

Publicat

pe

Liberalii și social democrații nu s-au dezmeticit bine din alegerile locale și cele… la impuse, adică europarlamentarele. Încă sunt sub vraja emoției generate de victorie. Fiecare în casa lui! Comun nu s-au manifestat. Mai trag de timp. PNL se află la câteva procente de PSD. Coaliția le-a adus câștig. Locomotiva PSD a adus formațiunea liberală pe o linie circulată. A reintrodus PNL pe ruta importantă a politicii, de unde cam deraiase. Trăind cu insistență câștigarea alegerilor locale, „comasații” au uitat de alegerile prezidențiale. Bine, încă nu s-a hotărât candidatul. Nu a fost dat OK-ul de la Înaltele Porți Occidentale…

Așa că, profitând de această degringoladă, George Simion, liderul AUR, a furat startul, așa, în orb, fiindcă nu se știe clar când se vor ține alegerile, anunțându-și candidatura pentru funcția supremă în stat. Sunt pline rețelele de socializare de fotografii cu liderul AUR, bannere peste bannere pe Google: „George Simion, președintele României”; „Facem istorie prin curaj” . Și lista cu citate este lungă și largă în exprimări care mai de care mai patriotarde, vânate din istorie și împănate cu emoții și exaltare.

Și toate astea se întâmplă în timp ce greii politicii tac. Încă nu le-au ieșit calculele. Candidează Ciolacu pentru președinte sau Ciucă? O să avem parte de o altă surpriză? Nici măcar Mircea Geoană nu și-a anunțat clar candidatura. Deocamdată, testează terenul. Aruncă petarde, fumigene. Este și asta o metodă de a vedea unde te situezi în acest joc. Până la urmă, în toate sondajele a reieșit că Geoană ar fi favorit.

Mulți au aruncat deja pe piață un posibil scenariu electoral în care George Simion și Mircea Geoană ar intra în turul doi al alegerilor prezidențiale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu ar avea șanse. Asta ar fi varianta populară, dar nu știm ce dictează cancelariile lumii. Dacă este să ținem cont de directivele trasate de eminențele Europei și ale celor de dincolo de Ocean, funcția de președinte al României va fi câștigată de Nicolae Ciucă. Pare să corespundă total modelului invocat de marile cercuri politice. Marcel Ciolacu pare să se simtă bine în postura de premier. Rămâne să vedem cum vor decurge lucrurile.

Politicienii trebuie să priceapă, dacă nu au înțeles până acum, că alegerile parlamentare și cele prezidențiale diferă de cele locale. Se lucrează la alt nivel al percepției, simpatiei și emoției colective. Aici totul se poate da peste cap cu un simplu mesaj sau informație. Un impuls bine plasat poate dărâma coșmelia! Dacă sistemul se ține tare, nu se întâmplă nimic.

Reclama

Probabil liderii PSD și PNL vor să lucreze după aceeași schemă ca la locale. Facem totul în scurt. Pe 9 iunie le-a ieșit. Vedem ce-o fi la parlamentare și prezidențiale. Ce-o vrea cel de Sus. Nu chiar de Sus…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite