Conectați-vă cu noi

OPINII

PSD, aproape de infarctul politic!

Publicat

pe

PSD-ul se află în cădere liberă. Lipsa liderilor, apariția în prim-planul politicii a profitorilor, a băieților de gașcă și interes, a grupurilor pentru care contează numai banul, ceea ce iese de pe urma actului politic și adminstrativ, a dus ca formațiunea social-democrată să nu mai fie privită cu încredere. Este momentul unei resetări până la ultimul circuit al acestui partid mamut, care nu își mai găsește echilibrul, forța de regenerare pe care o avea odinioară.

Liviu Dragnea a fost ultimul rinocer instalat în fruntea acestei formațiuni politice. Un social-democrat cu vederi PD-iste. De la el a pornit declinul. Stilul de a conduce, eliminarea, prin mecanismul intern numit CEX, a tuturor celor care îi stăteau în față, care comentau și criticau o serie de decizii luate de Dragnea și grupul de acoliți, călcarea în picioare a statutului partidului, joaca de-a guvernarea au contribuit din plin la declanşarea crizei. Să schimbi, în trei ani, trei premieri și să afluieşti prin parcul puterii zeci de miniștri, să numești secretari și subsecretari de stat pe criterii clientare și de grup și câte nu se mai pot pune în acest coş al parastasului marelui partid pierdut în incertitudine, înseamnă sinucidere.

A urmat doamna Dăncilă, încoronată după tradiția PSD. Încearcă și dumneaei să facă ce poate, atât cât o ajută discursul, forța de analiză și consilierii. Partidul o ţine în față. Nu are pe cine altcineva. E premier şi nu mai există lideri de substanță în spate, garnitura de rezervă a marelui partid este aproape epuizată. Mult coconet și simandicoşi!

Când s-a mai întâlnit, în cei 30 de ani de democrație, să ai în guvern miniștri din categoria „no name”, despre care nu știe nimeni nimic, care nu excelează de nici un fel, nici în activitatea guvernamentală, nici în spațiul public? Funcţionari! Roboţei birocraţi! Era o vreme când cunoșteam fiecare ministru în parte. Pe unde sunt, ce conduc, ce idei și opinii lansează… Acum, sincer, nu am habar cine sunt cei care conduc ministerele. Este un semnal negativ. Dar nimeni nu îl ia în seamă. Este o plafonare pe care am întâlnit-o, dacă îmi aduc bine aminte, la PNŢ-cd înainte de a fi eliminat pentru totdeauna de pe scena politică. Oameni care au încep să creadă, destul de ciudat, că politica trebuie făcută doar pentru ei, nu pentru țară, pentru popor. Și asta se simte când îi vezi cum aleargă după funcții, după poziții în structurile bine remunerate. După cum își aranjează copiii, nepoții, nevestele, amantele și apropiații prin varii posturi și instituții publice. După mașinile cu care circulă. Politica a fost perimată de cei care nu își dau încă seama de ceea ce au făcut, care nu realizează gafele.

La alegerile europarlamentare a pornit primul val, s-a dat primul semnal că țara se mișcă, că nici trompetiştii de serviciu, nici manipulatorii media nu mai pot controla fenomenul. Societatea refuză să mai fie condusă de oportuniști, de indivizi pensionați dintr-un sistem și angajați în altul, de altoii interesului. PSD-ul încă nu vede acest lucru. Puterea provoca orbire, depărtare de realitate, închistare, subiectivism, delăsare. Exteriorul îi poate doar zdruncina, dar cheia este la ei și sunt încuiați pe dinăuntru. Ușa trebuie deschisă spre realitate.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Derizoriul, ca lozincă electorală…

Publicat

pe

Este de râsu-plânsu ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în PSD. Imediat după consumarea primului tur, în loc să se concentreze asupra campaniei electorale ce va urma, una dură şi cu puţine şanse de reuşită pentru candidatul Dăncilă, social-democraţii de la vârf se războiesc între ei.

Şi-au ascuţit săbiile la ultimul CEX, nu pentru a se lupta cu liberalii sau cu alţi duşmani de pe partea dreaptă, ci cu gândul de a purcede la tăiatul capetelor colegilor, ale celor pe care îi cred trădători, intruşi, oportunişti. Greşit, foarte greşi au ales momentul. Păgubitor!

Culmea, fac lucrul acesta oribil tocmai soiul acela de lideri marca „no name”, de care nu a auzit nimeni sau care nu au scos în spaţiul public nicio vorbuliţă de Doamne ajută! După cum arată gazonul roşu, politicienii de prin PSD au cam dispărut. Au rămas pe teren doar uşureii, rezervele de umplutură, cei care nu au cum să facă un scor bun.

În loc să te ocupi serios de turul doi, să cauţi soluţii, portiţe, să inventezi vehicule de penetrare a indiferenţei alegătorilor, de capacitarea a acestora, tu, partid puternic ce te afli, stai de scandaluri interne. Vă păruiţi ca ţaţele pe uliţă! Manda de la Dolj, bruftuluit rău. Viorica Dăncilă a plâns şi a dat să plece de la CEX. Şefa campaniei prezidenţiale a PSD, Olguţa Vasilescu, şi ea supărată rău, a ameninţat că renunţă la această funcţie. Ce mai, comedie în toată regula!

De Rovana Plumb care a ieşit rău la Dâmboviţa, nu am auzit nimic. Nicio mustrare, nicio sancţiune pentru faptul că a pierdut judeţul. Ba da, ar fi spus europarlamentara că, în turul doi, va învinge PNL, luând în calcul procentele obţinute de Mircea Diaconu. Mă laşi!

Stimaţi social-democraţi, deja aţi dat un semnal negativ electoratului. Aţi început, uşor-uşor, să-i bulversaţi până şi pe alegătorii statornici ai PSD. Îi determinaţi pe oameni să se gândească de două ori înainte de a trânti ştampila pe buletinul de vot.

După acest eveniment de tip circ petrecut la CEX PSD, ar fi cazul să nu îi mai cereţi lui Klaus Iohannis să iasă la dezbatere cu Viorica Dăncilă. Nu o să iasă! Iar voi, doar insistând, cădeţi în derizoriu. Vorba unui bard primar de comună!

Citește în continuare

ALEGERI

Maşinăria de partid, ca o fabrică de vise…

Publicat

pe

Am trecut de primul tur al alegerilor prezidenţiale. Ce de convulsii, ce de calcule, ce de sperieturi! La un moment dat, social-democraţii au aflat înfricoşaţi că Barna s-ar situa pe locul doi, ca procent de voturi. Evident, după această veste, a fost turată spre seară, la maximum, maşinăria uriaşă a PSD, fără de care Viorica Dăncilă, candidatul şters, linear, cu un elocvent limbaj de lemn, cu ieşiri de tip emoţional-comunistoid, ar fi fost culcată la pământ.

Hai să nu ne minţim! Intrarea în turul doi a candidatei PSD se datorează structurilor puternice pe care partidul încă le are în teritoriu. Orice individ, politician mai răsărit, dacă ar fi fost sulemenit, protejat şi susţinut de colosalul mecanism numit PSD, ar fi intrat în turul doi, poate chiar de pe primul loc! Fifor, Teodorovici ar fi obţinut acelaşi scor, poate mai bun.

Această intrare în turul doi nu reprezintă câştigul datorat farmecului politic al Vioricăi Dăncilă, talentului şi harului său comunicativ, care aproape nu există, ci armatei de parlamentari, primari, viceprimari, consilieri locali şi membri simpli, obişnuiţi să lucreze la calcul exact, cu pixul în mână, la colţul uliţei, comunicând la centru date şi despre vrabia care s-a aşezat pe acoperişul secţiei de vot!

Corifeii de casă, plătiţi regeşte, televiziuni, ziare portaluri, încearcă să o ridice în slăvi pe Viorica Dăncilă, dar nici ei nu cred prea mult în acest lucru, o fac din interes şi atât. Unii moderatori tv chiar mă scârbesc, când îi văd cum perorează pentru unul sau altul dintre candidaţi şi ştiu că soţiile sau soţii lor ori alte tipuri de rude fac parte dintr-un partid sau altul şi deţin funcţii barosane!

Revenind la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis poate să fie liniştit. Câştigarea turului doi nu va fi o problemă, chiar dacă procentele, pe ici pe colea, se vor schimba, modificarea producându-se, probabil, din cauza a ceea ce se va mai întâmpla la nivel de imagine în cele două săptămâni care urmează.

PSD-ul îşi va forţa la maximum colosul organizaţional, care, s-a văzut la aceste alegeri, indiferent de cine este la butoane, indiferent de convulsiile interne, poate face faţă unei exuberanţe şi antipatii populare.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web