Connect with us

Dâmboviţa

Democraţia în PSD Dâmboviţa, un eşec bine calculat!

Publicat

pe

Pentru PSD Dâmbovița, odată, una dintre cele mai puternice organizații politice din țară, cu structuri bine puse la punct, care acționau la precizie în orice situație impusă de cerințele partidului, de etapele electorale, a încheiat 2019 într-o totală dezbinarea și confuzie managerială. Fenomenul a fost amplificat și de pierderea guvernării de către social-democrați, de schimbarea raporturilor de forțe, din cauza afluirii simpatiei și încrederii poporului către alte formațiuni politice.

PSD Dâmbovița, de la preluarea conducerii de către Rovana Plumb, prin susținerea nemijlocită a liderului Liviu Dragnea, a premierului Viorica Dăncilă și a lui Codrin Ștefănescu, cel care îi ameninţa pe primari că „îi mănâncă pe pâine” dacă mișcă în front, a avut cea mai nesigură perioadă a existenței sale. Conflictele interne au curs gârlă. Liderii de bază, membri devotați partidului, la început, s-au poziționat lângă Rovana Plumb, dar, pe parcurs, când au văzut că nu sunt decât niște simple marionete, pioni pe o tablă de șah controlată de echipa „doamnei de fier”, și-au dat demisia din funcțiile de execuție internă. Vezi deputatul Corneliu Ștefan – care a renunțat la funcția de președinte executiv, Gabriel Dănuț Sandu – care a renunţat la cea de vicepreședinte.

De luni de zile, în special după arestarea lui Liviu Dragnea, s-a încercat resuscitarea organizației, readucerea acestei în firescul normalității. Au fost destui cei care au militat chiar pentru readucerea la cârma filialei a senatorului Adrian Țuțuianu, dat afară din partid printr-o acțiune mișelească, demnă de perioadele fanariote. Dar, fiindcă Țuțuianu nu a abdicat de la principiile sale de a merge pe un alt drum și a nu se mai întoarce de unde a plecat, nemulțumit și de lipsa de solidaritate a foștilor colegi, această idee a fost până la urmă abandonată.

PSD, sub conducerea Rovanei Plumb, a înregistrat un dublu eșec, atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale. Pe plan comunicațional, a fost un adevărat dezastru. De luni de zile, liderii PSD Dâmbovița nu au mai organizat o conferință de presă, iar informațiile despre ceea ce se întâmplă în interiorul filialei, despre anumite mișcări şi decizii, nu au mai venit decât pe filiera surse. În tot acest răstimp, grupul de membri PSD strânși în jurul Rovanei Plumb a căutat să îi îndepărteze din primele linii pe toți aceia care se împotriveau pe față politicilor impuse de europarlamentară. Au fost scoși în fața noi adepți, în special no name, persoane care nu au excelat în activitatea politică și cea electorală, perdanți, indivizi din categoria băgători de seamă.

PSD Dâmbovița a mai trecut printr-o situație umilitoare, stimulatoare de neîncredere și lipsă de perspectivă. Intentiile celor care voiau să salveze organizația, prin convocarea de urgență a unei conferințe de alegeri, statutare, democratică, prin vot secret, au fost înăbușite de Rovana plumb cu o tenacitate machiavelică, având acordul tacit al prietenei sale – Viorica Dancila. Trei astfel de oportunități, chiar anunțate la un moment dat, au fost anulate. După căderea Vioricăi Dăncilă, încă un imbold de organizare a unei conferințe de alegeri a fost promovat de social-democrații antiRovana Plumb. Se stabilise în ședințele statutare, fusese votată chiar și data la care trebuia ținută conferința de alegeri – 10 ianuarie 2020. Era imposibil de crezut că Rovana Plumb că sta cu mâinile în sân și nu va face nimic pentru a duce în derizoriu și această nouă convocare. Lucru care s-a întâmplat, din nou, cu acordul Bucureștiului.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, și-ar fi exprimat opinia că nu este nevoie la Dâmbovița de conferință de alegeri, ci doar în organizațiile cu conduceri interimare. Ciolacu, care se pare că va candida la congresul din februarie pentru funcția supremă în partid, nu vrea convulsii în organizații, ci liniște și voturi. Iar Rovana Plumb i-ar fi promis sprijin în intenția sa de a prelua preşedinţia PSD. Asa că, la Dâmbovița, se va ține, pe 18 ianuarie, un simulacru de conferință, având ca temă desemnarea delegaților la congres, eventual aleși pe sprânceană, pentru a vota doar pe Marcel Ciolacu!

Această veste tristă, nedemocratică, a provocat indignare în rândul multor membri ai PSD Dâmbovița. Oamenii nu înțeleg, pe bună dreptate, cum a decis conducerea centrală să anuleze o conferință stabilită staturar, după toate normele. Pe grupul de WhatsApp al PSD Dâmbovița, singurul for unde își mai spun membri părerile, au apărut deja luări de poziție, alarmări, contradicții între grupul de comando al Rovanei Plumb și ceilalți. Am înțeles că s-a ajuns până acolo încât anumiți iluștri anonimi prin partid, de prin Crevedia sau Butimanu, să improaşte cu noroi pe unii membri vechi, pe primarii cu rezultate, pe adevărații luptători ai partidului. Un lucru este clar și este susținut de mulți. Rovana Plumb a bătut palma cu Marcel Ciolacu. Acesta, in schimbul voturilor pe care Rovana i le asigură de la Dâmbovița, nu îi pune în pericol, deocamdată, șefia organizației.

ACTUALITATE

Guvernul Cîțu a lăsat toți elevii din România fără transport gratuit

Publicat

pe

Coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR le-a făcut o „bucurie” elevilor din România. Acum, când trebuie să vină la cursuri, ieşind din pseudo-şcoala desfășurată online, copiii nu mai beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

Actualii guvernanţi, în plină pandemie, au modificat Legea Educaţiei Naţionale, stabilind că decontarea sumelor folosite pentru asigurarea gratuităţii transportului elevilor se va realiza de la bugetul de stat, prin transfer către autorităţile administrativ-teritoriale. Zis, dar nu şi făcut!

Profitând de situaţia de pandemie şi de faptul că procesul de învăţământ s-a desfăşurat din 2020 încoace numai în sistemul online, reprezentanţii Guvernului Cîţu, oricum prost gestionari ai banului public, au uitat să prevadă în bugetul de stat sumele destinate acestui scop.

„Am primit foarte multe semnale de la părinţii nemulţumiţi, de la copii, legate de acest subiect. Nu se poate asigura transportul gratuit al elevilor, în contextul în care Guvernul modifică cadrul legal, dar uită să-l definitiveze, în sensul că nu emite şi normele, uită să prevadă în buget cheltuielile necesare decontării transportului gratuit al elevilor. Am tot aşteptat să rezolve situaţia. Am iniţiat demersuri prin Asociaţia Municipiilor din România. Actualul Guvern nu manifestă niciun fel de preocupare faţă de aceste probleme extrem de importante, în contextul reluării cursurilor şcolare fizic”, a declarat primarul Târgoviștei – Cristian Daniel Stan, membru în Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România.

Grav este faptul că Guvernul Cîţu recunoaşte acest aspect, dar nu face nimic pentru a îndrepta lucrurile. Trage de timp, probabil în ideea de a mai economisi bani la buget sau, probabil, aşteaptă alte restricţii pandemice, implicit încă o tură de învăţământ online care, se vede treaba, le-a priit prin faptul că nu au mai fost nevoiţi să plătească bani pentru transportul elevilor de la domiciliu la şcoală. Aşa după cum a precizat edilul municipiului Târgovişte, este vorba de cinism şi indiferenţă. Neacordarea de fonduri pentru transportul gratuit al elevilor reprezintă un atac asupra dreptului la educaţie al copiilor din România.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Coaliția de Centru-Noapte stinge lumina pentru 4,6 milioane de români. VIDEO

Publicat

pe

Deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa este atent la toate manevrele legislative pe care le tot face actualul Guvern al Coaliției PNL – USR PLUS UDMR, pe care el o numește „de Centru-Noapte”. Scopul vădit al puterii este acela de a manipula și induce în eroare, în plan concret neîntâmplându-se nimic. Așa se pune pe tapet acum ideea cu consumatorul vulnerabil și intenția falsă că va fi sprijinit de Guvernul Cîțu.

Radu Popa demontează toată această făcătură pusă la cale de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care zice că ar găsi bani pentru acestă categorie socială defavorizată, inventând o supraimpozitare. Textul publicat de deputatul social democrat este bine articulat, demască lucrătura și dă totodată soluții pertinente pentru rezolvarea adevărată a acestei situații.

„Cu o inconștiență veselă, Coaliția de Centru-Noapte se grăbește cu adoptarea unei Legi care reglementează consumatorul vulnerabil, chiar dacă această sentință socială era previzibilă încă de anul trecut când a apărut necesitatea transpunerii Directivei EU 944/2019, având ca termen 01.01.2021.

Din păcate, la data adoptării Legii Bugetului, sumele prevăzute pentru sprijinirea acestor categorii sociale lipseau cu desăvârșire. Astăzi, mintea Ralucăi Turcan crede le ia din supraimpozitarea altor sectoare de parcă problema socială a consumatorului vulnerabil ar fi o temă a companiilor din pieței de energie și așa devalizate și chinuite de lipsa de viziune a Ministrului Energiei.

Efectele principale ale acestei abordări sunt două: categorii largi de populație continuă să se zbată la limita sărăciei energetice și RĂMÂN vulnerabili într-o piață liberă. ADICĂ LEGEA NU ÎȘI ATINGE OBIECTIVELE!

Însă, în mod brutal, Guvernul vrea să facă abstracție de o mare parte dintre acești oameni-se observă că numărul cosumatorilor vulnerabili pe consumul de energie electrică imaginați de legea Turcan este extrem de mic.

Această abordare este inacceptabilă atât pentru că numărul de oameni în situația de vulnerabilitate este îngrijorător de mare dar și pentru că astfel de abordări ne-ar scoate din condiția umană.

Conform statisticilor ANRE realizate pe baza analizei comparate a facturilor, în România 4,6 milioane de români nu consumă mai mult de 55kwh/lună, consumul mediul lunar însumat, în medie, al unui bec și al unui frigider.

În acest moment doar 35% din cele 8,5 milioane de locuinţe din România sunt conectate la gaz metan și am citit un studiu ACER care arată că 11% din populația României se încadrează în definiția ”consumatorului vulnerabil”. Ori masa aceasta de populație e înspăimântător de mare, dacă facem o comparație cu Polonia și cu Ungaria care au doar 0,8%-0,9% dintre consumatori considerați vulnerabili.

Guvernele PSD au lucrat la o formă a legii și o definiție a consumatorului vulnerabil era pregătită. Azi au venit specialiștii în aria cercului și au distrus tot.

În legea Turcan, definiția consumatorului vulnerabil este greșită pentru că suprapune conceptul de ”sărăcie energetică” cu cel de “consumator vulnerabil”.
“Proiectul de lege are ca obiect stabilirea criteriilor de incadrare in categoria consumatorilor vulnerabili de energie și reglementarea masurilor de protectie sociala pentru aceștia și, în special, accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenfiale ale gospodăriei in scopul prevenirii și combaterii saraciei energetice.” Acest fapt a devenit posibil pentru că nu există criterii clare de definire a consumatorului vulnerabil și asta e foarte grav pentru că îngreunează rezolvarea problemei.

Guvernele PSD au lucrat la soluția problemei. Exista o propunere în Legea Energiei care definea consumatorul vulnerabil ca fiind ”clientul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse se află în risc de marginalizare socială şi tocmai pentru prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecţie socială de natură financiară şi de alte facilităţi. Măsurile de protecţie socială, precum şi criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin legi speciale, iar facilităţile se stabilesc prin reglementări ANRE”

Totodată pentru aplicarea facilităţilor, e nevoie de stabilirea şi a altor categorii de clienţi vulnerabili: consumatorii a căror viaţă sau sănătate este în pericol iminent în cazul deconectării de la alimentarea cu energie electrică, consumatorii cu dizabilităţi sau deficienţe fizice sau mentale sau cu boli grave, consumatorii în vârstă de peste 65 ani care locuiesc singuri sau împreună cu persoane din aceeaşi categorie de vârstă”

Azi pentru 4,6 milioane de oameni, Coaliția de Centru-Noapte stinge lumina.

CE AR FI TREBUIT FĂCUT:

1. Să renunțăm la politicianism și să apelăm la specialiști.
În interiorul comisiei comune a Parlamentului/Industrie,Servicii+Economie/ trebuie să constituim un grup de lucru compus din specialiști din toate partidele,Min. Finanțelor și ANAF-care să livreze datele despre venituri, INS-baza centralizată de date, Min. Muncii-bugetările pe venituri și asistență socială, MAI-să susțină prin prefecturi și IPJ, ANRE-baza de date pe consum, TLE-date tehnice despre rețele și capacități. Aceștia să livreze și să asume datele statistice din interiorul viitoarei legi. Ulterior, acest cadru de lucru interinstituțional configurează profilul cosumatorului vulnerabil și îl face criteriu pentru acordarea sprijinului financiar.

2. Pe baza datelor rezultate mai sus, instituim un standard anual de consum al populației prin care sa fie determinat caracterul vulnerabil al consumatorului.

Înainte de orice trebuie definite clar și predictibil criteriile pentru consumatorii vulnerabili, apoi trebuie estimat numărul acestora, apoi trebuie asigurată resursa bugetară. Orice. ANRE a analizat consumul populației pe baza facturilor distribuitorilor și a rezultat că 4.3 milioane de oameni consumă >50 kWh. Aceste persoane identificate pot fi reanalizate prin anchete sociale făcute de UAT’urile de reședința ale beneficiarilor și astfel va fi determinat caracterul social al beneficiarului.
3. Apoi, sumele acordate drept suport financiar ar trebui să ajungă direct la distribuitorii de utilități și aceștia să le compenseze în factura clientului, prin norme acceptate de ANRE-practica europeană.
4. BUCUREȘTI-caz-școală pentru sistemul de energie termică cu multiplicări periculoase și în alte municipii.
În forma actuală, legea este imposibil de aplicat în București și în alte orașe unde încălzirea centralizată încă acoperă un număr mare de consumatori, datorită dezastrului din sistemul de termoficare. Dacă dăm ajutor financiar populației și consumatorul eventual, alege, să se mute pe furnizori de energie electrică, eventuala renunțare a 50% dintre clienții ELCen la branșamente și intrarea lor in rețeaua TransElectrica (TLE) va duce la prăbușirea rețelelor electrice din cauza gradului lor de uzură morală și tehnică. Rețeaua TLE din București a fost construită în anii 60-70 atunci când consumatorii casnici de energie electrică erau de 10x mai puțini iar capacitatea de transport era dimensionată pentru acest volum de consum. În ultimii 20 de ani, investitițiile în retehnologizarea rețelelor au fost la 30% din necesar și consecința acestei inconștiențe criminale e că astăzi Bucureștiul pare un european așezat pe un fundament medieval”.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT