Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Curentul de meteori Perseide, spectacol de stele căzătoare pe cerul nopții!

Publicat

pe

În noaptea de 12 spre 13 august 2019, spectacolul de stele căzătoare pe cerul nopţii va atinge intensitatea maximă. Frecvenţa meteorilor va spori spre orele dimineții, odată cu scăderea luminii Lunii și apropierea vârfului de activitate. Acesta este estimat a se întâmpla anul acesta în jurul orei 05:00 dimineața, ora României, când, conform expertului în curenți meteorici Peter Jenniskens de la NASA și SETI Institut, Pământul va întâlni un filament mai consistent de materie lăsată în spațiu de cometa Swift-Tuttle, cea care generează curentul de meteori Perseide.

Cei care doresc să observe meteorii Perseidelor o pot face din locuri situate departe de poluarea luminoasă a orașelor. Se recomandă observarea cerului cu precădere după ora 02:00. Meteorii se observă cu ochiul liber, nu prin lunete sau telescoape. Aceștia se pot fotografia folosind un timp de expunere situat între 10 și 30 de secunde, în funcție de strălucirea cerului.

Cu ocazia activității curentului de meteori Perseide, în localitatea dâmbovițeană Runcu se desfășoară a 27-a ediție a Taberei Naționale de Astronomie PERSEIDE 2019, la care participă 37 de observatori ai cerului din Dâmbovița și din țară, între care și două grupuri de elevi din Bacău și București. Evenimentul, derulat pe parcursul a 8 zile, este organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) și include o școală de vară de astronomie generală și meteori și sesiuni de observații astronomice susținute de Valentin Grigore – președinte SARM și Cosmin Sorin Micloș – președinte al Asociației Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc.

ACTUALITATE

APM Dâmboviţa a primit o sesizare şi a redirecţionat către Garda de Mediu alta!

Publicat

pe

Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa i-a comunicat deputatului Dumitru Lupescu, preşedinte USR Dâmboviţa, că transmis către Garda de Mediu, spre investigare şi soluţionare, petiţia pe care a formulat-o cu privire la poluarea continuă cu pulberi nocivi sănătăţii de care se face vinovat COS Târgovişte.

Numai că, din adresa de înaintare către Comisariatul Judeţean Dâmboviţa ce a fost ataşată răspunsului dat deputatului Lupescu, reiese că au trimis… altă sesizare. Cu acelaşi număr de înregistrare!

Foarte probabil ca şi această plângere să se fi referit tot la episodul de poluare majoră produs de COS Târgovişte în data de 16 octombrie, dar asta nu înseamnă că angajaţii APM nu trebuie să dea dovadă de mai multă atenţie!

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Istoria judeţului Dâmboviţa, o poveste adevărată”, proiect implementat de Şcoala Smaranda Gheorghiu

Publicat

pe

Cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Smaranda Gheorghiu” Târgovişte sunt preocupate în permanenţă pentru a ridica nivelul de cunoştinţe al elevilor, de apropierea copiilor de valorile locale, de recunoaşterea şi identificarea clară a acestora. Pentru atingerea acestui deziderat sunt gândite şi materializate o mulţime de activităţi extraşcolare.

Astăzi, la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” a fost organizată manifestarea „Istoria judeţului Dâmboviţa, o poveste adevărată”.

„Proiectul pe care l-am derulat este sponsorizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi a avut ca principală orientare informarea copiilor şcolii noastre, într-un mod plăcut, simplu, despre obiectivele istorice ale municipiului Târgovişte, ale judeţului Dâmboviţa, despre punctele de atracţie turistice”, ne-a informat Georgeta Roşca – directorul Şcolii „Smaranda Gheorghiu”.

La eveniment, a fost invitat să participe şi un grup de profesori din Ţara Galilor, sosiţi în Dâmboviţa, la Şcoala „Smaranda Gheorghiu”, în cadrul unui proiect Erasmus, privind implementarea unor metode noi de lucru cu elevii, de cunoaştere a realităţilor de pe tărâmul educaţional românesc.

Din câte am aflat, dascălii străini au fost încântaţi de şcoala dâmboviţeană, de rezultatele obţinute aici, de metodele de învăţământ aplicate.

Citește în continuare

PUBLICITATE ELECTORALĂ

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web