Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Au pornit cu dreptul în viaţă. 34 de copii romi din Dâmboviţa au primit repartiţiile la licee

Publicat

pe

Astăzi, a fost un fel de sărbătoare pentru comunitatea de romi din judeţul Dâmboviţa. La sediul Inspectoratului Şcolar, s-a desfăşurat un eveniment deosebit, care arată că noul, dorinţa de educaţie, de studiu, dorinţa de a fi folositor societăţii sunt tot mai pregnante în rândul tinerilor romi.

Şcoala nu mai este un apanaj al majoritarilor, al celor superdotaţi din comunitate, al celor mai avuţi. A devenit un element absolut necesar accederii către viitor, al stabilităţii sociale, al formării unei noi generaţii, care se ghidează după principiile modernităţii şi existenţei duse în civilizaţie.

34 de elevi absolvenţi ai şcolilor gimnaziale de pe întreg cuprinsul judeţului au fost prezenţi la Inspectoratul Şcolar, pentru a primi, conform mediilor obţinute şi ţelului pe care şi l-au ales în viaţă, repartiţiile la liceu. Alţi 34 au optat pentru a merge la şcolile profesionale.

De faţă la această întâlnire, alături de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, a ţinut să fie prezent şi Tudorică Răducanu – preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Dâmboviţa. Acesta a stimulat, în permanenţă, în rândul tinerilor romi, crativitatea, talentul, dorinţa de educaţie şi competiţia, acordându-le, ori de câte ori a avut prilejul, diferite premii sau i-a implicat în multiple activităţi socio-cuturale.

„Nu puteam să lipsesc de la un astfel de eveniment. Este o mândrie pentru mine, pentru comunitatea noastră, pentru noi toţi până la urmă, să vezi atâţia copii frumoşi care au pornit cu dreptul către viitor, care văd viaţa dintr-o altă perspectivă, care vor să fie educaţi, învăţaţi, care vor să fie de folos ţării”, ne-a declarat Tudorică Răducanu.

Liderul Romilor Pro Europa Dâmboviţa, înainte de a începe procesul de repartizare, la care a asistat cu plăcere până la final, a adresat elevilor prezenţi cuvinte de felicitare şi le-a dat şi câteva sfaturi. Tudorică Răducanu i-a îndemnat pe copii să înveţe bine, să fie conştiincioşi, cuminţi şi, după cei patru ani de liceu, să meargă mai departe către facultăţi, să devină stâlpi de bază ai societăţii, oameni de valoare în comunităţile de romi, deschizători de drumuri şi pentru cei care vor urma.Preşedintele Răducanu, sincer, le-a spus că nu trebuie să le fie ruşine niciodată de faptul că sunt romi, ci, dimpotrivă, apartenenţa la această etnie trebuie să reprezinte o mândrie pentru ei şi să dovedească tuturor că sunt cinstiţi, corecţi, oneşti, cetăţeni adevăraţi.

Tudorică Răducanu le-a mai spus copiilor şi părinţilor prezenţi în sală să ţină aproape de Partida Romilor Pro Europa şi, ori de câte ori au probleme de rezolvat, diferite situaţii de pus la punct sau idei benefice pentru comunitate, proiecte, să apeleze cu încredre la el şi la ceilalţi reprezentanţi ai filialei Dâmboviţa.

ACTUALITATE

Echipajul judeţului Dâmboviţa, locul III la concursul naţional „Sanitarii Pricepuţi”

Publicat

pe

Echipa Şcolii Coresi din Târgovişte a câştigat locul III la competiţia naţională „Sanitarii Pricepuţi”, concurs organizat de Crucea Roşie Română, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Evenimentul, ajuns la cea de-a 57 ediţie, s-a desfăşurat anul acesta în localitatea Poiana Pinului, din judeţul Buzău.

Ştefania Huţan, Rebeca Rădulescu, Ellen Forausberger, Andrei Teodor, Nicola Tomescu şi Rareş Muşat, colegi de clasă (a VIII-a) – diriginte prof. Florina Pletea şi îndrumător prof. de biologie Ionica Preda, s-au comportat admirabil în concursul care a necesitat vaste cunoştinţe teoretice în domeniul acordării primului ajutor, dar şi un exerciţiu practic.

La această competiţie au participat 55 de echipe de elevii de gimnaziu din 41 de filiale de Cruce Roşie din România.

Este un adevărat succes şi un premiu deosebit pentru adolescenţii târgovişteni care au dat dovadă de conlucrare şi sincronizare în toate situaţiile apărute în timpul competiţiei. De precizat că, din toamnă, câştigătorii de la „Sanitarii Pricepuţi” 2019 vor studia la Colegiul „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Montaniarzii dâmboviţeni, expediţie pe al doilea vârf al Bulgariei

Publicat

pe

Weekendul trecut, cinci montaniarzi dâmboviţeni – Ileana Bocanciu, Nicu Posta, Ionel Glodeanu, Gică Burlacu şi Ionuţ Dumitru, grupaţi în jurul Asociaţiei Chindia Jurasic Park, au plecat să cucerească Vihren, al doilea vârf ca înălţime din Bulgaria.

„Cazarea a fost rezervată în cocheta stațiune montană Bansko, aflată aproape de granița cu Grecia. Sâmbătă dimineața s-a urcat cu mașina la cabana Vihren (1972 m), apoi, per pedes, vârful Vihren (2914 m). Cam 1000 de metri diferență de nivel, alături de sute de alți turiști bulgari, dar și europeni (italieni, francezi, englezi, cehi etc.).

După 4 ore de ascensiune continuă, steagul României, alături de steagul Uniunii Europene a fluturat la simbolicul monument aflat pe vârf. A urmat o coborâre accentuată, pe o potecă amenajată cu lanțuri metalice, până sub alte vârfuri ale crestei, în şaua Premkata”, povesteşte Nicu Posta – preşedinte Asociaţia Chindia Jurasic Park.

Montaniarzii dâmbovițeni se pot mândri că au cucerit, eșalonat, în timp, primele șase vârfuri din Bulgaria: Musala – 2925 m, Vihren – 2914 m, Kutelo 1 – 2908 m, Kutelo 2 – 2907 m, Malka Musala – 2902 m şi Banski Suhodol – 2884 m.

După tura alpină din weekendul 19-21 iulie, vor urma patru tabere în zona Bucegi, iar pentru luna septembrie se fac demersuri pentru o nouă expediție în cadrul TOP 28, cucerirea celui mai înalt vârf din Portugalia, Pico (2351 m).

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!