Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Actori şi spectatori s-au contopit pe aceeaşi scenă a vieţii în „Crimă şi pedeapsă”

Publicat

pe

Dumitru Acriş - regizor "Crimă şi pedeapsă"

Este o experiență de-a dreptul interesantă ca, la miezul nopții, urmând parcă pașii unui ritual religios, să mergi la teatru, pentru a te contopi cu un act de creație, ca și cum ai privi și asculta într-o biserică un cor liturgic. Totul, la acea oră târzie, are izul unei primeniri spirituale, al nașterii, din întuneric şi tăcere, dar și din zvârcoliri regizorale şi actoriceşti, a unui tablou realist. Și dacă ar fi fost numai atât…

Regizorul Dumitru Acriş a concentrat publicul pe scenă, într-o anume cutie existențială.
Drama „Crimă și pedeapsă”, extrasă de Acriş cu siguranță destul de dificil din muntele de compoziție literară complexă a romanului cu același nume, a fost animată artistic printre spectatori, în același spațiu, parcă închis ermetic.

Jocul actorilor şi traumele psihologice ale personajelor s-au consumat printre iubitorii de teatru, care au făcut parte din această inedită montare, au contribuit, prin prezenţa lor, prin stările lor, prin modul de a privi, de a interacționa la nivel vizual, mental, mimic, la compoziția scenică. Dumitru Acriş a avut o idee genială, aducându-i în spațiul vital al actorilor, în imediata apropiere a respirației lor, în arena chinurilor facerilor artistice. I-a ținut astfel ancorați în piesă, sub tensiune, prinși în vâltoarea dialogurilor tensionate, i-a integrat în succesiunea evenimentelor.

Dacă piesa „Crimă și pedeapsă” s-ar fi jucat după tiparul firesc, publicul în sală, pe locul lui comod, călduț, ar fi intervenit oarece plictis și neatenţie, fiindcă, orice am spune, literatura rusă – dramele conștiinței umane tratate profund de Dostoievski, tablourile în care abundă stări, sentimente, neprevăzut, conflictul social, tragi-comedia existențială, amestecată cu un soi de mistică – nu poate fi traductibilă pentru toată lumea. Proza celebrului autor rus este precum muzica clasică, numai că notele sunt schimbate în cuvinte.

Acriş a tradus pe cât a putut acestă „muzică literară”, în ceea ce se cheamă scenariu de teatru. A insistat pe poveste și pe ceea ce este nevoie în arta dramatică, pe zbuciumul personajelor, pe elementele de gestică, de mişcare, de trăiri interioare. Este mare lucru şi dificil să te produci printre spectatori, să intri chiar în perimetrul lor intim și să joci ca și când nu ar fi nimeni acolo, deși știi că toți ochii, mai mult ca niciodată, îți urmăresc evoluţia, fiecare zvâcnire a venelor, fiecare cută, fiecare lacrimă, fiecare vorbă rostită, fiecare exprimare.

Publicul a avut ocazia, nu de a vedea o piesă de teatru consumată în cadrul general, obișnuit, firesc, ci a pătruns în miezul acesteia, a fost parte a spectacolului, a vibrat în același timp cu personajele. Actorii de la Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte au jucat admirabil. Se vede treaba că și noi suntem mai de la răsărit, iar profunzimile și trăirile sublime ale acestei părți de lume nu ne sunt străine.

Nu putem da o notă unui anume actor, fiecare contopindu-se desăvârşit cu personajul. „Crimă şi pedeapsă” a fost un spectacol complex despre viaţă şi moarte, despre provocările existenţiale.

ACTUALITATE

Unitățile de învățământ din Cândești și Nucet au trecut la cursuri online

Publicat

pe

Foto arhivă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa a hotărât, în această seară, ca toate unitățile de învățământ din comunele Cândești și Nucet să funcționeze de acum înainte în scenariul 3 (online), având în vedere că rata de incidență a cazurilor COVID în cele două localități a depășit pragul de 3 la 1.000 de locuitori.

De asemenea, au mai intrat în scenariul roșu de funcționare următoarele instituții de învățământ:

– Până la data de 02.11.2020, inclusiv, toate clasele din cadrul Şcolii Gimnaziale “I. Al. Brătescu Voineşti” Târgovişte vor funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 02.11.2020, inclusiv, toate clasele din cadrul Colegiului Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte vor funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 28.10.2020, inclusiv, clasele a V-a – grupa 2, a VI-a – grupa 2, a VII-a – grupa 2, a VIII-a A şi a VIII-a B din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 3 Moreni vor funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 28.10.2020, inclusiv, clasele a VIII-a A şi a VIII-a B din cadrul Şcolii Gimnaziale “Tudor Vladimirescu” Târgovişte vor funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 29.10.2020, inclusiv, clasa I B din cadrul Şcolii Gimnaziale “Prof. Paul Bănică” Târgovişte va funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 01.11.2020, inclusiv, toate clasele din cadrul Colegiului Naţional “Constantin Carabella” Târgovişte vor funcţiona în scenariul 3.

– Până la data de 01.11.2020, inclusiv, clasa în regim simultan Pregătitoare + III din cadrul Şcolii Primare Mărunţişu Costeşti Vale (structură a Şcolii Gimnaziale Costeşti Vale) va funcţiona în scenariul 3.

În situaţia în care, până la datele menţionate, DSP Dâmboviţa nu semnalează niciun impediment, efectele prezentei hotărâri încetează şi activitatea claselor / unităţilor şcolare menţionate mai sus va fi reluată potrivit scenariului anterior.

Hotărârea C.J.S.U. nr. 54/19.10.2020 se modifică în mod corespunzător potrivit dispoziţiilor prezentei hotărâri.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Dâmbovița: 5 localități în scenariul roșu, 7 fără niciun caz COVID

Publicat

pe

Foto arhivă

Cinci localități din județul Dâmbovița au depășit rata de incidență de 3 cazuri de infectare cu coronavirus la 1.000 de locuitori. În afară de Dobra, comună aflată în carantină și unde rata de incidență calculată raportat la ultimele 14 zile este 5,38/1.000 de persoane, pe listă regăsim, astăzi – 22 octombrie 2020: Cândești (3,72), Nucet (3,5), Glodeni (3,1) și Moțăieni (3,01).

La polul opus, adică localități unde nu s-a înregistrat, în ultimele 14 zile, niciun caz COVID, se află: Bărbulețu, Cojasca, Cornățelu, Gura Foii, Pietrari, Șelaru și Vârfuri.

CITEȘTE ȘI: Restricțiile COVID diferă în funcție de rata de incidență

În scenariul galben, adică incidență cazuri COVID peste 1,5/1.000 de locuitori, dar nu mai mult de 3/1.000 de persoane regăsim 28 de localități din județul Dâmbovița, între care municipiul Târgoviște (2,97) și orașele Fieni (2,31), Pucioasa (2,06), Titu (2,05) și Găești (1,66). VEZI INCIDENȚA PENTRU FIECARE LOCALITATE DIN DÂMBOVIȚA.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!