Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Comuna Gura Ocniţei s-a prins în hora tradiţiilor şi obiceiurilor de toamnă

Publicat

pe

Cavalcada evenimentelor dedicate toamnei, anotimpului rodniciei, la care se adaugă o serie de obiceiuri şi tradiţii locale, ba chiar unele culese de pe alte meridiane, cu scopul de a lumina sufletele oamenilor, de a deschide porţi culturale şi de comnunicare, continuă la Gura Ocniţei.

Edilul comunei, Sorin Vasile Ioniţă, alături de slujitorii culturii şi spiritualităţii din localitate, vorbim aici de bibliotecare, referenţii culturali şi, nu în ultimul rând, de cadrele didactice, care se implică în astfel de activităţi, au reuşit să împlinească acest proiect.

După organizarea cu succes a „Zilei Recoltei” la Săcuieni, a urmat o suită de astfel de reeditări în şcolile şi căminele culturale din comună, în ton cu tradiţia românească, a fost aprins, pe Dealul Cruci, în seara de Sfântul Dumitru, „Focul lui Sumedru”.

Noaptea blândă de toamnă, cu aer proaspăt, cu miros de frunză de nuc şi arome de gutui coapte, a fost viu colorată de glasurile copiilor şi ale tinerilor care s-au adunat în jurul focului. Un ritual străbun al renaşterii, al reînvierii, al ciclurilor vieţii, un simbol al primenirii naturii. S-a cântat, s-au depănat amintiri, poveşti ale locului, bătrânele satului au împărţit mere şi covrigi, iar copiii s-au ospătat cu bezele topite la foc domol.

Şi asta nu a fost totul! A urmat, aseară, „Sărbătoarea dovlecilor luminoşi”, o manifestare care a îmbinat plăcut obiceiurile străbune cu cele ale Hallloweenului, fiindcă, şi noi, românii, de mici, scobeam dovlecii, creeam diferite figurine, apoi introduceam în interor lumânări aprinse şi porneam cu ei pe uliţe.

Copii costumaţi în diferite personaje de poveste, mai haioase sau mai hidoase, mascaţi, dar nelipsindu-le elementul esenţial al evenimentului – dovleacul luminos, au oferit celor prezenţi un adevărat spectacol al bucuriei şi bunei dispoziţii. S-a cântat şi s-a dansat în jurul unui foc de tabără. Evident, primarul Sorin Vasile Ioniţă a fost prezent şi i-a susţinut pe cei mici în activitatea desfăşurată.

„Încă de la preluarea mandatului de primar una dintre priorităţile mele de suflet a fost aceea de a reanima şi reîntregi obiceiurile noastre româneşti, de a retrezi în copiii şi în tinerii din comună, şi nu numai în ei, flacăra tradiţiilor uitate, pe undeva, printr-o ladă prăfuită din pod. Şi, după cum se vede, am reuşit.

În afară de problemele fireşti ce ţin de realizarea unor obiective socio-edilitare, de a păstra în echilibru mersul comunei, trebuie să ne ocupăm şi de culoarea vieţii, de farmecul existenţei, care nu pot fi date decât prin cultură, prin tradiţii, prin socializare şi comunicare continuă.

Sunt mândru că am alături de mine, la Primărie, la căminele culturale, la biblioteci şi în şcoli, oameni destoinici, cu har şi pasiune, care se preocupă în permanenţă de renaşterea spirituală şi culturală a localităţii noastre”, ne-a declarat primarul Sorin Vasile Ioniţă.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Parlamentul European, vot final pentru Brexit

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://briefingsforbrexit.com)

Miercuri – 29 ianuarie 2020, de la ora 18:00 (19:00 în românia) deputaţii europeni urmează să aprobe Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Votul are loc după finalizarea procesului de ratificare în Regatul Unit și după avizul favorabil dat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri constituționale din PE.

Pentru a intra în vigoare, Acordul de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie aprobat de către Parlamentul European cu majoritatea simplă a voturilor exprimate, înainte de a fi supus unui vot final (cu majoritate calificată) în Consiliu.

La dezbaterea cu liderii grupurilor politice, care va avea loc înaintea votului, sunt aşteptaţi să participe Ursula von der Leyen – președinta Comisiei Europene, Charles Michel – președintele Consiliului European, Maroš Šefčovič – vicepreședintele Comisiei Europene și Michel Barnier – negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

Citește în continuare

ACTUALITATE

70.000 lei lunar, cea mai mare pensie specială în România!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: libertatea.ro)

Într-un stat de drept, într-o țară în care toate valorile sunt respectate, pensiile speciale reprezintă o adevărată mizerie, o discriminare crasa față de omul de rând.

Deputatul PNL Florin Roman a dezvăluit care este cuantumul celei mai mari pensii speciale din România. Suma primită lunar de un fost comandant de penitenciar se ridică la 70.000 de lei! Asta în condițiile în care, oameni buni, sunt români care trăiesc cu doar 700 de lei pe lună!

Eliminarea acestor gheşefturi bugetare nu este un moft, ci o necesitate urgentă, un mod prin care guvernanții, indiferent cine sunt ei, demonstrează că au respect faţă de milioanele de români care nu pricep cum s-a ajuns la asemenea derapaje discriminatorii!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT