Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Actori şi spectatori s-au contopit pe aceeaşi scenă a vieţii în „Crimă şi pedeapsă”

Publicat

pe

Dumitru Acriş - regizor "Crimă şi pedeapsă"

Este o experiență de-a dreptul interesantă ca, la miezul nopții, urmând parcă pașii unui ritual religios, să mergi la teatru, pentru a te contopi cu un act de creație, ca și cum ai privi și asculta într-o biserică un cor liturgic. Totul, la acea oră târzie, are izul unei primeniri spirituale, al nașterii, din întuneric şi tăcere, dar și din zvârcoliri regizorale şi actoriceşti, a unui tablou realist. Și dacă ar fi fost numai atât…

Regizorul Dumitru Acriş a concentrat publicul pe scenă, într-o anume cutie existențială.
Drama „Crimă și pedeapsă”, extrasă de Acriş cu siguranță destul de dificil din muntele de compoziție literară complexă a romanului cu același nume, a fost animată artistic printre spectatori, în același spațiu, parcă închis ermetic.

Jocul actorilor şi traumele psihologice ale personajelor s-au consumat printre iubitorii de teatru, care au făcut parte din această inedită montare, au contribuit, prin prezenţa lor, prin stările lor, prin modul de a privi, de a interacționa la nivel vizual, mental, mimic, la compoziția scenică. Dumitru Acriş a avut o idee genială, aducându-i în spațiul vital al actorilor, în imediata apropiere a respirației lor, în arena chinurilor facerilor artistice. I-a ținut astfel ancorați în piesă, sub tensiune, prinși în vâltoarea dialogurilor tensionate, i-a integrat în succesiunea evenimentelor.

Dacă piesa „Crimă și pedeapsă” s-ar fi jucat după tiparul firesc, publicul în sală, pe locul lui comod, călduț, ar fi intervenit oarece plictis și neatenţie, fiindcă, orice am spune, literatura rusă – dramele conștiinței umane tratate profund de Dostoievski, tablourile în care abundă stări, sentimente, neprevăzut, conflictul social, tragi-comedia existențială, amestecată cu un soi de mistică – nu poate fi traductibilă pentru toată lumea. Proza celebrului autor rus este precum muzica clasică, numai că notele sunt schimbate în cuvinte.

Acriş a tradus pe cât a putut acestă „muzică literară”, în ceea ce se cheamă scenariu de teatru. A insistat pe poveste și pe ceea ce este nevoie în arta dramatică, pe zbuciumul personajelor, pe elementele de gestică, de mişcare, de trăiri interioare. Este mare lucru şi dificil să te produci printre spectatori, să intri chiar în perimetrul lor intim și să joci ca și când nu ar fi nimeni acolo, deși știi că toți ochii, mai mult ca niciodată, îți urmăresc evoluţia, fiecare zvâcnire a venelor, fiecare cută, fiecare lacrimă, fiecare vorbă rostită, fiecare exprimare.

Publicul a avut ocazia, nu de a vedea o piesă de teatru consumată în cadrul general, obișnuit, firesc, ci a pătruns în miezul acesteia, a fost parte a spectacolului, a vibrat în același timp cu personajele. Actorii de la Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte au jucat admirabil. Se vede treaba că și noi suntem mai de la răsărit, iar profunzimile și trăirile sublime ale acestei părți de lume nu ne sunt străine.

Nu putem da o notă unui anume actor, fiecare contopindu-se desăvârşit cu personajul. „Crimă şi pedeapsă” a fost un spectacol complex despre viaţă şi moarte, despre provocările existenţiale.

ACTUALITATE

Sânziana Bănică, de la Direcţia Agricolă, ar putea fi numită subprefect al judeţului Dâmboviţa

Publicat

pe

Am aflat, pe surse, că inginera Sânziana Bănică, fost director al Direcţiei Agricole Dâmboviţa, este posibil să ocupe una dintre cele două funcţii de subprefect al judeţului Dâmboviţa.

Sânziana Bănică, considerată pe bună dreptate unul dintre cei mai buni specialişti pe care îi are Direcţia Agricolă, ar fi acceptat această nouă provocare, de a deveni reprezentant al Guvernului în teritoriu. Propunerea pentru funcţia de subprefect a venit din partea ALDE, deşi Sânziana Bănică nu este membru al acestui partid politic.

Trebuie să ne aducem aminte că Sânziana Bănică a fost dată jos de la Direcţia Agricolă de Rovana Plumb, la puţin timp după ce europarlamentara s-a instalat la conducerea PSD Dâmboviţa. Nu au existat motive obiective, ci doar o simplă ambiţie de a mişca din posturi cheie pe toţi oamenii pe care îi considera loiali lui Adrian Ţuţuianu.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Noi focare de pestă porcină în judeţul Dâmboviţa. Patru, lângă Zimbrăria Neagra!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://gorjeanul.ro/)

În această după-amiază, au fost confirmate şase cazuri noi de pestă porcină africană, în două gospodării din Sperieţeni (comuna Gura Şuţii) şi Berevoeşti (oraşul Fieni) şi patru pe teritoriul Fondului de vânătoare 27 Neagra.

„S-a luat măsura uciderii porcinelor din cele două gospodării afectate, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităților. Totodată, în conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarelor. În ceea ce privește confirmarea virusului la mistreț pe raza fondului de vânătoare menționat, s-a dispus îndeplinirea tuturor activităților prevăzute în planul de măsuri aprobat.

Totodată, în cadrul ședinței, au fost aprobate deciziile de stingere a focarului din localitățile Braniștea, respectiv Perșinari.

Având în vedere evoluția virusului gripei aviare în România și la solicitarea prefectului județului, directorul DSVSA Dâmbovița a prezentat o scurtă informare cu privire la măsurile ce vor fi luate în perioada următoare, pentru prevenirea apariției virusului în județul Dâmbovița. În acest sens, au fost transmise notificări către toate UAT-urile din județ în vederea informării cetățenilor și anunțarea medicului veterinar din localitate pentru orice suspiciune de boală”, se precizează într-un comunicat remis de Instituţia Prefectului Dâmboviţa.

PS – Funcţionarii din Prefectura Dâmboviţa ar trebui să fie un pic mai atenţi atunci când redactează comunicatele de presă. Fieni este oraş, nu comună!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT