Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Muzeul Comunismului de la Târgovişte, un loc unde bântuie fantomele şi musai trebuie să-ţi zburde imaginaţia!

Publicat

pe

Anul acesta, sărbătorim 30 de ani de la ceea ce se cheamă Revoluţia din Decembrie 89. Sau lovitură de stat, ce mai contează… Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost prinşi şi executaţi la Târgovişte, pe caldarâmul de la UM O1417, chiar în ziua de Crăciun. Şi astfel, vechea Cetate de Scaun a Ţării Românesti a intrat în istoria tenebroasă, plină de necunoscute a evenimentelor din Decembrie 89.

Pentru a marca momentul, actul revoluţionaro-militar săvârşit la Târgovişte, autorităţile judeţene au pus bazele unui muzeu al comunismului în fosta cazarmă militară desfiinţată câţiva ani mai târziu, sub forma unei expoziţii permanente intitulată „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi la sfârşitului regimului totalitar din România”.

Ne aşteptam ca, la 30 de ani de la momentul Decembrie 89, când ţara a pornit, voit sau nevoit, pe un drum al normalităţii, al libertăţii şi al democraţiei, la început originale, apoi mergând în ton cu normele vestului, să vedem un muzeu ca lumea, aşa cum scrie la carte, atractiv. De unde! În afară de ziduri goale, camere dezbrăcate şi sinistre, având ca mobilier câteva scaune, mese sau paturi militare, nu găsim nimic altceva.

Ne aşteptam ca un asemenea spaţiu să fie altfel. Să vezi în acest muzeu scene despre ce s-a petrecut în decembrie 89, pata acelor timpuri. Scene, cu manechine, eventual figuri din ceară, cu personajele acelor zile, cu completul de judecată, cu cei doi dictatori, cu ofiţeri, militari. Să fie surprins momentul execuţiei, scene de presupus dialog, consultul medical al lui Ceauşescu, execuţia la zidul care, spun unii, de atunci este tot timpul umed, de parcă plânge… Un asemenea loc trebuia realizat îndrăzneţ, chiar dur la nevoie, să ne arată istoria crudă a acelor zile, să aducă anual zeci de mii de turişti interesaţi de Revoluţia din Decembrie 89…

Am întâlnit străini, oameni veniţi de departe în Târgovişte special pentru a vedea locul unde a fost judecat şi executat Nicolae Ceauşescu. Au plecat dezamăgiţi, spunând că se aşteptau la altceva, să vadă mai multe elemente, mărturii şi dovezi fizice despre acel moment crucial pentru ţară.

Cine vrea să intre în atmosfera nedezvoltată şi neanimată de niciun fel din muzeul comunismului, cum îl numesc jurnaliştii, ba chiar şi cei care au auzit despre această locaţie, o poate face luna aceasta (1-31 decembrie 2019) fără a plăti taxă de acces. Decizia aparţine Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.

ACTUALITATE

Românii pot vota chiar dacă în sistemul informatic apare o alertă că au votat deja

Publicat

pe

Sursa foto: ziarmm

Biroul Electoral Central a decis să permită românilor să voteze chiar dacă în sistemul informatic apare, în momentul introducerii CNP-ului, o alertă că persoana respectivă şi-ar mai fi exprimat opţiunea la o altă secţie.

Conform procedurii adoptate, preşedintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă respectivului alegător faptul că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

În cazul în care persoana în cauză insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia unde apare că ar mai fi votat. Dacă este informat că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze. Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal, al cărui model a fost stabilit de către BEC.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Concert de jazz în Peștera Ialomiței din Bucegi

Publicat

pe

Peștera Ialomiței din Bucegi va găzdui, în data de 03 octombrie 2020, între orele 11:00-17:00, un concert organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR.

Printre artiştii prezenți se vor regăsi: Ana Galea & New Landscapes, A-C Leonte & Alex Arcuș, Sorin Zlat Band, invitat special Ovi.

Concertul face parte din proiectul „Jazz Cave Festival” şi se doreşte a fi un eveniment-pilot pentru festivalul ce va fi organizat anul viitor – se arată într-un comunicat remis de Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!