Conectați-vă cu noi

POLITIC

Singurul partid care s-a comportat serios la moţiunea de cenzură este PRO România

Publicat

pe

Rezultatul votului pe moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă era unul previzibil, însă nici PNL, nici USR n-ar fi dorit să preia guvernarea, din dorinţa de a-şi conserva capitalul de imagine. La fel, preşedintele Klaus Iohannis, având experienţa Guvernului Cioloş, nu ar fi riscat, în prag de alegeri prezidenţiale, să fie responsabil pentru o guvernare care ar fi putut să nu aibă rezultatele aşteptate de cetăţeni – spune senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PRO România la nivel naţional.

„Singurul partid care s-a comportat serios la această moţiune este PRO România. Suntem singurul partid care a avansat un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în persoana domnului deputat Sorin Câmpeanu, care are exerciţiul guvernării. A fost ministrul Educaţiei, a girat funcţia de prim-ministru interimar şi, de asemenea, este preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor şi rector al unei instituţii de învăţământ foarte bine cotată la nivel naţional şi internaţional.

De asemenea, suntem şi singurii care am venit şi am arătat că sprijinim un guvern care îşi asigură opt puncte, pe care noi le-am considerat esenţiale, începând cu abrogarea OG 114, partea care priveşte economia şi nu partea care priveşte unităţile administrativ-teritoriale. Am venit şi am arătat că sunt şi alte lucruri care ne interesează şi, poate cel mai important de reţinut, este anularea subvenţiilor pentru partidele politice, pe care le considerăm exagerat de mari, situaţie inacceptabilă, prin raportare la ceea ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu.

Vicepreşedintele PRO România spune că partidul pe care-l reprezintă a susţinut moţiunea pentru că România are nevoie de un guvern mai bun, un guvern care să fie capabil să rezolve problemele complicate care care încep să se arate în plan economic şi administrativ:

1. Administraţiile locale, în blocaj financiar
În urmă cu trei luni de zile, atenţionam că unităţile administrativ-teritoriale vor intra în blocaj financiar. Iată că primarii de municipii, de oraşe şi de comune au fost nevoiţi să solicite ministrului Finanţelor Publice şi primului ministru întâlniri pentru că, deja, au blocaj financiar. Unii n-au plătit indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, alţii n-au plătit bursele, iar cei mai mulţi au venit şi au spus că nu pot realiza investiţii din bugetele proprii pentru că banii sunt insuficienţi. Transferul plăţilor sociale, în procent de 100% către unităţile administrativ-teritoriale, se va dovedi un dezastru pentru toate primăriile din România. Creşterile de salarii şi influenţele creşterilor de salarii asupra contractelor aflate în curs la unităţile administrativ-teritoriale vor genera un gol pe care primăriile nu-l vom putea acoperi.

Vom ajunge în situaţia în care se aflau uat-urile în anii 2010-2011. Cine are memorie cunoaşte foarte bine că majoritatea dintre ele erau într-un blocaj financiar, erau proiecte de investiţii blocate. A fost nevoie ca, în anul 2012, Guvernul Ponta să scoată o ordonanţă de urgenţă prin care a compensat impozitele şi taxele datorate de firme cu ceea ce aveau de primit de la bugetul statului sau bugetele uat-urilor. Situaţia se va repeta şi acum. Sunt convins că singurul program care va fi susţinut de Guvern în perioada următoare va fi cel pe OG 28/2013, fiindcă este mijlocul prin care caută să-şi ţină în continuare primarii aproape.

2.România, cea mai mare rată a inflaţiei din UE
Potrivit Oficiului European de Statistică, România a avut, în luna mai 2019, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,4%, acelaşi cu cel înregistrat în luna aprilie. Este urmată de Ungaria – cu 4% şi Letonia – cu 3,5%. La polul opus regăsim: Cipru – 0,2%, Portugalia – 0,3% şi Grecia – 0,6%.

Dacă mergem la preţurile de consum, datele publicate de Institutul Naţional de Statistică ne arată că au crescut cu 0,46% în mai 2019, comparativ cu luna anterioară, şi cu 3,22% faţă de sfârşitul anului trecut, în timp ce rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 4,1%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 5,24%, a mărfurilor nealimentare – cu 3,27% şi a serviciilor – cu 4,3%. Anul acesta, conform prognozei BNR, nu va scădea inflaţia decât foarte puţin, iar pentru anul 2020, BNR estimează o inflaţie de 3,3%. Ambele cifre sunt mari în raport cu evoluţiile la nivel european.

3. Spitalele regionale nu sunt nici în faza de proiect!
Afirmaţiile noastre sunt susţinute şi de declaraţia doamnei Viorica Dăncilă legată de cele trei spitale regionale. Discutăm de aproape 3 ani de zile de aceste spitale. Nu s-a făcut nimic. „Meritul” este al doamnei Rovana Pauker Plumb, care a gestionat Ministerul Fondurilor Europene într-un mod care se va dovedi pe zi ce trece extrem de păgubos. Spitalele regionale nu sunt nici măcar la faza de proiect. Afirmaţia doamnei Dăncilă este următoarea: „Pentru cele trei spitale, a fost alocată suma de 150 de milioane de euro”. Toată documentaţia a fost 130 de milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 de milioane de euro. Trei spitale duceau la un miliard şi ceva de euro. Corect să spunem, pe aceste cifre.

Întrebarea pe care ne-o punem este de ce nu s-au pregătit documentaţiile şi, mai departe, ce se putea face dacă suma era insuficientă? Primul lucru care se putea face era acela de a pregăti documentaţiile tehnico-economice, a rezolva probelemele de terenuri, a organiza procedurile de achiziţie publică şi a transfera, printr-un proces pe care-l cunoaşteţi de la Compania de apă târgovişte, numit fazare, execuţia acestor lucrări pe bugetul viitor al Uniunii Europene. Nu s-a făcut nimic. Cea de-a doua variantă, pe care comisarul european Corina Creţu a sugerat-o, era să cerem Comisiei Europene realocarea unor fonduri de pe POR şi de pe programele structurale şi, în acest fel, după ce aveam documentaţia aprobată, se puteau finanţa cele trei spitale regionale. Nu s-a făcut nici acest lucru şi vă spun, cu toată convingerea, că, dacă nu s-ar fi trecut pe POR anumite drumuri judeţene, avem şi cazul Dâmboviţei, probabil am fi asistat la prima dezangajare de fonduri europene din acest exerciţiu financiar.

4. Economia naţională este în situaţia din 2008, înainte de criză!
Deficitul comercial al României a crescut cu 34% în primele patru luni din an, până la 5,1 miliarde de euro, spune Eurostat. Este cea de-a doua cea mai mare deteriorare a poziţiei balanţei comerciale din UE, după Portugalia. Cauzele sunt aceleaşi pe care le ştim de aproape 30 de ani. Importurile cresc mai repede ca exporturile şi mai repede decât în anii trecuţi. Este grav că nu se importă utilaje, maşini, instalaţii, care, introduse în circuitul productiv, ar genera venituri suplimentare, ci sunt importuri de consum. Analiştii economici ne spun că un deficit comercial de 10% din PIB este foarte mare şi ridică o problemă serioasă în cazul în care ar fi nevoie de ajustări, fie din cauze externe, fie din cauze interne – deficitul bugetar nu mai poate fi ţinut în frâu şi atunci se îngheaţă salariile şi se taie din alte capitole bugetare.

Economiştii spun că suntem în situaţia în care se afla economia naţională în anul 2008! Şi vă aduceţi aminte că toată lumea cumpăra, preţurile s-au dus până la cer la imobile şi am asistat apoi la o decolare bruscă, plătită de poporul român, nu de liderii politici, în anul 2009, 2010, 2011, când economia ajunsese la minus 19%. Dacă am fi într-o situaţie delicată, nu prea avem soluţii de ieşire. Nu prea are cine prelua efectele unei crize generate la nivel naţionale.

Ca urmare, doamna Dăncilă a scăpat de moţiunea de cenzură, va scăpa şi de congresul PSD, va deveni preşedinte, pentru că gestionează funcţia de prim-ministru şi joacă cu funcţia pe masă, dar nu cred că va avea răspunsuri adecvate la provocările pe care le va primi din partea economiei naţionale şi din partea administraţiei publice centrale şi locale – a punctat senatorul Adrian Ţuţuianu – vicepreşedinte PRO România la nivel naţional.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Carmen Holban, deputat: Actuala putere nu-și mai poate acoperi incompetența!

Publicat

pe

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmboviţa, membră în Comisia pentru Sănătate şi Familie din cadrul Parlamentului României, cunoaşte problemele din sistemul medical, neajunsurile cu care se confruntă personalul din domeniu dar şi pacienţii, cei care au de suferit din cauza politicilor deficitare, proaste, aplicate de actualul guvern.

Spune Carmen Holban că actualii reprezentanţi ai puterii iau decizii absurde, fiindcă au ajuns la punctul în care nu îşi mai pot acoperi incompetenţa. Ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Foişor din Capitală, când bolnavii au fost scoşi noaptea din saloane sub supravegherea jandarmilor şi trimişi acasă fiindcă s-a dat un ordin prin care unitatea medicală a fost transformată în centru suport COVID 19, este strigător la cer.

„Am să încep cu două mesaje primite pe o reţea de socializare în noaptea de vineri spre sâmbătă. Primul este venit de la o rudă a târgoviştencei aflate printre pacienţii evacuaţi din Spitalul Foişor în care mi se spunea că femeia a fost trimisă acasă cu maşina fiului său în condiţii necorespunzătoare pentru o persoană operată recent. În al doilea mesaj, mi se transmite că pacienţii cu probleme ortopedice pot fi rezolvaţi oriunde şi că este total nejustificată condamnarea deciziei de a scoate noaptea din Spitalul Foişor oamenii operaţi.

Ministrul Sănătăţii a emis două ordine. Primul, în 26 martie, prin care Spitalul Foişor era inclus pe lista unităţilor sanitare pentru pacienţi Covid 19, iar al doilea ordin, emis pe 2 aprilie, prin care se modifica anexa cu lista spitalelor Covid, listă în care Spitalul Foişor nu mai apărea.

Vineri, pe 9 aprilie, Raed Arafat emite un ordin avizat de ministrul Sănătăţii, prin care unitatea medicală este operaţionalizată ca să primească pacienţi infectaţi cu coronavirus.

Nimeni nu neagă presiunea tot mai mare pe care sistemul sanitar o resimte în momentul de faţă din cauza acestui virus păcătos, dar acest lucru nu justifică tratamentul inuman la care au fost supuşi pacienţii de la Spitalul Foişor.

Este nevoie ca acest spital să fie transformat în unitate Covid? Da, este nevoie! Problema este cine trebuie să facă acest lucru şi mai ales cum să realizeze acest lucru. S-au ocupat de acestă treabă cei care au adus România pe locul 10 în lume la mortalitatea provocată de pandemie.

Din martie 2020, de la debutul pandemiei în România, au murit 2.100 de oameni la fiecare milion de locuitori, faţă de anii precedenţi. Studiul făcut de „Financial Times” vorbește de un exces de mortalitate, în care pot fi incluşi şi cei afectaţi indirect de pandemie, adică oamenii care au murit de alte boli pe care nu le-au mai putut trata din cauza crizei sistemului medical din România.

În tot acest timp, când date clare şi concrete puse la dispoziţie de OMS şi publicate de presa internaţională în analize riguroase ale modului în care guvernele gestionează criza pandemică, autorităţile române, prin vocea lui Raed Arafat, ne anunţă că România se numără printre ţările cu cele mai mici rate de mortalitate cauzate de Covid-19. Repet, date care situează România pe locul 10 în lume la morţi de Covid.Sunt date pe care OMS le furnizează şi le face publice. Aceştia sunt oamenii care au decis evacuarea unui spital întreg. Iau decizii absurde pentru că au ajuns la punctul în care nu-şi mai pot acoperi incompetenţa. De un an de zile improvizează, fug de răspundere, dar în acelaşi timp mint şi manipulează grosolan în interesul politic al actualei guvernări”, a precizat Carmen Holban.

Parlamentara social-democrată a povestit, cu tristeţe şi indignare, drama trăită de o femeie care trebuia să fie supusă unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Foişor şi care acum se vede pusă în imposibilitatea de a se trata din cauza deciziilor ameţite şi aberante ale guvernanţilor.

„O mamă cu un copil minor, programată pentru o intervenţie la coloană la Spitalul Foişor, riscă să rămână paralizată pentru că acesta a fost transformat în spital Covid. În ţară, la spitalele private, operaţia costă 10.000 de euro, iar la alte spitale de stat nu mai are timpul necesar să ajungă având în vedere programările foarte târzii din cauza pandemiei, plus că nu orice spital poate rezolva implantul de care are nevoie. Aşa că pacienţii cu probleme din acest spital nu pot fi rezolvaţi oriunde.

Soluţii se puteau găsi şi pentru cei care au suferit din cauza Covid, dar şi pentru cei care au alte probleme de sănătate la fel de grave. Nu are însă cine să le gândească şi să le pună în practică.

Suntem în această situaţie nu doar din cauza pandemiei scăpate de sub control, ci pentru că în mod aberant au refuzat testarea masivă a populaţiei, au luat decizii care au dus la lipsirea de tratament a pacienților cronici, au greșit grav în privința pregătirii secțiilor de ATI”, a mai spus deputatata PSD Carmen Holban.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Deputat: „Marea relaxare” liberală e o glumă proastă și populistă!

Publicat

pe

Deputatul PSD de Dâmbovița Ionuț Vulpescu critică ingenios, cu simț politic desăvârșit, dar și folosindu-se de ustensilele literatului de substanță, actuala guvernare care, vedem cu toții, una spune, alta face și, de cele mai multe ori, face rău.

Spune parlamentarul social-democrat, într-un text bine echilibrat, că actuala putere dă înainte cu ideea că această criză pandemică ar fi politizată. Îi deranjează pe puternicii zilei până și întrebările pe diverse teme. Una dintre ele, pusă de Ionuț Vulpescu, dar pe care o putem prelua noi toți, se leagă de debandada organizată de la Spitalul Foișor, căruia i s-a schimbat categoria așa, peste noapte, bolnavii proaspăt operați fiind scoși din spital și trimiși acasă cu perfuziiile la mâini.

„Cum se face că, deși premierul Cîțu anunță că măsurile lockdownului de weekend „dau rezultate”, spitalele se schimbă peste noapte din unități non-Covid în unități Covid? După ce am văzut toți în cazul spitalului Foișor, fie „marea relaxare” liberală e o glumă proastă și populistă, iar situația pandemică este un dezastru, fie metamorfozele spitalicești sunt un spectacol, iar guvernul liberal e cel mai eficient din toate cele europene din timpul acestei pandemii, ceea ce mă îndoiesc. Guvernarea haotică produce astfel de evenimente, care ignoră realitatea, după care ni se spune că deciziile sunt pentru a servi binele comun al națiunii. Un bine comun care înseamnă să pui în pericol viața unor oameni, pentru a o salva pe cea a altora?”

Consideră parlamentarul PSD că statul ar trebui să-și revină, să intre în normalitate, să îi acorde respectul cuvenit măriei sale cetățeanul.

„Ar trebui să începem orice reconstrucție a raporturilor statului cu cetățenii cu revenirea la demnitatea statutului pacientului, la dreptul lui la servicii și îngrijiri medicale, la dreptul de a fi vindecat într-un sistem a cărei incompetență pare incurabilă. Avem nevoie de un Minister Național al Normalității pentru asta? Asta ar presupune câteva eforturi suplimentare din partea unei administrații pentru care plimbatul pacienților noaptea, când altădată numai hoții unelteau la câte ceva, e proba celei mai înalte și mature implicări în combaterea noului coronavirus! Deocamdată, singura știre corectă e următoarea: „La câteva zile de la anunțarea Marii Relaxări și a Revenirii la Normal până la 1 iunie, adică de ziua copilului, România rămâne fără un loc liber la ATI în capitală”. O normalitate în care nici copiii nu or să mai creadă.

În cele din urmă, conchide Ionuț Vulpescu, marele pacient este România a cărei „schimbare la față”, parafrazând titlul unei cărți pesimiste ale lui Emil Cioran, nu este posibilă în condițiile actuale, cu atâta nepricepere în actul guvernării și dezinteres față de cetățean.

„Ea e pacientul zero, care e „externat” din familia europeană a țărilor progresiste și democrate, printr-o condamnare repetată la marginalitate și inumanitate. Un pacient care se califică pentru orice secție: urgențe, terapie intensivă, chirurgie reparatorie. Sunt tot mai multe de vindecat și tot ce facem e să estetizăm efecte – pasând culpe – fără să ne îndeletnicim de cauze – un management defectuos, o guvernare tot mai palidă.

În rest, tot ce contează e olimpiada dezastrelor: sub cârma cui se întâmplă răul cel mai mare. Or, o țară în care politica se face după principiul „dezastrul nostru e altfel” e o țară care nu se face bine. Niciodată. Pentru că guvernarea nu înseamnă arbitrajul dezastrelor, ci depășirea lor.

O ultimă remarcă: o țară se conduce / administrează prin politici publice. Politici care sunt apanajul politicului. Decizia de a goli peste noapte spitalul Foișor nu a fost una tehnică, depolitizată. A fost una politică, luată de oameni politici. Care ei au de dat explicații cetățenilor, nu ”tehnocrații”, ”specialiștii”. Este un act de lașitate să te ascunzi în spatele unor astfel de subterfugii. Prima este responsabilitatea politicului. Restul sunt tehnicalități”, a concluzionat deputatul Ionuț Vulpescu.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT