Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Angajaţii din privat şi-au strigat disperarea în faţa Prefecturii Dâmboviţa

Publicat

pe

Platoul Prefecturii Dâmboviţa sau Piaţa Tricolorului, azi, între orele 12:00-14:00. Soare arzător. Căldură mare. Elevi care trec veseli pe stradă, purtând pe cap toca de absolvenţi. Bătrâni care îşi cară lent câte o sacoşă cu verzituri sau cu pâine. Oameni grăbiţi. Oftaturi prelungi…

Unii s-au oprit pentru a urmări secvenţial mitingul organizat de sindicaliştii de la CNS Cartel Alfa, o manifestare de solidaritate cu salariaţii SC Electroaparataj SA Târgovişte. Muncitorii se află în grevă generală din data de 30 aprilie, iar patronatul şi clasa politică nu prea îi aud, nu au încă de gând să rezoneze cu doleanţele oamenilor, care cer să trăiască mai bine, să fie recompensaţi decent pentru munca depusă. O indiferenţă care apasă prea mult, care irită, care descurajează, care te determină să te alături glasului comun al acestor angajaţi.

În faţa Prefecturii sunt peste 200 de oameni. Salariaţi de la Electroaparataj Târgovişte şi colegi sindicalişti de la câteva filiale ale CNS Cartel Alfa din Bucureşti, Reşiţa, Caransebeş, Satu Mare, Mehedinţi. L-am văzut şi pe liderul Confederaţiei, Bogdan Hossu. Prezenţa sa îmbărbăta, genera o stare de spirit benefică, solidaritate.

Mitingul organizat de sindicalişitii de la Cartel Alfa nu a avut ca ţintă, ca interes, doar atragerea atenţiei asupra angajaţilor de la Electroaparataj, uitaţi şi nebăgaţi în seamă de patronat. Evenimentul ieşise deja din aceste limite. Era un protest împotriva discriminării, în general, a angajaţilor din sistemul privat, cei care trebuie să presteze pentru tot soiul de multinaţionale, de concerne, de patroni care nu vor să înţeleagă că, în România, din salariul minim pe economie, nu se mai poate trăi.

Sindicaliştii au atras atenţia asupra faptului că statul a uitat de mediul privat, de problemele pe care le întâmpină angajaţii din acest sector, având grijă doar de bunăstarea bugetarilor.

Liderii Cartel Alfa consideră că, în momentul de faţă, se aplică salariaţilor din mediul privat un tratament discriminatoriu. Se insistă pe faptul că mecanismele de negociere colectivă au fost blocate de Legea 62/2011 a Dialogului Social. Acest act normativ, spun liderii sindicali, trebuie modificat, fiind mai mult o lege împotriva dialogului social. Politicienii au promis că o va readapta, dar, până acum, nici un pas.

Sindicaliştii au vrut să tragă un semnal de alarmă, să atragă atenţia reprezentanţiilor statului, politicienilor, despre faptul că legislaţia din România este extrem de permisivă cu interesele firmelor offshore, în detrimentul statului, al românului care lucrează pentru prosperitatea acestor tipuri de companii.

Muncitorii prezenţi în Piaţa Tricolorului din Târgovişte au protestat şi faţă de cei care nu au ştiut să gestioneze procesul electoral din străinătate, românii aflaţi în diaspora neputând să-şi exercite dreptul constituţional de a vota la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Liderii care au luat cuvântul au cerut reprezentanţilor Prefecturii, ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi parlamentarilor, să vină în piaţă, să asculte păsurile oamenilor, să dialogheze cu ei, să caute soluţii. Le-au promis că nu vor fi huiduiţi. Cel mult, aplaudaţi.

Indiferanţa manifestată de guvernanţi faţă de lucrătorii din sistemul privat, faţă de românii de rând îi deranjează enorm pe sindicalişti. Nicolae Dragodănescu, preşedintele CNS Cartel Alfa Dâmboviţa, este nemulţumit de ceea ce se întâmplă acum în sistemul bugetar, cum se ocupă funcţiile, cum sunt promovaţi oamenii numai şi numai prin intervenţii politice.

„Mă revoltă când aud că se organizează un concurs, când ştiu foarte bine cine va ocupa acel post”. Noroc că mai există „Maica Europa”, a spus liderul sindical. Dă de lucru românilor şi pot astfel să trimită bani acasă, în ţară. Dar asta implică sacrificii. Copii care cresc singuri, departe de părinţi, bătrâni pe care nu are cine să-i mai îngrijească.

„Noi ştergem la fund toată Europa. Asta este realitatea pe care o trăim noi, cei din sectorul privat. Trebuie să găsim o soluţie. Şi vă rugăm, politicieni, coborâţi printre noi, că vă aplaudăm, vă ascultăm. Deschideţi ferestrele! Ştergem la fund Europa, ca să aducem nişte bănuţi în România”, a tunat Dragodănescu.

În piaţă, răsună la un moment dat, la sugestia liderului Nicolae Dragodănescu, vocea regretatului Adrian Păunescu, recitând „Regretabila Povară”, versuri create în anii 80, dar potrivite cu evenimentul derulat, triste, adevărate, actuale. Ochii multora dintre cei prezenţi la miting au lăcrimat.

Liderii sosiţi din alte colţuri ale ţării, special pentru acest miting, au avut discursuri pregnante, mobilizatoare, de substanţă, chiar mai bune decât cele ale multora dintre politicieni. Texte calate pe realitate, pe adevăr, pe nedreptatea socială, pe revoltă.

La mitingul sindicaliştilor de la Carel Alfa a apărut senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PRO România la nivel naţional. Ţuţuianu a dat mâna cu toţi cei de faţă, apoi s-a aşezat printre muncitori. Nu a susţinut niciun discurs. Doar a dialogat cu cei prezenţi. Până la ora plecării noastre din piaţă, 13:30, nu a mai apărut alt politician care să îi salute pe greviştii de la Electroaparataj Târgovişte.

Concluzia celor de faţă a fost că este neapărată nevoie de implicarea clasei politice în rezolvarea problemelor de comunicare dintre sindicate şi patronat, a problemelor generate de discrepanţa salarială existentă între angajaţii din mediul privat şi cei de la stat, a problemelor generate de actele normative care blochează dialogul social, negocierea.

Dacă nu se va interveni, aşa după cum s-a exprimat un lider sindical, în următorii ani, alte milioane de români vor pleca la muncă în străinătate, iar statul va avea de suferit, nemaiavând cine cotiza la bugetul comun.

„Cine va mai contribui la bugetul de stat? Din ce va mai trăi acest stat? Din ce vor mai plăti posturile grase cu mii de euro pentru tot felul de servitori ai partidelor politice?”

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Accident în centrul Târgoviştei. Doi tineri au ajuns la spital

Publicat

pe

Coliziune între două autoturisme pe Bulevardul Independenței din Târgoviștei, în zona intersecției spre Penny și Kaufland. În urma impactului, doi tineri, de 25 și 26 de ani, au ajuns la spital. Șoferii celor două mașini implicate, de 19 respectiv 20 de ani, nu au pățit nimic.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infractiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prevăzută de art. 196 din Codul Penal. Oamenii legii au efectuat cercetări la fata locului pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor producerii evenimentului rutier.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Comuna Brănești nu scapă de carantină! Încă o prelungire de 7 zile

Publicat

pe

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmboviţa a propus, prelungirea carantinei zonale pentru comuna Brănești cu alte 7 zile, începând cu data de 12 aprilie 2021, ora 12:00, până în data de 19 aprilie 2021, ora 12:00.

Art. 2. Este strict interzisă intrarea/ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.

Art. 3. Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor sunt interzise, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe propria răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator. Modelul declarației pe propria răspundere este prevăzut în anexa la prezenta hotărâre și face parte integrantă din aceasta.

Art. 4. În zona prevăzută la art. 1 alin. (2) se instituie următoarele măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona menționată la art. 1:
1. Identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reședința ori adresa declarată în zona menționată la art. 1 alin. (2) și introducerea acestora în bazele de date dedicate;
2. Limitarea la maximum a deplasării persoanelor și monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri. Ieșirea persoanelor din locuință este permisă doar pe bază de declarație pe propria răspundere, legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, după caz;
3. În intervalele orare 5.00-22.00 (pentru zilele de luni, marți, miercuri și joi), respectiv 5.00-20.00 (pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică) în interiorul zonei menționate la art. 1 alin. (2) se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
d) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
e) deplasarea în scopul donării de sânge/plasmă la centrele de transfuzie sanguină;
f) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
g) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
h) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
i) îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate;
j) participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
k) pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
l) eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi prevăzute de lege;
m) alte motive justificate precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;
n) participarea la activități religioase;
o) deplasări ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu trenul, avionul, autocare sau alte mijloace de transport persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau oricare altă modalitate de achitare a călătoriei;
p) deplasări ale persoanelor pentru administrare de vaccin împotriva SARS-CoV-2.
4. În intervalele orare 22.00-5.00 (pentru zilele de luni, marți, miercuri și joi), respectiv 20.00-5.00 (pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la pct. 3 lit. a), c), m) și o).
5. În/din zona menționată la art. 1 alin. (2) este permisă intrarea/ieșirea pentru:
a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației;
b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentației publice, comunicațiilor și transporturilor;
c) persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate;
d) persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
e) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
f) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
g) urgențe medicale.
6. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
7. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
8. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării conform celor prevăzute la prezentul articol, data completării și semnătura.
9. Se permite tranzitarea comunei Brănești pentru cetățenii care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea/staționarea în zona carantinată.
10. Prin grija administrației publice locale și a Inspectoratului de Poliție al Județului Dâmbovița se vor stabili căile de circulație pentru tranzitarea zonei respective și aducerea la cunoștința populației prin intermediul mass-media a acestei măsuri.
11. Slujbele religioase se desfăşoară cu participarea credincioşilor doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc.
12. Slujbele religioase cu caracter privat (botezuri, cununii religioase, înmormântări, etc.) se desfăşoară în lăcaşurile de cult, cu participarea a maximum 16 persoane (număr ce include şi persoanele care oficiază slujba religioasă).
13. Accesul credincioşilor în lăcaşurile de cult pentru rugăciuni cu caracter individual se poate face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.
14. Slujbele religioase care se vor oficia în aer liber se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.
15. La toate slujbele religioase trebuie respectate regulile de protecție sanitară stabilite prin Ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art.45 și al art.71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.
16. Controlul măsurilor privind limitarea deplasării persoanelor în/din zona carantinată și asigurarea ordinii publice se vor realiza de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița sau Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița, după caz.

Art. 5. În zona prevăzută la art. 1 alin. (2) se interzic următoarele activități:
1. organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise;
2. organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spații închise, cum ar fi locuri de joacă, spații de tip after-school etc.;
3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor (se pot comercializa produse alimentare în regim catering – livrare la domiciliu);
4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
5. activitatea cu publicul a structurilor de primire turistice, cu excepția cazării persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional;
6. organizarea și desfășurarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor;
7. organizarea și desfășurarea activităților culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise sau deschise;
8. toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective, care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de profil.

Art. 6. (1) Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 21.00 pentru zilele de luni, marți, miercuri și joi, respectiv până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care vor avea program non-stop și în care personalul de serviciu va deservi clienții la geam.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. 1, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 18.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
(3) Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor, cu respectarea normelor de distanțare fizică, cu asigurarea pentru clienți a unei suprafețe de 4 mp (din suprafața utilă a magazinului) și cu păstrarea distanței de 2 m între persoane.

Art. 7. Operatorii economici care desfăşoară activităţi de transport persoane şi care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în staţiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Activitatea acestora se va desfăşura prin ocuparea a 50% din locurile existente pe scaun în fiecare vehicul şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară stabilite în perioadă stării de alertă pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, în următoarele condiţii:
– Administratorii vor dezinfecta mijloacele de transport după fiecare cursă efectuată;
– Pasagerii vor purta masca de protecție pe tot parcursul călătoriei;
– Numărul de pasageri permis în fiecare mijloc de transport va fi egal cu jumătate din numărul locurilor de pe scaun existente în fiecare mijloc de transport;
– Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijlocul de transport. Accesul pasagerilor se va realiza pe ușa din față, iar coborârea pe ușa din spate.

Art. 8. În conformitate cu prevederile Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 5/2021, Ordinului ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, modificat și completat prin Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3459/280/2021, cursurile de învăţământ se vor desfăşura în zona carantinată doar în sistem online.

Art. 9. Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița va întreprinde următoarele:
(1) Analizarea oportunităților și prioritizarea testării persoanelor, transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către Institutul Național de Sănătate Publică/Ministerul Sănătății;
(2) Stabilirea unui calendar periodic pentru dezinfectarea spațiilor publice, la un interval de 48 de ore, și urmărirea îndeplinirii acestuia de către unitatea administrativ-teritorială în cauză;
(3) Îndrumarea și implicarea medicilor de familie de pe raza localității în monitorizarea din punct de vedere medical a persoanelor izolate/carantinate la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă (femei gravide, persoane în program de hemodializă, pacienți oncologici etc.);
(4) Supravegherea colectării deșeurilor medicale în cadrul contractual cu cabinetele medicilor de familie și asigurarea respectării normelor specifice acestei activități.

Art. 10. (1) Nerespectarea măsurilor prevăzute de prezenta hotărâre atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 64 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Sunt abilitate să verifice respectarea măsurilor de mai sus categoriile de personal prevăzute de art. 67 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 11. Alte măsuri pentru prevenirea și combaterea răspândirii SARS-CoV-2, precum și pentru soluționarea unor probleme deosebite pe perioada carantinei vor fi stabilite prin Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Dâmbovița (telefon 0245 613761, e-mail: cjcci.db@gmail.com).

Art. 12. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I“ al Județului Dâmbovița asigură transmiterea mesajelor de avertizare prin sistemul RO-ALERT către populația din comuna carantinată, cu măsurile ce trebuie respectate pe timpul instituirii carantinei.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT