ACTUALITATE
Actori şi spectatori s-au contopit pe aceeaşi scenă a vieţii în „Crimă şi pedeapsă”

Este o experiență de-a dreptul interesantă ca, la miezul nopții, urmând parcă pașii unui ritual religios, să mergi la teatru, pentru a te contopi cu un act de creație, ca și cum ai privi și asculta într-o biserică un cor liturgic. Totul, la acea oră târzie, are izul unei primeniri spirituale, al nașterii, din întuneric şi tăcere, dar și din zvârcoliri regizorale şi actoriceşti, a unui tablou realist. Și dacă ar fi fost numai atât…
Regizorul Dumitru Acriş a concentrat publicul pe scenă, într-o anume cutie existențială.
Drama „Crimă și pedeapsă”, extrasă de Acriş cu siguranță destul de dificil din muntele de compoziție literară complexă a romanului cu același nume, a fost animată artistic printre spectatori, în același spațiu, parcă închis ermetic.
Jocul actorilor şi traumele psihologice ale personajelor s-au consumat printre iubitorii de teatru, care au făcut parte din această inedită montare, au contribuit, prin prezenţa lor, prin stările lor, prin modul de a privi, de a interacționa la nivel vizual, mental, mimic, la compoziția scenică. Dumitru Acriş a avut o idee genială, aducându-i în spațiul vital al actorilor, în imediata apropiere a respirației lor, în arena chinurilor facerilor artistice. I-a ținut astfel ancorați în piesă, sub tensiune, prinși în vâltoarea dialogurilor tensionate, i-a integrat în succesiunea evenimentelor.
Dacă piesa „Crimă și pedeapsă” s-ar fi jucat după tiparul firesc, publicul în sală, pe locul lui comod, călduț, ar fi intervenit oarece plictis și neatenţie, fiindcă, orice am spune, literatura rusă – dramele conștiinței umane tratate profund de Dostoievski, tablourile în care abundă stări, sentimente, neprevăzut, conflictul social, tragi-comedia existențială, amestecată cu un soi de mistică – nu poate fi traductibilă pentru toată lumea. Proza celebrului autor rus este precum muzica clasică, numai că notele sunt schimbate în cuvinte.
Acriş a tradus pe cât a putut acestă „muzică literară”, în ceea ce se cheamă scenariu de teatru. A insistat pe poveste și pe ceea ce este nevoie în arta dramatică, pe zbuciumul personajelor, pe elementele de gestică, de mişcare, de trăiri interioare. Este mare lucru şi dificil să te produci printre spectatori, să intri chiar în perimetrul lor intim și să joci ca și când nu ar fi nimeni acolo, deși știi că toți ochii, mai mult ca niciodată, îți urmăresc evoluţia, fiecare zvâcnire a venelor, fiecare cută, fiecare lacrimă, fiecare vorbă rostită, fiecare exprimare.
Publicul a avut ocazia, nu de a vedea o piesă de teatru consumată în cadrul general, obișnuit, firesc, ci a pătruns în miezul acesteia, a fost parte a spectacolului, a vibrat în același timp cu personajele. Actorii de la Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte au jucat admirabil. Se vede treaba că și noi suntem mai de la răsărit, iar profunzimile și trăirile sublime ale acestei părți de lume nu ne sunt străine.
Nu putem da o notă unui anume actor, fiecare contopindu-se desăvârşit cu personajul. „Crimă şi pedeapsă” a fost un spectacol complex despre viaţă şi moarte, despre provocările existenţiale.
ACTUALITATE
Momente frumoase la Titu. „Școala mea are talent!”, concurs ajuns la cea de-a IV-a ediție

Primăria Titu, județul Dâmbovița, a oferit oferit daruri tuturor participanților la concursul „Școala mea are talent!”, ajuns la ediția cu numărul patru. Evenimentul a fost organizat în sala de festivități a Liceului Teoretic „I.C. Vissarion” din Titu, iar pe scenă au urcat 45 de copii talentați – soliști de muzică ușoară și populară, grupuri vocale și instrumentiști pasionați, toți elevi ai Școlii Gimnaziale „Pictor Nicolae Grigorescu” din Titu.
„În fața unui juriu atent și a unui public entuziast, micii artiști au demonstrat că muzica și arta pot uni oamenii, oferind momente autentice și emoționante. Decorul viu și elegant a completat atmosfera vibrantă, iar fiecare moment artistic a fost o invitație sinceră în lumea pasiunii și a muncii constante. Aplauzele, dese și sincere, au confirmat impactul profund pe care acești copii l-au avut asupra publicului.
Cu sprijinul sponsorilor locali, toți copiii au fost răsplătiți pentru implicare: s-au oferit dulciuri, vouchere, mici cadouri simbolice, iar un norocos a plecat acasă cu un scaun ergonomic de birou.
Un sprijin important a venit din partea Primăriei Orașului Titu, care a oferit daruri tuturor participanților, confirmând implicarea constantă în susținerea educației și a activităților culturale locale.
Evenimentul nu ar fi fost posibil fără efortul unei echipe de cadre didactice inimoase, care s-au implicat trup și suflet în fiecare detaliu: prof. înv. primar Gâță Elena Cleopatra, prof. înv. primar Sfetcu Doina Ileana, prof. documentarist Popescu Alina Elena si prof. Alexe Cristina (educație muzicală). Li s-a alăturat cu sprijin activ conducerea școlii, reprezentată de prof. Danțiș Maricel (director) și prof. Mărculescu Cornelia (director adjunct), care au susținut cu entuziasm acest demers artistic și educativ”, se precizează într-un comunicat de presă transmis către mass-media.
ACTUALITATE
Prefectul Marian Tănase se tine de cuvânt. Implică primăriile din Dâmbovița în combaterea violenței digitale

Poliția și Prefectura Dâmboviţa organizează, miercuri – 18 iunie 2025, începând cu ora 10:00, la sediul Primăriei Voinești, o acțiune menită să contribuie la combaterea violenței digitale și promovarea siguranței în comunitate.
Este prima întâlnire zonală de acest tip și a fost inițiată de prefectul județului Dâmbovița – Marian Tănase, care a declarat recent, în cadrul unei ședințe ATOP, că administrațiile publice locale trebuie implicate în demersurile de informare, prevenire și combatere a fenomenelor de abuz și violență, în special în mediul online. La evenimentul de miercuri vor participa reprezentanții primăriilor din zona de nord-vest a județului Dâmbovița.
În cadrul workshop-ului vor fi abordate teme de interes major, precum:
– criminalitatea informatică și mijloacele de protecție în spațiul digital;
– plecările voluntare ale minorilor și riscurile asociate;
– prevenirea faptelor cu violență în comunitate;
– prezentarea aplicației mobile Bright Sky RO – un instrument modern de sprijin pentru victimele violenței domestice și pentru cei care doresc să le ajute.
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum 6 ore
Coliziune mortală la Băleni. Un bărbat de 31 de ani a decedat
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 7 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Compania de Apă Târgoviște are o bună echipă de „detectivi” ai pierderilor de apă
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Conducătorul unui motoscuter a căzut secerat pe carosabil între Schela Mare și Gura Ocniței
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șase tâlhari arestați în Dâmbovița. Au intrat în casele a trei cetățeni din Ghergani
-
ACTUALITATEacum 17 ore
Doliu la Serviciul de Ambulanță Dâmbovița. A plecat la ceruri dr. Dan Comănescu