Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Campania „Vrem respect” a ajuns şi în comunitatea de romi de la Gura Ocniţei

Publicat

pe

Tudorică Răducanu, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Dâmboviţa, şi-a propus să scoată asociaţia din anonimatul în care a intrat în ultimii ani, să reclădească speranţa, să demonstreze că romii nu sunt aşa cum cred mulţi, o etnie dificilă, greu de educat, care nu se adaptează modelelor oferite de societate.

Dar, pentru a arăta acest lucru, pentru a reface această imagine alterată, este nevoie de muncă, de comunicare, de solidaritate şi de multiplicarea în toate comunităţilor de romi a bunelor intenţii, a seriozităţii şi implicării în mersul normal al colectivităţilor din care fiecare fac parte.

Campania „Vrem Respect” a fost iniţiată tocmai pentru atingerea acestui deziderat şi se derulează în toate localităţile din ţară şi, evident, şi din judeţul Dâmboviţa unde trăiesc etnici romi. Aceştia trebuie să ştie că au reprezentanţi, că au drepturi, că autorităţile locale trebuie să se preocupe şi de soarta lor, pe linie de integrare, de educaţie, de sănătate şi acces la facilităţile generatoare de civilizaţie: reţele de gaze, de apă, de canalizare, de electricitate.

La sfârşitul săptămânii trecute, Tudorică Răducanu, însoţit de coordonatorul regional Andrei Ionescu şi de membrii din conducerea asociaţiei, s-a aflat în comuna Gura Ocniţei. Aici există o comunitate unde trăiesc aproximativ 700 de romi.

Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Dâmboviţa a avut o întâlnire şi cu primarul localităţii, Sorin Vasile Ioniţă, cu care a discutat despre nevoile romilor din Gura Ocniţei, despre problemele cu care aceştia se confruntă. S-au căutat soluţii de rezolvare a unor neajunsuri existente şi s-a stabilit ca, în viitorul apropiat, liderul romilor şi edilul comunei să mai poarte dialoguri şi să demareze proiecte comune, care să aibă ca ţintă comunitatea de romi.

„Sorin Vasile Ioniţă, edilul comunei Gura Ocniţei, este un om destoinic, implicat, bun adminstrator, un om cu care am putut discuta pe îndelete despre problemele romilor noştri, despre conduita lor în comunitate, despre tot ceea ce trebuie întreprins pentru rezolvarea tuturor problemelor ce ţin de educaţie, de integrare, de găsirea unor locuri de muncă, de acordarea asistenţei medicale, implicarea membrilor etniei noastre în viaţa culturală a localităţii. Suntem convinşi că, la Gura Ocniţei, lucrurile evoluează într-o direcţie bună”, ne-a precizat Tudorică Răducanu.

ADMINISTRAŢIE

Autorităţile de la Gura Şuţii, acţiuni de prevenţie şi comunicare cu cetăţenii

Publicat

pe

La Gura Șuții, judeţul Dâmboviţa, situația este sub control. Viața decurge în normalitatea impusă de starea de urgență. Primarul comunei, Constantin Dinu, este pe baricade, fiind într-o permanentă conectare cu întreaga comunitate. Edilul şi angajații administrației publice locale țin în permanență legătura cu familiile izolate, cu bătrânii neajutorați.

Și la Gura Șutii sunt destui cei care s-au întors acasă din străinătate. Și, din câte ne-a spus primarul, ar trebui să se mai întoarcă, dar se pare că apelurile lansate de autorități nu prea le mai dau ghes să vină acasă, unde ar intra direct în carantină. La Gura Șuții, sunt acum circa 28 de gospodării izolate. Aproximativ 100 de persoane.

„Oamenii trebuie să vadă în clipele acestea destul de dificile că suntem alături de ei, că le venim în ajutor, asigurându-le, atunci când au nevoie, ceea ce le trebuie vieții de zi cu zi. Este greu. Acestor probleme, dacă va fi necesar, le vom face față, nu ne dăm bătuți. Sunt mulțumit de colaborarea pe care o avem cu Polița. Se patrulează în permanență. Oamenii cunosc că restricțiile de circulație trebuie respectate. Sunt convins că, dacă suntem responsabili și cu ajutorul lui Dumnezeu, vom ieși bine și din această situație”, ne-a precizat Constantin Dinu.

Edilul mai este mulțumit şi de comunicarea pe care o are cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dâmboviţa, care au răspuns prompt la orice solicitare, la orice sfat care li s-a cerut. Dar, nu poate spune același lucru despre toți cei implicați în această bătălie.

„De la județ, până acum, nu ne-a dat nimeni un telefon, să ne întrebe cum ne descurcăm, ce probleme avem. Vorbesc aici de cei care coordonează Comitetul pentru Situații de Urgență. Poate, până la urmă, se va debloca și acest lucru, să nu ne mai simțim singuri în această situație de criză care ne afectează pe toți”, spune primarul de la Gura Șuții.

Autoritățile locale se pregătesc acum pentru cea de-a doua acțiune de dezinfecție pe care o vor desfășura pe întreg teritoriul comunei.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Seară pustie de primăvară…

Publicat

pe

Sâmbătă după-amiază. În miezul primăverii. Un raid la pas prin oraș. Perfect legal. Cu adeverinţa şi declarația în buzunar, iar la gât cu aparatul foto. Pustiu. Ciudat. Trist. Oamenii s-au conformat cerințelor impuse de starea de urgență. Doamne, și cât este de dificil!

Afară pomii sunt încă înfloriți, pasărelele ciripesc vesel, iar tu, ființă umană, care stăpânești lumea asta de mii de ani, stai închis între patru pereți, speriat de un virus, o mașinărie microscopică ce îți poate aduce moartea.

Până mai ieri ne speriam de bombe atomice, nucleare, de cine știe ce arme sofisticate. Când colo, întreaga planetă a fost pusă la respect de ceva nedefinit, apărut din neant și care lovește parcă după un anume calcul. Urmează anumite principii ale selecției, ceea ce nu pare a fi chiar așa de întâmplător.

Çâțiva târgovișteni își plimbau câinii prin parc. Animăluțele – zglobii, vesele, jucăușe. Stăpânii, triști, amărîți… Se aude o sirenă în depărtare. Din apartamente mai răzbate afară câte un râset cald de copil. Alții ascultă muzică. Se aude și televizorul. Dat pe știri.

E prea multă linişte. După, în general vin… furtuni.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT