Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Comuna Gura Ocniţei s-a prins în hora tradiţiilor şi obiceiurilor de toamnă

Publicat

pe

Cavalcada evenimentelor dedicate toamnei, anotimpului rodniciei, la care se adaugă o serie de obiceiuri şi tradiţii locale, ba chiar unele culese de pe alte meridiane, cu scopul de a lumina sufletele oamenilor, de a deschide porţi culturale şi de comnunicare, continuă la Gura Ocniţei.

Edilul comunei, Sorin Vasile Ioniţă, alături de slujitorii culturii şi spiritualităţii din localitate, vorbim aici de bibliotecare, referenţii culturali şi, nu în ultimul rând, de cadrele didactice, care se implică în astfel de activităţi, au reuşit să împlinească acest proiect.

După organizarea cu succes a „Zilei Recoltei” la Săcuieni, a urmat o suită de astfel de reeditări în şcolile şi căminele culturale din comună, în ton cu tradiţia românească, a fost aprins, pe Dealul Cruci, în seara de Sfântul Dumitru, „Focul lui Sumedru”.

Noaptea blândă de toamnă, cu aer proaspăt, cu miros de frunză de nuc şi arome de gutui coapte, a fost viu colorată de glasurile copiilor şi ale tinerilor care s-au adunat în jurul focului. Un ritual străbun al renaşterii, al reînvierii, al ciclurilor vieţii, un simbol al primenirii naturii. S-a cântat, s-au depănat amintiri, poveşti ale locului, bătrânele satului au împărţit mere şi covrigi, iar copiii s-au ospătat cu bezele topite la foc domol.

Şi asta nu a fost totul! A urmat, aseară, „Sărbătoarea dovlecilor luminoşi”, o manifestare care a îmbinat plăcut obiceiurile străbune cu cele ale Hallloweenului, fiindcă, şi noi, românii, de mici, scobeam dovlecii, creeam diferite figurine, apoi introduceam în interor lumânări aprinse şi porneam cu ei pe uliţe.

Copii costumaţi în diferite personaje de poveste, mai haioase sau mai hidoase, mascaţi, dar nelipsindu-le elementul esenţial al evenimentului – dovleacul luminos, au oferit celor prezenţi un adevărat spectacol al bucuriei şi bunei dispoziţii. S-a cântat şi s-a dansat în jurul unui foc de tabără. Evident, primarul Sorin Vasile Ioniţă a fost prezent şi i-a susţinut pe cei mici în activitatea desfăşurată.

„Încă de la preluarea mandatului de primar una dintre priorităţile mele de suflet a fost aceea de a reanima şi reîntregi obiceiurile noastre româneşti, de a retrezi în copiii şi în tinerii din comună, şi nu numai în ei, flacăra tradiţiilor uitate, pe undeva, printr-o ladă prăfuită din pod. Şi, după cum se vede, am reuşit.

În afară de problemele fireşti ce ţin de realizarea unor obiective socio-edilitare, de a păstra în echilibru mersul comunei, trebuie să ne ocupăm şi de culoarea vieţii, de farmecul existenţei, care nu pot fi date decât prin cultură, prin tradiţii, prin socializare şi comunicare continuă.

Sunt mândru că am alături de mine, la Primărie, la căminele culturale, la biblioteci şi în şcoli, oameni destoinici, cu har şi pasiune, care se preocupă în permanenţă de renaşterea spirituală şi culturală a localităţii noastre”, ne-a declarat primarul Sorin Vasile Ioniţă.

ACTUALITATE

3 morţi şi 17 persoane în spital, după o acţiune de deratizare în blocul de garsoniere!

Publicat

pe

Sursa foto: Adevărul

Tragedie într-un bloc de locuinţe din Timişoara! Un copil de nouă zile, unul de trei ani şi mama acestuia, în vârstă de 29 de ani, au murit, iar locatarii suspectează că de vină este acţiunea de deratizare şi dezinsecţie efectuată săptămâna trecută.

Potrivit ISU Timiş, în acest moment, sunt internaţi în spital nouă copii şi opt adulţi. Autorităţile au decis evacuarea întregului imobil, respectiv 200 de garsoniere, şi evaluarea medicală a tuturor persoanelor – scrie Adevărul. Ancheta este în plină desfăşurare.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Comandantul Poliţiei Dâmboviţa, comisarul şef Sorin Păun, s-a pensionat!

Publicat

pe

Am aflat pe surse că, de astăzi, comisarul şef Sorin Păun, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, a intrat în rândul pensionarilor. Nu putem decât să îi urăm pe această cale, după o activitate lungă şi densă în slujba legii, sănătate şi putere de muncă în continuare!

Comisarul şef Sorin Păun are 49 de ani şi lucrează în Poliţia Română din 1994, când a absolvit Academia de Poliţie Alexandru Iona Cuza Bucureşti. A fost şef de birou, şef al Poliţiei Pucioasa, şef al Poliţiei Găeşti, adjunct al inspectorului şef al IPJ Dâmboviţa. În martie 2019 a fost împuternicit şef al IPJ Dâmboviţa.

Citește în continuare

Promovare electorală

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web