Connect with us

ACTUALITATE

Muzeul Comunismului de la Târgovişte, un loc unde bântuie fantomele şi musai trebuie să-ţi zburde imaginaţia!

Publicat

pe

Anul acesta, sărbătorim 30 de ani de la ceea ce se cheamă Revoluţia din Decembrie 89. Sau lovitură de stat, ce mai contează… Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost prinşi şi executaţi la Târgovişte, pe caldarâmul de la UM O1417, chiar în ziua de Crăciun. Şi astfel, vechea Cetate de Scaun a Ţării Românesti a intrat în istoria tenebroasă, plină de necunoscute a evenimentelor din Decembrie 89.

Pentru a marca momentul, actul revoluţionaro-militar săvârşit la Târgovişte, autorităţile judeţene au pus bazele unui muzeu al comunismului în fosta cazarmă militară desfiinţată câţiva ani mai târziu, sub forma unei expoziţii permanente intitulată „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi la sfârşitului regimului totalitar din România”.

Ne aşteptam ca, la 30 de ani de la momentul Decembrie 89, când ţara a pornit, voit sau nevoit, pe un drum al normalităţii, al libertăţii şi al democraţiei, la început originale, apoi mergând în ton cu normele vestului, să vedem un muzeu ca lumea, aşa cum scrie la carte, atractiv. De unde! În afară de ziduri goale, camere dezbrăcate şi sinistre, având ca mobilier câteva scaune, mese sau paturi militare, nu găsim nimic altceva.

Ne aşteptam ca un asemenea spaţiu să fie altfel. Să vezi în acest muzeu scene despre ce s-a petrecut în decembrie 89, pata acelor timpuri. Scene, cu manechine, eventual figuri din ceară, cu personajele acelor zile, cu completul de judecată, cu cei doi dictatori, cu ofiţeri, militari. Să fie surprins momentul execuţiei, scene de presupus dialog, consultul medical al lui Ceauşescu, execuţia la zidul care, spun unii, de atunci este tot timpul umed, de parcă plânge… Un asemenea loc trebuia realizat îndrăzneţ, chiar dur la nevoie, să ne arată istoria crudă a acelor zile, să aducă anual zeci de mii de turişti interesaţi de Revoluţia din Decembrie 89…

Am întâlnit străini, oameni veniţi de departe în Târgovişte special pentru a vedea locul unde a fost judecat şi executat Nicolae Ceauşescu. Au plecat dezamăgiţi, spunând că se aşteptau la altceva, să vadă mai multe elemente, mărturii şi dovezi fizice despre acel moment crucial pentru ţară.

Cine vrea să intre în atmosfera nedezvoltată şi neanimată de niciun fel din muzeul comunismului, cum îl numesc jurnaliştii, ba chiar şi cei care au auzit despre această locaţie, o poate face luna aceasta (1-31 decembrie 2019) fără a plăti taxă de acces. Decizia aparţine Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Inaugurări importante la Pucioasa, vineri – 9 decembrie 2022

Publicat

pe

Primăria Pucioasa inaugurează, vineri – 9 decembrie 2022, două obiective de investiții, proiecte implementate cu fonduri guvernamentale nerambursabile. Este vorba despre Piața Cartaxo și Colegiul Național „Nicolae Titulescu”.

„Începând cu ora 10:00, va avea loc deschiderea Pieței Cartaxo”. Aceasta a fost reabilitată, modernizată și extinsă printr-un proiect cu finanțare de la Compania Națională de Investiții, prin Programul național de construcții de interes public sau social”.

De la ora 12:00, Colegiul Național ”Nicolae Titulescu” își redeschide larg porțile, cu ocazia inaugurării clădirii recent reabilitată și modernizată cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală și din bugetul local”, se precizează într-un comunicat transmis de Primăria Pucioasa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

CAS Dâmbovița, sesiune de contractare servicii medicale în ambulatoriu

Publicat

pe

de

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa organizează, în luna decembrie 2022, sesiune de contractare pentru încheierea de contracte cu furnizorii de servicii medicale din asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice.

Sesiunea de contractare se va desfășura conform următorului calendar de contractare:

„Documentele necesare încheierii contractelor / actelor adiționale se transmit în format electronic asumate fiecare în parte prin semnătură electronică extinsă / calificată a reprezentantului legal al furnizorului. Reprezentantul legal al furnizorului răspunde de realitatea și exactitatea documentelor necesare încheierii contractelor.

Lista documentelor necesare contractării pentru fiecare tip de asistență medicală poate fi consultată accesând pagina web a CAS Dâmbovița, www.casdb.ro în sectiunea FURNIZORI – CONTRACTARE 2021”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats