Connect with us

OPINII

Tradiţionalul, doar ca etichetă!

Publicat

pe

Suntem în plină vară! Cu toţii speram că o să ne delectăm cu produse tradiţionale româneşti, cu cireşele zemoase şi dulci care ne-au bucurat copilăria, cu mere scorţoase puternic aromate, cu pere de sezon, cu prune, cu… Nu mai avem nimic de-al nostru. Nu făceau casă bună cu economia de piaţă, cu capitalismul sălbatic.

Legumele şi fructele poartă eticheta de marfă românească, fiindcă sunt cultivate într-un bazin anume, cu tradiţie, despre care ştiam noi că acolo cresc minunăţii. Acum rosturile s-au schimbat. Soiurile de măr românesc au fost înlocuite cu altele, aduse din Italia, cu productivitate mare, cireşii vin de prin Olanda, unde fructele cresc ciucure, imense, clorate şi cam atât. Nucii, din Franţa. Pitici şi plini de rod încă din primii ani, dar miezului îi lipseşte gustul pe care îl ştiam noi. Sămânţa pepenelui de Dăbuleni e de prin America sau de prin Grecia. Roşiile româneşti au rămas doar cu numele. Cultivă legumicultorii noştri interesaţi doar de profit, de acoperirea cheltuilelilor, roşii din Danemarca, din Turcia… Şi nu mai sunt doar roşii, sunt negre, portocalii, albastre, cu moţ sau fără.

Noi, obişnuiţi cu stufa crescută pe pământ proaspăt, afânat, ne închinăm când vedem, cică, roşia românească, cum se dezvoltă în sistem intensiv în seră, pe vată termohidratantă. La fel şi castraveţii. Nici nu ştie biata rădăcină a plantei ce este ăla pământ, fertilizare, îngrăşământ organic. Este hrănită prin furtunaşe cu toate cele. Creşte într-o zi cât altele în zece! Şi în noi, creşte boala la fel! Doar ferma e de tradiţie, soi românesc! Gust, fără. În curând, papilele noastre gustative îşi vor încheia rolul biologic, fiindcă nu mai au ce să simtă. Vor intra în şomaj. Totul s-a uniformizat. Gustul este unic şi se cheamă rentabilitate, productivitate şi profit.

Produsele neecologice conţin 15 substanţe chimice. Cele ecologice, doar 14! Fructele, care ne plac şi este indicat să le consumăm doar proaspete, în curând, vor avea prospeţimea garantată… 5 ani! Şi merele de aur ale lui Prâslea cel Voinic, parcă, se mai stricau şi era normal, nu?

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Necesitatea, ca o durere…

Publicat

pe

De câteva săptămâni, cu excepția liderilor înscriși în această incertă cursă a Guvernării de coaliție la care participă PSD, PNL și, mereu în trendul puterii, fată mare, UDMR, nimeni nu mai comentează probleme ce țin de politica recentă. Motivul este ușor de dedus. Nu poți veni în față cu nimic în momente de incertitudine și tensiune generate de negocieri. Simplu. Nu știi ce ai putea spune, nu știi ce întrebare ar răzbate dinspre jurnaliști și ai putea, fără să vrei, să emiți o ipoteză, un răspuns, care să zgâlție șandramaua și așa croită fără un proiect clar și cu necunoscute și orgolii din toate părțile. Poți, să ieși din linia partidului dacă ți se grăbește conștiința să refuleze taman în aceste zile de foc. Așa că este mai bine să taci până ce se călește tochitura și poate fi servită. Eventual, cu un medicament înainte.

Este clar, țara are nevoie rapid de un Guvern, chiar și unul instabil cum se preconizează să iasă aceasta, clădit printr-o aliniere anormală dintre PSD și PNL. Mârâiturile se aud prin toate cancelariile celor două formațiuni politice, dar sunt stinse repede cu calmante.

Asta este situația. Calculul politic, îmbrăcat în grabă în haina interesului național, a primat. PSD-ul a lăsat de la el. A preferat să se înhame la jugul guvernării alături de liberalii optuzi și UDMR-iștii interesați să fie pe cai mari în orice conjunctură, decât să meargă la alegeri anticipate. Au dat o șansă președintelui Iohannis, cel care fredonează de 7 ani refrenul „Pesede este de vină”, să stea liniștit la Cotroceni încă trei ani. Asta dacă nu apar neprevăzute!

Social-democrații împart acum responsabilitatea guvernării, intrând să are ogorul de care și-au bătut joc liberalii și USR-iștii. Scot în față tot ce au mai bun pentru a demonstra românilor că sunt pregătiți să se sacrifice pentru țară. Vin lângă unii care nu prea mai au ce arăta. Așa că liniștea politicienilor din PSD, cu excepția celor de la vârf, angrenați în negocieri, este firească.

Joi – vineri, vom avea un guvern. Nu proaspăt. Unul din bucăți care, în mod normal, nu s-ar potrivi deloc în puzzle-ul politic, nu ar ieși nicio imagine încântătoare, dar totul ține de necesitate, de urgență. Și, în asemenea condiții, anormalul poate fi reconsiderat.

Citește în continuare

OPINII

Tupeul în politică!

Publicat

pe

Liberalii vor alianță cu PSD, dar să dicteze ei, să rămână vioara întâi. Și, ca să fie pachetul complet, îl vor premier tot pe Florin Cîțu, omul dat jos din fruntea Guvernului în urma unui moțiuni introduse de PSD. Primul șef al executivului din 1990 încoace demis cu un număr record de voturi! Dar, ce mai contează! Acum, musiu Cîțu se vrea reînscăunat ca premier. Ar fi culmea, ca social-democrații care l-au trântit invocând motive pertinente să accepte, ca urmare a ciudatei alianțe, nominalizarea lui Florinel Cîțu ca prim-ministru și să se mai alinieze și într-un Guvern condus de acesta.

Necunoscute sunt căile politicii! Ieri l-ai văzut incapabil, nepregătit pentru a conduce o țară, iar acum să îl iei de bun. Nu știu dacă placa asta cu compromisul de dragul țării, cu sacrificiul suprem ține în condițiile date. Te aliezi, faci concesii, dar ții cont și de potențialul uman, de valori, îi analizezi pe cei cu care vin aliații de conjunctură în față. Nu accepți să stai în aceeași bancă, să îți împărți imaginea cu ciurucuri, cu indivizi care nu au performat de nici un fel. Nu îi ei la kilogram…

Rosturile politicii sunt un pic întinse ca o jartea. Trage fiecare de ea pentru a-și pune în valoare ținuta, pentru a-și asigura imaginea. Misiune dificilă într-un teritoriu plin de imprevizibil unde doctrina, dar mai ales interesele, nu corespund deloc.

Rămân consecvent ideii că PNL trebuie trimis în lada istoriei. În plan politic, economic, social, cultural liberalii nu au produs nimic bun. Au fost doar obsedați de lupta cu PSD, de eliminarea cu orice preț a social-democraților de pe scena politică. Și acum, culmea, tocmai aceștia îi salvează de la pieire. Și te uiți la liberali că totuși au tupeu! Sunt rupți în sondaje, în credibilitate, poporul îi urăște, și-au dat afară din partid fostul președinte și vor în continuare să dirijeze…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT