Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Comuna Gura Ocniţei s-a prins în hora tradiţiilor şi obiceiurilor de toamnă

Publicat

pe

Cavalcada evenimentelor dedicate toamnei, anotimpului rodniciei, la care se adaugă o serie de obiceiuri şi tradiţii locale, ba chiar unele culese de pe alte meridiane, cu scopul de a lumina sufletele oamenilor, de a deschide porţi culturale şi de comnunicare, continuă la Gura Ocniţei.

Edilul comunei, Sorin Vasile Ioniţă, alături de slujitorii culturii şi spiritualităţii din localitate, vorbim aici de bibliotecare, referenţii culturali şi, nu în ultimul rând, de cadrele didactice, care se implică în astfel de activităţi, au reuşit să împlinească acest proiect.

După organizarea cu succes a „Zilei Recoltei” la Săcuieni, a urmat o suită de astfel de reeditări în şcolile şi căminele culturale din comună, în ton cu tradiţia românească, a fost aprins, pe Dealul Cruci, în seara de Sfântul Dumitru, „Focul lui Sumedru”.

Noaptea blândă de toamnă, cu aer proaspăt, cu miros de frunză de nuc şi arome de gutui coapte, a fost viu colorată de glasurile copiilor şi ale tinerilor care s-au adunat în jurul focului. Un ritual străbun al renaşterii, al reînvierii, al ciclurilor vieţii, un simbol al primenirii naturii. S-a cântat, s-au depănat amintiri, poveşti ale locului, bătrânele satului au împărţit mere şi covrigi, iar copiii s-au ospătat cu bezele topite la foc domol.

Şi asta nu a fost totul! A urmat, aseară, „Sărbătoarea dovlecilor luminoşi”, o manifestare care a îmbinat plăcut obiceiurile străbune cu cele ale Hallloweenului, fiindcă, şi noi, românii, de mici, scobeam dovlecii, creeam diferite figurine, apoi introduceam în interor lumânări aprinse şi porneam cu ei pe uliţe.

Copii costumaţi în diferite personaje de poveste, mai haioase sau mai hidoase, mascaţi, dar nelipsindu-le elementul esenţial al evenimentului – dovleacul luminos, au oferit celor prezenţi un adevărat spectacol al bucuriei şi bunei dispoziţii. S-a cântat şi s-a dansat în jurul unui foc de tabără. Evident, primarul Sorin Vasile Ioniţă a fost prezent şi i-a susţinut pe cei mici în activitatea desfăşurată.

„Încă de la preluarea mandatului de primar una dintre priorităţile mele de suflet a fost aceea de a reanima şi reîntregi obiceiurile noastre româneşti, de a retrezi în copiii şi în tinerii din comună, şi nu numai în ei, flacăra tradiţiilor uitate, pe undeva, printr-o ladă prăfuită din pod. Şi, după cum se vede, am reuşit.

În afară de problemele fireşti ce ţin de realizarea unor obiective socio-edilitare, de a păstra în echilibru mersul comunei, trebuie să ne ocupăm şi de culoarea vieţii, de farmecul existenţei, care nu pot fi date decât prin cultură, prin tradiţii, prin socializare şi comunicare continuă.

Sunt mândru că am alături de mine, la Primărie, la căminele culturale, la biblioteci şi în şcoli, oameni destoinici, cu har şi pasiune, care se preocupă în permanenţă de renaşterea spirituală şi culturală a localităţii noastre”, ne-a declarat primarul Sorin Vasile Ioniţă.

ACTUALITATE

Coronavirus România, 28 martie: 1.452 cazuri, 29 decese, 25 de pacienţi în stare gravă

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://www.ziarpiatraneamt.ro/)

Până astăzi, 28 martie 2020, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.452 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), cu 160 mai multe ca ieri. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 13 și 83 de ani. La ATI, în acest moment, sunt internați 34 de pacienți, dintre care 25 în stare gravă – informează Grupul de Comunicare Strategică.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 19.663 de teste, din care 1.277 în unități medicale private. Pe teritoriul României, sunt în carantină instituționalizată 7.801 persoane şi alte 131.367 au fost plasate în izolare la domiciliu.

Citește în continuare

ACTUALITATE

COVID-19: Preşedintele Societăţii de Microbiologie vine cu veşti foarte proaste!

Publicat

pe

dr. Alexandru Rafila (Sursa foto: B1)

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, este sincer și transparent cu noi, aşa cum ar trebui să fie toţi reprezentanţii autorităţilor locale și centrale.

Specialistul ne spune că trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău. Adică, în România, situația se va înrăutăţi. Vom ajunge să avem, în scurt timp, peste 1.000 de cazuri de coronavirus pe zi!

A precizat medicul că, odată cu creşterea capacităţii de testare a cetățenilor, va spori și numărul persoanelor confirmate pozitiv.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT