ACTUALITATE
Trei zile de comunicări în inovaţie şi cercetare în domeniul electric la Târgovişte

Astăzi – 10 octombrie 2019, s-a derulat cea de-a doua zi a Simpozionului naţional „Calitatea energiei electrice”, eveniment ştiinţific ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, organizat de Societatea Energetică Electrica S.A., S.D.E.E. Muntenia Nord S.A., Consiliul Mondial al Energiei-Comietul Naţional Român, Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea Valahia din Târgovişte – gazda acestor sesiuni.
Lucrările de astăzi au fost deschise de Valentin Brănescu, directorul general al SDEE Muntenia Nord SA. Acesta a mulţumit tuturor specialiştilor prezenţi la simpozion, a vorbit despre importanţa manifestării de clasă care a rezistat în timp şi are rol important în promovarea şi susţinerea cercetării româneşti în domeniu.
Au mai luat cuvântul prof. Călin Oros – rectorul Universităţii Valahia, prof. Ştefan Gheorghe de la Politehnica Bucureşti, Eduard Bănică – director SDEE Târgovişte şi prof. Nicolae Golavanov.
Temele abordate în cadrul acestui simopozion de înaltă ţinută ştiinţifică au fost variate şi au abordat subiecte, pornind de la calitatea energiei electrice în ultimii 25 de ani, perspective pentru următorii 10 ani şi până la monitorizarea calităţii energiei electrice în reţelele electrice.
Sesiunile de comunicări au fost bine închegate, excelent elaborate şi prezentate, cu mult material de cercetare pus la dispoziţia celor prezenţi.
Simpozionul „Calitatea energiei electrice” se va încheia mâine – 11 octombrie. Participanţii vor fi invitaţi să facă un tur prin Institutul de Cercetare al Universităţii Valahia.
În această seară, participanţii au fost invitaţi la un moment cultural artistic deosebit, desfăşurat în amfiteatrul Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte. Sub titulatura „Energia Muzicii”, elevii şi profesorii instituţiei în învăţământ au prezentat un amplu program muzical, aplaudat la scenă deschisă de public.
ACTUALITATE
Dr. Vasi Rădulescu: 10 pași de urmat într-o criză de epilepsie

Vasi Rădulescu este unul dintre puținii doctori din România care fac, gratuit, educație medicală – pe Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, dar și prin intermediul unui site dedicat pe care l-a creat: leapșa de sănătate. A scris, totodată, și mai multe cărți în care medicina este „tradusă” pe înțelesul tuturor și care pot fi achiziționate la un preț foarte mic.
Ne-am oprit, astăzi, la materialul legat de epilepsie, afecțiune neurologică în care anumite zone din creier descarcă haotic impulsuri și se pierde starea de conștiență. Tu știi cum să ajuți o persoană care trece printr-o criză de epilepsie? Dr. Vasi Rădulescu ne prezintă 10 pași de urmat:
1. Păstrați-vă calmul. Criza poate fi severă, cu spasme ample, cu expectorații, cu căzătură puternică. Respirați adânc și interveniți prompt.
2. Dacă observați că persoana tinde să cadă, prindeți-o și lăsați-o ușor pe jos, să nu se lovească. O poziție laterală poate fi deosebit de utilă, pentru a nu aspira conținut din stomac, în caz de vărsătură.
3. Persoana în criză trebuie lăsată într-o poziție lejeră. Nu blocați spasmele cu brațele, ci lăsați criza să se desfășoare natural.
4. Asigurați-vă că persoana nu are ceva strâns pe gât sau torace și poate respira bine.
5. Nu-i introduceți nimic în gură! Cu atât mai puțin degetele. Limba nu și-o poate înghiți nimeni. În schimb, o contracție puternică a mandibulei poate cauza o mușcătură severă.
6. Uitați-vă la un ceas și vedeți câte minute ține criza. La peste 5, sunați imediat la 112. Veți suna și dacă există sufocare, cianoză (tendință de albăstrire a țesuturilor periferice) sau dacă persoana s-a lovit și sângerează.
7. În cazuri izolate, o criză severă poate genera stop cardiorespirator. Veți verifica respirația, eventual și pulsul la carotide, iar în caz de lipsă a acestor elemente veți începe imediat masajul cardiac extern și altcineva va anunța serviciul 112.
8. De cele mai multe ori, persoana își revine spontan. Stați aproape, calmați-o, oferiți-i apă, asigurați-vă că respiră bine.
9. Dacă persoana sau anturajul nu știe nimic de diagnosticul de epilepsie, recomandați prezentarea la un spital de neurologie, fără întârziere.
10. Crizele pot fi variate. La cele minore, doar cu absențe, fiți aproape și rămâneți vigilenți.
ACTUALITATE
Autobuzele Mercedes-Benz cumpărate de Primăria Târgoviște intră în circulație de mâine

Marți – 13 aprilie 2021, la ora 05:00, vor intra în circulație cele 28 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid achiziționate de Primăria Târgoviște în cadrul unui proiect care vizează modernizarea transportului public local – a anunțat, pe pagina sa de Facebook, edilul Daniel Cristian Stan.
A mai precizat primarul că, astăzi, a fost semnat un nou contract de furnizare de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid.
„Astfel, încă 12 autobuze noi, plătite din fonduri europene, vor fi livrate municipiului Târgoviște până la finalul acestui an, acestea urmând a se adauga celor 28 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid deja existente în parcul nostru de mijloace de transport în comun”.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un bărbat a fost strivit între două betoniere, într-o gospodărie din Voinești
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Comunitatea din Tătărani deplânge moartea consilierului local Vasile Rada
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Tinerii care au murit în accidentul de la Lungulețu erau frați din Produlești
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Semnal: Ministru Agriculturii, Adrian Oros, este dușmanul fermierilor, al țăranilor!
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Concurs pentru angajare 22 de medici la Spitalul Județean din Târgoviște
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Accident în centrul Târgoviştei. Doi tineri au ajuns la spital
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Orașul Pucioasa și comuna Glodeni intră în carantină din 7 aprilie, ora 12:00
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Consiliul Județean Dâmboviţa răspunde apelului umanitar lansat pentru fostul prefect