Conectați-vă cu noi

ALEGERI

Se aliază PSD şi PRO România în Dâmboviţa? Răspunsul liderilor Corneliu Ştefan şi Adrian Ţuţuianu

Publicat

pe

Vor încheia PSD şi PRO România o alianţă electorală în judeţul Dâmboviţa, pentru alegerile locale din vară? Semnale în această direcţie s-au dat încă de luna trecută, însă, deocamdată, nu s-au făcut paşi concreţi. Astăzi – 27 februarie 2020, liderii celor două organizaţii au răspuns întrebărilor jurnaliştilor pe această temă.

Corneliu Ştefan, preşedinte PSD Dâmboviţa: Voi propune o echipă de negociere cu PRO România

„Nu exclud varianta unor alianţe locale. În maximum două săptămâni, când vom avea rezultatul tuturor sondajelor, vom discuta de la caz la caz. Sunt localităţi unde putem şi îşi doresc să facă alianţă, dar sunt localităţi unde nu putem să facem alianţe. Nu-şi doresc nici colegii noştri de la PSD şi nu îşi doresc nici cei de la PRO România. Sunt anumite frecuşuri interne…

Până acum, nu am avut nicio discuţie la nivelul celor două partide. Aceste discuţii le vom face în cadru statutar. voi veni în Comitetul Executiv Judeţean, voi propune o echipă de negociere cu cei de la PRO România şi, împreună cu colegii mei, vom negocia de la caz la caz. Şi candidatura la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa poate intra într-un protocol de alianţă”.

Adrian Ţuţuianu, coordonator PRO România Dâmboviţa: E decizia PSD, nu rugăm pe nimeni! 

„Le-am spus colegilor mei să ne pregătim pentru alegerile locale cu liste complete de candidaţi. Nu am pornit de la premisa că avem nevoie de o alianţă cu orice preţ şi în orice condiţii. PRO România este în creştere în judeţul Dâmboviţa, faţă de alegerile anterioare. Sunt convins că avem capacitatea să scoatem un scor care să ne facă un actor important în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Local Municipal Târgovişte spre exemplu. Vreau să câştigăm câteva funcţii de primar, dar şi viceprimari.

Militez pentru unitatea stângii. Militez pentru o soluţie de unire cu PSD sub forma unei alianţe electorale. Este decizia PSD. Nu rugăm pe nimeni. Fie va fi o alianţă electorală la nivel de judeţ pentru consiliul judeţean, pentru primării, pentru consiliile locale, fie nu va fi nicăieri. Nu o să sacrific PRO România de dragul PSD”.

ALEGERI

PSD Dâmbovița va avea candidat propriu pentru șefia Consiliului Județean

Publicat

pe

PSD Dâmbovița va merge în alegerile locale de anul acesta cu un candidat propriu pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, cel mai probabil cu deputatul Corneliu Ștefan – președintele organizației.

Social-democrații vor să pună astfel capăt speculațiilor care se fac în spațiul public cu privire la negocierea acestui post cu PRO România. Totuși, PSD Dâmbovița rămâne deschis colaborării în plan electoral cu partidul lui Victor Ponta.

Decizia de a merge în alegeri cu un candidat propriu s-a luat în cadrul ședinței Biroului Permanent Județean desfășurată marți, 26 mai 2020.

Citește în continuare

ALEGERI

Claudia Gilia, deputat: România are nevoie de un Cod electoral

Publicat

pe

Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmboviţa, militează pentru elaborarea unui Cod electoral. În acest mod, spune parlamentara, s-ar pune capăt modificărilor continue, care au creat până acum incertitudine juridică, instabilitate și inflație legislativă, dar și creșterea absenteismul electoratului.

„S-au împlinit, ieri – 20 mai, 30 de ani de la primele alegeri parlamentare și prezidențial după perioada comunistă. Ele au reprezentat primul exercițiu democratic, după ani în care formalismul electoral, lipsa reală a voinței populare au reprezentat coordonatele alegerilor.

Alegerile din 1990 au un caracter de unicitate în istoria electorală a României. Au fost considerate de doctrinari drept «alegeri atipice» (Radu Alexandru) în mod special pentru rezultatele produse. O serie de elemente converg către această trăsătură:
– Numărul foarte mare de cetățeni care au participat la vot, scrutinul fiind unul de masă;
– Numărul foarte mare de competitori electorali pentru alegerile legislative – 72, la care s-au adăugat și candidații independenți;
– Numărul redus de candidați la alegerile prezidențiale: ION ILIESCU – Frontul Salvării Naționale; RADU CÎMPEANU – Partidul Național Liberal şi ION RAȚIU – Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat;
– Legea nu stabilea un prag electoral, însă era necesar pentru validarea alegerilor ca prezența la vot să fie de cel puțin 50%+1 dintre alegătorii înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție electorală;
– 9 organizații ale minorităților naționale au fost reprezentate în Parlament.
– Alegerile au fost câștigate detașat de Frontul Salvării Nationale.
– În Parlament au fost reprezentate 27 de formațiuni politice și un independent (deputatul Antonie Iorgovan);
– Parlamentul era disproporționat din punct de vedere al raporturilor putere-opoziție, FSN fiind partidul hegemonic,
– Ion Iliescu a câștigat detașat alegerile prezidențiale din primul tur, cu un procent de 85,07%, în timp ce reprezentanții partidelor istorice au obținut procente modice: Radu Cîmpeanu – 10,64% şi Ion Rațiu – 4,29%”, precizează Claudia Gilia.

Locuitorii din judeţul Dâmboviţa au avut 12 reprezentaţi în primul Parlament de după Revoluția din 1989, după cum urmează:

– Senat:
1. DIMA EMIL – FSN
2. IURCU MIHAIL – FSN
3. SIMION ADRIAN – FSN

– Adunarea Deputaţilor:
1. ALBU GHEORGHE – FSN
2. BOȘTINARU VICTOR – FSN
3. DUMITRACHE CONSTANTIN – FSN
4. DIMITRU ELENA- FSN
5. MIHĂLACHIOIU MARIUS – FSN
6. PĂTRAȘCU BOGDAN – FSN
7. SILISTRARU ADRIAN
8. STAICU CONSTANTIN DAN DORIN – FSN
9. ANDREESCU CONSTANTIN – PNL

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!