Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Curentul de meteori Perseide, spectacol de stele căzătoare pe cerul nopții!

Publicat

pe

În noaptea de 12 spre 13 august 2019, spectacolul de stele căzătoare pe cerul nopţii va atinge intensitatea maximă. Frecvenţa meteorilor va spori spre orele dimineții, odată cu scăderea luminii Lunii și apropierea vârfului de activitate. Acesta este estimat a se întâmpla anul acesta în jurul orei 05:00 dimineața, ora României, când, conform expertului în curenți meteorici Peter Jenniskens de la NASA și SETI Institut, Pământul va întâlni un filament mai consistent de materie lăsată în spațiu de cometa Swift-Tuttle, cea care generează curentul de meteori Perseide.

Cei care doresc să observe meteorii Perseidelor o pot face din locuri situate departe de poluarea luminoasă a orașelor. Se recomandă observarea cerului cu precădere după ora 02:00. Meteorii se observă cu ochiul liber, nu prin lunete sau telescoape. Aceștia se pot fotografia folosind un timp de expunere situat între 10 și 30 de secunde, în funcție de strălucirea cerului.

Cu ocazia activității curentului de meteori Perseide, în localitatea dâmbovițeană Runcu se desfășoară a 27-a ediție a Taberei Naționale de Astronomie PERSEIDE 2019, la care participă 37 de observatori ai cerului din Dâmbovița și din țară, între care și două grupuri de elevi din Bacău și București. Evenimentul, derulat pe parcursul a 8 zile, este organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) și include o școală de vară de astronomie generală și meteori și sesiuni de observații astronomice susținute de Valentin Grigore – președinte SARM și Cosmin Sorin Micloș – președinte al Asociației Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc.

ACTUALITATE

Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița

Publicat

pe

de

90 de polițiști jandarmi, pompieri și voluntari derulează activități de căutare a doi copii, în vârstă de 13 ani, din Gura Ocniței, județul Dâmbovița, care au plecat voluntar de la domiciliu și nu au mai revenit. Este folosit și un elicopter.

Cetăţenii care pot oferi informaţii pentru găsirea celor doi sunt rugați să sune la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție.

PETRE MARIA are o înălțime de 1,50 m., 50 de kg., păr lung blond, ochi albaștri și era îmbrăcată cu un tricou de culoare gri. În picioare purta pantofi sport de culoare roz, iar în spate purta un rucsac.

ȘTEFAN ROBERT DAMIAN are o înălțime de 1,50 m., 45 de kilograme, păr negru tuns scurt, ochi căprui și era îmbrăcat cu un pulover de culoare roșie.

Potrivit informațiilor noastre, fata a mai fost plecată de acasă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Certificatul verde Covid-19 va impune reguli clare și simple pentru a circula în Europa

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Scopul certificatului verde Covid-19 care se dorește a fi funcțional la nivelul Uniunii Europene începând cu data de 1 iulie este de a facilita circulația în contextul pandemiei de coronavirus, în baza unor reguli clare, simple și logice – a explicat, astăzi, eurodeputatul Rareș Bogdan, potrivit DC News.

„Sunt 12 milioane de cetățeni europeni care traverseză zilnic frontiera națională pentru a merge la muncă în țara vecină, deci ei nu trebuie să sufere, ei trebuie ajutați. Acesta este scopul, nu altul! Nu va fi un pașaport, să fie limpede! Vom fi extrem de atenți ca articolele 4, 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale din UE să nu fie încălcate!

Referitor la aplicabilitatea certificatelor: nordicii cer ca acestea să fie valabile doar în Spațiul Schengen, lucru cu care, firește, nu putem fi de acord, deoarece dorim să fie valabile în întreaga Uniune Europeană. Libertatea de circulație e un subiect extrem, extrem de sensibil! …Mai ales că poziția Comisarului și a CE este că persoanele care nu vor putea demonstra că au trecut prin boală, că au fost vaccinate sau au test PCR negativ vor sta acasă până când OMS va anunța că s-a încheiat pandemia, că se vor supune restricțiilor din țara unde vor să circule.

Atenție, vor fi acceptate doar cele 4 vaccinuri aprobate de UE, exclus vaccinul rusesc sau cel chinezesc! S-a mai discutat despre gratuitatea adeverințelor (digitale sau pe hârtie), fără discriminare”, a precizat Rareș Bogdan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT