Școala Gimnazială Corbii Mari implementează proiectul Erasmus + K1 -Dezvoltare prin armonie, care a debutat în septembrie 2018 și se va finaliza în februarie 2020. În cadrul activităților de învățare ale proiectului se remarcă alegerea a trei programe de formare adecvate nevoii identificate- dobandirea unor tehnici moderne pentru gestionarea cazurilor de violență în mediul scolar , a motivării elevilor și a atragerii acestora către studiu, dorind să devenim o scoală care ofera cu adevarat șanse egale tuturor, considerând că niciun elev nu este ”o cauză pierdută” și că, pentru fiecare exista metode adecvate de lucru eficient, cu scopul progresului în raport cu nivelul inițial.
Cadrele didactice sunt cele care trebuie să se schimbe, adaptându-se particularitatilor elevilor, colaborând în realizarea unor strategii și implicându-i în mod real pe parinti.

Activitățile de mobilitate au fost:
Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention, Florenta Italia – decembrie 2018
În cadrul programului de formare cadrele didactice au dobândit tehnici pentru a gestiona comportamentul agresiv în rândul elevilor, care poate inhiba învățarea și crează un mediu nefavorabil în clasă, în detrimentul actului educațional. Profesorii au explorat aspectele „sănătoase” ale conflictului și au învatat strategii care să încurajeze o comunicare mai eficientă și abilități sociale, printr-o serie de activități ușor de adaptat la orice clasă. Cadrele didactice au dobandit o mai mare conștientizare a nevoilor emoționale ale elevilor, a potențialul lor de creștere socială și individuală și au descoperit instrumente și strategii specifice pentru a promova un climat pozitiv în școală și pentru a preveni modelele relaționale distructive.
Family Engagement – Regatul Unit, Tara Galilor, Cardiff, ianuarie 2019
În prima parte a mobilitatii participantii au beneficiat de activitati de initiere în metode de lucru cu parintii, validate in Regatul Unit si scolile din regiunea si orasul Cardiff, iar ulterior a avut loc analiza si observarea bunelor practici si a activităților ce implică familia in scopul realizarii unui mediu primitor la școală. Au fost evidentiate si resursele utile în activitătile comune școală-familie. În ultima parte a mobilitatii s-au construit și adaptat materiale la specificul activitatilor institutiilor participante.

„Cooperative learning”, Centro de Formación e Recursos, Ferrol, Spania – iunie 2019
Programul a fost structurat astfel: introducere în învatarea prin cooperare, obținerea dinamicii coezive a grupului: principii si metode, proiectarea și utilizarea structurilor cooperative, cooperarea în învățare ca un conținut de învățare pentru elevi/profesori și cooperarea pentru ethosului școlii și armoniei între actorii implicati. Participantii au avut oportunitarea de job shadowing pe toată perioada mobilității, realizând cât de important este pentru fiecare elev să se simtă util și competent, să fie parte a echipei, iar activitatea de învățare să aibă drept finalitate un proiect. Considerăm că modelul observant la Ferrol poate fi aplicat și în școala noastra. Am văzut elevi care se bucurau de pauza în afara sălii de clasa/holurilor scolii, indiferent de conditiile meteo, in curtea institutiei, fiecare clasă fiind asistata de cadrul didactic care isi finalizase ora. Încă de la gradiniță fiecare era parte a echipei de 4, iar proiectul era rezultatul muncii tuturor, fiind predat exclusiv când fiecare iși realizase partea sa și exista consens între membrii grupului. Este greu de descris stralucirea din ochii elevilor care își prezentau proiectele. Am remarcat utilizarea larga a tehnologiei (nu au manuale până la clasa a VI-a, în schimb fiecare are tableta/laptopul său), punându-se accent pe capacitatea de a utiliza informația în contexte relevante.
Ca impact al proiectului pe termen mediu anticipăm că elevii îşi vor îmbunătăţi relatiile din scoala (elev-elev, elev-profesor, elev-parinte), vor comunica asertiv si empatic , vor căpăta niveluri crescute de motivație și de încredere in sine, îşi vor lărgi orizonturile, vor deveni mai informaţi în legatură cu alte ţări şi culturile lor, pe baza diseminarii facute de participantii la curs.

În cadrul scolii noastre, în urma implementării activitatilor proiectului va exista o cultură a cooperării, un mediu școlar pozitiv , incluziv si o relatie școală – comunitate, care promovează și încurajează elevii să se exprime și să se dezvolte pe baza abilităților și aptitudinilor fiecaruia.
Ne propunem să realizam patru minighiduri, având ca teme: prevenirea si combatereaa violentei verbale/fizice în mediul scolar, managementul emotiilor si conflictelor, întărirea relatiei scoală-familie-comunitate și învătare prin cooperare, ca rezultate tangibile ale proiectului , acestea reprezentând resurse utile pe care școala noastră le va pune la dispoziția permanentă a cadrelor didactice și le va utiliza în activitățile curente.
Aura Bardes,
Director adjunct,
Coordonator proiect