Conectați-vă cu noi

OPINII

Teatru ieftin!

Publicat

pe

Sunt dezamăgit de prestaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Până mai ieri, aveam oarece încredere în acest om, în capacitatea sa de a filtra lucrurile, de a decide, de a rezona cu interesul comun, de a se gândi măcar un pic la soarta ţării, lăsând la o parte orgoliile şi calculele politicii de grup.

Klaus Iohannis a lovit democraţia, cu parul numit PNL, direct în moalele capului. Să vii şi să insişti cu Ludovic Orban, cel care, într-o noapte, sub acoperământul bunei credinţe, a emis, pe lângă legea supremă în stat – Constituţia, 25 de ordonanţe şi alte zeci de răspunderi guvernamentale, mi se pare anormal.

Cum să nu vrei tu, şeful statului, care ieri te manifestai cu oarece violenţă verbală şi erai pregătit să scoţi ţara în stradă împotriva PSD, pentru că a adoptat, într-o seară, o singură ordonanţă, să reechilibrezi balanţa, să ţii cont de soarta acestei ţări, să vezi cum stau lucrurile?

Îl ţine Klaus Iohannis în braţe pe Ludovic Orban? Nu! Îl foloseşte pe post de virus capabil de a bloca mecanismul democratic, de a declanşa alegerile anticipate. De ce ar ţine la Orban? A fost şef al liberalilor dâmboviţeni de două ori, nu a câştigat niciodată alegerile şi a ţinut organizaţia sub 10%! Era un boem!

Preşedintele ţării demonstrează că nu este iubitor de democraţie. O mimează, aruncând în spaţiul public teoreme şi maxime. Gestica, ţinuta, timbrul vocii, inflexiunile, ticurile pe care nu reuşeşe să le acopere în totalitate, orice reacţie de moment arată că nu dă doi bani pe conceptul de democraţie, că îi face plăcere să sfideze. Are o obsesie. Vrea nu doar să înlăture PSD de la putere, ci să-l scoată de prin toate instituţiile de putere, l-ar eradica, l-ar rade pentru totdeauna de pe scena politică românească.

Nu sunt un susţinător PSD. Au făcut nenumărate greşeli de strategie, de logică politică. Pornind de la epoca Ponta, cu celebrări pe stadion, cu demisia din funcţia de premier pe Facebook şi continuând cu Dragnea, care a instalat dictatura şi servilismul adus la extremis prin vicierea totală a propriului lor statut, cu doi prim-miniştri schimbaţi, cu eliminarea de tip fanariot a lui Ţuţuianu şi Neacşu, cu Dăncilă care nu merita funcţia de premier, darămite să candideze la preşedinţie, cu Rovana Plumb şi declaraţiile tip „România este ţara lui Dragnea”, cu parole de intrare în Târgovişte, metodă ce a inflamat puternic electoratul de sub Turnul Chindiei, care cred că nici acum nu şi-a revenit, cu grupuri de forţă, cu intimidări… şi lista ar putea continua.

Dar, preşedintele Klaus Iohannis depăşeşte tot acest şir de decizii greşite, de metode total neinspirate şi aducătoare de antipatie populară. Pasă cuiva că această criză politică indusă, provocată de orgolii şi ambiţii, influenţează economia, creşterea euro şi a dolarului? Facturi mai mari la utilităţi, la servicii, preţuri mai mari la produsele de strictă necesitate? Aceştia sunt politicienii pe care îi dorim? Cred că nu! Teatrul lor ieftin  nu ne mai impresionează!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

PE SE DE este de vină!

Publicat

pe

de

Păi, da, cam aşa stau lucrurile. PSD este de vină fiindcă, de ani de zile, tot tolerează excesele, ieşirile anticonstituţionale, partizane, făţişe, injuste, nepoliticoase, nedemocratice, neprincipiale ale preşedintelui Iohannis. Parcă le-a plăcut pe undeva să fie biciuiţi, purtaţi în cuşcă prin piaţa publică. Degeaba au fost la putere, au controlat Parlamentul, că nu prea s-a văzut. Doar fişca lui Klaus când troznea la social-democraţi răzbate în prezent.

Declaraţiile de după potop ale lui Dragnea, Dăncilă, apoi Ciolacu au fost nişte mici vânturi pierdute rapid în imensitatea golului Iohannesian. Nu ştiu ce jocuri de culise au existat. Probabil social-democraţii, absorbiţi prea mult de construcţia cavoului în care să poată îngropa politic definitiv PNL-ul, l-au cam exclus din calcule pe Klaus Iohannis, i-au trecut cu vederea lamentările subiective, manipulatoare, atacurile directe la adresa PSD. Au mai ieşit ei apoi să dea cu bidineaua pe peretele pe care l-a pătat preşedintele, dar degeaba, tot a mai rămas o urmă, o pată neacoperită. Mulţi chiar au crezut şi mai cred că şeful statului are dreptate, din moment ce contra-atacurile dinspre PSD sunt străvezii, neconsistente, ca o piesă muzicală care nu ştii de fapt ce exprimă, cui îi este adresată.

A existat oportunitatea suspendării preşedintelui Klaus Iohannis. Au trecut peste ea. Au zis că nu este momentul, că ei sunt oameni serioşi. Că ţara este mai importantă. Din nou, un fel de calcul şi impresie greşite. Pe Băsescu l-au suspendat pentru mai puţin. Alte vremuri, altă echipă…

Acum, parcă pentru mine, ca cetăţean simplu al acestei ţări, urciorul s-a spart. Nu mai pot suporta demagogia şi forţa manipulatoare a unuia, inconsecvenţa și ameţeala bazată, cum am spus, pe un calcul politic neconsistent ale celorlalţi. Pe ceva care încă zboară, care nu are intenţia nici măcar de a se aşeza pe un gard.

Klaus Iohannis a greşit-o acum rău de tot. S-a folosit de tragedia de la spitalul de la Piatra Neamţ, de moartea unor oameni nevinovaţi, răpuşi până la urmă de incapacitatea sistemului de a-i sluji cu adevărat pe cetăţeni, pentru a lovi în PSD. Mizerabil gestul repetabil al lui Klaus Iohannis. Pe mine unul parcă nu mă mai reprezintă un asemenea om de la care, odată, aveam pretenţii cu iz occidental. Acum chiar ar merita să zboare din funcţie, şi domnia sa, şi cei pe care îi tot cocoleşte, neconstituţional, de un an de zile. Sunt convins că şi prin PNL sunt destui oameni verticali, politicieni adevăraţi cărora nu le place să fie trataţi de şeful lor suprem ca nişte copilaşi timizi de bătătură, cărora le caută şi le bagă mereu suzeta în gură după ce ei o pierd prin colbul din ogradă.

Un partid adevărat se apără singur, luptă prin mijloace drepte, constituţionale, democratice, nu îl aşteaptă pe tataie să îi ia mereu de mână şi să îi ducă acasă, să îi treacă strada! Ieşirea preşedintelui Klaus Iohannis de după nenorocirea de la Piatra Neamţ a fost de neadmis. În loc să îşi asume responsabilitatea, să ceară scuze în numele statului român, să caute rapid soluţii, să mângâie măcar din vorbe acest popor răvăşit de pandemie, pândit de moarte ca un fapt divers, Iohannis iese în faţă cu PE SE DE este de vină!

Citește în continuare

OPINII

Democraţia, forţată de interese!

Publicat

pe

O să avem alegeri pe 6 decembrie. Nici nu se poate discuta prea mult despre moftul politicienilor, în special al celor aflaţi la putere. PNL şi Klaus Iohannis sunt pregătiţi să calce pe orice, pe toate libertăţile posibile şi imposibile, pentru a-şi duce la îndeplinire acest deziderat. Putem avea 30 de mii de infectaţi zilnic, alegerile pe 6 decembrie rămân bătute în cuie!

Preşedintele ţării se simte bine cu „Guvernul meu”, iar PSD-ului îi prieşte în opoziţie. Nu îi încântă prea mult pe social-democraţi să preia, în situaţia actuală, frâiele guvernării. Este sinucidere politică. Evenimentele se succed cu o aşa repeziciune, sunt atâtea necunoscute în problemele cauzate de pandemie, încât este mai bine să stai în opoziţie şi să mai ştergi cu prosopul aşa, mai pe fereală, fruntea asudată a actualilor guvernanţi, să le mai întinzi din când în când sticla cu apă.

Eu unul nu sunt ferm convins că social-democraţii vor guvernarea. Nu acum. Mai este timp. Oricum, vor fi tot majoritari în Parlament. Liberalii nu vor să piardă puterea, fiindcă le este teamă că nu o să se mai întâlnească prea curând cu acest privilegiu. Asta dacă nu, imediat ce vor pleca de la butoane, nu vor avea soarta PNŢcd! Adică să treacă în uitare.

Aşa că o să avem alegeri. Nu în numele democraţiei, al voinţei electoratului abrutizat de norme şi restricţii, speriat de coronavirus şi pierdut pe culoarele incerte ale spitalelor unde frica de Terapie Intensivă şi intubare este mai mare decât aceea de a sta în faţa unui pluton de execuţie.

Scrutinul electoral de pe 6 decembrie, pe care şi-l doreşte cu toată ardoarea Klaus Iohannis, va fi unul fals, nerelevant pentru democraţie. Sunt români care nu pot vota fiindcă sunt închişi în spitale, intubaţi, blazaţi, inerţi, detaşaţi de viaţa politică, de campania electorală, care, din punctul meu de vedere, este cea mai neconcludentă, mai nerealistă din câte s-au întâmplat de la revoluţie încoace. O campanie bazată pe declaraţii, pe sintagme generoase, dar care nu mai mişcă pe nimeni, replici sensibile, dar care scârţâie, care sunt lansate cu oarece teamă şi panică. Nu cred că mai sunt priviţi cu multă căldură pe uliţele satelor politicienii. Se uită lumea lung după ei şi atât. Unii mai şuieră chiar şi câte o înjurătură la adresa lor sau le refuză pliantele şi dialogul.

Nici măcar fotografiile candidaţilor nu pot concorda cu prezentul anost în care ne târâim existenţa. Cum poţi să îţi pui pe Facebook, pe afişe, pe pliante, pe flayere, poze de zâmbitori, de oameni liniştiţi, calmi, clarvăzători, când ţara plânge, geme, când coronavirusul omoară săptămânal sute de români? Cum poţi crea impresia aceea de bine, de linişte, de prosperitate, de siguranţă, de mulţumire, când oamenii se tem şi de umbra lor, iar încrederea în ziua de mâine este spre zero? Ce să le mai promiţi românilor? Cu ce să îi aduci la vot? Răbdarea, echilibrul, tristeţea şi fericirea, zâmbetul le sunt ascunse sub banala mască de protecţie.

Vom asista la o luptă între citadelele de partid. Rezultatul scrutinului de pe 6 decembrie nu va fi decis de marea masă a alegătorilor, ci de aparatele de partid. Victoria va fi a celor bine organizaţi, a partidelor cu primari mulţi, consilieri locali şi judeţeni, cu puzderie de membri. Într-o mai mică măsură, vor capacita electoratul formaţiunile care şi-au creat un culoar printre indecişi, printre cei care vor, aproape orbeşte, fără o analiză clară, musai o schimbare de ştafetă în politica românească.

Alegerile din 6 decembrie nu sunt pentru români, ci pentru cei care conduc, pentru cei care vor musai puterea, confortul scaunului tapiţat. Să vehiculezi ideea că avem nevoie de stabilitate, de Parlament nou, de şi de şi de… sunt abureli, motivaţii chioare. Cei care şi-au făcut calculele acestea vor pierde.

Scrutinul din 6 decembrie va fi unul forţat, în afara regulilor democraţiei adevărate, dictat nu de voinţa românilor. Fie vorba între noi, numai la politică nu se mai gândesc românii acum. Şi a mai apărut şi tragedia de la spitalul din Piatra Neamţ care a coborât şi mai mult cortina neîncrederii!

Citește în continuare

Promovare electorală

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!