Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Curentul de meteori Perseide, spectacol de stele căzătoare pe cerul nopții!

Publicat

pe

În noaptea de 12 spre 13 august 2019, spectacolul de stele căzătoare pe cerul nopţii va atinge intensitatea maximă. Frecvenţa meteorilor va spori spre orele dimineții, odată cu scăderea luminii Lunii și apropierea vârfului de activitate. Acesta este estimat a se întâmpla anul acesta în jurul orei 05:00 dimineața, ora României, când, conform expertului în curenți meteorici Peter Jenniskens de la NASA și SETI Institut, Pământul va întâlni un filament mai consistent de materie lăsată în spațiu de cometa Swift-Tuttle, cea care generează curentul de meteori Perseide.

Cei care doresc să observe meteorii Perseidelor o pot face din locuri situate departe de poluarea luminoasă a orașelor. Se recomandă observarea cerului cu precădere după ora 02:00. Meteorii se observă cu ochiul liber, nu prin lunete sau telescoape. Aceștia se pot fotografia folosind un timp de expunere situat între 10 și 30 de secunde, în funcție de strălucirea cerului.

Cu ocazia activității curentului de meteori Perseide, în localitatea dâmbovițeană Runcu se desfășoară a 27-a ediție a Taberei Naționale de Astronomie PERSEIDE 2019, la care participă 37 de observatori ai cerului din Dâmbovița și din țară, între care și două grupuri de elevi din Bacău și București. Evenimentul, derulat pe parcursul a 8 zile, este organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) și include o școală de vară de astronomie generală și meteori și sesiuni de observații astronomice susținute de Valentin Grigore – președinte SARM și Cosmin Sorin Micloș – președinte al Asociației Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc.

ACTUALITATE

17 angajați de la Direcția Agricolă Dâmboviţa, în izolare

Publicat

pe

Nerepectarea măsurilor de distanțare fizică duc la tot mai multe infectări cu coronavirus. Culmea, cele mai multe îmbolnăviri apar prin instituții publice și societăți comerciale.

Aflăm că și Direcția Agricolă Dâmbovița are probleme cu COVID-19. Se pare că un angajat care a fost plecat în concediu a revenit acasă contaminat cu coronavirus.

În momentul de față, 17 funcționari ai Direcției Agricole Dâmbovița sunt în izolare. Mai mult, am aflat că unul dintre ei ar fi plecat la mare, încălcând normele în vigoare.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Parlamentul l-a declarat martir și erou al Națiunii Române pe voievodul Mihai Viteazul

Publicat

pe

Sursa foto: Wikipedia

Marele Voievod întregitor de neam Mihai Viteazul a fost declarat, în Parlamentul României, ieri – 30 iunie 2020, martir și erou al Națiunii Române. După cum a precizat Claudia Gilia – deputat PSD de Dâmbovița, este vorba de un act normativ-simbol, care privește atât trecutul cât și viitorul României. Votul acordat, mai spune parlamentara, a fost o onoare, mai ales că numele Marelui Domnitor este puternic legat de istoria județului Dâmbovița.

„Ziua de 27 mai, data la care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de “Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei” devenind oficial conducător al celor trei ţări româneşti, la 1600, va fi marcată anual prin ceremonii și manifestări publice. Actul unirii realizate de Mihai Viteazul este, pe lângă unul de înaltă abilitate politică, unul de înaltă calitate morală, a unui om care a avut viziunea viitorului acestui neam. De aceea, personalitatea sa, care ocupă un loc de prim rang în panoplia înfăptuitorilor de neam și țară, trebuie onorată cum se cuvine de către noi, cei de astăzi.

Pentru noi, dâmbovițenii, această zi este cu atât mai importantă cu cât, în sfânta liniște a lăcașului de cult de la Mănăstirea Dealu, odihnește capul voievodului. În urma sfârșitului tragic al voievodului, decapitat pe Câmpia Turzii, capul lui Mihai Viteazul a fost luat de Turturea paharnicul și adus în Țara Românească, fiind înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă osemintele tatălui său, Pătrașcu cel Bun. Dâmbovița are, astfel, marea onoare de a fi necropolă pentru primul unificator al românilor, eroul martir Mihai Viteazul”, a declarat Claudia Gilia.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!