Connect with us

ACTUALITATE

Muzeul Comunismului de la Târgovişte, un loc unde bântuie fantomele şi musai trebuie să-ţi zburde imaginaţia!

Publicat

pe

Anul acesta, sărbătorim 30 de ani de la ceea ce se cheamă Revoluţia din Decembrie 89. Sau lovitură de stat, ce mai contează… Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost prinşi şi executaţi la Târgovişte, pe caldarâmul de la UM O1417, chiar în ziua de Crăciun. Şi astfel, vechea Cetate de Scaun a Ţării Românesti a intrat în istoria tenebroasă, plină de necunoscute a evenimentelor din Decembrie 89.

Pentru a marca momentul, actul revoluţionaro-militar săvârşit la Târgovişte, autorităţile judeţene au pus bazele unui muzeu al comunismului în fosta cazarmă militară desfiinţată câţiva ani mai târziu, sub forma unei expoziţii permanente intitulată „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi la sfârşitului regimului totalitar din România”.

Ne aşteptam ca, la 30 de ani de la momentul Decembrie 89, când ţara a pornit, voit sau nevoit, pe un drum al normalităţii, al libertăţii şi al democraţiei, la început originale, apoi mergând în ton cu normele vestului, să vedem un muzeu ca lumea, aşa cum scrie la carte, atractiv. De unde! În afară de ziduri goale, camere dezbrăcate şi sinistre, având ca mobilier câteva scaune, mese sau paturi militare, nu găsim nimic altceva.

Ne aşteptam ca un asemenea spaţiu să fie altfel. Să vezi în acest muzeu scene despre ce s-a petrecut în decembrie 89, pata acelor timpuri. Scene, cu manechine, eventual figuri din ceară, cu personajele acelor zile, cu completul de judecată, cu cei doi dictatori, cu ofiţeri, militari. Să fie surprins momentul execuţiei, scene de presupus dialog, consultul medical al lui Ceauşescu, execuţia la zidul care, spun unii, de atunci este tot timpul umed, de parcă plânge… Un asemenea loc trebuia realizat îndrăzneţ, chiar dur la nevoie, să ne arată istoria crudă a acelor zile, să aducă anual zeci de mii de turişti interesaţi de Revoluţia din Decembrie 89…

Am întâlnit străini, oameni veniţi de departe în Târgovişte special pentru a vedea locul unde a fost judecat şi executat Nicolae Ceauşescu. Au plecat dezamăgiţi, spunând că se aşteptau la altceva, să vadă mai multe elemente, mărturii şi dovezi fizice despre acel moment crucial pentru ţară.

Cine vrea să intre în atmosfera nedezvoltată şi neanimată de niciun fel din muzeul comunismului, cum îl numesc jurnaliştii, ba chiar şi cei care au auzit despre această locaţie, o poate face luna aceasta (1-31 decembrie 2019) fără a plăti taxă de acces. Decizia aparţine Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.

ACTUALITATE

Primele probe la instalația de nocturnă de la stadionul „Eugen Popescu” Târgoviște

Publicat

pe

În această seară, 14 mai 2021, s-au efectuat primele probe la instalația de nocturnă a stadionului „Eugen Popescu” din Târgoviște, aflat într-un amplu program de reabilitare și modernizare. Chiar dacă, din cauza resurselor financiare insuficiente, lucrările s-au execut mai greu decât au anticipat edilii, la finalizarea proiectului, municipiul Târgoviște va avea un stadion de Liga 1.

„Nocturna este de o calitate foarte bună, peste standardul pe care-l avem în prima ligă din România în acest moment. Sunt 160 de corpuri de iluminat, 40 pe fiecare stâlp. Despre celelalte intervenții la stadion… Se lucrează la fosta tribună 1, de asemenea, și la tribuna metalică. Mai sunt câțiva stâlpi care nu sunt ridicați în acest moment. În planul de sus, va fi montată și copertina.

De asemenea, pe zona din față a stadionului, se lucrează la stâlpii de susținere, iar intenția noastră este ca, în această vară, să finalizăm tribuna veche care a rămas în picioare și să determinăm Federația Română de Fotbal să avem o omologare provizorie a stadionului, astfel încât echipa să poată să joace cât mai rapid aici.

Gazonul este gata, inclusiv cu instalația de degivrare, aspersie.  De asemenea, urmează să achiziționăm și câteva containere unde să aibă loc conferințelede presă s.a.m.d. Intenția noastră este să putem să găzduim meciuri cât mai rapid”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

ACTUALITATE

6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse școlare

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică, inspector școlar și consilier municipal PNL, a declarat astăzi că Guvernul Cîțu a alocat Primăriei Târgovişte 3.967 de mii de lei pentru plata burselor școlare.

A explicat alesul liberal că suma nu acoperă decât 40% din necesar, iar diferența ar fi trebuit să o acopere Primăria, potrivit Legii bugetului de stat.

„În bugetul Primăriei Târgovişte pentru 2021, a fost alocată doar această sumă de 3.967 de mii de lei primită din TVA, chiar dacă primăriile trebuie să aloce, conform legii, pe lângă această sumă, și sume din bugetele lor locale. La Târgoviște, nu s-a alocat niciun leu în plus”.

De reținut că, printr-o Hotărâre de Guvern din 2020, s-a stabilit un cuantum minim al burselor școlare de 100 lei lunar. Potrivit inspectorului școlar Dan Alexandru Tică, aproximativ 6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse, indiferent că vorbim de una din cele patru categorii stabilite prin lege, respectiv: burse de performanță, burse de merit, burse de studii și burse sociale.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT