Connect with us

POLITIC

Semnale de revoltă din sânul PSD: „Chiar vreţi să ieşim pe uşa din dos a istoriei”?

Publicat

pe

Gabriela Firea - Radu Popa - Monica Ilie

Vin semnale de revoltă din sânul PSD, urmare rezultatului catastrofal pe care l-a înregistrat cel mai mare partid din România la alegerile prezidenţiale din acest an. Lideri, vectori de imagine importanţi, au scos capul, spunând curajos că este nevoie de o insurecţie în PSD, de reîntronare a valorilor, a oamenilor capabili, responsabili, dornici de a reda formaţiunii social-democrate imaginea şi simpatia pierdute încă de pe vremea lui Dragnea.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a dat tonul schimbării, necesităţii unei recalibrări a partidului. Firea, unul dintre semnatarii scrisorii prin care se cerea retragerea lui Dragnea din fruntea partidului, critică drumul ciudat, nesigur, ocult pe care a păşit PSD prin introducerea în forurile de conducere, pe uşile din dos, fără ştirea armatei social-democrate, a unor indivizi dubioşi care, prin simpla lor prezenţă, strică irecuperabil imaginea partidului.

„Pentru copiii acestei ţări care merită mai mult de la politicieni, îmi voi asuma toate riscurile, consecintele si nu voi accepta compromisuri. Greselile si compromisurile i-au determinat pe romani sa aleaga intr-un numar atat de mare raul cel mai mic. Ma doare, dar ii inteleg perfect!

Asa cum am ramas doar sase in picioare, din cei 25 de semnatari ai scrisorii prin care ii solicitam dlui Dragnea sa se retraga de la conducerea PSD, pentru ca incepuse sa ne faca foarte mult rau – si in primul rand romanilor – cu toate pedepsele pe care le-am primit fiecare in parte, asa si acum vreau sa ma delimitez printre primii in mod public fata de nesocotirea opiniei majoritatii covarsitoare a romanilor si a colegilor din partid, prin impunerea intrarii in CEX, fara votul explicit al nostru, a unor persoane, pe motiv ca acum nu mai conduc partide ci… sindicate.

Resping ferm ideea ca as fi stiut asa ceva, ca as fi fost de acord! Eram in primul rand la CEX, in campania electorala, cand ni s-a cerut votul pentru colaborarea cu cateva sindicate. Propunere votata in unanimitate. Nu s-a citit numele presedintilor acelor sindicate – unele de care nu am auzit in viata mea – nu s-a precizat ca devin automat vicepresedinti ai PSD si ca au drept de vot in BPN si CEX, ca si cum ar fi fost votati in Congres de catre delegatii din toata tara.

Sunt dezamagita ca incepem analiza prabusirii noastre cu un astfel de gest sfidator. Nu ne putem reforma si relua legatura cu simpatizantii nostri printr-o minciuna. Aud ca si alte persoane controversate se lipesc acum, in inghesuiala si nebagare de seama, de noi. Probabil vor sa ne ingroape definitiv! Ma delimitez categoric! Doamne, chiar vreti sa iesim pe usa din dos a istoriei”, a scris Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.

Fostul deputat Radu Popa, responsabil cu comunicarea în organizaţia PSD Dâmboviţa, nominalizare venită totuşi cam târziu, de asemenea, critică conducerea PSD, modul absurd în care au interpretat rezultatul alegerilor Viorica Dăncilă şi Mihai Fifor. În opinia curajoasă a lui Radu Popa toată garnitura de conducere a partidului trebuie schimbată. Este clar că, indirect, în acest calcul, intră şi Rovana Plumb, preşedinta PSD Dâmboviţa.

„Iluzionismul a câștigat aseară o nouă ramură: iluzionismul politic. După cel mai mare dezastru politic din istoria PSD, Viorica Dăncilă și Mihai Fifor au ieșit să vorbească despre «recâștigarea bazinului electoral». În realitate, cu actuala echipă de conducere, DANCILA-FIFOR-ORLANDO TEODOROVICI, PSD a pierdut alegerile europarlamentare tot cu un minim istoric, a pierdut guvernarea și ieri a desăvârșit dezastrul, pierzând 2,2 milioane de voturi față de prezidențialele din 2014.

Cauzele sunt multiple, dar principalele vulnerabilități țin de anvergura intelectuală a celor care și-au asumat conducerea, de istoricul lor politic, lipsit de rezultate notabile, și de absența unor strategii conforme cu dinamica politică a perioadei.

Ca să salveze alegerile locale, PSD trebuie să schimbe urgent toată garnitura centrală de lideri, să dea strategia partidului pe mâna unei echipe care și-a consolidat reputația în victorii și în lucrări de specialitate, să promoveze în comunicarea publică figuri noi, oameni de partid care să corespundă așteptărilor votantului din 2019/2020. Vezi de ce a urcat Iohannis de la 37 la 67, în doar doi ani și de ce USR s-a consolidat.

Apoi, e necesar să promoveze în conducere oameni care să aibă greutate proprie, persoane care, prin prezența lor în scaune, să dea greutate funcției și nu funcția să le dea greutate lor. Fiecare categorie socială trebuie să aibă, în conducerea centrală a oricărui partid politic, un corespondent asumat și recunoscut de breaslă. În absența acestor curele de transmisie cu societatea, partidele sunt simple găști care slujesc interese minore.

Actuala conducere ar trebui să meargă în organizații, să se implice în munca de partid și, eventual, să candideze la alegerile locale. E un mod de validare politică prin care și ei să își sudeze celebritatea în bătălii uninominale. Altfel, alegerile locale vor betona definitv percepția transformată în credință a faptului că PSD e mort”, a scris Radu Popa.

Monica Ilie, viceprimar al municipiului Târgovişte, fost purtător de cuvânt al organizaţiei PSD Dâmboviţa, schimbată din această poziţie imediat ce la putere a venit Rovana Plumb, a luat o poziţie curajoasă. Practic, a dat tonul, alături de Radu Popa, asupra necesităţii reformării PSD!

„De astăzi, România are un nou președinte. De fapt, un nou fost președinte. Așa cum este elegant și firesc, merită felicitări pentru victoria obținută, felicitări la care se adaugă așteptările noastre, ale tuturor românilor, cu atât mai mult cu cât activitatea pe care a desfășurat-o în ultimii cinci ani nu este o carte de vizită care să îl recomande ca un militant pentru modernizarea și dezvoltarea României.

Imi doresc de la președintele țării mele să renunțe la divizarea românilor în «buni» și «răi», în «destepți» și «proști», în «pesediști» și restul, în «ai mei» și ceilalți. Îmi doresc să renunțe la discursul, de multe ori extremist, încărcat de ură și să dovedească faptul că este capabil să ofere un proiect de țară care să aibă obiective mai îndrăznețe decât cea «mai mare realizare» a primului mandat, aceea a «înlocuirii puterii pesediste», un proiect care să nu răspundă unor jocuri străine de interesul național. Dar, ca orice bun român, îi acord încrederea reținută, specifică celui care nu l-a votat, dar care acceptă, fără tăgadă, puterea votului democratic.

În ceea ce privește Partidul Social Democrat, din care fac parte, a obținut, fără a ne feri de cuvinte, o înfrângere care ar putea fi catastrofală, dacă nu privim cu atenție și cu responsabilitate în jur, dacă nu identificăm cu sinceritate cauzele și dacă nu luăm măsuri serioase care să depășească interesul personal al unora dintre noi. Se impune o analiză rațională și pertinentă care să cuprindă întreg partidul, de la cele mai mici organizații până la conducerea centrală. Valul de ură pe care l-a atras PSD este o urmare a faptului că nu s-a înțeles că mesajele transmise trebuie calibrate la nevoile actuale ale societății românești, sau că este nevoie de o generație nouă de lideri, de oameni care să nu aibă în spate acțiuni care pot fi valorificate negativ și apoi decontare de întreg partidul, astfel încât să nu mai conteze realizările deloc de neglijat. Din păcate, acum am cules roadele ultimilor câțiva ani de politică social-democrată dominată de orgolii personale, de calcule meschine și de acceptarea tacită a unor decizii cu care mulți nu eram de acord. Ar fi cazul ca, în Partidul Social Democrat, demisia de onoare să fie acum un act de responsabilitate.

Cu toate aceasta, este evident că în PSD sunt enorm de mulți oameni implicați, demni, deștepți, muncitori care își fac treaba cu devotament și cu bună credință, oameni preocupați de binele comunităților pe care le reprezintă. Fără niciun fel de reținere, dau exemplul cel mai la îndemână, al municipiului Târgoviște, unde administrația «pesedistă» a schimbat considerabil fața orașului, unde se derulează proiecte majore menite să ofere târgoviștenilor standarde europene de viață. Administrațiile locale au nevoie de susținerea centrală, iar Partidul Social Democrat a demonstrat că știe să guverneze în interesul românilor și este păcat ca problemele interne, cronicizate, să constituie o piedică, de aceea este imperios necesar să se reformeze.

Îmi doresc enorm ca guvernul condus de PNL să nu instaureze o nouă epocă a austerității, care să afecteze administrațiile locale, iar propaganda «teoriei găurii» să rămână doar o declarație belicoasă și noii miniștrii să dea dovadă de competență și responsabilitate”, a scris Monica Ilie pe pagina sa de Facebook.

POLITIC

Senatorul Titus Corlăţean, vorbitor principal la Conferința „Black Sea and Balkans Security Forum”

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean a participat zilele trecute, în calitate de „keynote speaker”, la conferința internațională cu tema „Black Sea and Balkans Security Forum”, organizată la București de către New Strategy Center.

După cum a precizat președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, acest eveniment s-a bucurat de o participare de înalt nivel, cu vorbitori civili și militari din România, Statele Unite ale Americii și state europene, inclusiv Republica Moldova.

„Am fost invitat să iau cuvântul la panelul moderat de generalul de 4 stele Daniel Petrescu, până recent Șeful Statului Major al Apărării, cu titlul: „Politicile NATO și Statelor Unite în regiunea Mării Negre. De la gestiunea pe termen scurt a crizelor la o viziune pe termen lung”.

Mi-a făcut plăcere să îl reîntâlnesc, de asemenea în calitate de vorbitor principal în aceeași secțiune, pe generalul american Philip Breedlove, fostul Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR NATO), pe care l-am primit la București la 30 ianuarie 2014, atunci când eram ministru de externe. Ca o scurtă paranteză, evaluările părții române de la acel moment privind riscurile de securitate în regiunea Mării Negre, care puteau fi generate de conduita agresivă a Rusiei, au fost confirmate foarte rapid, după câteva săptămâni și continuă să fie confirmate și în prezent.

Onorat să fi fost coleg în panelul menționat și cu directorul Direcției Politici de Securitate din NATO și respectiv un fost ministru al Apărării din Bulgaria”, a precizat senatorul Titus Corlățean.

Concluzia demnitarului român după consumarea acestei conferințe a fost aceea că reprezentanții României au promovat într-un mod profesionist și cu succes interesele de securitate în regiune ale țării noastre alături de ceilalți aliați.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Carmen Holban, deputat: Angiograful va fi de un real ajutor pacienților, dar și medicilor de la Spitalul Județean din Târgoviște

Publicat

pe

Carmen Holban, deputat de Dâmbovița, ca persoană legată profesional de sistemul sanitar, consideră că extinderea Secției Cardiologie de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște cu un corp nou de clădire, recent inaugurată, și dotarea acesteia cu un aparat angiograf de ultimă generație este cea mai importantă investiție din 2024, când vine vorba de sănătatea dâmbovițenilor.

„Acest echipament medical va fi de un real ajutor atât pacienților, cât și specialiștilor Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. De apreciat este și faptul că sumele necesare construirii clădirii și achiziției angiografului au fost asigurate de administrația județeană, valoarea totală a proiectului depășind 16.000.000 de lei. Este una dintre cele mai bune investiții din sistemul sanitar dâmbovițean, realizate de Consiliul Județean Dâmbovița condus de Corneliu Ștefan”, spune Carmen Holban – deputat.

De asemenea, parlamentara felicită administrația județeană pentru celelalte proiecte mari pe care le implementează la Spitalul Județean, respectiv: extinderea UPU și construirea unui imobil nou pentru ambulatoriul de specialitate (Policlinică). Va urma reabilitarea pavilionului administrativ, o parcare supraterane și, cel mai mare proiect – în valoare de peste 35 de milioane de euro, pentru care au promis sprijin premierul Ciocalu și ministrul Rafila, ridicarea de la zero a unui Spital de Pediatrie, pe locația unde a funcționat Secția Boli Infecțioase, în zona centrală a municipiului Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite