Connect with us

ACTUALITATE

Muzeul Comunismului de la Târgovişte, un loc unde bântuie fantomele şi musai trebuie să-ţi zburde imaginaţia!

Publicat

pe

Anul acesta, sărbătorim 30 de ani de la ceea ce se cheamă Revoluţia din Decembrie 89. Sau lovitură de stat, ce mai contează… Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost prinşi şi executaţi la Târgovişte, pe caldarâmul de la UM O1417, chiar în ziua de Crăciun. Şi astfel, vechea Cetate de Scaun a Ţării Românesti a intrat în istoria tenebroasă, plină de necunoscute a evenimentelor din Decembrie 89.

Pentru a marca momentul, actul revoluţionaro-militar săvârşit la Târgovişte, autorităţile judeţene au pus bazele unui muzeu al comunismului în fosta cazarmă militară desfiinţată câţiva ani mai târziu, sub forma unei expoziţii permanente intitulată „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi la sfârşitului regimului totalitar din România”.

Ne aşteptam ca, la 30 de ani de la momentul Decembrie 89, când ţara a pornit, voit sau nevoit, pe un drum al normalităţii, al libertăţii şi al democraţiei, la început originale, apoi mergând în ton cu normele vestului, să vedem un muzeu ca lumea, aşa cum scrie la carte, atractiv. De unde! În afară de ziduri goale, camere dezbrăcate şi sinistre, având ca mobilier câteva scaune, mese sau paturi militare, nu găsim nimic altceva.

Ne aşteptam ca un asemenea spaţiu să fie altfel. Să vezi în acest muzeu scene despre ce s-a petrecut în decembrie 89, pata acelor timpuri. Scene, cu manechine, eventual figuri din ceară, cu personajele acelor zile, cu completul de judecată, cu cei doi dictatori, cu ofiţeri, militari. Să fie surprins momentul execuţiei, scene de presupus dialog, consultul medical al lui Ceauşescu, execuţia la zidul care, spun unii, de atunci este tot timpul umed, de parcă plânge… Un asemenea loc trebuia realizat îndrăzneţ, chiar dur la nevoie, să ne arată istoria crudă a acelor zile, să aducă anual zeci de mii de turişti interesaţi de Revoluţia din Decembrie 89…

Am întâlnit străini, oameni veniţi de departe în Târgovişte special pentru a vedea locul unde a fost judecat şi executat Nicolae Ceauşescu. Au plecat dezamăgiţi, spunând că se aşteptau la altceva, să vadă mai multe elemente, mărturii şi dovezi fizice despre acel moment crucial pentru ţară.

Cine vrea să intre în atmosfera nedezvoltată şi neanimată de niciun fel din muzeul comunismului, cum îl numesc jurnaliştii, ba chiar şi cei care au auzit despre această locaţie, o poate face luna aceasta (1-31 decembrie 2019) fără a plăti taxă de acces. Decizia aparţine Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Începe Festivalul de Animație Stradală pentru Tineret „PucFast” 2022

Publicat

pe

Primăria Pucioasa și Centrul Cultural European din localitate va organiza, în perioada 27 mai – 1 iunie 2022, cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Animație Stradală pentru Tineret „PucFast”.

Programul include spectacole de teatru, demonstrații de aeromodelism, automodelism și drone, ateliere de lucru în aer liber, pictură, confecționat buburuze, fluturi, măști venețiene, streetball, carte și povești, pictură pe față, scriere / citire de povești, reporter de o zi, distracție și multe jocuri alături de comicul Aiurel și Ceata lui Zâmbilici. Toate acestea în Parcul Central Pucioasa.

De asemenea, sâmbătă – 28 mai, se va organiza, începând cu ora 10:00, Parada „PucFast”. Participanții vor fi îmbrăcați în costume de carnaval. Totodată, în toate cele cinci zile de festival, nu vor lipsi spectacole pentru copii, tineri și părinți, concerte, competiții sportive. Invitat special: Teatrul Republican Licurici din Chișinău, Republica Moldova.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Anii de pandemie, răzbunați la „Ziua comunei Gura Șuții”!

Publicat

pe

Cald ca în mijlocul verii, ieri – 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Primavara s-a vărsat brusc în cuptorul fierbinte al verii. O vreme, spuneau bătrânii, cum nu a mai fost niciodată. Nicio adiere de vânt, iar firicelele de nori curgeau iute pe cer, nevrând parcă să rămână nicio clipă în fața soarelui dogoritor.

La Gura Șuții, oamenii, cu mic cu mare, s-au adunat în incinta târgului săptămânal gătit de Primărie pentru marea sărbătoare a comunei. Totul era aranjat așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente: tarabe cu diferite obiecte trebuincioase în gospodărie, îmbrăcăminte, dulciuri, jucării și, bineînțeles, micii și berea, nelipsite de la astfel de petreceri tradiționale.

Primarul Constantin Dinu a avut grijă ca oameni, pe lângă toate aceste elemente ale decorului destins de târg, să se poată bucura și de un spectacol muzical pe cinste. Așa că, ieri, la Gura Șuții au fost răzbunați cei doi ani în care pandemia ne-a ținut mai mult în case, izolați, departe de tumultul manifestărilor cultural-artistice.

Pe scenă au evoluat, spre încântarea sutelor de localnici, soliști ai Ansamblul de Muzică Populară Chindia din Târgoviște, dar și nume cunoscute ale spectacolului românesc. Vorbim aici despre interpreții Elisabeta Vasile, Cornel Cojocaru și Viorica și Ioniță de la Clejani, care au electrizat atmosfera. Cei doi renumiți artiști, cu talentul și verva lor, i-au ridicat pe oameni de pe scaune, determinându-i să se prindă în hore. Entuziasmat de prestația Vioricăi de la Clejani a fost și edilul Constantin Dinu, care a urcat pe scenă pentru a-i oferi un superb buchet cu flori.

Prin târgul de la Gura Șuții, prilejuit de Ziua comunei, așa cum se obișnuiește, pentru a arăta că sunt alături de oameni la bine și la rău și că nu le sunt indiferente evenimentele și trăirile, au trecut și reprezentanții administrației publice județene, parlamentari, șefi de instituții, primari ai comunelor învecinate, consilieri județeni.

Au zăbovit printre localnicii strânși la sărbătoare, pentru a-i saluta politicos și pentru a le ura un călduros „La mulți ani!”, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, prefectul Claudia Gilia, deputații Radu Popa și Marian Țachianu și secretarul de stat Ionuț Săvoiu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

 

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT