Connect with us

POLITIC

Semnale de revoltă din sânul PSD: „Chiar vreţi să ieşim pe uşa din dos a istoriei”?

Publicat

pe

Gabriela Firea - Radu Popa - Monica Ilie

Vin semnale de revoltă din sânul PSD, urmare rezultatului catastrofal pe care l-a înregistrat cel mai mare partid din România la alegerile prezidenţiale din acest an. Lideri, vectori de imagine importanţi, au scos capul, spunând curajos că este nevoie de o insurecţie în PSD, de reîntronare a valorilor, a oamenilor capabili, responsabili, dornici de a reda formaţiunii social-democrate imaginea şi simpatia pierdute încă de pe vremea lui Dragnea.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a dat tonul schimbării, necesităţii unei recalibrări a partidului. Firea, unul dintre semnatarii scrisorii prin care se cerea retragerea lui Dragnea din fruntea partidului, critică drumul ciudat, nesigur, ocult pe care a păşit PSD prin introducerea în forurile de conducere, pe uşile din dos, fără ştirea armatei social-democrate, a unor indivizi dubioşi care, prin simpla lor prezenţă, strică irecuperabil imaginea partidului.

„Pentru copiii acestei ţări care merită mai mult de la politicieni, îmi voi asuma toate riscurile, consecintele si nu voi accepta compromisuri. Greselile si compromisurile i-au determinat pe romani sa aleaga intr-un numar atat de mare raul cel mai mic. Ma doare, dar ii inteleg perfect!

Asa cum am ramas doar sase in picioare, din cei 25 de semnatari ai scrisorii prin care ii solicitam dlui Dragnea sa se retraga de la conducerea PSD, pentru ca incepuse sa ne faca foarte mult rau – si in primul rand romanilor – cu toate pedepsele pe care le-am primit fiecare in parte, asa si acum vreau sa ma delimitez printre primii in mod public fata de nesocotirea opiniei majoritatii covarsitoare a romanilor si a colegilor din partid, prin impunerea intrarii in CEX, fara votul explicit al nostru, a unor persoane, pe motiv ca acum nu mai conduc partide ci… sindicate.

Resping ferm ideea ca as fi stiut asa ceva, ca as fi fost de acord! Eram in primul rand la CEX, in campania electorala, cand ni s-a cerut votul pentru colaborarea cu cateva sindicate. Propunere votata in unanimitate. Nu s-a citit numele presedintilor acelor sindicate – unele de care nu am auzit in viata mea – nu s-a precizat ca devin automat vicepresedinti ai PSD si ca au drept de vot in BPN si CEX, ca si cum ar fi fost votati in Congres de catre delegatii din toata tara.

Sunt dezamagita ca incepem analiza prabusirii noastre cu un astfel de gest sfidator. Nu ne putem reforma si relua legatura cu simpatizantii nostri printr-o minciuna. Aud ca si alte persoane controversate se lipesc acum, in inghesuiala si nebagare de seama, de noi. Probabil vor sa ne ingroape definitiv! Ma delimitez categoric! Doamne, chiar vreti sa iesim pe usa din dos a istoriei”, a scris Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.

Fostul deputat Radu Popa, responsabil cu comunicarea în organizaţia PSD Dâmboviţa, nominalizare venită totuşi cam târziu, de asemenea, critică conducerea PSD, modul absurd în care au interpretat rezultatul alegerilor Viorica Dăncilă şi Mihai Fifor. În opinia curajoasă a lui Radu Popa toată garnitura de conducere a partidului trebuie schimbată. Este clar că, indirect, în acest calcul, intră şi Rovana Plumb, preşedinta PSD Dâmboviţa.

„Iluzionismul a câștigat aseară o nouă ramură: iluzionismul politic. După cel mai mare dezastru politic din istoria PSD, Viorica Dăncilă și Mihai Fifor au ieșit să vorbească despre «recâștigarea bazinului electoral». În realitate, cu actuala echipă de conducere, DANCILA-FIFOR-ORLANDO TEODOROVICI, PSD a pierdut alegerile europarlamentare tot cu un minim istoric, a pierdut guvernarea și ieri a desăvârșit dezastrul, pierzând 2,2 milioane de voturi față de prezidențialele din 2014.

Cauzele sunt multiple, dar principalele vulnerabilități țin de anvergura intelectuală a celor care și-au asumat conducerea, de istoricul lor politic, lipsit de rezultate notabile, și de absența unor strategii conforme cu dinamica politică a perioadei.

Ca să salveze alegerile locale, PSD trebuie să schimbe urgent toată garnitura centrală de lideri, să dea strategia partidului pe mâna unei echipe care și-a consolidat reputația în victorii și în lucrări de specialitate, să promoveze în comunicarea publică figuri noi, oameni de partid care să corespundă așteptărilor votantului din 2019/2020. Vezi de ce a urcat Iohannis de la 37 la 67, în doar doi ani și de ce USR s-a consolidat.

Apoi, e necesar să promoveze în conducere oameni care să aibă greutate proprie, persoane care, prin prezența lor în scaune, să dea greutate funcției și nu funcția să le dea greutate lor. Fiecare categorie socială trebuie să aibă, în conducerea centrală a oricărui partid politic, un corespondent asumat și recunoscut de breaslă. În absența acestor curele de transmisie cu societatea, partidele sunt simple găști care slujesc interese minore.

Actuala conducere ar trebui să meargă în organizații, să se implice în munca de partid și, eventual, să candideze la alegerile locale. E un mod de validare politică prin care și ei să își sudeze celebritatea în bătălii uninominale. Altfel, alegerile locale vor betona definitv percepția transformată în credință a faptului că PSD e mort”, a scris Radu Popa.

Monica Ilie, viceprimar al municipiului Târgovişte, fost purtător de cuvânt al organizaţiei PSD Dâmboviţa, schimbată din această poziţie imediat ce la putere a venit Rovana Plumb, a luat o poziţie curajoasă. Practic, a dat tonul, alături de Radu Popa, asupra necesităţii reformării PSD!

„De astăzi, România are un nou președinte. De fapt, un nou fost președinte. Așa cum este elegant și firesc, merită felicitări pentru victoria obținută, felicitări la care se adaugă așteptările noastre, ale tuturor românilor, cu atât mai mult cu cât activitatea pe care a desfășurat-o în ultimii cinci ani nu este o carte de vizită care să îl recomande ca un militant pentru modernizarea și dezvoltarea României.

Imi doresc de la președintele țării mele să renunțe la divizarea românilor în «buni» și «răi», în «destepți» și «proști», în «pesediști» și restul, în «ai mei» și ceilalți. Îmi doresc să renunțe la discursul, de multe ori extremist, încărcat de ură și să dovedească faptul că este capabil să ofere un proiect de țară care să aibă obiective mai îndrăznețe decât cea «mai mare realizare» a primului mandat, aceea a «înlocuirii puterii pesediste», un proiect care să nu răspundă unor jocuri străine de interesul național. Dar, ca orice bun român, îi acord încrederea reținută, specifică celui care nu l-a votat, dar care acceptă, fără tăgadă, puterea votului democratic.

În ceea ce privește Partidul Social Democrat, din care fac parte, a obținut, fără a ne feri de cuvinte, o înfrângere care ar putea fi catastrofală, dacă nu privim cu atenție și cu responsabilitate în jur, dacă nu identificăm cu sinceritate cauzele și dacă nu luăm măsuri serioase care să depășească interesul personal al unora dintre noi. Se impune o analiză rațională și pertinentă care să cuprindă întreg partidul, de la cele mai mici organizații până la conducerea centrală. Valul de ură pe care l-a atras PSD este o urmare a faptului că nu s-a înțeles că mesajele transmise trebuie calibrate la nevoile actuale ale societății românești, sau că este nevoie de o generație nouă de lideri, de oameni care să nu aibă în spate acțiuni care pot fi valorificate negativ și apoi decontare de întreg partidul, astfel încât să nu mai conteze realizările deloc de neglijat. Din păcate, acum am cules roadele ultimilor câțiva ani de politică social-democrată dominată de orgolii personale, de calcule meschine și de acceptarea tacită a unor decizii cu care mulți nu eram de acord. Ar fi cazul ca, în Partidul Social Democrat, demisia de onoare să fie acum un act de responsabilitate.

Cu toate aceasta, este evident că în PSD sunt enorm de mulți oameni implicați, demni, deștepți, muncitori care își fac treaba cu devotament și cu bună credință, oameni preocupați de binele comunităților pe care le reprezintă. Fără niciun fel de reținere, dau exemplul cel mai la îndemână, al municipiului Târgoviște, unde administrația «pesedistă» a schimbat considerabil fața orașului, unde se derulează proiecte majore menite să ofere târgoviștenilor standarde europene de viață. Administrațiile locale au nevoie de susținerea centrală, iar Partidul Social Democrat a demonstrat că știe să guverneze în interesul românilor și este păcat ca problemele interne, cronicizate, să constituie o piedică, de aceea este imperios necesar să se reformeze.

Îmi doresc enorm ca guvernul condus de PNL să nu instaureze o nouă epocă a austerității, care să afecteze administrațiile locale, iar propaganda «teoriei găurii» să rămână doar o declarație belicoasă și noii miniștrii să dea dovadă de competență și responsabilitate”, a scris Monica Ilie pe pagina sa de Facebook.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

PERPLEX. Madam Chichirău, de la USR PLUS, în ciorapi la Parlament!

Publicat

pe

Deputata USR PLUS de Iași Cosette Chichirău merge neabătut pe drumul creat de aceste formațiuni politice, acela de a ieși în evidență prin lucruri anormale. Sunt doar ei și atât. Restul contează mai puțin.

De pildă, parlamentara Chichirău, crezându-se probabil la prășit porumbul nu în înaltul for legislativ al țării, s-a descălțat de opincuțe. Era mai confortabil. Și asta pare a fi o atitudine neomarxistă țopârlănească. Evident, imaginea cu pricina a ajuns pe rețelele de socializare, fiecare comentând în fel și chip mesajul care răzbatea din respectiva fotografie.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Cosmin Tătulescu este noul președinte interimar PRO România Târgovişte

Publicat

pe

Cosmin Celestin Stejerel Tătulescu, de profesie inginer, a fost desemnat, aseară – 12 mai 2021, președinte interimar al PRO România Târgovişte. Spune că își asumă cu onoare responsabilitatea de a reconstrui cea mai importantă organizație a partidului în plan județean și să o pregătească pentru anul electoral 2024.

Având în vedere noua postură, Tătulescu a început să analizeze în detaliu activitatea administrației publice locale. Și s-a oprit în prima fază asupra cifrelor din execuția bugetară și din proiectul de buget aferent anul 2021, așa cum au fost afișate pe site. Și a ajuns la concluzia că, în lipsa unor rectificări bugetare, Primăria Târgoviște riscă să intre în blocaj financiar, având în vedere că avea, la data de 31 martie 2021, plăți restante în valoare de 31 de milioane de lei.

„Spre exemplu, mă întreb cum va putea să funcționeze Direcția de Salubritate cu un buget pentru salarii de 8.934 de mii de lei, având în vedere că, în anul 2020, plățile cu salariile au fost în valoare de 10.905 de mii de lei.

De asemenea, pentru întreținerea străzilor, trotuarelor și a marcajelor, a fost alocată suma de 2.500 de mii de lei, în condițiile în care, anii trecuți, reparațiile curente au fost de aproximativ 60.000 de mii de lei. (…)

La ora actuală, Primăria Târgoviște plătește peste 50 de miliarde de lei pe an, atenție, doar dobânzi la creditele pe care le-a angajat. Suma este una uriașă”, a punctat Cosmin Tătulescu.

Noul lider al PRO România Târgovişte și-a propus să vină periodic în fața jurnaliștilor pentru a dezbate problemele Primăriei, astfel încât opinia publică să fie informată corect.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT