Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Ficat mărit? Află ce este și cum poate fi tratat!

Publicat

pe

Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție să auzi în ultimul timp pe cineva că suferă de afecțiuni ale ficatului. Nici nu este de mirare! Sărbătorile au trecut de puțin timp, mesele au fost mai mult decât pline cu bunătăți, iar organismul a fost suprasolicitat în urma acestor clipe de răsfăț.

Ca orice organ suprasolicitat, ficatul ripostează. Însă efectele suprasolicitării este posibil să nu le simți. Diagnosticul de ficat mărit, afecțiune de care tot mai mulți români se plâng, poate fi pus doar în urma unei consultații medicale sau în urma analizelor de sânge. Așadar, nu trebuie să uităm să ne programăm la un consult de rutină dacă nu ne simțim bine.

Revenind la afecțiunea anterior menționată, probabil că te întrebi: ce cauzează mărirea ficatului? care este tratamentul potrivit şi cum putem preveni (re) îmbolnăvirea lui? Îţi vom explica imediat.

Rolul ficatului în organism

Ficatul este considerat cea mai complexă „uzină” a organismului, având peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale. Aceste funcții sunt atât de complexe încât nu există o mașinărie care să-l poată înlocui.

Acest organ metabolizează substanțele aduse prin aport de nutrienți în metaboliți necesari activităților zilnice ale organismului, pentru a da o energie constantă corpului, eliberează bila în intestinul subțire, purifică sângele prin eliminarea substanțelor nocive, cu scopul de a sprijini fiecare organ din corpul nostru. De asemenea, ajută la stimularea secreției de hormoni de organele responsabile de aceasta.

Simptomele ficatului mărit

În termeni medicali, ficatului mărit i se spune hepatomegalie şi reprezintă o creștere în volum a acestuia, indiferent de cauză. În prima fază a bolii este foarte posibil să nu ne simțim cu mult diferit fata de obicei şi să ignorăm micile semne.

Dintre principalele simptome ale afecțiunii, menționăm:
● oboseală excesivă;
● greață, senzație de vomă;
● dureri abdominale;
● tulburări de digestie;

Deși putem detecta semnalele, acestea pot anunța prezența altor afecțiuni. Cel mai bine ar fi, așa cum am spus și la începutul acestui articol, să apelăm la ajutor de specialitate. Doar un medic specialist, generalist sau gastroenterolog, poate confirma diagnosticul de ficat mărit.

Afecțiunea poate apărea ca rezultat al uneia sau a mai multor cauze: a unor tulburări de metabolism, a hepatitei cronice, a administrării de anticoncepționale orale, a consumului excesiv de alcool, a stresului, a alimentației dezorganizate, nesănătoase sau grase, de tip fast-food, etc. Medicul va detecta exact cauza și, în funcție de aceasta, va recomanda un tratament adecvat.

Tratamentul ficatului mărit

Cel mai simplu este să prevenim şi să avem un mod de viață cât mai sănătos, dar asta o ştim cu toții! În „secolul vitezei” este foarte greu să ai mereu ore fixe de trezire şi culcare, să ai întotdeauna pe masă mâncare proaspăt preparată, bio, cu toate caloriile calculate exact pentru nevoile tale.

Dacă suferi de afecțiunea anterior menționată, alimentația ta trebuie să fie bogată în vitamine şi minerale. Trebuie să eviți prăjelile, pâinea proaspătă, ciorbele şi supele grase, afumăturile, produsele lactate grase, carnea grasă de porc, mezelurile, fasolea uscată, ardeiul iute, condimentele, sucurile dulci acidulate, cafeaua, maioneza, dulciurile şi prăjiturile.

Pe lângă alimentație corectă şi odihnă, pentru menținerea sănătății ficatului ai nevoie şi de puțin ajutor. Poţi începe cu produsele naturiste de la Ayurmed! Livecom, disponibil atât în varianta tablete, cât și sirop, este un tratament 100% natural ayurvedic, ce oferă protecție naturală avansată ficatului și căilor biliare.

Produs din plante medicinale indiene, acest hepatoprotector:
● susține secreția biliară şi evacuarea normală a bilei din vezica biliară, contribuind astfel la digestia grăsimilor şi la menținerea nivelului normal al colesterolului şi al lipidelor din sânge;
● menține sănătatea funcțiilor hepatice și susține procesul fiziologic de detoxifiere a ficatului, protejând totodată celulele hepatice.
● favorizează eliminarea substanțelor toxice din organism, cum ar fi medicamentele, alcoolul și noxele;

Cura cu Livecom, tablete sau sirop, trebuie să țină minim o lună, recomandată fiind de regulă o cură de 3 luni. Siropurile pot fi administrate chiar şi copiilor începând cu vârsta de 1 an (iar tabletele pot fi administrate începând cu vârsta de 5 ani), formula lor fiind perfect compatibilă cu stomacul delicat al acestora. Descoperă mai multe informații despre produse pe ayurmed.ro! (P)

ACTUALITATE

Polițiștii din Pitești, acuzați că au omorât un bărbat când îl imobilizau. VIDEO

Publicat

pe

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator și a murit la puțin timp după ce a fost imobilizat de polițiștii din Pitești.

Potrivit unor martori, acesta a refuzat să iasă dintr-un local în bucătăria căruia izbucnise un incendiu, astfel că oamenii legii l-au luat pe sus și l-au scos afară.

Apoi, bărbatul se tot apropia de zona de intervenție, moment în care polițiștii l-au pus la pământ, ba chiar s-au urcat peste el.

VIDEO – Momentul încătușării

Citește în continuare

ACTUALITATE

Prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate, rapelul în România?

Publicat

pe

Românii care au primit prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate pot efectua rapelul în țară – a decis Comitetul Național de Coordonare. Aceeași regulă se aplică și cetățenilor străini cu drept de ședere în România.

În acest sens, persoanele în cauză trebuie să contacteze reprezentanții centrului de vaccinare ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.

Apoi, trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare.

După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT