Connect with us

Dâmboviţa

Preşedinte PNL Târgovişte: Primăria nu a luat nicio măsură când a aflat de expertiza falsă de la stadion

Publicat

pe

Când există sincope, deficienţe, voite sau nu, subiective sau obiective, când lucrurile nu decurg întodeauna aşa cum s-a stabilit, când apar scăpări, evident că acestea sunt exploatate şi diseminate în spaţiul public de adversar, de contracandidatul pe linie politică, de ce nu, de cetăţeanul bine intenţionat. Astfel de acţiuni, că ne plac sau nu, fac parte din jocul libertăţii de expresie, sunt componente ale mecanismului democratic, ţin de controlul asumat de societatea civilă asupra responsabilizării aleşilor, a administratorilor publici.

În acest context variat, reprezentanţii PNL Târgovişte nu pot sta deoparte. În permanenţă ţin sub observaţie activitatea executivului târgoviştean social-democrat, scanează atent derularea unor proiecte de interes local, critică, scot în faţă anumite carenţe şi dau soluţii. Cea mai dezbătută temă din ultimele luni o reprezintă proiectul privind reabilitarea şi modernizarea stadionului municipal „Eugen Popescu”, despre care liberalii susţin că ar fi inoportun şi că este mare consumator de bani, cu mult mai mulţi decât ce s-a prognozat a se cheltui. Şi, pe deasupra, au mai apărut şi alte probleme generate de constructor, proiectanţi, expertize.

Totul pare să fi culminat cu dezvăluirile dintr-o publicaţie bucureşteană care, indirect, pune într-un con de umbră efortul edililor târgovişteni, buna lor credinţă, din cauza expertizelor tehnice false realizate de un profesor care se folosea de datele asigurate de un specialist.

Între timp, aflăm că respectivului cadru universitar i s-a cerut demisia din funcţia de prodecan. Totuşi, unda de îndoială persistă şi, într-un an electoral, nu te numeşti politician dacă nu ştii să exploatezi toate oportunităţile care ţi se oferă. Asta face şi preşedintele PNL Târgovişte, Aurelian Cotinescu, foarte posibil candidat din partea liberalilor la funcţia de primar al muncipiului Târgovişte la alegerile locale din acest an.

Aurelian Cotinescu, astăzi – 17 ianuarie 2020, în cadrul unei conferinţe de presă, a explicat încă o dată, poate cu subiectivismul normal al opozantului politic, cum stă treaba cu proiectul de reabilitare şi modernizare a stadionului „Eugen Popescu”. Punctul de plecare al declaraţiei sale pe acest subiect l-a reprezentat articolele apărute în ultimele zile în presa bucureşteană cu privire la acest caz.

„Venim în faţa dumneavoastră şi a târgoviştenilor, încercând să facem lumină în minciuna numită «afacerea stadion». Aşa cum ne-am priceput noi şi cum am putut, am încercat să scoatem adevărul la iveală, astfel încât toată lumea să fie informată. Nu oprim în nici un fel construcţia stadionului prin ceea ce facem noi. Din contră, ajutăm Primăria să intre în legalitate. Dacă faci o investiţie la nivelul acela, trebuie să înţeleagă că nu trebuie să pună în pericol viaţa oamenilor, acolo este o lucrare mare, nu se face un coteţ de câine! Rişti viaţa oamenilor!

Ne-am făcut de râs în media naţională prin reportajele făcute de «Libertatea» în Târgovişte. Şi aşa nu se ştia prea mult despre oraşul nostru. Acum am devenit celebri. Primăria avea obligaţia să vină în faţa oamenilor atunci când s-a constatat problema respectivă. O să demonstrăm că Primăria ştia de expertiza falsă. Da, într-adevăr, avem această problemă. Avem următoarea rezolvare, recuperăm prejudiciul, facem o nouă experiză tehnică, de la zero, şi continuăm lucrările la stadion. Simplu. Au preferat minciuna, demagogia. Au preferat să ne atace pe noi. Că noi, liberalii, suntem de vină pentru proasta lor administraţie”, a menţionat liderul PNL Târgovişte.

Aurelian Cotinescu a povestit, respectând o anumită cronologie de caz, cum ar fi stat lucrurile cu proiectul stadionului.

„În luna aprilie 2019, câştigă contractul de proiectare firma DAC Project. Aceştia anunţă imediat Primăria că sunt probleme la expertiză şi cer clarificări. Primăria face demersuri în luna mai către MIPRO Proiect, cei care se ocupau de experiză, şi, ulterior, la solicitarea DAC Project, abia în luna otcombrie, află că experiza este falsă.

Problema este că Primăria nu a luat niciun fel de măsură atunci când a aflat că expertiza este falsă. Au venit cu un alt expert, pe care ni l-au prezentat ca pe un salvator. De fapt, acest expert, nu a făcut o altă expertiză, a făcut doar o completare la expertiză. La cea falsă, pe care Primăria ne-a prezentat-o ca un lucru extraordinar”.

Şi povestea merge mai departe. Spune Cotinescu că nu pot continua lucrările de construcţie în baza unei expertize false.

„De ce nu s-a trecut la denunţarea contractului de expertiză şi la recuperarea prejudiciului, că aşa era normal”?

A susţinut preşedintele PNL, tot consultând nişte hârtii pe care le avea în faţă, că tribuna a doua a stadionului ar fi fost demolată pe baza unei expertize false.

„Nu vine nimeni din Primărie să ne spună cine răspunde pentru treaba asta. Poate nu trebuia demolată. Poate tribuna a doua putea să rămână în continuare în picioare şi stadionul se putea doar renova”.

Şi, ca să nu ne pierdem prea mult în amănunte, concluzia trasă de Aurelian Cotinescu este că pentru stadionul „Eugen Popescu”, lăsând la o parte alte neajunsuri, se vor cheltui mult mai mulţi bani decât s-a prognozat. După calculele sale, s-ar ajunge, în final, la 20 de milioane de euro!

ACTUALITATE

Atenție! Fondurile europene prin PNRR sunt condiționate de reforme structurale

Publicat

pe

În timp ce tot mai multe țări au obținut acordul Comisiei Europene, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) propus de România a fost respins pentru a treia oară. Situația este una dramatică – atrage atenția liderul PRO România Dâmboviţa, Adrian Țuțuianu. Este ca și cum țara noastră „merge la un examen, pentru care încă nu i-a fost primit dosarul de candidatură”.

„Este foarte posibil ca, în 2026, când vom ajunge la momentul de bilanț, să constatăm că România nu a fost în stare să preia nici măcar în parte sumele alocate prin acest program. Ne putem trezi ca, din aproape 30 de miliarde, să nu luăm nimic sau să luăm foarte puțin”, a punctat Adrian Țuțuianu.

Declarația ar putea părea una eminamente politică, dacă nu ar fi fost însoțită și de o analiză clară asupra Programului Național de Redresare și Reziliență, semnată de liberalul Sorin Ioniță, care a evidențiat următoarele aspecte:

1. PNRR nu este un tip de PNDL, prin care să depui un proiect și să primești niste bani;
2. PNRR nu seamănă nici cu fondurile structurale europene, unde, de asemenea, pui proiecte pe axele de finanțare deschise pe diverse programe;
3. PNRR este condiționat de realizarea unor reforme structurale.

„Este un fel de MCV, dacă vreți. Ai făcut reforma, primești banii. Nu ai făcut-o, nu primești banii și, de exemplu, Guvernul României și-a asumat că face câteva reforme în sectoare care sunt importante: Reforma pensiilor – până acum nu s-a făcut nimic; Reforma salarizării – până acum au fost doar vorbe legate de nivelul unor sporuri; Reforma fiscală și, în special, digitalizarea în domeniul fiscal, în așa fel încât să putem să știm mai bine cine și ce are de plătit și să creștem gradul de colectare – s-a făcut un singur lucru, în parte, fiindcă s-a amânat termenul, este vorba de conectarea caselor de marcat la sistemul centralizat care să permită în timp real să cunoaștem ce operațiuni comerciale se fac și, de asemenea, și-a asumat Guvernul României o Reformă a administrației publice.

Ca să înțelegem, nu-i suficient să te duci la Bruxelles să spui că ai o listă de proiecte, trebuie să rezolvi aceste reforme structurale ca și condiție obligatorie pentru a putea atrage banii. Rezultă că ai putea să ai aprobare pe un proiect, să faci lucrări și PNRR să nu-ți deconteze contravaloarea acestora pe motiv că reforma structurală de care ține respectiva măsură nu a fost realizată.

Riscăm, din cauza incompetenței, nepregătirii profesionale, incapacității de a construi proiecte pe termen lung și cu viziune, să înregistrăm încă un eșec. Și este un eșec pe care trebuie să-l punem în dreptul întregului Guvern, dar cu o notă specială pentru ministrul Ghinea.

De fapt, putem constata că toți miniștri care vin de la USR PLUS sunt catastrofali în modul în care gestionează ministerele pe care conduc. Începem cu Ghinea, care nu reușește să facă absorție pe fondurile structurale 2014-2020, continuăm cu același Ghinea, care nu reușește să obțină un acord pe PNRR și continuăm tot cu Ghinea, care nu a făcut nimic pentru pregătirea exercițiului financiar european următor. Apoi, îi adăugăm pe Drulă (Drumuri), pe Năsui (Economie) și pe Stelian Ion (Justiție)”, a declarat Adrian Țuțuianu – vicepreședinte PRO România la nivel național.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Târgovişte: Pasajul Petru Cercel va fi redat circulației integral săptămâna viitoare

Publicat

pe

Pasajul Petru Cercel de pe centura municipiului Târgoviște (zona Dâmboviţa Mall) devine funcțional integral, săptămâna viitoare, după mai bine de zece ani de când se circulă pe un singur sens – a anunțat primarul Daniel Cristian Stan.

„De asemenea, la podul de la Teiș se lucrează la rosturi. Mai avem foarte puțin și dăm drumul circulației pe ambele poduri acolo, și pe cel vechi – reabilitat integral, și pe cel nou – construit prin proiect. Mai este puțin de asfaltat și se va finaliza și turnarea stratului doi pe Bulevardul Eroilor, zona dintre pasajul de la Aninoasa și podul de la Teiș. Strada Cornel Popa este gata, cu tot cu pasarelă.

Mai avem foarte puțin până când vom finaliza acest proiect de reabilitare și modernizare a centurii municipiului Târgoviște, de natură să conducă la depășirea unor probleme majore pe ceea ce înseamnă infrastructura rutieră a municipiului Târgoviște. Centura municipiului Târgoviște, 15 km de drumuri, se vede cu ochiul liber, este radical schimbată”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT