ACTUALITATE
Încrederea în viaţă, redată de oameni de suflet şi gesturile lor minunate… FOTO

Gesturile unor semeni de-ai noştri, pornite din suflet, firesc, dezinteresat, menite să aducă bucurie unor oameni bătuţi de soartă sau să sprijine diferite instituţii medicale, sunt tot mai rare. Ne bucurăm, aşadar, când auzim că aceşti cavaleri ai binelui nu au părăsit câmpul de bătaie şi, din ceea ce au agonisit, prin muncă şi efort, dăruiesc şi altora, încearcă să readucă normalitatea, speranţa şi încrederea în viaţă celor aflaţi în nevoie.
Tinerii soţi Oana şi Cosmin Voevodschi, de fel din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, oameni de afaceri de succes, nu au uitat de comunitate, nu au uitat că există în societatea românească mari lipsuri, că lucrurile nu merg tocmai bine, că suferinţa şi incapacitatea de a face faţă unor probleme nu au fost eradicate.
Astăzi, Oana şi Cosmin au ajuns la Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii din comuna Gura Ocniţei, unitate veche, recunoscută pe plan naţional, devenită acum secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.
Soţii Voevodschi au aflat de problemele existente la nivelul Centrului şi de efortul pe care îl depun cadrele medicale pentru a recupera din punct de vedere neuropsihomotoriu copiii cu care destinul a fost ceva mai dur… Au văzut că este nevoie de tehnică, de aparatură medicală performantă pentru a contura speranţa acestor copii, pentru a le reda încrederea în viaţă şi pentru a readuce zâmbetul pe chipurile lor şi ale părinţilor. Şi, asta au făcut! S-au interesat de ceea ce trebuie, de unde se poate procura, caracteristici tehnice, performanţe etc, le-au cumpărat şi le-au adus la Centrul de la Gura Ocniţei. Au făcut acest gest cu inima deschisă, fără să aştepte laude, felicitări sau cine ştie ce favoruri.
„Am fost deosebit de impresionaţi şi le mulţumim, din partea întregului personal medical, din partea copiilor şi a părinţilor, pentru gestul făcut. Este o donaţie de o valoare foarte mare, 27.000 de euro. Sunt nişte oameni generoşi. Au dat dovadă de multă compasiune şi empatie faţă de aceşti copii aflaţi în suferinţă.
Îi mulţumesc şi doamnei ziariste Mariana Ionescu, de la Găeşti, un om deosebit, care, deşi a trecut printr-o mare tragedie, pierderea nepoţelului, a avut puterea să-şi amintească de noi. Nu a uitat că ne-a spus că va căuta un sponsor pentru noi… Nu ne aşteptam la o surpriză aşa de mare, la o donaţie atât de importantă”, ne-a mărturisit, cu emoţie, dr. Elena Tomşa.
Şefa Centrului de Recuperare de la Gura Ocniţei ne-a vorbit şi despre cum a început această frumoasă poveste. Acum o lună de zile, a primit un telefon de la Cosmin Voevodschi, care s-a prezentat, simplu, modest, după care i-a spus ce intenţionează să întreprindă împreună cu soţia sa. Au cerut medicului Elena Tomşa să le spună ce nevoi urgente are spitalul, care sunt elementele musai trebuincioase care să dea rezultate în lupta pe care o duc pentru recuperarea copiilor.
Evident, când te afli în faţa unui asemenea gest, când ţi se spune alege ceea ce îţi trebuie şi noi îţi dăm, prima reacţie ar fi că este vorba despre un vis, despre un semn divin. Asta în condiţiile în care ştii, ca medic, ca şef de unitate, că, pentru a-ţi dota compartimentul cu aparatura necesară, trebuie să treci prin mai multe etape birocratice, să aştepţi alocările de fonduri şi, de multe ori, trebuie să te mulţumeşti cu mai puţin…
„Au venit, am stabilit ce avem nevoie pentru cele cinci săli de kinetoterapie, pentru cabinetele de electroterapie, fizioterapie şi termoterapie. Deci, pentru întregul complex recuperator, pentru toate procedurile cu care lucrăm.
Am primit aparatură extrem de bună, performantă, care acoperă tot palierul de proceduri pe care le aplicăm noi în patologia pentru care internăm copii cu probleme motorii sau neuromotorii:
– Două aparate de electroterapie, care produc curenţi de joasă, medie, frecvenţă şi curenţi interferenţiali, adică exact ceea ce prescriu medicii
– Două aparate de bioptron, pentru fizioterapie, foarte importante, pentru că două din cele prezente ne vor lăsa în curând. Această donaţie a venit exact la momentul oportun, să putem înlocui aparatele care ne vor lăsa într-un an-doi
– Două aparate pentru sălile de kinetoterapie, care ajută şi pacienţii cu afecţiuni grave. Iniţiază mişcările la membrele superioare şi inferioare
– Cinci benzi de alergare foarte bune
– O baie de parafină care ne ajută să aplicăm procedura de termoterapie.
– Tot pentru sălile de kineto, am primit saltele, greutăţi şi mingi speciale, medicinale.
Nu am avut niciodată în dotarea secţiei astfel de aparate performante. De exemplu, aparatele Kinevia sunt pentru prima dată. În urmă cu un an, am discutat noi, medicii, că am avea nevoie, am văzut pe internet că valoarea lor este destul de mare, peste 6.000 de euro unul”, ne-a precizat dr. Elena Tomşa.
Cele două aparate Kinevia donate de soţii Oana şi Cosmin Voevodschi sunt procurate din Statele Unite, de la cel mai mare producător în domeniu. Astfel de aparate sunt foarte puţine în ţară. Spre exemplu, la o clinică privată din Bucureşti, o oră de terapie cu Kinevia costă 250 de lei.
Centrul de Recuperare de la Gura Ocniţei a fost dat în folosinţă în 1953. A fost deschis după epidemia de poliomielită care a răvăşit ţara. Este una dintre unităţile cu tradiţie în domeniiul recuperărilor neuropsihomotorii pentu copii din România.
„Avem 140 de paturi pentru copii şi 50 de paturi pentru mame însoţitoare, pentru că sunt şi copii cu handicap grav, şi copii mici, până în 3 ani, care necesită să fie neapărat însoţiţi. Vara, trebuie să-i reprogramăm, fiindcă sunt foarte mulţi, iar noi nu putem să depăşim capacitatea. În acest moment, sunt în Centru 100 de copii şi 40 de mame, fiindcă am externat ieri şi astăzi. Vin aproape toate judeţele ţării. Sigur, cu preponderenţă din judeţele limitrofe”, ne-a explicat dr. Elena Tomşa.
Copiii care sunt aduşi la Gura Ocniţei pot fi recuperaţi parţial sau total. Depinde de patologie şi de cât de repede sunt aduşi după debutul bolii. Micuţii care nu pot fi recuperaţi în procent de 100% trebuie să revină la terapie la un anumit interval de timp, stabilit de medici. Durata medie de spitalizare este de 17 zile.
Anul trecut, soţii Voevodschi au donat aparatură medicală performantă pentru investigaţii, în valoare de 25.000 de euro, şi Spitalului din Găeşti, oraşul lor natal.
ACTUALITATE
Nu rata evenimentul organizat de Camera de Comerț Dâmboviţa, de „Ziua Universală a Iei”!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița organizează, marți – 24 iunie 2025, la sediul său din Târgoviște, Calea Câmpulung, Nr. 6A, în intervalul orar 11:00-13:00, un eveniment dedicat „Zilei Universale a Iei”, practic, o celebrare a patrimoniului cultural românesc, tradiției și comunității locale.
Programul include:
- Expoziție de costume populare autentice;
- Ateliere de cusături tradiționale;
- Târg de produse locale și artizanale;
- Dansuri populare și momente artistice;
- Spații dedicate poveștilor cusute cu suflet.
Evenimentul este o oportunitate de conectare între antreprenori, meșteșugari și comunitatea locală, într-un cadru autentic – transmit organizatorii.
ACTUALITATE
Titu sărbătorește „Ziua Universală a Iei” și „Ziua Drapelului Național”

Primarul orașului Titu, Laurențiu Costache, îi invită pe localnici să participe, marți – 24 iunie și joi – 26 iunie, la evenimentele organizate de administrația publică locală cu prilejul a două sărbători importante: Ziua Universală a Iei și Ziua Drapelului Național.
„Vă aștept cu drag, să fim împreună, să ne bucurăm, să ne cinstim trecutul și să ducem mai departe simbolurile care ne unesc”, este mesajul transmis de edilul Laurențiu Costache.
24 iunie 2025 – Ziua Universală a Iei
Ora 09:00 – Parcul Orășenesc
Haideți să purtăm cu mândrie ia românească și să aducem culoare și autenticitate în inima orașului. Vom celebra împreună această frumoasă tradiție care vorbește despre rădăcini, identitate și frumusețea portului popular.
26 iunie 2025 – Ziua Drapelului Național
Ora 09:00 – în fața Primăriei
Pornim într-un marș simbolic al tricolorului până în Parcul Orășenesc, unde vom forma, din suflet, o inimă tricoloră. Vom înălța baloane în culorile drapelului și vom surprinde aceste clipe speciale cu ajutorul dronei – pentru ca amintirea să rămână vie și peste ani.
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Coliziune mortală la Băleni. Un bărbat de 31 de ani a decedat
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Accident rutier cu trei victime în municipiul Târgoviște
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Doliu la Serviciul de Ambulanță Dâmbovița. A plecat la ceruri dr. Dan Comănescu
-
Dâmboviţaacum 7 zile
S-a dat peste cap cu mașina în comuna Răzvad
-
Argeșacum 5 zile
A căzut cu mașina într-o râpă! Tatăl șoferului a decedat
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Unitățile industriei de apărare din Dâmbovița, într-o nouă fază de resetare. Ministrul Economiei promite reconsolidarea acestor uzine strategice
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Grevă japoneză și în învățământul dâmbovițean