Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Comuna Gura Ocniţei s-a prins în hora tradiţiilor şi obiceiurilor de toamnă

Publicat

pe

Cavalcada evenimentelor dedicate toamnei, anotimpului rodniciei, la care se adaugă o serie de obiceiuri şi tradiţii locale, ba chiar unele culese de pe alte meridiane, cu scopul de a lumina sufletele oamenilor, de a deschide porţi culturale şi de comnunicare, continuă la Gura Ocniţei.

Edilul comunei, Sorin Vasile Ioniţă, alături de slujitorii culturii şi spiritualităţii din localitate, vorbim aici de bibliotecare, referenţii culturali şi, nu în ultimul rând, de cadrele didactice, care se implică în astfel de activităţi, au reuşit să împlinească acest proiect.

După organizarea cu succes a „Zilei Recoltei” la Săcuieni, a urmat o suită de astfel de reeditări în şcolile şi căminele culturale din comună, în ton cu tradiţia românească, a fost aprins, pe Dealul Cruci, în seara de Sfântul Dumitru, „Focul lui Sumedru”.

Noaptea blândă de toamnă, cu aer proaspăt, cu miros de frunză de nuc şi arome de gutui coapte, a fost viu colorată de glasurile copiilor şi ale tinerilor care s-au adunat în jurul focului. Un ritual străbun al renaşterii, al reînvierii, al ciclurilor vieţii, un simbol al primenirii naturii. S-a cântat, s-au depănat amintiri, poveşti ale locului, bătrânele satului au împărţit mere şi covrigi, iar copiii s-au ospătat cu bezele topite la foc domol.

Şi asta nu a fost totul! A urmat, aseară, „Sărbătoarea dovlecilor luminoşi”, o manifestare care a îmbinat plăcut obiceiurile străbune cu cele ale Hallloweenului, fiindcă, şi noi, românii, de mici, scobeam dovlecii, creeam diferite figurine, apoi introduceam în interor lumânări aprinse şi porneam cu ei pe uliţe.

Copii costumaţi în diferite personaje de poveste, mai haioase sau mai hidoase, mascaţi, dar nelipsindu-le elementul esenţial al evenimentului – dovleacul luminos, au oferit celor prezenţi un adevărat spectacol al bucuriei şi bunei dispoziţii. S-a cântat şi s-a dansat în jurul unui foc de tabără. Evident, primarul Sorin Vasile Ioniţă a fost prezent şi i-a susţinut pe cei mici în activitatea desfăşurată.

„Încă de la preluarea mandatului de primar una dintre priorităţile mele de suflet a fost aceea de a reanima şi reîntregi obiceiurile noastre româneşti, de a retrezi în copiii şi în tinerii din comună, şi nu numai în ei, flacăra tradiţiilor uitate, pe undeva, printr-o ladă prăfuită din pod. Şi, după cum se vede, am reuşit.

În afară de problemele fireşti ce ţin de realizarea unor obiective socio-edilitare, de a păstra în echilibru mersul comunei, trebuie să ne ocupăm şi de culoarea vieţii, de farmecul existenţei, care nu pot fi date decât prin cultură, prin tradiţii, prin socializare şi comunicare continuă.

Sunt mândru că am alături de mine, la Primărie, la căminele culturale, la biblioteci şi în şcoli, oameni destoinici, cu har şi pasiune, care se preocupă în permanenţă de renaşterea spirituală şi culturală a localităţii noastre”, ne-a declarat primarul Sorin Vasile Ioniţă.

ACTUALITATE

PERPLEX. Slujbă de Înviere cu… repetiție!

Publicat

pe

Pandemia, se vede treaba, ne atacă până și sistemele de valori, tradițiile păstrate nealterate sute de ani, în ciuda urgiilor care au trecut peste acest pământ. Gestul Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, de a oficia Sfânta Slujbă de Înviere în această noapte, a fost privit cu reticență de credincioși. Ideea a fost chiar bulversatoare pentru cei care știu că Paștele se cinstește într-o anume zi, bine stabilită, și care nu poate fi clonată așa cum ni se năzare.

Uite că prelatul Teodosie a putut și ne spune și ne dovedește că totul se poate recupera. Numai că hotărârea sa nu a fost primită cu ochii buni de mai marii Patriarhiei Române care s-au dezis de inițiativa arhiepiscopului Teodosie. Noi, credincioșii de rând, ce să mai înțelegem din toată această mistică aiuristică?

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.

Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși.

Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, precizează Patriarhul Română într-un comunicat de presă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul Educației și-a dovedit incompetența și ar trebui să-și dea demisia!

Publicat

pe

Sistemul de învățământ românesc traversează, de două luni de zile, cea mai haotică perioadă din istorie, caracterizată prin bâlbâieli, decizii fără argumente, declarații contradictorii și lipsă de viziune – spune deputata PRO România Oana Vlăducă. Pur și simplu, ministrul Educației, Monica Anisie, și-a dovedit incompetența și ar trebui să-și dea demisia!

Parlamentara de Dâmbovița a punctat și câteva dintre erorile care au dus la compromiterea dreptului la educație în perioada crizei provocate de noul coronavirus:
– Nu au fost comunicate în timp util scenariile și măsurile avute în vedere de minister, în contextul pandemiei de coronavirus;
– Nu au fost comunicate nici măcar acum variantele de metodologii pentru examenele din anii terminali;
– Nu au fost comunicate în timp util procedurile pentru concursurile de titularizare și definitivat;
– Nu au fost comunicate graficul și modalitatea în care se vor da probele de aptitudini pentru admiterea în unitățile de învățământ vocațional;
– Nu au fost comunicate posibile scenarii pentru încheierea anului școlar;
– Nu a fost elaborată o procedură de lucru la domiciliu pentru cadrele didactice, pentru personalul didactic auxiliar, pentru directori, inspectori școlari și pentru personalul nedidactic.
– Nu a fost implementat și actualizat programul Euro 200, astfel încât toți elevii să aibă la dispoziție un computer, laptop sau tabletă pentru continuarea studiilor.
– Nu a existat niciun fel de coerență cu privire la stabilirea unui calendar pentru începutul de an școlar, nici pentru grădinițe și nici pentru școli.

„Pentru toate aceste și pentru multe altele, decența ar obliga la demisie sau demitere. Dacă ar mai fi vreo urmă de decență prin Palatul Victoria…”, a concluzionat Oana Vlăducă – deputat PRO România de Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!