Astăzi – 12 februarie 2020, după multă vreme, la Universitatea Valahia din Târgovişte a fost conferinţă de presă. Ultima susţinută de profesorul Călin Oros în calitate de rector al acestei instiţuţii de învăţământ superior.
Întâlnirea pe ultima sută de metri cu o parte a jurnaliştilor locali – cei mai mulţi nu au participat, ieşindu-le din ritm faptul că aici s-ar produce vreun asemenea eveniment de comunicare – a fost un remember, o trecere în revistă a ceea ce a reuşit să facă, în 8 ani de mandat, Călin Oros. Al treilea, conform normelor universitare, nu mai era posibil, chiar dacă unii au întărit ideea că Oros ar fi vrut să forţeze obţinerea încă unui mandat.
Călin Oros a fost foarte calm, ţinând cont că universitatea se află acum sub tensiunea alegerilor, a proiectelor de candidat, a lansării unor zvonuri ciudate, chiar denigratoare şi incorecte împotriva unuia sau altuia dintre candidati. Până la urmă, rectorul în retragere a recunoscut că tot ceea ce s-a întâmplat bun în ultimii ani în Universitatea Valahia, toate transformările şi prestigiul obţinut sunt datorate întregii echipe de profesori, cercetători şi studenţi.
Oros a mulţumit şi reprezentanţilor din sfera publică din judeţul Dâmboviţa – parlamentari, autorităţi locale şi judeţene, care, prin implicarea lor, prin diligenţele pe lângă diferite entităţi ale statului, au contribuit la dezvoltarea Universităţii Valahia.
Totuşi, există o persoană căreia Călin Oros îi mulţumeşte cel mai mult, pentru tot ceea ce a făcut pentru binele acestei instituţii de învăţământ superior, pentru promovare în toate mediile interne şi externe, pentru conlucrare şi sprijin nemijlocit. Este vorba de IPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei.
Rectorul Universităţii Valahia a vorbit, cu mândrie, despre Campusul din Târgovişte, unic ca arhitectură, structură şi dimensiune la nivel naţional. Valahia este singura instituţie de învăţământ superior din România care s-a angajat să construiască de la zero, după 1989, un campus universitar unde studiază acum 7.500 de studenţi.
Călin Oros a vorbit şi despre ceea ce el numeşte „bijuteria coroanei”, anume Institutul de Cercetări din cadrul universităţii, ultramodern, alcătuit din 43 de laboratoare superdotate cu tehnică de ultimă generaţie.
Oros a adus în discuţie şi situaţia financiară a Universităţii Valahia, care este acum una deosebit de bună, se găseşte pe un platou de stabilitate. Anul 2020 nu va reprezenta o problemă de funcţionare pentru instituţie.
„Plec cu fruntea sus şi foarte bucuros. Sper că se vor face lucruri bune în continuare în Universitatea Valahia”.
Rectorul nu şi-a arătat, în această ultimă întâlnire cu presa, simpatia pentru unul dintre cei doi candidaţi la conducerea universităţii: conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu şi conf. univ. dr. ing. Iulian Udroiu.
Nu a avut nimic să le reproşeze colegilor înscrişi în cursă, afirmând că ambii candidaţi au fost în echipa sa, deci au performat alături de el şi de celelalte cadre universitare.
În final, Călin Oros a făcut o înşiruire a calităţilor umane şi profesionale pe care trebuie să le aibă noul rector al Universităţii Valahia.
Vorbind despre ceea ce se întâmplă acolo, lucrurile, spun sursele noastre, ar fi deja limpezite. Cele mai mari şanse în această competiţie internă bazată pe competenţă, profesionalism, popularitate, proiect de management, le-ar avea conf. univ. dr. ing. Iulian Udroiu, apreciat de un număr mare de cadre didactice şi de studenţi.
Emanuel Sahini
februarie 14, 2020 at 3:20 pm
Stimate Domnule Ion Obagila cred că este momentul să vă căutați alte „surse” întrucât lucrurile se vor limpezi abia după numărarea voturilor…